پاییز که میشود وارونگی هوای تهران از راه میرسد و هوا آلوده میشود و مضرات ناشی از آلودگی هوا بیش از همه، نصیب ۷ هزار جانباز شیمیایی میشود. حضور ۱۴۲ میکروگرم از ذرات معلق در هوای پایتخت، خسارات جبرانناپذیری در درمان جانبازان شیمیایی خواهد داشت و متاسفانه هیچ نهاد و مسئولی اقدامی در برابر کاهش اثرات آلودگی به جانبازان شیمیایی صورت نگرفته و تاکنون نیز مراکز خاصی در دانشگاههای علوم پزشکی برای رسیدگی به آنها راهاندازی نشده است.
شهرداری، بنیاد شهید و امور ایثارگران، وزارت بهداشت هیچ کدام اقدام اصولی برای حل این مشکل انجام ندادهاند و تنها به برگزاری نشستهایی بیفایده اقدام کردهاند. هر ساله با شروع این بحران برخی مسئولان به فکر میافتند و کمیتههای بحران راهاندازی میشود اما با وجود راهحلهایی مختلف از سوی کارشناسان و برخی مسئولان در مورد انتقال بیمارستانهای جانبازان شیمیایی از نقاط آلوده هنوز مراکز درمانی ویژه جانبازان در نقاط آلوده تهران واقع شدهاند و تنها راه نجات و فرار جانبازان انتقال محل زندگی آنان به خارج از پایتخت است.
بهطور مثال بیمارستان ساسان که مرکز درمانی جانبازان شیمیایی است در آلودهترین منطقه تهران قرار دارد و با وجود گوشزدهایی به مسئولان بنیاد شهید و ارایه راهکاری برای انتقال مرکز درمانی به شمال یا غرب تهران این کار انجام نشده است. به گفته پزشکان هوای آلوده تهران تاثیر مستقیمی در تشدید عوارض شیمیایی در ریه و نای جانبازان شیمیایی دارد و سرفههای شدید، عطسه و بیماریهای ویروسی در اثر آلودگی هوا بینایی جانباز شیمیایی را هم تهدید میکند.
جانبازان شیمیایی بسته بهشدت عارضه و میزان کمبود اکسیژن با تنگی نفس روبهرو هستند و آلودگی و خشکی هوا شدت آن را افزایش میدهد. میکروبی شدن هوا، تنگی نفس و کمبود اکسیژن موجب آلوده شدن ریههای جانبازان شیمیایی میشود. بافت ریه این جانبازان خراب و سخت است و با کوچکترین آلودگی میکروبی دچار عفونت میشود.
استنشاق گازهای شیمیایی بافت ریه را تخریب کرده و ترشحات مجاری تنفسی را افزایش میدهد، بنابراین تبادل اکسیژن مختل شده و بدن جانباز با محرومیت این گاز حیات بخش روبهرو میشود. آبان ماه سال ۸۸ بود که نخستین همایش تاثیر آلودگی هوای تهران بر جانبازان شیمیایی آن هم در آلودهترین نقطه تهران از سوی ستاد محیط زیست و توسعه پایدار شهرداری تهران برگزار شد
و قرار شد کمیتههای متشکل از وزارت بهداشت و بنیاد شهید و وزارت مسکن و شهرداری راهکارهای کاهش اثرات آلودگی هوای تهران بر جانبازان را بررسی و اجرایی کنند اما این کمیته در سه جلسه تشکیل شد و با بیتفاوتی مسئولان مواجه شده و به فراموشی سپرده شد.
وزارت بهداشت و بنیاد شهید و امور ایثارگران نیز تاکنون هیچگونه تسهیلاتی برای انتقال جانبازان حاد شیمیایی از بیمارستانهای مرکز شهر (ساسان و بقیهالله) به مناطق پاک تهران انجام ندادهاند و این در حالی است که بیش از ۶ هزار جانباز شیمیایی تهرانی بدون درصد و پرونده جانبازی در وضع نامناسب قرار دارند به نحوی که گروهی از آنها به دلیل فقر مالی توان خرید و استفاده از دستگاههای اکسیژن ساز را نیز ندارند.
استقرار کلینیک و مراکز درمانی جانبازان شیمیایی در مناطق پاک تهران، تجهیز سالنهای ورزشی ویژه جانبازان شیمیایی و همچنین ارایه تسهیلات دولتی برای انتقال جانبازان شیمیایی در مناطق آلوده شهر به مناطق پاک تهران از مهمترین راهکارها برای بهبود وضع زندگی جانبازان شیمیایی است
که بارها در کمیته راهبردی تاکید شده است ولی متولیان امر به آن بیاعتنا بودهاند. وضع تنفسی جانبازان شیمیایی تهرانی در وضع خطرناک قرار دارد و اگر مسئولان به موقع توجه نکنند این یادگاران و ایثارگران مظلوم جنگ تحمیلی در میان آلودگی هوای پایتخت و بیمهری مسئولان شهید میشوند.