نگاهی آماری به عملکرد سه ساله مجلس هشتم نشان میدهد که حدود نیمی از مصوبات مجلس هشتم توسط شورای محترم نگهبان ، خلاف قانون اساسی و شرع مقدس اعلام شده است.
به گزارش خبرگزاری حیات، از آغاز فعالیت مجلس هشتم تا کنون این مجلس 286 مصوبه داشته که در مقایسه با مجالس هفتم و ششم در پایان فعالیت سه ساله خود کمترین فعالیت را داشته است. از طرفی با نگاه جزیی تر نسبت به مصوبات مجلس هشتم در میابیم که از بین 286 مصوبه که تا کنون به تصویب رسیده، 139 مورد حداقل یک مرتبه یا بیشتر به تایید شورای نگهبان نرسیده و خلاف موازین شرع و قانون اساسی تشخیص داده شده است. یعنی چیزی در حدود 49 درصد !! آیا واقعا مجلسی را که در حدود نیمی از مصوبات آن با" قانون اساسی" در تضاد است را میتوان مجلس اصولگرا دانست؟ آیا این قانون شکنی با سوگند نامه ای که نمایندگان در محضر خدا و در پیشگاه قرآن خورده اند که پاسدار حریم اسلام و مدافع قانون اساسی باشند در تضاد نیست؟! اگر دولت خدمتگزار از سوی نمایندگان مجلس به بی قانونی (قانونی که توسط مجلس تصویب شده است) متهم است، خود نمایندگان به بی قانونی از نوع قانون اساسی متهم می باشند.
در این میان، آمار اصرار مجلسیان بر بی قانونی و ارجاع مصوبات به مجمع تشخیص مصلحت نظام هم جالب توجه است. گرچه آمارها در این مورد کمی متناقض می باشد اما میتوان گفت حداقل 23 مورد از قوانینی که توسط شورای نگهبان خلاف شرع و قانون اساسی تشخیص داده شده ، با اصرار مجلس و ارجاع به مجمع تشخیص مصلحت نظام نظر مجلس و برخی دیگر! تامین شده است که از جمله آن میتوان به قانون شوراها و قانون جنجالی برداشت از حساب ذخیره ارزی برای مترو تهران اشاره کرد. شایان ذکر است مدیرعامل شرکت بهره برداری مترو تهران در آن زمان فرزند رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام بود.
برخی موارد تصویب شده بقدری خلاف شرع و قانون اساسی بود که پس از تصویب در مجمع تشخیص هم وجاهت قانونی نیافت مانند قانون وقف اموال دانشگاه آزاد که رهبر معظم انقلاب را مجبور به موضع گیری در مقابل آن کرد.
آیا اصرار بر تخلف از شرع و قانون اساسی از سوی نمایندگان با علم به آنکه خلاف شرع و قانون اساسی است از منظر حقوقی جرم محسوب نمیشود؟
از جمله بی قانونی های دیگر مجلس هشتم میتوان به معطل گذاشتن یکساله فرمان مقام معظم رهبری نسبت به طرح نظارت نمایندگان مجلس بر خود و سند بردگی خواندن طرحی که با تأکید رهبر معظم انقلاب به صحن آمده بود و نادیده گرفتن توصیه های مکرر ایشان راجع به تعامل با دولت و پرهیز از ایجاد حاشیه ها اشاره کرد. به طوری که رهبر فرزانه انقلاب در دیدار با نمایندگان از عملکرد مجلس در باب نظارت بر نمایندگان ابراز نارضایتی کردند.
همچنین از حد نصاب افتادن های مکرر جلسه علنی مجلس و تاخیر های بسیار زیاد نمایندگان که به امری عادی تبدیل شده خود نمونه بارزی از قانون شکنی و زیر پا نهادن آیین نامه داخلی مجلس توسط نمایندگان است. به طوریکه گاهی اوقات انسان شرمگین میشود وقتی از رادیو به صورت زنده میشنود که هیئت رئیسه از نمایندگان تقاضا میکند از مجلس خارج نشوند تا مجلس از حد نصاب نیفتد! خالی بودن صندلی های مجلس دوره های قبل یکی از گلایه های رهبری عزیز بود. البته مجلسی که نمایندگان آن ادعای اصولگرایی و تبعیت از رهبری نداشته و داعیه دار اصلاح طلبی بودند. رهبر معظم انقلاب در دیدار با نمایندگان مجلس هفتم به این موضوع( خالی بودن صندلی های مجلس ششم ) اشاره داشتند و آنرا باعث خجالت و شرمساری خویش خواندند. ایشان فرمودند: " خیلى از اوقات که در گذشته تلویزیون مجلس را نشان مىداد و من صندلىهاى خالى را مىدیدم، پاى تلویزیون از مردم خجالت مىکشیدم و احساس شرم مىکردم! ما به این مردم گفتهایم پاى صندوق بیایید؛ آنها هم آمدهاند و نماینده معین کردهاند؛ حالا چه دارد مطرح مىشود؟ مطلب مهم. به مجلس نگاه مىکنید، مىبینید چهار تا صندلى خالى است؛ یکى نشسته، پنج تا صندلى خالى است. بنده اینجا پاى تلویزیون وقتى این صحنه را مىدیدم، حقیقتاً احساس شرمندگى مىکردم. این، بىانضباطى است و مطلقاً نباید این را براى مجلس برتافت. سر وقت حاضر شدن، در کمیسیون حاضر شدن، در صحن علنى حاضر شدن و کار کردن، خیلى مهم است." (1)
خیلی از اوقات آمار حضور نمایندگان مجلس اصولگرای! هشتم از مجلس اصلاح طلب ششم هم کمتر است و به همین 5 تا در میان هم نمیرسد! آیا مجلسی که باعث شرمساری رهبر فرزانه انقلاب میشود را میتوان مدعی عدم اصولگرایی و ولایتمداری دولت دانست؟
در رای گیری هایی که در صحن علنی انجام میشود نیز به وضوح مشاهده میشود که بسیاری از نمایندگان در رای گیری شرکت نمیکنند. به عنوان مثال در رای گیری روز یکشنبه 29/3/90 در مورد قانون مجازات حمل اسلحه که در رابطه با تصویب آن از سوی رئیس مجلس اشتباه به عمل آمد، از تعداد 198 نفر حاضر! در صحن علنی مجلس 99 نفر رای موافق، 10 نفر مخالف و 10 نفر ممتنع رای دادند. جدا از بحث اینکه چرا از بین 290 نفر نماینده 198 نفر بیشتر در مجلس حضور نداشته اند، جمع آرای موافق و مخالف و ممتنع 119 نفر میشود. این یعنی که 79 نفر که در مجلس حضور داشتند اصلا در رای گیری شرکت نکرده اند!
سوالی که در اذهان عمومی شکل میگیرد این است که نمایندگان برای چه به مجلس میروند؟ آیا برای اینکه در جلسه علنی مجلس حضور پیدا نکنند؟ یا برای اینکه در رای گیری ها شرکت ننمایند؟
این در حالیست که نمایندگان مجلس و در راس آن رئیس مجلس بارها دولت را به بی قانونی متهم میکنند. بد نیست آقایان کمی هم به عملکرد خود در مجلس نگاهی بیندازند و از عیوب خود نیز مطلع شوند سپس به عیب جویی از دیگران بپردازند.
همانطور که مرحومه پروین اعتصامی در قطعه مشهور سیر و پیاز خود آورده است:
سیر یک روز طعنه زد به پیاز/که تو مسکین چقدر بد بویی
گفت :« از عیب خویش بی خبری/ زان ره از خلق عیب می جویی»
گفتن از زشت رویی دگران/نشود باعث نکو رویی
تو گمان می کنی که شاخه گلی؟/به صف سرو و لاله می رویی؟
یا که هم بوی تاتاری؟/یا ز ازهار باغ مینویی؟
خویشتن بی سبب بزرگ مکن/تو هم از ساکنان این کوئی
ره ما گر کج است و ناهموار/تو خود این ره چگونه می پو یی؟
در خود آن به که نیکتر نگری/اول آنکه به عیب خود گویی
ما زبونیم و شوخ جامه و پست/تو چرا شوخ تن نمی شویی؟
_______________
1- اولین دیدار با نمایندگان مجلس هفتم 27/3/83
گروه اندیشه حیات