يك فوق تخصص قرنيه با اشاره به اين كه سطح قرنيه اولين سطح انكساري چشم است و با وجود اشك منظم مي شود و تصوير بهتري را براي ديدن ايجاد مي كند، گفت: وجود اشك در سطح چشم براي حركت خوب و نرم پلك ها، منظم بودن سطح انكساري قرنيه و جلوگيري از عفونت هاي احتمالي ضروري است.
دكتر فيروزه رحيمي با بيان اين كه كمبود اشك با بالا رفتن سن رابطه مستقيم دارد و در زنان با شروع دوران يائسگي بيشتر مي شود، اظهار داشت: خشكي چشم از بيماري هاي التهابي است كه غدد اشكي را از بين مي برند و همچنين از بعضي بيماري ها مانند رماتيسم مفصلي كه ميزان اشك را پايين مي آورند نيز ناشي مي شود.
وي افزود: گاهي اوقات بيمار حركات پلك روي چشم را احساس مي كند و مجبور مي شود پلك زدن هاي مكرر انجام دهد يا با احساس وجود جسم خارجي در چشم مانند شن ريزه به طور مرتب چشم ها را مي مالد.
اين فوق تخصص قرنيه با اشاره به اين كه در موارد خفيف خشكي چشم، پزشك اشك مصنوعي تجويز مي كند، گفت: به دليل وجود مواد نگهدارنده در اشك هاي مصنوعي تنها 4 تا 5 بار در روز بايد از آنها استفاده كرد و براساس توصيه شركت هاي سازنده به دليل امكان ايجاد عفونت در بطري ها بهتر است 20 تا 30 روز بعد از باز شدن در آنها محتويات دور ريخته شود.
دكتر رحيمي ادامه داد: در صورتي كه بيمار نياز به دفعات بالاي دريافت اشك مصنوعي داشته باشد قطره اشك روزانه كه فاقد مواد نگهدارنده است تجويز مي شود همچنين استفاده پماد و ژل نرم كننده چشم در ساعات خواب از ديگر درمان هاي دارويي اين عارضه هستند.
عضو هيئت علمي دانشگاه علوم پزشكي تهران خاطرنشان كرد: بعضي افراد هنگام صبح احساس خشكي چشم دارند و تعدادي نيز در اواخر روز و در هواي آزاد همراه با گرد و غبار علائم خشكي چشم آنها تشديد مي شود. بدين منظور به اين افراد توصيه مي شود از محيط هاي آلوده اي كه براي چشم آنها آزاردهنده است دور باشند.
وي استفاده از كمپرس هاي مرطوب و عينك هاي آفتابي بزرگ كه تماس هوا را با چشم كمتر مي كند مفيد دانست و افزود: در مواردي كه درمان دارويي جواب ندهد ممكن است پزشك مجاري خروجي اشك به سمت بيني را ببندد تا ميزان خارج شدن اشك از چشم را كاهش دهد.
دكتر رحيمي در ادامه گفت: كارهايي كه دقت زيادي مي طلبند و تعداد پلك زدن را كم مي كنند مانند كار با رايانه و مطالعه، خشكي چشم را افزايش مي دهد و به افراد توصيه مي شود تعداد پلك زدن خود را به صورت ارادي افزايش دهند و همچنين مقررات استفاده از رايانه را براي سلامت چشم ها رعايت كنند.
وي اظهار داشت: گرماي هوا با وزش باد، خشكي چشم را بيشتر مي كند و تعداد زيادي از بيماران در هواي خنك يا در شهرهاي مرطوب احساس بهتري دارند.
اين چشم پزشك در پايان با بيان اينكه خشكي شديد چشم مي تواند عوارض تهديدكننده اي براي قرنيه داشته باشد، ادامه داد: مصرف بعضي داروها مانند داروهاي آرام بخش و داروهاي مخصوص مشكلات گوارشي ميزان ترشح اشك را كم مي كنند و با مصرف آنها ممكن است علائم تشديد و خشكي چشم خود را نشان دهد.