نمایش نتایج: از 1 به 2 از 2

موضوع: تنگه هرمز همچنان اهرم فشار ایران بر غرب

  1. #1
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض تنگه هرمز همچنان اهرم فشار ایران بر غرب

    یک اندیشکده اسرائیلی در تحلیلی از وضعیت امنیتی آب‌ها و آبراهه‌های منطقه‌ای، از تنگه هرمز به عنوان اهرم فشار ایران بر غرب یاد کرده و می‌افزاید: ایران به این تنگه به عنوان حیاط خلوت راهبردی خود نگاه می‌کند.


    به گزارش راسخون به نقل از فارس، اندیشکده "مطالعات امنیت داخلی اسرائیل" در گزارشی با عنوان «میان دزدی دریایی و ایران: تهدیدات فراینده علیه گلوگاه‌های دریایی در خاورمیانه» به قلم «یول گوزانسکی»، «جاناتان اسکتر» و «گالیا لیندنستراس» می‌نویسد: گلوگاه‌های دریایی جزو حساس‌ترین مناطقی هستند که در آنها جغرافیا، تجارت و سیاست به یکدیگر پیوند می‌خورند. چالش‌هایی که به طور خاص از گلوگاه‌های خاورمیانه احساس می‌شود، همیشه پیش از آنکه وابستگی شدید قرن بیستم به نفت مشخص شود، آشکار بوده‌اند. این نقاط در سال‌های جاری به طور فزاینده‌ای به خصوص پس از آغاز قیام‌های اعراب ناآرام شده‌اند.

    دزدان دریایی سومالی بزرگ‌ترین تهدید منطقه‌ای


    پیچیدگی‌هایی که در این موضوع وجود دارند، شامل بی‌ثباتی منطقه‌ای فزاینده و وخامت تهدیدات موجود، دزدی دریایی آشکار، تروریسم و چالش‌هایی می‌شود که از سوی ایران وجود دارد. اگرچه منافع کشورها متفاوت است و در برخی مواقع در تضاد با یکدیگر است، کشتیرانی آزاد برای همه آنها اهمیت دارد. در سال‌های اخیر بزرگ‌ترین تهدید منطقه‌ای علیه این منافع مشترک در دریای سرخ، دزدان دریایی سومالی بوده‌اند (اگرچه این مسئله مختص آنها نیست). اقدامات زیادی برای مقابله با این مشکل همیشگی انجام شده است. تلاش‌ها و منابع بین‌المللی از جمله استقرار نیروهای دریایی اروپایی، آمریکایی، ناتو، چینی، هندی و ایرانی، تحرکات هماهنگ در زمینه کشتیرانی بازرگانی، منابع ارتباطی و رهگیری و انجام اقدامات گسترده ضد دزدی دریایی این حملات را از تنگه باب‌المندب و از شرق به سوی ساحل یمنی اقیانوس هند (به سوی تنگه هرمز) و از جنوب به سوی شاخ آفریقا رانده است.

    عدم موفقیت تلاش‌های بین‌المللی برای ریشه‌کن کردن دزدی دریایی

    اقدامات تاکتیکی، تعداد حملات دزدان دریایی در دریای سرخ را در سال‌های اخیر کاهش داده است. اگرچه مشکل راهبردی کشورهای ضعیف که دزدی دریایی در آنها تنها یکی از علایم بیماری است، ممکن است در دو سوی این دریا و در میانه آن وخیم‌تر باشد. مشکلات ادامه‌دار سومالی ممکن است تنها گوشه‌ای از مشکلات بزرگ‌تر باشد. تلاش‌های بین‌المللی کنونی ضد دزدی دریایی، بیشتر علایم بیماری یعنی حملات دریایی دزدان و نه عوامل ریشه‌ای این پدیده را هدف قرار می‌دهد.

    یمن: خانه القاعده در شبه‌جزیره عرب

    یمن در حال دست و پنجه نرم کردن با خشونت‌های فرقه‌ای و قبیله‌ای است. این کشور در 2 سال گذشته به خانه القاعده در شبه‌جزیره عرب تبدیل شده است. این درست شبیه همان وضعیتی است که در سومالی مشاهده می‌شود و در آن شرایط اقتصادی و سیاسی زمینه مناسبی را برای دزدی دریایی و گروه‌های تروریستی مانند الشباب ایجاد کرده است. در حالی که ناآرامی در یمن به پیش از تظاهرات گسترده‌ای برمی‌گردد که اوایل سال 2011 جهان عرب را درنوردید، اما هرج و مرج فزاینده در یمن می‌تواند این کشور را به مأمنی امن برای دزدان دریایی سومالی تبدیل کند تا بازار سیاه تسلیحاتی خود را گسترش دهند. در حالی که بی‌ثباتی در یمن و یا حتی سقوط آن لزوما منجر به افزایش دزدی دریایی در دریای سرخ نمی‌شّود اما این یک احتمال مشخص است. این احتمال اگر با اهمیت جهانی کشتیرانی بدون دردسر در این منطقه در نظر گرفته شود، حاکی این نکته است که بی‌ثباتی، ناامنی و شکوفایی این کشورها منافع ممتاز مشترکی را ایجاد می‌کند.

    مصر نیز یکی از نگرانی‌ها درباره گلوگاه‌های دریایی است

    هنگامی که درباره گلوگاه‌های دریایی صحبت می‌شود، مصر نیز یکی از نگرانی‌هاست. در حالی که مدیریت موثر و عملیات بدون اشکال خط لوله کانال سوئز و سوئز-مدیترانه همچنان یکی از منافع مصر را تشکیل می‌دهد، این کشور در حال حاضر درگیر بزرگ‌ترین چالش سیاسی خود در 50 سال گذشته است. فقر و مشکلات مربوط به اداره کردن این کشور نیز بر توان دزدان دریایی برای گسترش محدوده فعالیت‌های خود افزوده است. اندیشکده تحقیقات سیاست خارجی به مقایسه دزدان دریایی در یمن و سومالی پرداخته است و به نظر می‌رسد مصر یکی از منابع دزدی در دریای سرخ نباشد. در عین حال مصر در حال مبارزه با جمعیت ناآرام بدوی در شبه‌جزیره سینا است. یک مقام امنیتی مصر در ماه مه 2011 هشدار داد که بیش از 400 فرد بدوی، فلسطینی و اعضای عرب خارجی القاعده در این شبه‌جزیره هستند. در حالی که مصر منابع زیادی را به حفاظت از کانال سوئز اختصاص داده است اما احتمال اینکه این کانال یا خط لوله کانال سوئز و سوئز-مدیترانه، هدف حملات بیشتری قرار بگیرد، وجود دارد. حمله به هر یک از این مکان‌ها می‌تواند منجر به توقف انتقال نفت در جهان شود. این تنها یک نگرانی فرضی نیست. مقامات مصری در سال 2009 حدود 26 نفر را به دلیل طراحی برای حمله به کشتی‌های کانال سوئز و خط لوله نفت دستگیر کردند. خط لوله سینا که گاز طبیعی را به اسرائیل و اردن منتقل می‌کند و بیش از 40 درصد منابع گاز طبیعی اسرائیل را که برای تولید برق مصرف می‌شود، در ماه‌های اخیر بارها هدف خرابکاری قرار گرفته است.

    تشدید تهدیدهای ایران برای مسدود کردن تنگه هرمز

    تهدیدهای ایران برای انسداد تنگه هرمز به روی کشتیرانی بین‌المللی که منجر به توقف انتقال نفت خلیج فارس می‌شود، اخیرا بیشتر و شدیدتر شده است. مقامات ارشد ایرانی به وضوح هشدار داده‌اند که ایران می‌تواند تنگه هرمز را در پاسخ به هرگونه تجاوزی ببندد. به طور کلی این اظهار نظرات رسمی به منظور بازداشتن جامعه جهانی از فشار بیشتر بر ایران و بالا بردن هزینه هرگونه مقابله نظامی با این کشور، خصوصا علیه تاسیسات هسته‌ای خود بیان می‌شود. دریادار مرتضی صفاری، فرمانده سابق نیروی دریایی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در سال 2010 هشدار داد که شکار کردن کشتی‌های جنگی آمریکا برای نیروی دریایی ایران آسان است. ایران همچنین تهدید کرده است که اگر کشتی‌های تجاریش مورد بازرسی قرار بگیرند (اقدامی که در قطعنامه شورای امنیت علیه ایران به آن اشاره شده) پاسخ متقابلی را خواهد داد. ایران در جولای 2011، مانور پیامبر اعظم 6 را با پرتاب چندین موشک مافوق صوت ساحل به دریا، علیه اهداف در حال حرکت نزدیک تنگه هرمز به پایان رساند تا نشان دهد که این کشور قابلیت قطع جریان انتقال نفت در این تنگه را دارد و در این مسئله تردید نخواهد کرد. ایران به دلیل برتری نظامی آمریکا در خلیج فارس، اقدام به ساخت تعداد زیادی قایق‌های کوچک تندرو کرده که برخی از آنها قابلیت استفاده بدون سرنشین را نیز دارند. این کشور همچنین کشتی‌های غیرنظامی خود را برای انجام ماموریت‌های نظامی تجهیز کرده است.
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    تاریخ عضویت
    Always
    محل سکونت
    Advertising world
    نوشته ها
    Many

     

    حرز امام جواد

     

  3. #2
    کاربر کهنه کار golenarges آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2011
    محل سکونت
    تهران
    نوشته ها
    13,591
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    ایران و آمریکا از افزایش تنش‌ها در تنگه هرمز نگرانند

    در نتیجه، در سال‌های اخیر گزارشاتی از اینکه کشتی‌های نیروی دریایی سپاه پاسداران، درگیری‌های جزئی را با کشتی‌های آمریکایی داشته‌اند، منتشر شده است. این حوادث بیشتر نمایشی و نه تخریبی بوده‌اند (در واقع حمله‌ای به کشتی‌های آمریکایی نشده است). آنها قصد داشتند پیامی را به آمریکا بفرستند (دیپلماسی دریایی) و آن هم اینکه ایران به تنگه هرمز به عنوان حیاط خلوت راهبردی خود نگاه می‌کند. در ماه‌های اخیر به دلیل افزایش فعالیت‌های نظامی ایران، چندین مورد خطا در میان کشتی‌های ایرانی و آمریکایی مشاهده شده است. به نظر می‌رسد هر دو طرف از افزایش تنش‌ها در تنگه هرمز نگران باشند و دلیل آن اشاراتی است که اخیرا درباره ایجاد یک خط ویژه مستقیم ارتباطی میان دو رقیب شده است.

    ارزیابی‌های اخیر می‌گویند حتی اگر برای ایران مهم نباشد که همه دارایی‌هایش را در تنگه هرمز از دست بدهد، به خاطر حملات تلافی‌جویانه بزرگ ضربه بخورد، بسیاری از تاسیسات نفتی و درآمدهایش از صادرات را از دست بدهد، ناوگان پنجم نیروی دریایی آمریکا قادر به باز کردن تنگه هرمز برای عبور و مرورهای دریایی در عرض چند هفته است. چنین ارزیابی‌هایی بر اساس ضعف نیروی هوایی ایران و این عقیده بیان شده که آمریکا می‌تواند مواضع ایران نزدیک تنگه هرمز را که در آن موشک‌های کروز دفاع ساحلی مستقر شده‌اند، فلج کرده و توانایی خنثی کردن مین‌های دریایی را دارد. علاوه بر این به رغم دیگر کشتی‌ها همانند کشتی‌های تجاری، تانکرها به دلیل اندازه، ساختار و این حقیقت که نفت سریعا آتش نمی‌گیرد، به سختی غرق می‌شوند. حتی با این احتمال کم که ایران بتواند به طور موثری تنگه هرمز را به مدت طولانی ببندد، چنین اقدامی در جهت منافع این کشور نیست. این مسئله، واردات نفت پالایش‌شده به ایران و صادرات نفت خام که حدود 80 درصد از درآمد این کشور را تشکیل می‌دهد، مختل می‌کند. همچنین این اقدام بدون تردید منجر به تقابل با نیروی دریایی آمریکا می‌شود که از برتری عملیاتی روشنی برخوردار است. به رغم عربستان سعودی، عراق و امارات، بیشتر صادرات نفت ایران از طریق این آبراهه عبور می‌کند.

    راه‌هایی برای کاهش اثرات منفی مسدود شدن تنگه هرمز وجود دارد

    اما به این نکته باید توجه کرد که حتی اگر بسته شدن کوتاه مدت تنگه هرمز با اقدام سریع و موثر جامعه جهانی برای باز کردن آن همراه باشد، این اقدام بر بازار انرژی جهان تاثیرگذار است. تاثیر حتی یک تکان محدود بر بازار، احتمالا تا مدت‌ها باقی خواهد ماند؛ زیرا نگرانی‌ها همچنان درباره احتمال قطع جریان عبور نفت ادامه می‌یابد. به منظور کاهش اثرات منفی این مسئله 3 راه وجود دارد:

    - بهره‌برداری کردن از ذخایر راهبردی نفت که نیمی از آن در آمریکاست. در جولای 2011 به دلیل تاثیر بهار عربی بر قیمت‌های نفت، تصمیم بین‌المللی برای استفاده محدود از نفت آمریکا و دیگر ذخایر گرفته شد.

    - استفاده از ظرفیت تولید مازاد نفت جهانی که در درجه اول بر عربستان سعودی متمرکز است. مقامات ارشد سعودی مدعی شده‌اند که این کشور می‌تواند چهار میلیون بشکه نفت بیشتر تولید کند که حدودا با توان تولید نفت ایران برابر است.

    - استفاده از راه‌های کشتیرانی جایگزین مانند خط لوله‌های شرق-غرب و حبشان-فجیره که به ترتیب می‌توانند 5 میلیون و یک و نیم میلیون بشکه نفت را در روز منتقل کنند.

    بهره‌برداری ایران از شرایط جغرافیایی منحصربه‌فرد تنگه هرمز

    همانطور که در بالا بحث شد ایران به دلیل ضعف نظامی خود، قادر به مسدود کردن تنگه هرمز به مدت طولانی نیست. بنابراین هرگونه درگیری به طور کلی بر ایجاد اختلال در آزادی عمل در خلیج فارس و تلاش برای جلوگیری از وقوع درگیری فراگیر متمرکز خواهد بود که ممکن است از نظر نظامی، سیاسی و اقتصادی بسیار گران تمام شود. ایران با توجه به این محدودیت‌ها به سود بردن از شرایط جغرافیایی منحصربه‌فرد تنگه هرمز و حساسیت جهانی نسبت به پس‌لرزه‌ها در بازار انرژی جهان با تهدید برای بستن این تنگه ادامه می‌دهد. این تهدید همچنان به نفع حکومت ایران است حتی اگر گاهی بر خلاف منافع اصلی این کشور باشد.

    دریای سرخ در حال تبدیل شدن به حوزه مهم ایران-اسرائیل است

    تنگه هرمز تنها نقطه درگیری دریایی با ایران نیست. دریای سرخ در حال تبدیل شدن به حوزه مهم ایران-اسرائیل است. گزارش‌ها حاکی از آن است که ایران تسلیحاتی را به سودان منتقل کرده و یا حتی تولید می‌کند تا به گروه‌های تروریستی آفریقا و خاورمیانه ارسال کند. به گفته منابع آمریکایی، اسرائیل در عوض، نیروی هوایی خود را برای حمله به کاروان‌های تسلیحاتی ایران که به سوی غزه تحت کنترل حماس در حرکتند به این منطقه اعزام کرده است. نگرانی اسرائیل به طور فزاینده‌ای در حال افزایش است که ایران تلاش‌های زیادی را برای توسعه روابطش با کشورهای شرق آفریقا از جمله کنیا، اریتره، سومالی، جیبوتی، تانزانیا و جزایر کومور انجام می‌دهد. برای اسرائیل این مسئله یادآور ابتکار جمال عبدالناصر در دهه 1960 است که قصد داشت توانایی مصر برای مسدود کردن کشتیرانی اسرائیل در دریای سرخ را افزایش دهد. علاوه بر این ایران به عنوان بخشی از برنامه بلندمدت خود و به عنوان یک زورآزمایی منطقه‌ای در سال 2011 کشتی‌هایی را از طریق کانال سوئز به دریای مدیترانه اعزام کرد و برای اولین بار نیز زیردریایی‌هایش را به دریای سرخ فرستاد.

    غرب از افزایش برد موشک‌های ایران نگران است

    تهدید ایران همچنین پیچیدگی‌هایی را برای منطقه دریای سیاه و تنگه ترکیه ایجاد کرده است. در سال 2007 گزارش‌هایی منتشر شد که آمریکا ممکن است از پایگاه‌های هوایی خود در بلغارستان و ساحل رومانی در دریای سیاه برای حمله به ایران استفاده کند. اخیرا روسیه درباره حضور ناو جنگی «آگیس» آمریکا مجهز به فناوری ضد موشکی در دریای سیاه به عنوان بخشی از مانور دریایی مشترک آمریکا و اوکراین انتقاد کرد. نیاز به استقرار چنین فناوری در قاره اروپا نشان‌دهنده نگرانی فزاینده غرب از اهداف ایران به دلیل افزایش برد موشک‌های این کشور است.

    - نتیجه‌گیری

    دزدی دریایی، تروریسم و تهدید ایران، چالش‌های جامعه جهانی

    دزدی دریایی، تروریسم و تهدید فزاینده ایران مشکلاتی هستند که جامعه جهانی در تلاش برای حل جمعی آن است. این مشکلات لزوما مشخص نیستند همانند تلاش ایران برای افزایش نفوذش در کشورهایی مانند یمن که دولت به دلیل وقوع بهار عربی کنترل ضعیفی بر آنها دارد. ایران همچنین از افزایش دزدی دریایی برای توجیه حضور دریایی خود در دریای سرخ بهره می‌برد. این تلاش‌های ایران برای بدست آوردن قدرت، آب‌های اطراف شاخ آفریقا را به منطقه دیگری برای درگیری دریایی تبدیل کرده است. نتیجه این است که دیگر نیروهای دریایی که اکنون در منطقه حضور دارند هم با دزدی دریایی و هم با قاچاق تسلیحات از ایران و تلاش این کشور برای زورآزمایی مقابله می‌کنند.
    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]

    [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]


    {محتواي مخفي}

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

موضوعات مشابه

  1. جنگ ایران و اسرائیل
    توسط mahdishata در انجمن مقالات
    پاسخ: 1
    آخرين نوشته: 29-11-2011, 14:06
  2. چرا جنگ پس از فتح خرمشهر ادامه یافت؟
    توسط paradise در انجمن جبهه و جنگ
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 28-09-2011, 16:12
  3. چرا ایران پس از اسلام ملاک بالیدن باشد؟
    توسط javadkhan در انجمن اخبار سیاست داخلی ایران
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 24-09-2011, 21:07
  4. قطع ارتباط ایران و آمریکا به ضرر دو طرف است
    توسط محبّ الزهراء در انجمن اخبار سیاست داخلی ایران
    پاسخ: 20
    آخرين نوشته: 22-09-2011, 23:36
  5. ظهور سلسله صفویه نقطه عطفی در تاریخ ایران
    توسط محسن رحمتی در انجمن عرفان
    پاسخ: 1
    آخرين نوشته: 22-12-2010, 07:58

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  
کانال سپاه