بيماري آنفلوآنزا يك عفونت حاد ويروسي دستگاه تنفسي است كه در صورت سالم و فعال بودن سيستم ايمني فرد مبتلا، عوارض بيماري بعد از طي دوره چند روزه تخفيف يافته و بهبودي كامل حاصل ميشود. در افراد مبتلا به بيماريهاي مزمن و نقص ايمني و در موارد همهگيري، عوارض بيماري شديدتر و مرگ و مير بيشتري دارد.
به گزارش ايسنا، بيماري آنفلوآنزا اغلب به طور ناگهاني و با سردرد و درد عضلاني آغاز ميشود و به دنبال آن تب و لرز، درد مفاصل، بياشتهايي و كسالت عارض ميشود. آبريزش از بيني و چشم و درد و ناراحتي گلو نيز وجود دارد. اما با توجه به عوارض حاد اوليه تحتالشعاع قرار ميگيرند. موارد خفيف آنفلوآنزا بسيار شبيه سرماخوردگي بروز ميكند اما اين دو بيماري با يكديگر متفاوتند.
تفاوتهاي سرماخوردگي و آنفلوآنزا
بيش از 100 سويه ويروسي عامل ايجاد سرماخوردگي هستند اما در آنفلوآنزا 3 نوع ويروس a، b و c دخالت دارند. محل عفونت در سرماخوردگي دستگاه تنفسي فوقاني است اما در آنفلوآنزا كل دستگاه تنفسي درگير ميشود. شروع علائم سرماخوردگي تدريجي بوده و طي يك تا 3 روز بروز ميكند اما علائم آنفلوآنزا ناگهاني و طي چند ساعت خواهد بود. تب و لرز در سرماخوردگي گاهگاهي و خفيف است اما در آنفلوآنزا به صورت مشخص تب بالاتر از 38 درجه سانتيگراد است كه 2 تا 4 روز به طول ميانجامد. سردرد در سرماخوردگي مداوم و معمولا خفيف است اما آنفلوآنزا سردردهاي شديد به دنبال دارد.
سرماخوردگي با درد عمومي بدن خفيف يا بدون درد خواهد بود اما درد عمومي بدن در آنفلوآنزا اغلب شديد و در كل بدن خواهد بود. سرفه و خلط در سرماخوردگي خفيف تا متوسط و به صورت سرفههاي تك تك خواهد بود اما در آنفلوآنزا سرفه و خلط شايع بوده و ممكن است شديد شود.
گلودرد در سرماخوردگي شايع بوده و معمولا خفيف است. در آنفلوآنزا نيز گلو درد گاهي ممكن است وجود داشته باشد. آبريزش و گرفتگي بيني در سرماخوردگي بسيار شايع بوده و با عطسه همراه است. اما در آنفلوآنزا گاهي ممكن است وجود داشته باشد. در سرماخوردگي خستگي يا وجود ندارد و يا بسيار خفيف است اما در آنفلوآنزا خستگي معمولا ممكن است شديد باشد و 2 تا 3 هفته به طول انجامد. در سرماخوردگي ضعف شديد هرگز وجود ندارد اما آنفلوآنزا با خستگي مداوم و معمولا در مراحل اوليه بيماري همراه خواهد بود.
سرماخوردگي در سراسر سال و بويژه در فصل زمستان بروز ميكند اما بيشترين موارد آنفلوآنزا بين ماههاي مهر تا ارديبهشت خواهد بود. درمانهاي آنتي بيوتيكي در سرماخوردگي و آنفلوآنزا كمك كننده نخواهند بود.سرماخوردگي و آنفلوآنزا از طريق ترشحات تنفسي (حلق و بيني) در طي سرفه و عطسه انتقال مييابند.
توصيههاي بهداشتي
به منظور جلوگيري از انتشار سرماخوردگي و آنفلوآنزا رعايت بهداشت فردي و عمومي ضروري است. به اين منظور شستوشوي مرتب دست و صورت با آب و صابون بويژه پس از برخورد با فرد بيمار لازم است. همچنين بايد دهان و صورت هنگام عطسه و سرفه پوشانده شده و از تماس با ديگران هنگام بيماري اجتناب كرد. استراحت و نوشيدن مايعات گرم به ميزان كافي در بهبود علايم اين بيماريها موثرند.