رئیس مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی گفت: تحریم ها باعث شد که از چند سال پیش محققان زیادی در عرضه تولید داروهای بیوتکنولوژی وارد شوند و اکنون جزء کشورهای پیشرو دنیا در تولید داروهای نوترکیب هستیم.
فریدون مهبودی در گفتوگو با خبرنگار بهداشت و درمان فارس در مورد روند رشد تحقیقات بیوتکنولوژی در کشور اظهار داشت: صنعت بیوتکنولوژی عملاً از سال 1980 در دنیا آغاز شد و ما هم از سالهای 1367 در کشور با تأسیس مرکز ژنتیک کار را آغاز و از سال 72، 73 انستیتو پاستور ایران بخش بیوتکنولوژی را آغاز کرد. وی گفت: به دلیل تحریمهای شدید مواد بیوتکنولوژی و بیولوژیک، ما نمیتوانستیم در این زمینه رشد خوبی داشته باشیم که به مرور شرکتهای داخلی شروع به ساخت مواد بیولوژیک کردند ودر سال 1375 در سال حدود 6 - 5 مقاله در زمینه بیوتکنولوژی تولید میکردیم اما اکنون سالانه بالغ به 530 مقاله در این زمینه تولید میکنیم.
عضو هیئت علمی انستیتو پاستور ایران گفت: در گذشته حتی برخی آزمایشگاههای تشخیص بیماریهای ژنتیکی قبل از تولد را نداشتیم ولی اکنون بالغ بر 20 آزمایشگاه در این زمینه فعال هستند.
رئیس مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی خاطر نشان کرد: اکنون بالغ بر 143 داروی بیوتک در دنیا داریم که 10 نوع آن در کشور تولید میشود که 3 نوع از این 10 نوع دارو فرمولاسیون و بستهبندی میشود و 7 نوع دیگر از ابتدا تا انتها مراحل تولید را در داخل کشور میگذرانند.
وی گفت: طی 2 سال گذشته معاونت علمی فناوری ریاست جمهوری با همکاری معاونت تحقیقات و فناوری وزارت بهداشت تحقیقاتی را انجام دادو بر مبنای آن که یک سری اعتبارات برای تولید داروهای بیوتکنولوژی اختصاص داد که در حال به ثمر نشستن است. نمونه آن تولید فاکتور7 نوترکیب بود که تا قبل از عید وارد بازار خواهد شد و داروی هرسپتین برای درمان سرطان سینه که تا آخر سال 91 نوع ایرانی آن وارد بازار میشود.
مهبودی وجود موانع قانونی را در کاهش سرعت کارهای تحقیقاتی بسیار مؤثر دانست و گفت: در صورت حل شدن این موانع پیشبینی میکنیم تا 2 - 3 سال آینده 23 دارو جدید نوترکیب وارد بازار شود.
رئیس مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی اضافه کرد: به عنوان مثال وزیر بهداشت آئیننامهای را مطرح کرد که انحصار تولید 3 تا 5 سال را در اختیار شرکت تولیدکننده داخلی قرار گیرد و در هر کشوری مسیر باید سریع طی شود و اگر این طرح با سرعت عملی شود و سرعت اعطای مجوز از سوی وزارت بهداشت بالا رود داروهای تولید داخل نیز سریع تر وارد بازار میشود به شرطی که این آئیننامه نهادینه شده و حمایت لازم هم از آن صورت پذیرد.
مهبودی بیان داشت: معاونت علمی- فناوری ریاست جمهوری و معاونت تحقیقاتی و فناوری وزارت بهداشت نیز بودجه خوبی را برای طرحهایی که به نتیجه میرسند و به بازار میآیند اختصاص داده ولی مشکلات ما تحقیقات بنیادی و طرحهای اولیه است که در این مرحله با کمبود بودجه مواجه هستیم.