ادامه پس لرزههای سوال از رئیسجمهور در جلسه علنی امروز مجلس
چهار هفته پس از روزی که رئیسجمهور برای اولین بار در طول تاریخ انقلاب در مجلس شورای اسلامی حاضر شد و به سوالهای نمایندگانی که طرح سوال از او را امضا کرده و علی مطهری آنها را خوانده بود، پاسخ داد، به نظر میرسد هنوز تب این ماجرا فروکش نکرده است.
به گزارش رجانیوز، در آخرین جلسه علنی مجلس در سال 90، محمود احمدینژاد به صحن علنی رفت تا به 10 سوالی که مطهری به نمایندگی از سوال کنندگانی که تعدادشان 79 نفر عنوان شده بود، پاسخ دهد. با این حال، نوع پاسخهای وی به برخی از سوالها موجب شد که هنوز از مجلس خارج نشده، حدود یک ساعت از وقت مجلس به ارائه تذکرهای آییننامهای اختصاص یابد، بهطوری که تعدادی از نمایندگان که اغلب امضاکنندهی طرح سوال نیز بودند، اعتقاد داشتند که پاسخها در قبال سوالها قانع کننده نبوده و در برخی از موارد نیز سخنان رئیسجمهور خلاف شأن مجلس بوده است.
با این حال، اگرچه رئیسجمهور در پایان پاسخش به سوالها گفت که باید با پاسخهایی که داده نمایندگان به او نمره 20 بدهند اما سکوت قانون اساسی و آیین نامه داخلی مجلس در مورد نحوه بررسی اقناع نمایندگان سوال کننده از پاسخهای رئیسجمهور به سوالهایشان عملاً چیزی عاید معترضان از اعتراضهایشان و هدر رفتن یک ساعت از وقت جلسه علنی مجلس به تذکر و اظهار نارضایتی از پاسخهای رئیسجمهور نکرد.
اما به نظر میرسد چهرههای شاخص طراح سوال از رئیسجمهور مانند علی مطهری در این مدت بیکار ننشسته و طرحی را تهیه کردهاند که آییننامه داخلی مجلس را در زمینه سوال از رئیسجمهور اصلاح کنند.
این طرح شامل یک ماده واحده بود که اگر به تصویب برسد، در صورتی که تعداد سؤالات ارسال شده به قوه قضائیه درباره یک رئیس جمهور به عدد شش برسد، طرح استیضاح رئیس جمهور با رعایت مفاد اصل 89 قانون اساسی و مواد آئیننامه داخلی در دستور کار مجلس قرار میگیرد.
غلامرضا مصباحی مقدم از امضاکنندگان سوال از رئیسجمهور نیز هفته گذشته، از قرار داشتن گزارش تخلفات دولت در هدفمندي يارانه ها در مسير قوه قضائيه خبر داد.
همچنین در شرایطی که کمتر از 16 ماه تا پایان کار دولت دهم زمان باقی است، به نظر میرسد طراحان این طرح عجله زیادی برای به نتیجه رسیدن طرحشان دارند، بهطوری که علی مطهری امروز بهطور ویژه درگیر رایزنی با نمایندگان بود تا آنها را برای رأی دادن به دو فوریت طرح مجاب کند.
با این حال پس از قرائت طرح و در حالی که برای بررسی طرح با دو فوریت، رأی دو سوم نمایندگان نیاز بود، 130 رأی موافق، 17 رأی مخالف و 12 رأی ممتنع از 198 نماینده حاضر در جلسه نشان داد که طرح نمیتواند به صورت دو فوریتی در دستور کار مجلس قرار بگیرد. در آیین نامه داخلی مجلس، طرح دو فوریتی برای زمانی در نظر گرفته شده است که ضرورت جلوگیری از وقوع خسارت احتمالی و فوت فرصت در میان باشد.
پس از رأی نیاوردن دو فوریت این طرح، خباز و کواکبیان نمایندگان کاشمر و سمنان که هر دو از امضاکنندگان سوال از رئیسجمهور بودند، در مورد نحوه رأی گیری تشکیک کردند و مدعی شدند که منشی هیئت رئیسه در زمان قرائت طرح، عنوان سوال از رئیسجمهور را قرائت نکرده است و تعداد زیادی از نمایندگان اساساً متوجه موضوع نشدهاند، اما علی لاریجانی که ریاست جلسه را برعهده داشت، این موضوع را رد کرد و گفت منشی هیئت رئیسه از موافقان طرح دعوت به ارائه نظر کرده است که میتوانستید از طرح دفاع کنید اما نکردید و هیئت رئیسه در زأی نیاوردن دو فوریت اصلاح آیین نامه داخلی مجلس نقشی ندارد.
اما ساعتی پس از اینکه طرح دو فوریتی بهدلیل رأی ندادن دو سوم حاضران در جلسه از دستور کار خارج شد، منشی هیئت رئیسه اعلام کرد که 50 نفر از نمایندگان تقاضای کتبی در دستور کار قرار گرفتن مجدد دو فوریت طرح را عنوان کردهاند که برابر آییننامه باید در دستور کار قرار گیرد.
بهدنبال اعلام این مسئله، حمید رسایی نماینده تهران عنوان کرد که رئیس مجلس در هنگام رأی گیری زمان زیادی را برای رأی دادن اختصاص داده است، بهطوری که رسایی به شوخی به یکی از نمایندگان گفته است گویا قرار است یک نفر از منزل لباس بپوشد و بیاید تا رأی بدهد. با این حال، لاریجانی این اظهار نظر را رد کرد و گفت که چنین چیزی واقعیت ندارد و او بهتازگی برای همه طرحها و لوایح فرصت بیشتری اختصاص میدهد تا نمایندگان رأی خود را بدهند.
رئیس مجلس البته عنوان کرد که در این جلسه زمان برای بررسی مجدد دو فوریت طرح وجود ندارد و در جلسه بعد این موضوع به رأی گذاشته خواهد شد.
پیگیری ویژه تعدادی از نمایندگان مجلس هشتم برای به نتیجه رساندن این طرح در شرایطی است که حدود یک ماه بیشتر به پایان عمر این مجلس باقی نمانده و تعدادی از نمایندگان مدافع طرح که برای حضور در مجلس نهم حائز اکثریت آرا نشدهاند، علاقهمند به پیگیری طرحهای اینچنینی هستند.
پی نوشت:
برخی از نمایندگان مجلس هشتم که در انتخابات اخیر، به دور دوم رفتند، چه اصراری دارند که حتما در دوم از طرف مردم مطرود بشن و رای نیارن!
موفق باشین.
91/1/23