نمایش نتایج: از 1 به 1 از 1

موضوع: الغدیر و وحدت اسلامی/اثر متفکر شهید استاد مرتضی مطهری

  1. #1
    مدیر ارشد انجمنهای نور آسمان خادم الزینب آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Oct 2010
    محل سکونت
    مازندران
    نوشته ها
    13,433
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض الغدیر و وحدت اسلامی/اثر متفکر شهید استاد مرتضی مطهری

    الغدیر و وحدت اسلامی





    اثر متفکر شهید استاد مرتضی مطهری



    کتاب شریف "الغدیر موجی عظیم در جهان اسلام پدید آورده است. اندیشمندان اسلامی، از زوایا و جوانب مختلف: ادبی، تاریخی، کلامی، حدیثی، تفسیری، اجتماعی بدان نظر افکنده‏اند. آنچه از زاویه ی اجتماعی‏ می‏توان بدان نظر افکند، "وحدت اسلامی" است.

    مصلحان و دانشمندان روشنفکر اسلامی عصر ما، اتحاد و همبستگی ملل و فرق‏ اسلامی را، خصوصاً در اوضاع و احوال کنونی که دشمن از همه جوانب بدانها هجوم آورده و پیوسته با وسایل مختلف در پی توسعه خلافات کهن و اختراع‏ خلافات نوین است، از ضروریترین نیازهای اسلامی می ‏دانند. اساساً چنانکه‏ می ‏دانیم وحدت اسلامی و اخوت اسلامی، سخت مورد عنایت و اهتمام شارع‏ مقدس اسلام بوده و از اهم مقاصد اسلام است. قرآن و سنت و تاریخ اسلام‏گواه آن می‏ باشد. از این رو، برای برخی این پرسش پیش آمده که آیا تألیف و نشر کتابی‏مانند "الغدیر" که به هر حال موضوع بحث آن، کهنترین مسئله خلافی‏ مسلمین است مانعی در راه هدف مقدس و ایده آل عالی "وحدت اسلامی" ایجاد نمی‏کند؟
    ما لازم می‏دانیم مقدمتاً اصل مطلب را - یعنی مفهوم و حدود وحدت اسلامی -را روشن کنیم، سپس نقش کتاب شریف "الغدیر" و مؤلف جلیل القدرش، " علامه امینی" رضوان الله علیه، را توضیح دهیم.



    وحدت اسلامی
    مقصود از وحدت اسلامی چیست؟ آیا مقصود این است: از میان مذاهب‏ اسلامی یکی انتخاب شود، و سایر مذاهب کنار گذاشته شود. یا مقصود این‏ است که مشترکات همه مذاهب گرفته شود، و مفترقات همه آنها کنار گذاشته شود، و مذهب جدیدی بدین نحو اختراع شود، که عین هیچ یک از مذاهب موجود نباشد؟ یا اینکه وحدت اسلامی، به هیچوجه ربطی به وحدت‏ مذاهب ندارد، و مقصود از اتحاد مسلمین، اتحاد پیروان مذاهب مختلف، در عین اختلافات مذهبی، در برابر بیگانگان است؟
    مخالفین اتحاد مسلمین، برای اینکه از وحدت اسلامی، مفهومی غیر منطقی‏ و غیر عملی بسازند، آن را به نام وحدت مذهبی توجیه می‏کنند تا در قدم‏ اول، با شکست مواجه گردد. بدیهی است که منظور علمای روشنفکر اسلامی از وحدت اسلامی، حصر مذاهب به یک مذهب، و یا اخذ مشترکات مذاهب و طرف مفترقات آنها که نه معقول و منطقی است و نه مطلوب و عملی، نیست‏. منظور این دانشمندان، متشکل شدن مسلمین است در یک صف در برابر دشمنان مشترکشان. این دانشمندان می‏گویند مسلمین مایه وفاقهای بسیاری دارند که می ‏تواند مبنای یک اتحاد محکم گردد، مسلمین همه خدای یگانه را می ‏پرستند و همه به‏ نبوت رسول اکرم ایمان و اذعان دارند، کتاب همه قرآن و قبله همه کعبه‏ است، با هم و مانند هم حج می‏کنند و مانند هم نماز می ‏خوانند و مانند هم‏ روزه می‏گیرند و مانند هم تشکیل خانواده می ‏دهند و داد و ستد می ‏نمایند و کودکان خود را تربیت می‏کنند و اموات خود را دفن می ‏نمایند. و جز در اموری جزئی، در این کارها با هم تفاوتی ندارند. مسلمین همه از یک نوع‏ جهان بینی برخوردارند و یک فرهنگ مشترک دارند و در یک تمدن عظیم و با شکوه و سابقه دار شرکت دارند.
    وحدت در جهان بینی، در فرهنگ، در سابقه تمدن، در بینش و منش، در معتقدات مذهبی، در پرستشها و نیایشها، در آداب و سنن اجتماعی خوب‏ می ‏تواند از آنها ملت واحد بسازد و قدرتی عظیم و هایل به وجود آورد که‏ قدرتهای عظیم جهان ناچار در برابر آنها خضوع نمایند، خصوصاً اینکه در متن‏ اسلام بر این اصل تأکید شده است. مسلمانان به نص صریح قرآن برادر یکدیگرند و حقوق و تکالیف خاصی آنها را به یکدیگر مربوط می‏کند. با این‏ وضع چرا مسلمین از این همه امکانات وسیع که از برکت اسلام نصیبشان گشته‏ استفاده نکنند؟
    از نظر این گروه از علمای اسلامی، هیچ ضرورتی ایجاب نمی‏کند که مسلمین‏ به خاطر اتحاد اسلامی، صلح و مصالحه و گذشتی در مورد اصول یا فروع مذهبی‏ خود بنمایند. همچنانکه ایجاب نمی‏کند که مسلمین درباره اصول و فروع‏ اختلافی فیمابین، بحث و استدلال نکنند و کتاب ننویسند. تنها چیزی که‏ وحدت اسلامی، از این نظر، ایجاب می‏کند، این است که مسلمین برای‏ اینکه احساسات کینه توزی در میانشان پیدا نشود، یا شعله ور نگردد متانت را حفظ کنند، یکدیگر را سب و شتم ننمایند، به یکدیگر تهمت‏ نزنند و دروغ نبندند، منطق یکدیگر را مسخره نکنند، و بالاخره، عواطف‏ یکدیگر را مجروح نسازند و از حدود منطق و استدلال خارج نشوند. و در حقیقت لااقل حدودی را که اسلام در دعوت غیر مسلمان به اسلام، لازم دانسته‏ است، درباره خودشان رعایت کنند. "ادع الی سبیل ربک بالحکمة و الموعظة الحسنة و جادلهم بالتی هی احسن". برای برخی این تصور پیش آمده که مذاهبی که تنها در فروع با یکدیگر اختلاف دارند، مانند شافعی و حنفی، می‏توانند با هم برادر باشند و با یکدیگر در یک صف قرار گیرند، اما مذاهبی که در اصول با یکدیگر اختلاف نظر دارند به هیچ وجه نمی‏توانند با یکدیگر برادر باشند. از نظر این دسته، اصول مذهبی مجموعه‏ ای به هم پیوسته است و به اصطلاح اصولیون از نوع "اقل و اکثر ارتباطی" است، آسیب دیدن یکی عین آسیب دیدن همه‏ است. علیهذا آنجا که مثلاً اصل "امامت" آسیب می ‏پذیرد و قربانی‏ می ‏شود ، از نظر معتقدین به این اصل، موضوع وحدت و اخوت منتفی است. و به همین دلیل شیعه و سنی به هیچ وجه نمی ‏توانند دست یکدیگر را به عنوان‏ دو برادر مسلمان بفشارند و در یک جبهه قرار گیرند، دشمن هر که باشد.
    گروه اول به این گروه پاسخ می ‏دهند، می‏گویند: دلیلی ندارد ما اصول را در حکم یک مجموعه به هم پیوسته بشماریم، و از اصل "یا همه یا هیچ" در اینجا پیروی کنیم. اینجا جای قاعده المیسور لایسقط بالمعسور و ما لایدرک کله لایترک کله است. سیره و روش شخص امیرالمؤمنین علی علیه‏ السلام، برای ما بهترین و آموزنده ترین درسهاست. علی علیه السلام، راه و روشی بسیار منطقی و معقول که شایسته بزرگواری مانند او بود اتخاذ کرد. او برای احقاق حق خود، از هیچ کوششی خودداری نکرد، همه امکانات خود را به کار برد که اصل امامت را احیا کند، اما هرگز از اشعار "یا همه‏ یا هیچ" پیروی نکرد. بر عکس، اصل مالایدرک کله لایترک کله را مبنای‏ کار خویش قرار داد.
    علی در برابر ربایندگان حقش قیام نکرد و قیام نکردنش اضطراری نبود، بلکه کاری حساب شده و انتخاب شده بود. او از مرگ بیم نداشت، چرا قیام نکرد، حداکثر این بود که کشته شود، کشته شدن در راه خدا منتهای آرزوی او بود، او همواره در آرزوی شهادت بود و با آن، از کودک‏ به پستان مادر مأنوستر بود. علی در حساب صحیحش بدین نکته رسیده بود که‏ مصلحت اسلام در آن شرائط ترک قیام و بلکه همگامی و همکاری است. خودکراراً به این مطلب تصریح می‏کند.
    در یکی از نامه‏های خود به مالک اشتر (نامه 62 از نامه‏های نهج‏ البلاغه) می‏نویسد: "فامسکت یدی حتی رأیت راجعة الناس قد رجعت عن‏ الاسلام، یدعون الی محق دین محمد صلی الله علیه و آله، فخشیت ان لم انصر الاسلام و اهله، اری فیه ثلما او هدما تکون المصیبة به علی اعظم من فوت‏ ولایتکم التی انما هی متاع ایام قلائل". "من اول دست خود را پس کشیدم، تا دیدم گروهی از مردم از اسلام بازگشتند و مردم را به نابودی دین محمد(ص) دعوت می‏کنند. پس ترسیدم که اگر به یاری اسلام و مسلمین بر نخیزم‏ شکاف یا انهدامی در اسلام خواهم دید که مصیبت آن از فوت خلافت چند روزه‏ بسی بیشتر است".
    در شورای شش نفری پس از تعیین و انتخاب عثمان به وسیله عبدالرحمان‏ بن عوف، علی علیه السلام، شکایت و هم آمادگی خود را برای همکاری‏ اینچنین بیان کرد: "لقد علمتم انی احق الناس بها من غیری، و الله‏ لاسلمن ما سلمت امور المسلمین، و لم یکن فیها جور الا علی خاصة"» (نهج‏ البلاغه، خطبه 72) یعنی: شما خود می ‏دانید من از همه برای خلافت شایسته‏ ترم، و حال به خدا قسم مادامی که کار مسلمین روبراه باشد، و رقیبان من‏ تنها به کنار زدن من قناعت کنند و تنها شخص من مورد ستم واقع شده باشد، مخالفتی نخواهم کرد و تسلیم خواهم بود.
    اینها می ‏رساند که علی(ع)، اصل "یا همه یا هیچ" را در این مورد محکوم‏ می ‏دانسته است. نیازی نیست درباره روش و سیره علی علیه السلام‏ در این موضوع بیشتر بحث شود، شواهد و دلائل تاریخی در این زمینه فراوان‏ است.


    علامه امینی
    اکنون نوبت آن است که ببینیم علامه بزرگوار آیت الله امینی، مؤلف‏ جلیل القدر "الغدیر" از کدام دسته است و چگونه می ‏اندیشیده است؟
    آیا ایشان وحدت و اتحاد مسلمین را تنها در دایره تشیع قابل قبول‏ می ‏دانسته ‏اند، یا دایره اخوت اسلامی را وسیعتر می‏ دانسته و معتقد بوده‏ اند اسلام که با اقرار و اذعان به شهادتین محقق می ‏شود، خواه ناخواه حقوقی را به عنوان حق مسلمان بر مسلمان ایجاد می‏کند وصله اخوت و برادری که در قرآن به آن تصریح شده میان همه مسلمین محفوظ است.
    علامه امینی به این نکته که لازم است نظر خود را در این موضوع روشن کنند و اینکه نقش الغدیر در وحدت اسلامی چیست، آیا مثبت است یا منفی؟ خود کاملاً توجه داشته ‏اند و برای اینکه از طرف معترضان اعم از آنان که در جبهه مخالف خودنمایی می‏کنند و آنهایی که در جبهه موافق خود را جا زده‏اند مورد سؤء استفاده واقع نشود، نظر خود را مکرر توضیح داده و روشن کرده‏اند.
    علامه امینی طرفدار وحدت اسلامی هستند و با نظری وسیع و روشن بینانه‏ بدان می ‏نگرند. معظم له در فرصتهای مختلف در مجلدات الغدیر این مسئله‏ را طرح کرده ‏اند و ما قسمتی از آنها را در اینجا نقل می‏کنیم: در مقدمه جلد اول، اشاره کوتاهی می‏کنند به اینکه الغدیر، چه نقشی در جهان اسلام خواهد داشت. می‏گویند: "و ما اینهمه را خدمت به دین، و اعلاء کلمه حق، و احیاء امت اسلامی می‏شماریم".
    در جلد سوم، صفحه 77، پس از نقل اکاذیب ابن تیمیه و آلوسی و قصیمی‏، مبنی بر اینکه شیعه برخی از اهل بیت را، از قبیل زید بن علی بن‏ الحسین دشمن می ‏دارد، تحت عنوان "نقد و اصلاح" می‏گویند:"... این دروغها و تهمتها تخم فساد را می‏کارد و دشمنیها را میان‏ امت اسلام بر می ‏انگیزد و جماعت اسلام را تبدیل به تفرقه می ‏نماید و جمع‏ امت را متشتت می ‏سازد و با مصالح عامه مسلمین تضاد دارد".
    نیز در جلد سوم، صفحه 268، تهمت سید رشید رضا را به شیعه، مبنی بر اینکه "شیعه از هر شکستی که نصیب مسلمین شود خوشحال می ‏شود تا آنجا که‏ پیروزی روس را بر مسلمین در ایران جشن گرفتند" نقل می‏کنند، و می‏گویند: "این دروغها ساخته و پرداخته امثال سید محمد رشید رضاست. شیعیان‏ ایران و عراق که قاعدتاً مورد این تهمت هستند، و همچنین مستشرقان و سیاحان و نمایندگان ممالک اسلامی و غیر هم، که در ایران و عراق رفت و آمد داشته و دارند خبری از این جریان ندارند. شیعه بلا استثناء، برای‏ نفوس و خون و حیثیت و مال عموم مسلمین اعم از شیعه و سنی احترام قائل‏ است. هر وقت مصیبتی برای عالم اسلام در هر کجا و هر منطقه و برای هر فرقه پیش آمده است، در غم آنها شریک بوده است. شیعه هرگز اخوت‏ اسلامی را که در قرآن و سنت بدان تصریح شده محدود به جهان تشیع نکرده‏ است. و در این جهت فرقی میان شیعه و سنی قائل نشده است".

    نیز در پایان جلد سوم، پس از انتقاد از چند کتاب از کتب قدما، از قبیل عقد الفرید ابن عبدربه، الانتصار ابوالحسین خیاط معتزلی، الفرق بین‏ الفرق ابومنصور بغدادی، الفصل ابن حزم اندلسی، الملل و النحل محمد بن عبدالکریم شهرستانی، منهاج السنه ابن تیمیه، والبدایة و النهایه ابن کثیر و چند کتاب از کتب متأخرین، از قبیل تاریخ الامم‏ الاسلامیه شیخ محمد خضری، فجر الاسلام احمد امین، الجولة فی ربوع الشرق‏ الادنی محمد ثابت مصری، الصراع بین الاسلام و الوثنیه قصیمی، و الوشیعه‏ موسی جار الله می‏گویند: "هدف ما از نقل و انتقاد این کتب، این است که به امت اسلام اعلام‏ خطر کنیم و آنان را بیدار نماییم که این کتابها بزرگترین خطر را برای‏جامعه اسلامی به وجود می‏ آورد، زیرا وحدت اسلامی را متزلزل می‏کند، صفوف‏ مسلمین را می ‏پراکند، هیچ عاملی بیش از این کتب صفوف مسلمین را از هم‏ نمی ‏پاشد و وحدتشان را از بین نمی ‏برد و رشته اخوت اسلامی را پاره نمی‏کند".
    علامه امینی در مقدمه جلد پنجم، تحت عنوان "نظریة کریمة" به‏ مناسبت یکی از تقدیر نامه ‏هایی که از مصر، درباره الغدیر رسیده است، نظر خود را در این موضوع کاملاً روشن می‏کنند و جای هیچ تردیدی باقی‏ نمی‏گذارند، می‏گویند: "عقاید و آراء درباره مذاهب آزاد است و هرگز رشته اخوت اسلامی را که قرآن کریم با جمله "انما المؤمنون اخوة» بدان تصریح کرده پاره‏ نمی‏کند، هر چند کار مباحثه علمی و مجادله کلامی و مذهبی به اوج خود برسد، سیره سلف و در رأس آنها صحابه و تابعین همین بوده است".

    "ما مؤلفان و نویسندگان در اقطار و اکناف جهان اسلام، با همه اختلافی‏ که در اصول و فروع با یکدیگر داریم، یک جامع مشترک داریم و آن ایمان‏ به خدا و پیامبر خداست. در کالبد همه ما یک روح و یک عاطفه حکمفرماست و آن روح اسلام و کلمه اخلاص است".
    "ما مؤلفان اسلامی همه در زیر پرچم حق زندگی می‏کنیم و در تحت قیادت‏ قرآن و رسالت نبی اکرم انجام وظیفه می‏ نماییم. پیام همه ما این است که: "ان الذین عند الله الاسلام"» و شعار همه ما "لا اله الا الله و محمد رسول‏ الله" است. آری ما حزب خدا و حامیان دین او هستیم"!
    علامه امینی در مقدمه جلد هشتم تحت عنوان "الغدیر یوحد الصفوف فی‏ الملا الاسلامی" مستقیماً وارد بحث نقش الغدیر در وحدت اسلامی می‏ شوند. معظم له، در این بحث، اتهامات کسانی را که می‏گویند الغدیر موجب‏ تفرقه بیشتر مسلمین می ‏شود، سخت رد می‏کنند، و ثابت می‏کنند که بر عکس‏، الغدیر بسیاری از سؤ تفاهمات را از بین می‏برد و موجب نزدیکتر شدن‏ مسلمین به یکدیگر می‏گردد. آنگاه اعترافات دانشمندان اسلامی غیر شیعه را در این باره شاهد می‏ آورند و در پایان، نامه شیخ محمد سعید دحدوح را به‏ همین مناسبت نقل می‏کنند.
    ما برای پرهیز از اطاله بیشتر، از نقل و ترجمه تمام گفتار علامه امینی‏ تحت عنوان بالا که همه در توضیح نقش مثبت الغدیر در وحدت اسلامی است‏ صرف نظر می‏کنیم، زیرا آنچه نقل کردیم برای اثبات مقصود کافی است.
    نقش مثبت الغدیر، در وحدت اسلامی از این نظر است که اولاً منطق مستدل‏ شیعه را روشن می‏کند و ثابت می‏کند که گرایش در حدود صد میلیون مسلمان به‏ تشیع بر خلاف تبلیغات زهرآگین عده‏ای مولود جریانهای سیاسی یا نژادی و غیره نبوده است، بلکه یک منطق قوی متکی به قرآن و سنت موجب این‏ گرایش شده است، ثانیاً ثابت می‏کند که پاره‏ ای اتهامات به شیعه که سبب‏ فاصله گرفتن مسلمانان دیگر از شیعه شده است از قبیل اینکه شیعه غیر مسلمان را بر مسلمان غیر شیعه ترجیح می ‏دهد و از شکست مسلمانان غیر شیعه از غیر مسلمانان شادمان می‏گردد، و از قبیل اینکه شیعه به جای حج به زیارت ائمه می ‏رود، یا در نماز چنین‏ می‏کند و در ازدواج موقت چنان، به کلی بی اساس و دروغ است، ثالثاً شخص شخیص امیرالمؤمنین علی علیه السلام را که مظلومترین و مجهول‏ القدرترین شخصیت بزرگ اسلامی است و می ‏تواند مقتدای عموم مسلمین واقع‏ شود، و همچنین ذریه اطهارش را به جهان اسلام معرفی می‏کند .


    برداشت دیگران از الغدیر
    برداشت بسیاری از دانشمندان بی غرض مسلمان غیر شیعه از "الغدیر" همین است که ما گفتیم.
    محمد عبدالغنی حسن مصری، در تقریظ خود بر الغدیر که در مقدمه جلد اول، چاپ دوم، چاپ شده است می‏گوید: "از خداوند مسئلت می‏کنم که برکه آب زلال شما را (غدیر در عربی به‏ معنای گودال آب است) سبب صلح و صفا میان دو برادر شیعه و سنی قرار دهد که دست به دست هم داده، بناء امت اسلامی را بسازند".
    عادل غضبان مدیر مجله مصری "الکتاب" در مقدمه جلد سوم می‏گوید: "این کتاب، منطق شیعه را روشن می‏کند و اهل سنت می‏ توانند به وسیله این‏ کتاب شیعه را به طور صحیح بشناسند. شناسایی صحیح شیعه سبب می ‏شود که‏ آراء شیعه و سنی به یکدیگر نزدیک شود، و مجموعاً صف واحدی تشکیل دهند".
    دکتر محمد غلاب، استاد فلسفه در دانشکده اصول دین جامع ازهر، در تقریظی که بر الغدیر نوشته و در مقدمه جلد چهارم چاپ شده است می‏گوید: "کتاب شما در وقت بسیار مناسبی به دستم رسید، زیرا اکنون مشغول‏ جمع آوری و تألیف کتابی درباره زندگی مسلمین از جوانب مختلف هستیم، لهذا خیلی مایلم که اطلاعات صحیحی درباره شیعه امامیه داشته باشم. کتاب‏ شما به من کمک خواهد کرد و من دیگر مانند دیگران درباره شیعه اشتباه‏ نخواهم کرد".
    دکتر عبدالرحمان کیالی حلبی، در تقریظ خود که در مقدمه جلد چهارم‏ الغدیر چاپ شده، پس از اشاره به انحطاط مسلمین در عصر حاضر، و اینکه‏ چه عواملی می‏تواند مسلمین را نجات دهد، و پس از اشاره به اینکه شناخت‏ صحیح وصی پیغمبر اکرم یکی از آن عوامل است، می‏گوید: "کتاب الغدیر و محتویات غنی آن، چیزی است که سزاوار است هر مسلمانی از آن آگاهی یابد، تا دانسته شود چگونه مورخان کوتاهی کرده ‏اند، و حقیقت کجاست. ما به این وسیله باید گذشته را جبران کنیم و با کوشش‏ در راه اتحاد مسلمین به اجر و ثواب نایل گردیم".
    آری آن بود وجهه نظر علامه امینی درباره مسئله مهم اجتماعی عصر ما، و این است عکس العمل نیکوی آن در جهان اسلام.
    رضوان الله علیه.

    alivaliyollah.persianblog.ir
    دعا بکن؛
    ولی اگر اجابت نشد؛
    با خدا دعوا نکن؛
    میانه ات با او به هم نخورد؛
    چون تو جاهلی؛
    و او عالم و خبیر ...


    چیزی و نفهمیدی منکرش نباش...

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    تاریخ عضویت
    Always
    محل سکونت
    Advertising world
    نوشته ها
    Many

     

    حرز امام جواد

     

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

موضوعات مشابه

  1. شهید توپخانه
    توسط vorojax در انجمن جبهه و جنگ
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 26-04-2013, 12:03
  2. رونمایی از دست نوشته منتشر نشده شهید سید مرتضی آوینی
    توسط محبّ الزهراء در انجمن جبهه و جنگ
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 21-04-2013, 08:08
  3. ماجرای اخراج قاتل شهید مطهری توسط آیت الله مجتهدی
    توسط محبّ الزهراء در انجمن اخلاق
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 06-03-2013, 16:43
  4. فقیهی كه سرش را بریدند
    توسط vorojax در انجمن شخصيت های مرتبط با جهان اسلام
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 02-03-2013, 16:54
  5. بدترین نوع اختلاف-بهترین نوع وحدت
    توسط محبّ الزهراء در انجمن مقالات
    پاسخ: 0
    آخرين نوشته: 25-02-2013, 12:57

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  
کانال سپاه