در چند روز گذشته از سخنان و خاطرات آقای هاشمی موضوعاتی در جامعه نشر پیدا کرد که موجب برخی واکنش ها به سخنان آقای هاشمی رفسنجانی شد. حقیر نیز پس از مطالعه ی برخی سخنان آقای هاشمی و دلایل قرآنی که برای سخنان خود بیان داشتند ، لازم دانستم به عنوان یک معلم قرآن به برخی شبهات مطرح شده پاسخ دهم.
به گزارش فرهنگ نیوز ، حجت الاسلام علی لکبر هاشمی رفسنجانی درباره ی بخشی از کتاب صراحت نامه ی خود که به شعار مرگ بر آمریکا پرداخته است ، می نویسد:
ذاتاً با حرفهای تند و فحاشیها مخالفم
هاشمی رفسنجانی همچنین با یادآوری حذف شعار «مرگ بر آمریکا» و اینکه امام با حذف این شعار موافق بودند و واکنشهای تند بعدی و جوسازیهای بعمل آمده در این خصوص تاکید میکند: «تمام مطلب همان بود که نوشته بودم.
الان هم دقیقاً یادم نیست که چه نوشتم. به هرحال موافق نبودیم که در مجامع عمومی مرگ کسی را شعار دهیم. مثلاً در اجتماعات ما «مرگ بر بنی صدر» شعار داغ مردم بود که در نماز جمعه خواهش کردم که نگویند. «مرگ بر بازرگان» بود که خواهش کردم نگویند. «مرگ بر شوروی» بود که گفتم الان با شوروی مشکل آنچنانی نداریم. درباره آمریکا هم گفته بودم. من ذاتاً با حرفهای تند و فحاشیها مخالفم و آنها را مفید نمیدانم.»
رئیس مجمع تشخیص مصلحت نظام در پاسخ به اینکه "چرا شعار مرگ بر این و آن را نمیپسندید؟" گفت: مرا یک اصل قرآنی به این روحیه رسانده است.
قرآن از زبان خداوند به مسلمانان صدر اسلام که به بتها فحش میدادند - بت که مهم نیست - میگوید: «حق ندارید به بتهای آنها فحش بدهید؛ و لا تسّب الذین یدعون من دون الله» میفرماید: «بتها را سب نکنید، چون آنها هم متقابلاً به خدا بد میگویند و باعث گمراهی بیشتر آنها میشوید.
پاسخ :
ابتدا باید به این که قرآن مجید از فحش و دشنام دادن و سب کردن حتی به مشرک و بت مشرک پرهیز می دهد صحه بگذارم که در آیه ی ۱۰۸ سوره ی مبارکه ی انعام بیان شده است اما درباره ی نتیجه ای که آقای هاشمی رفسنجانی گرفته باید تامل بیشتری کرد.
آقای هاشمی متاسفانه شعار «مرگ بر» که لعن و نفرین است را با فحش و دشنام و سب اشتباه گرفته اند که خطایی چنین از شخصی روحانی چون ایشان که صاحب تفسیر هم هستند اشتباهی بزرگ می باشد ،اما درباره ی نفرین کردن باید گفت هم در قرآن لعن و نفرین داریم و هم در سخنان معصومین علیهم السلام.
برای مثال باید گفت کلمه ی «بعد» که معنای «مرگ بر » دارد بارها در کلام الله مجید نسبت به ستمکاران و کافران به کار برده شده است که حقیر به بعضی از این آیات اشاره هایی می کنم:
وَأُتْبِعُوا فِي هَٰذِهِ الدُّنْيَا لَعْنَةً وَيَوْمَ الْقِيَامَةِ ۗ أَلَا إِنَّ عَادًا كَفَرُوا رَبَّهُمْ ۗ أَلَا بُعْدًا لِعَادٍ قَوْمِ هُودٍ ﴿٦٠﴾
و در این دنیا و روز قیامت ، لعنت بدرقه ی آنان گردید.آگاه باشید که عادیان به پروردگارشان کفر ورزیدند، هان مرگ بر عادیان:قوم هود.
وَقِيلَ يَا أَرْضُ ابْلَعِي مَاءكِ وَيَا سَمَاء أَقْلِعِي وَغِيضَ الْمَاء وَقُضِيَ الأَمْرُ وَاسْتَوَتْ عَلَى الْجُودِيِّ وَقِيلَ بُعْداً لِّلْقَوْمِ الظَّالِمِينَ
و گفته شد : ای زمین آب خود را فرو بر ، و ای آسمان ، [از باران ] خود داری کن.و آب فرو کاست و فرمان گزارده شد و [کشتی] بر جودی قرار گرفت و گفته شد: مرگ بر قوم ستمکار.
سوره : هود آیه شماره : ۴۴
سوره ی هود آیه ی ۶۰
كَأَنْ لَمْ يَغْنَوْا فِيهَا ۗ أَلَا إِنَّ ثَمُودَ كَفَرُوا رَبَّهُمْ ۗ أَلَا بُعْدًا لِثَمُودَ
گویا هرگز در آن [خانه ها] نبوده اند.آگاه باشید که ثمودیان به پروردگارشان کفر ورزیدند.هان مرگ بر ثمود.
سوره ی هود آیه ی ۶۸
كَأَنْ لَمْ يَغْنَوْا فِيهَا ۗ أَلَا بُعْدًا لِمَدْيَنَ كَمَا بَعِدَتْ ثَمُودُ
گویی در آن [خانه ها] هرگز اقامت نداشته اند.هان،مرگ بر مدین،همان گونه که ثمود هلاک شدند.
سوره ی هود آیه ی ۹۵
ریشه کلمه : بعد
فعل : بُعد
معنی : دور شدن (مکاني و زماني و معنوي و معقول)، دورى، هلاكت، لعن «اِبعاد» و «مباعدة» دور کردن «بُعدا» نفرين، مرگ بر...، نابود باد
توضیح : فعل بُعد اگر از باب كَرُمَ يَكْرُمُ آيد به معنى دورى و اگر از عَلِمَ يَعْلَمُ آيد به معنى هلاكت است .
و البته بر همگان از جمله آقای هاشمی ظلم و ستمکاری آمریکایی ها در سراسر جهان آشکار آشکار است و چون روشنای روز مبرهن است و نیازی به برهان و دلیل ندارد.فقط کافی است به جنگ افروزی های دولتمردان آمریکایی در افغانستان و عراق و سوریه نگاهی بدون لبخندهای دیپلماتیک بیندازیم.
جنگ افروزی و ترور آمریکا علیه مردم ایران هم چنان هویداست که نمی توان آن را فراموش کرد و این چنین اقداماتی را ظلم ندانست. پس مصداق امروزی و بارز مرگ بر ظالم که در قرآن آمده است؛ همان مرگ بر آمریکاست.و مرگ بر آمریکا نوعی ترجمان از " قُتِلَ اصحابُ الاُخدود ; مرگ بر اصحاب اخدود " است./رحمان زارع