راه های نجات از خواب آلودگی بهاری
بدن انسان در فصل بهار به شدت نیازمند تأمین انواع ویتامینها و مواد معدنی مانند آهن است
بیشتر ما انسانها در فصل بهار دوست داریم بیشتر استراحت کنیم و بدون آنکه خودمان بخواهیم مبتلا به کسالت بهاری میشویم. کسالت بهاری از دیدگاه پزشکی بیماری محسوب نمیشود، بلکه این حالت ناشی از تغییرات بدن به واسطه گذر از فصل زمستان به فصل بهار است.
طبق یافته های پزشکی دو نوع هورمون در این رابطه نقش بسیار مهمی دارند: هورمون «ملاتونین» که هورمون خواب نیز نامیده میشود و هورمون «سروتونین» یا هورمون نشاط که شادیآور بوده و ترشح آن موجب ایجاد تحرک و انرژی در بدن میشود. هورمون ملاتونین توسط هیپوفیر در مغز تولید میشود و همان گونه که اشاره شد، هدایت ریتم خواب و بیداری انسان بر عهده این هورمون است.
میزان بالای ملاتونین در بدن فعالیت جسم را کاهش داده و میزان نشاط و سرحالی را پایین میآورد، اما در طول روز و ساعات روشن سروتونین (هورمون شادی) بیشتری تولید میشود و این هورمون میزان فعالیت جسم را بالا برده و نشاط و احساس شادی را به میزان قابل توجهی افزایش میدهد. ۱ تا ۲ ساعت گردش در هوای آزاد بعد از طلوع خورشید میتواند به ترشح بیشتر سروتونین در فاصله زمانی کوتاهتر کمک کند که نتیجه آن افزایش نشاط در بدن و رفع خستگی و کسالت است.
از سویی دیگر، بدن انسان در فصل بهار به شدت نیازمند تأمین انواع ویتامینها و مواد معدنی مانند آهن است، چرا که کمبود این ماده مهم حیاتی، خونسازی را دچار اختلال کرده و به دنبال آن روند تأمین اکسیژن مورد نیاز بدن مختل میشود که نتیجه آن خستگی، ضعف و افت کارایی بدن است.
سبزی تازه و فیبر موجود در آن عامل مهمی در افزایش نشاط، آرامش اعصاب و از بین بردن تنشهای عصبی است از سیره امام رضا (علیهالسلام) است که ایشان بر سر سفرهای که سبزی تازه در آن وجود نداشت، نمینشستند.
اما خواب آلودگی در فصل بهار را میتوان با مصرف خوراکیهایی که ویتامین B دارند نیز برطرف کرد. مصرف خوراکیهایی که حاوی آهن هستند مانند حبوبات، سبزیها، گوشت، برگه زردآلو، گروه لبنیات مانند ماست و شیر بدون چربی، سبوس گندم و نخودفرنگی هم خستگی را برطرف میکند.
در بهار خوردن خرما بیشتر توصیه میشود. زیرا این ماده خوراکی دارای ۱۳ ماده حیاتی از جمله فسفر و پتاسیم بوده که برای تقویت اعصاب و معده موثر است.
امام صادق (علیهالسلام) نیز توصیه فرمودهاند که در فصل بهار انجیر و آلو را فراموش نکنید؛ زیرا کلید درمان بسیاری از بیماریهای اعصاب است. همچنین ایشان توصیه کردند برای آرامش روح و تقویت آن سیب را ببویید و سپس میل کنید.
ورزشهای سبک، مصرف ویتامین c، مصرف ۲ لیتر آب در روز و مصرف سبزیجات و میوهجات تازه سبب سازگاری بدن با این فصل است. همچنین شستن دست و صورت پس از بیدار شدن با آب سرد بسیار مهم است و داشتن تحرک بدنی هم به فرد در رفع کسالت کمک میکند.
فراموش نکنید قبل از رفتن به رختخواب غذای پرحجم مصرف نکنید. پس از خواب نیز یک دوش آب ولرم در رفع خواب آلودگی و کسالت موثر است.
خواب کافی ولی نه بیش از اندازه، در رفع کسالت موثر است. زیرا خواب زیاد قشر مغز را بیحس میکند و باعث خواب آلودگی بیشتر میشود. به همین دلیل است که هر قدر فرد بیشتر بخوابد، بیشتر احساس کسالت و خواب آلودگی میکند.
منبع: فارس