دانشمندان در دانشگاه نیومکزیکو که واکسن ویروس پاپیلومای انسانی (HPV) را طراحی کردهاند، از همان روش برای تولید واکسنی به منظور مقابله با کلسترول استفاده کردند.
به گزارش سرویس علمی ایسنا، این واکسن میتواند نیاز به مصرف روزانه استاتینها را کاهش دهد.
مقامات بهداشتی در حال حاضر نشان دادهاند که حدود 17.5 میلیون بریتانیایی باید داروهای کلسترول مصرف کنند اما این داروها با عوارض جانبی ناتوان کنندهای مانند گرفتگی عضلانی همراه هستند.
اکنون محققان دانشگاه نیومکزیکو دریافتهاند که یک واکسن میتواند بهتر از استاتینها به کاهش سطوح کلسترول کمک کند و همچنین هزینه آن از قرصهای روزانه کمتر است.
بدن برای تولید ویتامین D، هورمونها و مولکولهایی که غذا را هضم میکنند، کلسترول تولید میکند. اما در صورتی که مقادیر زیادی از آن تولید شود، میتواند رگها را مسدود کرده و به سکته قلبی و مغزی منجر شود.
از آنجایی که کلسترول دارای فوایدی هم هست، پروتئینی موسوم به PCSK9 اطمینان حاصل میکند که مقادیر زیادی از آنها در حال گردش هستند و بطور فعال از دفع آنها توسط بدن جلوگیری میکند. واکسن جدید، این پروتئین را متوقف میکند تا بتوان کلسترول را بطور طبیعی از سیستم بدن دفع کرد.
تاکنون این واکسن تنها بر روی موشها و میمونها آزمایش شده اما نتایج حاکی از آن بوده است که میتواند کلسترول بد را تا 55 درصد در مقایسه با مقدار 30 درصد استاتینها کاهش دهد. این دارو همچنین میتواند برای افزایش 40 درصدی تاثیرگذاری استاتینها نیز مورد استفاده قرار بگیرد.
محققان امیدوارند بتوانند بزودی کارآزمایی بالینی این واکسن را بر روی انسانها آغاز کنند.
واکسن مذکور با استفاده از ذرات ویروسمانند برای آموزش سیستم ایمنی به منظور تولید پادتنهایی برای حمله به نقاط نادیده گرفته شده بدن استفاده میکند.
این ذرات ویروس مانند از ظاهری شبیه ویروس برخوردارند اما ماده ژنتیکی نداشته و عفونی نیستند. اگرچه آنها بسیار شبیه پروتئین PCSK9 هستند از این رو بدن، پروتئین مذکور را نیز به عنوان مهاجم در نظر میگیرد. از همین روش برای تولید واکسن HPV نیز استفاده شد.
سازندگان بر این باورند که از این روش میتوان برای تولید واکسن علیه طیف گستردهای از بیماریهای مزمن بهره برد.
نتایج این یافتهها در مجله Vaccine منتشر شده است.