ایسنا: رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان گفت: دیابت، “امالامراض” است، چرا که تمام بدن از جمله چشم، سیستم گوارش، قلب و کلیه را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
“شاهین شیرانی”، در همایش شهرنشینی و دیابت با بیان اینکه سلامتی حق مردم است، اظهار داشت: یکی از وظایف و اولویتهای حاکمیت، تامین سلامت جامعه است.
وی شایعترین عامل بروز دیابت را چاقی عنوان کرد و افزود: عدم تحرک و چاقی از عوامل مستعد کننده دیابتاند و کودکان چاق بیشتر در معرض این بیماری در سنین بالاتر قرار میگیرند.
شیرانی نقش وراثت در ایجاد دیابت را کمرنگ دانست و تصریح کرد: نقش محیط و تغییر شیوه زندگی نسبت به گذشته در بروز و افزایش این بیماری بسیار تاثیرگذار است، به همین سبب باید در جهت اصلاح شیوه زندگی اقدام کنیم.
رییس دانشگاه علوم پزشکی اصفهان با اشاره به اینکه فشار خون و دیابت در مراحل اولیه هیچ علامتی ندارند، گفت: علائم مربوط به این دو بیماری زمانی ظهور میکنند که فرد در مراحل آخر بیماری به سر میبرد در حالی که با سنجش دورهای فشار خون و قند میتوان به راحتی مانع از پیشرفت بیماری شد.
شیرانی گفت: چارهای جز پیشگیری در جامعه نداریم و اگر بخواهیم منتظر بمانیم تا بیمار برای درمان مراجعه کند، باختهایم.
در ادامه مراسم، معاون فنی مرکز بهداشت اصفهان، شهرنشینی و مشکلات آن را عاملی برای افزایش بیماریهای غیرواگیر خواند و افزود: این بیماریها فاکتورهای مشترکی نظیر بیتحرکی، استرس و تغذیه نامناسب را دارند.
“سیدعلی سجادی” با بیان اینکه قبل از این بیشتر تمرکز روی درمان بوده است، گفت: خوشبختانه با کار فراوان بحث پیشگیری را با اجرای طرح غربالگری دیابت در شهرهای با جمعیت بالای یک میلیون نفر آغاز کردهایم و همکاری بخش خصوصی و موسسههای خیریه نیز کمک شایانی به اجرای این طرح کرده است.
به گفته سجادی سن شیوع دیابت در ایران ۱۰ تا ۱۵ سال پایینتر از سن شیوع در دنیاست.
سجادی با بیان اینکه هزینه دیابت نوع یک، ماهیانه حدود ۸۰ هزار تومان است، افزود: در صورت بروز عوارض این هزینه چهار برابر میشود.
سجادی در خصوص نتایج برنامه غربالگری دیابت در سال جاری در اصفهان، گفت: از بین ۵۲ هزار و ۵۶۵ نفری که در این طرح شرکت کردند، ۶ هزار و ۲۶۱ نفر دیابتی ، ۱۲هزار و ۷۸۷ پره دیابتی(در آستانه ابتلا به دیابت) و ۱۴هزار و ۵۱۶ نفر به فشار خون مبتلا بودند که با یک طرح آموزشی برنامههایی را در جهت پیشگیری دریافت کردند.