اشاره؛ چند هفته پیش برای مصاحبه مطبوعاتی به یکی از مدارس علمیه یا همان مجتمع آموزشی وابسته به جامعة المصطفی العالمیه رفته بودم...
منبع خبر: [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
پس از انجام مصاحبه یکی از مسئولان این مدرسه ما را با یکی از روحانیون غیر ایرانی آشنا کرد که با وجود محروم بودن از نعمت بینایی، کارهای بسیار ارزنده ای را به سرانجام رسانده است، ضمن آن که حافظ کل قرآن کریم هم می باشد. به جهت اهمیت این فعالیت ها، بنا شد در فرصتی مناسب با این روحانی روشندل گفت و گویی انجام دهیم.
پس از یکی دو هفته این فرصت مهیا شد و توانستیم با حجت الاسلام حسینی در منزل شخصی شان مصاحبه کنیم، آنچه می خوانید برش های مهمی از گفت و گوی دو ساعته با این روحانی روشندل است که در غروب یک روز پاییزی انجام شده است؛
* دوران کودکی و ماجرای نابینایی
بنده متولد 25 اسفند سال 53 هستم. سه سال بیشتر نداشتم که از داشتن نعمت بینایی محروم شدم. ابوی ما باغ بسیار بزرگی داشت در همان ایام کودکی بر اثر حادثه ای که به علت بی توجهی یکی از فرزندان عمویم رخ داد. ماجرا برمی گردد به سال 56 که در جریان آن تفنگ شکاری عمل کرد و با پرتاب شدن ساچمه های فشنگ در دوران طفولیت از چشم راست نابینا شدم. متاسفانه بینایی چشم چپم را هم بر اثر ندانم کاری دکترها در معالجه چشم راستم از دست دادم.
پدر و مادرم که خداوند رحمتشان کند، از جهت مذهبی انسان های معتقدی بودند. همه تلاششان را کردند تا من دوباره بینایی ام را به دست آورم، اما نتیجه نداد و گویا تقدیر این بود که من به همین صورت به زندگی ام ادامه دهم. نمی دانم شاید این مسئله سبب شد که بنده در سال 57 یعنی حدود 4 سالگی در محافل قرآنی شرکت کنم.
* قرآن بهترین انیسم بود
آن زمان امکانات برای حفظ قرآن مثل الان نبود و به زحمت می شد ضبط ونواری را تهیه کرد. به همین خاطر من در آغاز، کارم را با یک ضبط آغاز کردم و بسیار خوشبخت بودم که انوار الهی قرآن شامل حالم شد و به برکت قرآن و لطف اهل بیت(ع) انس با کلام الهی تسلی خاطری برای بنده و خانواده ام گشت.
در خاندان ما که افراد ثروتمند کم نداشت، این مساله برایشان بسیار سخت بود که یک فرد نابینا در خانواده وجود داشته باشد، به همین خاطر برادران من تصمیم گرفتند که بنده را برای درمان به هر کجا که می شد ببرند، اما خب همان طور که عرض کردم در نهایت این تلاش ها فاید ای در بر نداشت.
بنده فرزند، ششم خانواده بودم . کار حفظ قرآن انگیزه و نشاط فراوانی به من تزریق کرد . آن زمان که شروع به حفظ قرآن نمودم کتاب هایی چون نصاب الصبیان، شرح امثله ، تصریف ، شرح تصریف و ... را همزمان با حفظ قرآن می خواندم، البته ادبیات عرب را نیز مطالعه می کردم.
* نقش قرآن در آموختن دروس حوزوی
عمویی داشتم که خدایش بیامرزد، ایشان خودش بسیار ثروتمند بود، لطفی که در حق من کرد این بود که به ابوی ما پیشنهاد داد بنده را در مدرسه علمیه ثبت نام کند. انصافا مادرم هم کمک زیادی به من کرد تا بتوانم با وضعیتی که پیدا کردم زندگی ام را اداره کنم.
برنامه این بود که حقیر، دروس حوزوی را از صرف و نحو شروع کنم، اما چون با قرآن آشنا بودم آموختن این دروس برایم آسان بود.
یادم می آید در سال 59 در امتحانی شرکت کرده بودم. آن زمان حافظ قرآن کم تر از حالا بود. خیلی برای ممتحن عجیب بود که یک فرد نابینا توانسته است قرآن را حفظ کند.
* مرحوم آیت الله مرعشی تعجب کرده بود ...!
سال 64 توفیقی دست داد تا خدمت مرحوم آیت الله العظمی مرعشی نجفی(ره) برسم. جالب این که برای ایشان هم عجیب بود که من با این وضعیتم حافظ کل قرآن هستم.
بنده از سال 61 وارد مدرسه سلیمانیه مشهد شدم. واقعا خرسندم از این که چند سالی را در کنار بارگاه ثامن الحجج(ع) توفیق هم جواری داشتم . پس از آن به تهران رفتم. در سال 73 ازدواج کردم و چون خانواده همسرم اهل قم بودند، پس از ازدواج در قم ساکن شدم.
* تلخی ها و شیرینی های زندگی یک روحانی روشندل
حقیقتش را بخواهید دوران نابینایی برای من توام با خاطرات تلخ و شیرین بسیاری بود. از سویی من حافظ و قاری قرآن بودم و مورد احترام، اما از سوی دیگر دوست نداشتم به برخی برنامه ها بروم و البته در دوران کودکی و نوجوانی ،تضادی که بین بچه ها از حیث بینا بودن و نابینا بودن وجود دارد برایم بسیار سخت بود.
اوایل بسیار احساس غربت و تنهایی می کردم. از خدا می خواستم که در این وضعیت همراه و قرینی را به من بدهد و به لطف الهی با قرآن بیشتر مانوس شدم.
* ازدواجی که همه اش خیر و برکت بود
همسر بنده از سادات است، پدر ایشان هم از جمله مدرسان درس خارج حوزه به شمار می رفتند. یقین دارم که یکی از سعادت های بنده در زندگی ام همین ازدواج بوده است، چرا که همسرم کمک زیادی به من در طول زندگی کرد. داستان آشنایی بنده با ایشان هم به دوران سکونتم در مشهد برمی گردد، آقایی که با پدر خانم من در ارتباط بود، زمینه آشنایی را فراهم کرد.
در سال 65 که در تهران ساکن بودم هم حوزوی به شمار می رفتم و هم دانشگاهی چون علاوه بر تحصیل در حوزه در دانشکده علوم قرآنی مشغول به تحصیل بودم.
* کم خوابی و نظم؛ رمز موفقیت من
افراد نابینا به دلایلی کم خواب هستند، بنده هم از این قاعده مستثنی نیستم و به همین خاطر در شبانه روز حدود 3 ساعت می خوابم.
گذشته از کم خوابی یکی از رموز موفقیت انسان به نظر من، وجود نظم و برنامه ریزی در زندگی است . من شخصاً این طوری هستم که وقتم را برای هر کاری هدر نمی دهم . بعضا حتی پیش می آید که تلفن ها را هم جواب نمی دهم، چون احساس می کنم که ممکن است وقتم را بگیرد؛ وقتی که لحظه به لحظه آن ارزشمند است؛البته اگر قدر آن را بدانیم.
* 26 هزار جلد کتاب را گویا سازی کرده ایم
به لطف الهی و همت دوستان موفق شده ایم تاکنون بیش از 26هزار جلد کتاب را در موضوعات مختلف ، گویا سازی کنیم. گوینده ها در این کار افراد مختلفی هستند و در بین آن ها خانم و آقا، حوزوی و دانشگاهی وجود دارد. آن چه مهم است این که ما به لطف الهی توانسته ایم برخی از کتب نایاب را گویا کنیم.
بنده از ثروت پدری برای این کارها هزینه کرده ام؛ البته این را هم بگویم که زمانی هم به دلیل مسایلی با وجود فقر فراوان درس می خواندم و به لطف الهی توانستم درکارم موفق هم باشم.
شاید برایتان جالب باشد هر ساعت گویاسازی یک کتاب به هزینه ای بین 20 تا 50 هزار تومان نیاز دارد.
به شخصه اعتقادم این است که هر کاری اگر از مسیر اصلی خود خارج شود و رویه ای صرفا تجاری پیدا کند، تاثیرات آن کاهش می یابد و لذا نگاه من در این کار تجاری نبوده است.
ما بهترین کتاب های فقه و اصول را توانسته ایم گویاسازی کنیم که این کار نه تنها برای روشندلان، بلکه برای افراد عادی نیز بسیار مفید و کاربردی است.
خب قبلا خانواده من با طلبگی بنده و این گونه کارهای من مشکل داشتند، اما در حال حاضر به ویژه برادرانم که در کشورهای خارجی سرمایه گذاری های کلانی انجام می دهند به این مساله اذعان دارند که بنده بهترین و صحیح ترین راه را در زندگی برگزیده ام.
نکته ای که در اینجا لازم می دانم خدمتتان عرض کنم این است که با گویا سازی کتاب ها توانستم در وقت یادگیری ام صرفه جویی کرده و بدین وسیله بر سرعت مطالعه ام بیفزایم، اما متاسفانه کار گویا سازی هنوز در جامعه ما جا نیفتاده است.
در حال حاضر در مقطع کارشناسی ارشد رشته فقه و معارف گرایش فلسفه در مجتمع آموزش عالی فقه قم مشغول تحصیل هستم و در حوزه هم درس خارج فقه می خوانم.
به علت این که هر 15 روز در سازمان بهزیستی خراسان رضوی و تهران برای نابینایان بریل نویسی را تدریس می کنم، متاسفانه فرصتی برای تدریس در حوزه پیدا نمی کنم.
بریل نویسی و خواندان خط بریل واقعا دشوار است و طبعا دقت زیادی هم می خواهد. در تمام مراحل درسی همسرم کتاب ها را برایم گویا می کند و حقا باید بگویم که بدون همکاری و لطف ایشان من نمی توانستم در زندگی و درس و کارهایی که داشته ام موفق باشم.
در سیستم دانشگاهی و در آموزش و پرورش قانونی هست که برای یک فرد روشندل در تحصیل به ویژه امتحانات باید یک فردی به عنوان منشی وجود داشته باشد تا فرد بتواند امتحاناتش را بدهد، اما متاسفانه در حوزه این طور نیست. من جلد اول کفایه را امتحان داشتم. یادم هست که در ایام تحصیل استاد ما یک صفحه سخت از کتاب را برایم خواند و بعد به من گفت، معنا کن . خب برایم من خیلی سخت بود، اما به برکت قرآن من همیشه نمره خوبی می گرفتم.
* کیفیت یادگیری برایم مهم تر است تا...!
روش کاری من این است که بعد از مطالعه کتب به خط بریل ،سعی می کنم اهم مطالب کتاب را حفظ کنم. چکیده اصلی را یاد می گیرم تا مطالب از دستم در نرود.
در طول تحصیل همواره همتم بر این قرار گرفته که کمتر بخوابم، اما خوب بخوانم و خوب مطالب را بفهمم. بعضی وقت ها حقیقتا تاسف می خورم از این که برخی طلاب با وجود سن و سال بالایی که دارند از لحاظ تحصیلی به جایی نرسیده اند. مهم تر از حفظ، فهم مطلب است و این که فرد بر درسی که می خواند مسلط باشد.
* یک درخواست دوستانه از مسئولان حوزه
درخواستی از مسئولان حوزه دارم و می خواهم این بزرگواران بیایند افراد مستعد در حوزه را شناسایی کرده و برای آن ها برنامه های ویژه ای ترتیب دهند به خصوص به افراد روشندلی که خوش استعداد هم هستند توجه لازم را داشته باشند، من در مورد خودم حرف نمی زنم چرا که تکیه من همواره بر خدا و اهل بیت (ع) می باشد، بلکه سخنم این است که باید جلوی ضایع شدن استعدادها در حوزه گرفته شود.
* بریل نویسی یک دوره کامل قرآن با اعراب صحیح
یکی از کارهایی که بنده به توفیق الهی انجام داده ام این است که دوره کامل قرآن را به خط بریل با تصحیح دقیق عربی انجام داده ام این کار البته قبلا به صورت لاتینی انجام گرفته بود که متاسفانه علایم حروف هم در آن دقیق نبود.
متاسفانه ما در داخل کشور ابزار دقیق چاپ بریل را نداریم، ولی در کویت با یک شرکت کویتی به توافق رسیدیم، تا این دوره کامل قرآن را به هر میزانی که ما در ایران می خواستیم چاپ کنند و آن را به ایران بفرستند البته در قبال این کار حق امتیاز چاپ اثر را به هر میزان که می خواهند دارا می شوند.
همچنین مفاتیح الجنان شیخ عباس قمی را توانستیم اعراب گذاری و ترجمه دقیق کنیم. یکی دیگر از کارها تفسیر قرآن از ابتدا تا سوره مبارکه طه به سبک بریل است که تا 13 جلد آن آماده شده است . بنده این کار را با استفاده از تفاسیر متعارف و به طور مختصر انجام داده ام.
برای دانشکد حقوق دانشگاه تهران هم دو جلد کتاب رجال و درایه که تالیف خودم است را ویژه روشن دلان ارایه داده ام.
ما حتی توانسته ایم با برخی از کتابخانه های کشورهای جهان در راستای گویاسازی کتاب ها ،تبادل اطلاعات داشته باشیم، حتی چندی پیش نیز در این باره توافقنامه ای با کتابخانه ملی امضا کردیم.
* تهیه نرم افزارهایی برای روشندلان
در حال آماده کردن نرم افزار هایی می باشم که هم برای افراد روشندل و هم برای افراد عادی قابل استفاده است و امیدوارم به زودی از طریق یکی از شرکت های معتبر ثبت رسمی شود.
از جمله برنامه های دیگر بنده اشاره ای هم در آغاز به آن داشتم این بوده که کتاب های بینایی را درشت نمایی و گویا سازی کنم تا از طریق برنامه جاز خوانده شود و اگر این برنامه عمومی شود بدون شک برای بسیاری از افراد جامعه مفید و قابل استفاده خواهد بود و قدرت یادگیری آن ها را به مراتب افزایش می دهد.
بخش عمده عمرم صرف درس و بحث و گویاسازی و بریل نویسی شده است. در حال حاضر هم مواد آماده و فیش برداری شده، فراوانی دارم و هر موقع که کارهای گویاسازی من به اتمام برسد کتاب ها را آماده عرضه می نمایم.
* فرهنگ گویاسازی کتب هنوز نهادینه نشده است
در مورد گویا سازی کتب، دغدغه ای که همیشه برای من وجود داشته این بوده که متاسفانه این مهم هنوز در جامعه ما جا نیفتاده است و افراد بیشتر تکیه بر چشم دارند و حال آن که گویاسازی و شنیدن مطالب باعث می شود آن ها بیشتر در ذهن مانده ،ضمن آن که دقت انسان در سایه افزایش قدرت حافظه ارتقا یابد.
* به لطف خدا خانواده خوبی دارم
الحمد الله همسر خوب و فداکار و فرزندان صالحی دارم. 2 فرزند دارم یک دختر 14 ساله و یک پسر 9 ساله؛ پسرم به حفظ قرآن علاقه دارد و تاکنون هم توانسته 2 جزء آن را حفظ کند.
خدا را شکر از جهت اجتماعی و اقتصادی موقعیت مناسبی دارم و مهم تر از همه این که به لطف خودش محتاج کسی نمی باشم!
*اوقات فراغت چندانی ندارم اما ...
واقعیتش را بخواهید من به جهت کثرت اشتغالاتی که دارم و طرح هایی که به دنبال اجرای آن ها هستم، اوقات فراغت چندانی ندارم، اما با این حال یکی از مهم ترین کارهای بنده در ایام اوقات فراغت این است که ورزش می کنم، به ویژه از دستگاه تردمیل در منزل زیاد استفاده می کنم، قبلا به استخر هم می رفتم، اما الان به علت مشغله فراوان چندان فرصت این کار را پیدا نمی کنم.
همچنین به همراه خانواده در ایام مناسب غیر از تحصیل به مشهد و یا شهرهای دیگر و یا اطراف همین قم می رویم.
سعی و تلاش من در کار تحقیق و پژوهش است . پس از نماز صبح روزی یک ساعت قرآن می خوانم و هر روز یک جزء را می خوانم.
* روزانه 16 ساعت مطالعه می کنم
حدود 8 ساعت در شبانه روز را فقط به مباحث علوم قرآنی اختصاص می دهم و البته با احتساب مطالعات جنبی که در رشته های تاریخی و جامعه شناسی و ... دارم در مجموع حدود 16 ساعت را در یک روز کامل به امر مطالعه می پردازم.
*نظم در کار؛ تفاهم در زندگی
اعتقادم این است که وقتی در زندگی نظم وجود داشته باشد، موفقیت انسان دوچندان می شود. در زندگی خانوادگی هم وجود تفاهم نقش کلیدی را ایفا می کند چرا که علاوه بر آن به زندگی آرامش خاصی می بخشد در کاهش توقعات طرفین هم بسیار موثر است.
در روایات داریم اگر انسان بهره ای از علم و معنویت را برده باشد بسیاری از چیزها برای او در زندگی تنفر آور می شود، البته این بستگی دارد که انسان چگونه زندگی کند.
* حوزویان مطالعات جنبی خود را افزایش دهند
یکی از مشکلاتی که بنده در مورد حوزویان و دانشگاهیان احساس می کنم این است که متاسفانه این ها از جهت مطالعات جنبی دچار ضعف هستند و از فرصت های به وجود آمده در زندگی خود کم تر استفاده می کنند.
توصیه برادرانه ام به دانشجویان به خصوص طلاب عزیز این است که تا حد ممکن از خواب خود بزنند و بیشتر به قرآن توجه داشته باشند.
ضمن آن که از طلاب می خواهم اطلاعات خود را با استفاده از رایانه به روز کرده و همواره با سواد اطلاعاتی کارهایشان را انجام دهند.
آرزویم این است به برکت قرآن و عنایت خدا در زندگی ام بتوانم برنامه های علمی و تحقیقی و فکری را گسترش داده و حتی خارج از مرزهای ایران بتوان موجب تشویق افراد شوم.
* قم و حوزه را دوست دارم
بنده به جهت رفت و آمد ها و فعالیت هایی که داشته ام از برخی کشورها پیشنهاد اقامت داشته ام. خب برای بنده با توجه به این که اقوام زیادی هم در کشورهای اروپایی دارم، امکان سکونت در خیلی از کشورها وجود دارد، اما شخصا علاقه ای برای زندگی دایمی در خارج ندارم هر چند هر از گاهی به مسافرت می روم، اما علاقه ام به درس و بحث طلبگی است و این که قم به برکت وجود حضرت معصومه (س) و نیز بزرگان و مراجع تقلید برایم بسیار مطلوب و دوست داشتنی است.
یادم هست در دوران بچگی کتاب الایام که زندگی نامه دکتر طه حسین بود را می خواندم. باید بگویم که این کتاب حقیقتا در روح و روانم بسیار موثر بود، این که یک نابینا در طول زندگی چقدر تلاش کرده و با وجود همه مشکلاتی که داشته است چه کتاب هایی نوشته برایم بسیار جالب و در عین حال الهام بخش بود.
نحوه تحصیل ایشان در الازهر مصر و بعد اروپا و کسب عالی ترین مدارج تحصیلی واقعا برای هر فرد روشندلی می تواند بسیار درس آموز باشد.
* زندگی علما سرمشق من بوده و خواهد بود
به جز دکتر طه حسین، افراد زیادی در زندگی عامل تشویق من بودند. زندگی علمای بزرگ برای من سرمشق بوده و به طور خاص باعث رشد و موفقیت بنده شده است. در زندگی علما آن چه برایم جالب و درس آموز بوده این که این بزرگواران در کنار معنویت و تقوایی که داشته اند همواره با نظم و برنامه ریزی و پشتکار عمل می کرده اند. امیدواریم که ما هم این گونه باشیم و راه آن ابرار را بپیماییم. انشاالله