مصرف نوشابه های انرژی زا؛ زمینه ساز گرایش به الکل
متخصصان علوم بهداشتی و پزشکی معتقدند مواد به کار رفته در نوشابه های انرژی زا می تواند محرکی برای گرایش به سمت مصرف الکل باشد این در حالی است که طرفداران این نوشابه ها اغلب قشر جوان و در حال تحصیل هستند.
به گزارش خبرنگار مهر، بررسیها نشان میدهد که بسیاری از دانشجویان و دانشآموزان این روزها به نوشابههای انرژی زا که حاوی کافئین بالا هستند روی می آورند و برای اینکه بتوانند بیشتر بیدار بمانند مقادیر زیادی از این نوشابهها را استفاده میکنند.
این در حالی است که متخصصان علوم بهداشتی و پزشکی نسبت به مصرف بیش از حد این نوشابه های انرژی زا هشدار داده اند.
متاسفانه نوجوانان و جوانانی که تمایل زیادی به مصرف این قبیل نوشیدنیها دارند نمی دانند که استفاده دوز بالای نوشابه های انرژی زا میتواند گرایش و حتی وابستگی به مصرف الکل را در پی داشته باشد.
دکتر ایرج خسرونیا، رئیس جامعه پزشکان متخصص داخلی ایران با تاکید بر اینکه جامعه پزشکی با مصرف هر نوع نوشابه ای غیر آب در بین غذا و بعد از غذا موافق نیست، به خبرنگار مهر گفت: نوشابه های حاوی کالری اضافه و مواد افزودنی هستند که وقتی به مواد غذایی اضافه می شود ممکن است در آینده منجر به بروز بیماریهای قلبی و عروقی و سرطان شود.
وی از آب آشامیدنی، دوغ و آب میوه های طبیعی به عنوان بهترین نوشابه های سر سفره نام برد و افزود: نوشابه های انرژی زا که با عنوان نوشابه های غیرالکلی در بازار عرضه می شود دارای مقداری مواد افزودنی و کالری است به طوری که مصرف دو نوشابه گازدار به اندازه یک پرس چلوکباب کالری وارد بدن می کند که باعث بروز دیابت، فشارخون و... می شود.
این متخصص بیماریهای داخلی با اشاره به مصرف نوشابه های انرژی زا که حاوی مواد افزودنی است، گفت: مصرف این نوشابه ها نوعی وابستگی در فرد ایجاد می کند و چون به مرور زمان مصرف این نوشابه ها جواب نمی دهد ممکن است به مصرف مواد دیگری روی بیاورد که انرژی کاذب می دهد.
بر اساس گزارشی که در مجله "الکل، مطالعه بالینی و آزمایشی" به چاپ رسیده است، دانشجویان به ویژه در شبهای امتحان نیاز دارند که ساعات طولانی در شب را بیدار بمانند و صبح هم زود از خواب بیدار شوند و به همین خاطر اغلب آنها به نوشابه های کافئین دار روی می آورند.
مطالعات انجام شده در این زمینه نشان می دهد نوشابه های انرژی زا می تواند باعث افزایش فشار خون و ضربان قلب شود. حتی گزارشهایی در مورد حمله قلبی، مرگ ناگهانی و حملاتی مشابه با صرع نیز پس از مصرف بیش از حد این نوشیدنیها وجود داشته است.
این نوشیدنیها همچنین باعث از دست رفتن آب بدن در مقیاسهای خیلی بالا می شود که این موضوع برای ورزشکارانی که فعالیتهای بدنی بسیار سنگین دارد خطراتی را به همراه دارد.
محبوبه مهدی پناه، کارشناس علوم غذایی گفت: با مصرف نوشابه های انرژی زا، کبد مقدار بیشتری قند به جریان خون می فرستد تا انرژی بیشتری تولید شود و این اتفاقات ناخوشایند باعث می شود فرد احساس انرژی بیشتری کند.
در بررسی کمیته علمی غذایی کمیسیون اروپا در مورد خطر کافئین موجود در نوشابه های انرژی زا آمده است که این نوع نوشابه ها در مقدار متعادل برای مصرف عمومی بی خطر هستند اما کودکان و نوجوانانی که دو قوطی یا مقدار بیشتر از این نوشابه ها را مصرف می کنند ممکن است دچار تحریک پذیری یا اضطراب شوند.