هيچگاه الازهر دستش را نزد کسي دراز نکرده و هرگز از کسي گدايي نکرده است از همین رو من اين پيشنهاد را به طور آشکار و قاطع ردّ مي کنم، زيرا مصر از هزاران سال پيش بصورت تامّ مسئوليت الازهر را بر عهده داشته و همچنان تا آخر الزّمان بر اين مسئوليت خواهد بود
به گزارش شیعه آنلاین، رئيس سابق کميته فتواي الازهر شيخ "جمال قطب" پيشنهاد کرد دانشگاه الازهر مانند دولت واتيکان که از ايتاليا استقلال دارد، از دولت مصر مستقل شود تا بتواند نقش بهتري ايفا نمايد.
شيخ "جمال قطب" پيشنهاد برخی کشورهای اسلامی برای تأمين مالي الازهر توسط دولت های اسلامي را تأييد کرد و گفت: چنانچه مسلمانان اراده کنند تا از غارهاي قرن هاي هجدهم، نوزدهم و بيستم خارج شوند و به واقعيت زندگي بنگرند، بايد الازهر را از چارچوب جغرافيايي اش به چارچوب تاريخي آزاد سازند.
وی در ادامه افزود: الازهر بايد به دور از وابستگي به یک دولت خاص، مؤسسه اي مستقل براي تبلیغ و دعوت باشد، مانند واتيکان که از ايتاليا مستقل است.
شيخ قطب همچنین گفت: اين آزادي و استقلال مالي و اداري براي الازهر افق هاي جديدي را مي گشايد که در اين عصر شايسته و بايسته آن است و مسلمانان هم به آن نياز دارند تا از مشکلات و بحران آفريني گفتمان ديني کنوني شوند.
در همین حال دکتر "علي جمعه" مفتی اعظم مصر در سخنراني خود با عنوان «الازهر و جايگاه جهاني آن» با اشاره به اينکه الازهر تعصب نمي شناسد، گفت: الازهر قبله علمي همه مسلمانان سراسر جهان است و تعصب نمي شناسد، به طوري که در دوره هايي رياست آن را علمايي از خارج مصر بر عهده داشته اند، مانند شيخ "حسن العطار" از مراکش و شيخ "محمد الخضر حسين" از تونس.
از سوی دیگر دکتر "محمد عبد الغني شامة" مشاور وزير اوقاف مصر در امور فرهنگ و استاد دانشگاه الازهر پيشنهاد تأسيس يک صندوق اسلامي بين المللي را ارائه داد که تمامي دولت های اسلامي اموالي براي کمک به الازهر پرداخت نمايند.
در همین حال "محمود حمدي زقزوق" وزير اوقاف اين پيشنهاد را به شدت رد کرد و گفت: من به هر نظري هر چند با نظر خودم اختلاف داشته باشد، احترام مي گذارم، اما اين احترام به معني اين نيست که آن نظر را بپذیرم زيرا انديشه ايجاد چنين صندوقي در شکل و موضوع کلاً مردود است.
وي در ادامه افزود: هيچگاه الازهر دستش را نزد کسي دراز نکرده و هرگز از کسي گدايي نکرده است از همین رو من اين پيشنهاد را به طور آشکار و قاطع ردّ مي کنم، زيرا مصر از هزاران سال پيش بصورت تامّ مسئوليت الازهر را بر عهده داشته و همچنان تا آخر الزّمان بر اين مسئوليت خواهد بود و همچنان فرزندان جهان اسلام اين مکان را براي درس و پژوهش برمي گزينند و به سوي آن مي آيند.
در همین راستا روزنامه "العرب" چاپ قطر نقل کرد که "زقزوق" در برابر حاضرين در اين جلسه که بعد از ظهر روز يکشنبه در مسجد النور برگزار شد، گفت: اگر روزي صندوق «هدايا» براي کمک به الازهر تأسيس شود، اين مؤسسه به چيزي تبديل خواهد شد که ما راضي به آن نخواهيم بود، و اين عمل بر راه و شيوه اي که از زمان تأسيس تاکنون داشته، تأثير خواهد گذاشت.