هنوز سنت، حرف اول را میزند، زنان در پس پردهای از حجب و حیا سخن میگویند، آرام و متین؛ حتیالمقدور با نامحرم سخن نمیگویند، هنگامی هم كه مجبور به سخن گفتن هستند...
تاریخ شكل گیری كندوان به 6 هزار سال پیش میرسد
حداقل میدانیم كه این مردمان از 6000 سال پیش اینگونه زیستهاند. در بستری از آب و رویش، در زمستانهایی سرد، با بهاری پرشكوفه و در هوایی پر از اكسیژن ناب و در میان صخرههایی كه شاید نمیتوان قدمتی برای آن نام نهاد و در طول تاریخ این صخرههای سخت در برابر استواری و صبوری این مردم نرم گشتهاند و كوه سینه گشوده و مامن این مردمان شده است.
خانههایی با درهایی گشوده به وسعت مهربانی با قدمتی به بعد زمان، نه آهنی و نه آجری. هر چه هست عطیه طبیعت است در میان كوههای سربه فلك كشیده و استواری صخرهها بر دامن سهند، رودخانه، كوهستان و رنگینكمان.
از تبریز به اسكو
همه ما بیش از هر چیز تبریز را با نام شمس میشناسیم، هر چند این شمس سرانجام در تاریخ گم شد و بسیاری برآنند كه نام او را حال با هر هدفی اعم از بازرگانی و تجارت یا عشق به او دوباره زنده كنند، اما در هر صورت تبریز است و شمس، اما تبریز این هست و البته برتر از این است، «تبریز» شهری منحصر به فرد كه مجموعهای از منحصر به فردها را در اطراف و اكناف خویش جمع كرده است.
برای سفر به كندوان، از تبریز آرام آرام باید به سمت اسكو در دامنه سهند حركت كرد؛ اسكو نیز علیرغم اینكه شهری كوچك است ولی شهری است كه از بسیاری جهات زبانزد خاص و عام است، مثلا اینكه اسكو شهر بركت است با نانهای دلپذیر سنتی كه هر جا باشیم مشتاقیم سفرهمان با این نانهای لذیذ طعم و رنگ بگیرد.
اسكو در جنوب شرقی تبریز واقع شده است، اگر با قطار، هواپیما یا وسیله شخصی خودتان به تبریز سفر كردهاید، برای بازدید از كندوان باید به سمت اسكو حركت كنید. پیش از سفر به سمت اسكو و كندوان، تبریز خود دیدنیهایی دارد: خانه مشروطیت، بازار تبریز، مسجد كبود و البته مزار شهریار كه روحش شاد باد:
آمدی جانم به قربانت ولی حالا چرا
بیوفا حالا كه من افتادهام از پا چرا
و باز هم شهریار كه چه نیك سروده است:
علی ای همای رحمت تو چه آیتی خدا را
كه به ما سوا فكندی همه سایه هما را
و...
آری تبریز خود دیدنیهایی دارد كه هر یك در نوع خود یگانه زمان خویش بودهاند و هماكنون نیز همچون گوهری بر تارك ادب، فرهنگ و هنر تبریز، این شهر عاشقان میدرخشند و در این مجال بیش از این فرصت پرداختن به آن نیست.
برای رسیدن به كندوان از اسكو باید عبور كرد، آرام آرام در دل كوه باید پیچید، مسیری كوهستانی، كوه سرسبز سلطان داغی را باید 18كیلومتر طی كرد تا به روستایی منحصر به فرد رسید.
كندوان در مسیر تاریخ
روستای صخرهای كندوان از نوادر دوران است. بسیاری بر این باورند كه تاریخ شكلگیری این روستا به بیش از 6000 سال پیش بازمیگردد و همین امر به جهت باستانی بر اهمیت این روستا افزوده است. گذری در اطراف روستا نیز بیانگر همین قدمت است و حتی در برخی قسمتها مشخص است كه مردم در دورههای زمانی مختلف محل زندگی خود را تغییر دادهاند و به سمت دیگری از كوه حركت كردهاند. هنگامی كه به كندوان قدم میگذاری، مینیاتوری از طبیعت و تاریخ در كنار یكدیگرند. آبگرمهای معدنی كه سالیان سال است از دل زمین میجوشند و به بركت آب فراوان و بارندگیهای منطقه آذربایجان، دوام و بقا داشتهاند.
در سفربه كندوان، فرصتی دست داد تا كمی با مردم بومی و بویژه زنان آن سخن بگویم. زبانشان غالب تركی است، به اندازهای كه بتوانم با مخاطب ارتباط برقرار كنم، به تركی مسلطم. زنان ترك، آداب و رسوم خاص خود را دارند كه البته همین امر یكی از ویژگیهای منحصر بهفرد آذربایجان محسوب میشود.
هنوز سنت، حرف اول را میزند، زنان در پس پردهای از حجب و حیا سخن میگویند، آرام و متین؛ حتیالمقدور با نامحرم سخن نمیگویند، هنگامی هم كه مجبور به سخن گفتن هستند، روسریهای رنگی و خوشنقششان به عنوان حایل مسیر گفتوگو برایشان نقش ایفا میكند.
اعظم 24ساله، فوق دیپلم دارد، تحصیلات دانشگاهی را در اسكو گذرانده، هنوز لهجه شیرین تركی در پس آرام صدایش نهفته است. او به روستای صخرهای خود افتخار میكند و میگوید: كندوان روستایی قدیمی است، من از اینكه به این روستا تعلق دارم خوشحالم، وقتی كه تابستان میشود و مسافران به این روستا میآیند گویی كه روستا جان دوباره میگیرد. در خانههای ما به روی گردشگران باز است، ما دوست داریم كه آنها با فرهنگ ما آشنا شوند.
وی همچنین معتقد است وجود گردشگر، اقتصاد زندگی آنها را نیز تحت تاثیر قرار داده است و در همین ارتباط میگوید: وقتی گردشگر میآید ما میتوانیم صنایع دستی خود را بفروشیم و همچنین محصولات باغی و خشكبارمان نیز بهتر به فروش میرسد.
كندوان یگانه در دنیا
به طوركلی، 3 روستای صخرهای در دنیا شناسایی شده است، روستای كاپادوكیه در تركیه و داكوتا در آمریكا و كندوان كه البته در بین این روستاها، هماكنون تنها روستای كندوان در ایران، دارای جمعیت مسكونی است و 2 روستای مشابه خالی از سكنه است.
شكل خانههای كندوان استوانهای شكل است كه در درون صخرهها تراشیده شده است و برخی نیز شكل كلی روستا را به كندوی عسل تشبیه كردهاند.
سوغات كندوان
هنگامی كه از عسل سخن میگوییم ناخودآگاه موضوع سوغات در ذهنمان نقش میبندد. یكی از مهمترین سوغاتهای كندوان همین عسل است، حتی در مسیر نیز وقتی به سمت روستای كندوان حركت میكنید، میتوانید كندوهای عسل را مشاهده كنید.
خشكبار نیز سوغات سنتی آذربایجان است و به بركت آب و هوای مناسب در سراسر منطقه آذربایجان مشاهده میشود. اگر فصل تابستان باشد مطمئن باشید با انواع میوههای تازه مانند زردآلو، آلبالو و... به استقبال شما میآیند و اگر هم فصل پاییز، زمستان یا بهار باشد و درختان بیبار باشند، آنگاه انواع قیصی، آلو، گردو و گاهی اوقات بادام و فندق در سراسر این منطقه یافت میشود.
انواع بافتهها نیز كه بیشتر دسترنج زنان این سرزمین است در كندوان نیز یافت میشود و در جای جای روستا عرضه میشود.
هر چند كه آب كندوان را نمیتوان جایی ارمغان برد، اما چشمههای آب طبیعی كندوان نیز از جمله منابع خاص این منطقه است و برای مداوای بسیاری از بیماریهای كلیوی آب آن مفید است.
هتل صخرهای كندوان
باتوجه به ویژگیهای روستای كندوان، هماكنون این روستا به عنوان یك هدف گردشگری استان آذربایجان شرقی تعریف شده است و به همین سبب سازمان میراث فرهنگی و گردشگری در این سالها تلاش كرده است تا امكانات به نسبت مناسبی را برای گردشگری این روستا اختصاص دهد.
هتل صخرهای كندوان از جمله اماكنی است كه به منظور گسترش گردشگری در این منطقه تاسیس شده است. این هتل علاوه بر اینكه مكانی اقامتی محسوب میشود، خود برآیندی از جذابیتهای روستای كندوان محسوب میشود، چرا كه با اقامت در این هتل مسافران تجربه زندگی در دل صخرههای سهند را پیدا میكنند.
خداحافظ كندوان
هنگامی كه دل به سفر میسپاریم، تجربههای متعددی را میتوانیم در دفتر زندگی خود ثبت كنیم. یك زمان ابیانه است و كوچههای بدون بنبست، یك زمان كویر مصر میشود و شب و سكوت ، یك زمان میشود جنگلهای انبوه گیلان و ساحل گیسوم و یك روز نیز نوبت به كندوان میرسد؛ تركیبی از صخره و كوه و رودخانهای كه در پایین دست روستا در حال گذار است و تو میتوانی از فراز صخرهها آن را به نظاره بنشینی و كندوان با پلههای دست ساخت طبیعتش آنقدر زیبایی در دل نهان دارد كه میتوان چند روز متمادی به آن دل سپرد. آشنایی با فرهنگ صخرهنشینان كندوان نیز جالب توجه است.
فرهنگ آذربایجان و زبان تركی در سایهسار نسیم میتواند تجربه یك سفر متفاوت را رقم بزند، فقط كافی است كه در برنامههای سفر خود برنامه سفر به تبریز، اسكو و كندوان را بگنجانیم و البته در این منطقه آنقدر جذابیت و دیدنی وجود دارد كه چند روز متمادی مثلا یك تعطیلات نوروزی یا تابستانی را بتوان به سفر به این منطقه اختصاص داد.
منبع: jamejamonline.ir/ مریم چهاربالش