5 نکته کلیدی مقابله با سندرم بینایی رایانهای
استفاده بیش از حد از رایانه و گذراندن اوقات زیاد پشت صفحه نمایش آن چشم را در برابر صدمات جبرانناپذیر قرار میدهد.
به گزارش شبکه ایران، سردردها و دیگر استرسهای سیستم دیداری از این دستهاند. طبق تحقیقات انجام شده 8 نفر از 10 نفری که از رایانه استفاده میکنند با این مشکلات مواجه میشوند. پزشکان این بیماری را سندرم بینایی رایانهای نامگذاری کردهاند.
علائم
خستگی، سوزش و خارش چشم، خشک شدن و یا ترشح بیش از حد آب چشم، دوبینی، نیاز به استفاده از عینک، نیاز به استفاده از نسخههای پزشکی قویتر، سردرد، تنشهای ماهیچههای گردن، شانه و کتفها، افزایش حساسیت به نور از علائم بهشمار میرود. برای پیشگیری از این مشکلات صفحه نمایش را طوری قرار دهید که فاصله مناسبی با چشم داشته باشد و اگر دید مناسبی ندارید از عینک استفاده کنید و به صفحه نمایش خیره نشوید زیرا با این کار به سندروم بینایی رایانه ای مبتلا میشوید.
نشستن برابر رایانه
تا حدی که ممکن است سیستم رایانه خود را در گوشه دیوار یا پشت به دیوار قرار ندهید، صفحه نمایش را در جایی بگذارید که بتوانید فضای پشت آن را ببینید.
دقیقاً روبهروی رایانه بنشینید.
حدوداً 30 تا 50 سانتیمتر از صفحه نمایش فاصله بگیرید.
طوری پشت رایانه قرار بگیرید که خط دید شما همسطح یا بالاتر از (قسمت) بالای صفحه نمایش باشد.
از خم کردن مچ دستانتان هنگام تایپ خودداری کنید. زانوانتان باید هنگام نشستن زاویه 90 درجه داشته باشند.
کف پاهایتان را روی زمین قرار دهید استفاده از زیرپایی علاوه بر قرار دادن پاها در وضعیت مناسب برای جلوگیری از خسته شدن آنها نیز کمککننده است.
خیره نشدن به صفحه نمایش
نگاه کردن به نقطه یا شیئی که در فاصله دوری نسبت به شما قرار دارد، یک تمرین ساده و بسیار مناسب برای ماهیچههای چشم است.
نگاه کوتاه به یک مسافت، هر 2 تا 3 دقیقه از استرسهای دستگاه بینایی و ناراحتیهای احتمالی جلوگیری کرده و چشمها را سالم و فعال نگه میدارد.
پزشکان این استراحت کوتاه چشم را به ازای هر یک ساعت کار با رایانه پیشنهاد میکنند، زیرا گذراندن ساعتها وقت در برابر اشعههای صفحه نمایش مشکلات مختلفی برای چشم ایجاد میکند و تنشهای چشمی را موجب میشود و انجام ندادن این تمرینات ساده به سادگی چشم را در برابر بیماریهای مختلف قرار میدهد.
تمرین عضلات چشم
به دورترین شیء موجود نگاه کنید، نفس عمیق بکشید و به آرامی بازدم انجام دهید. چند ثانیه پلک بزنید. نگاه خود را به صفحه نمایش برگردانید. سه بار این کار را تکرار کنید. این کار فقط 5 ثانیه از وقت شما را میگیرد. اگر رایانه شما در گوشه اتاق و یا پشت به دیوار قرار دارد یک آینه بالای صفحه نمایش قرار دهید و از آن برای نگاه به دوردست استفاده کنید.
کاهش روشنایی و نور صفحه نمایش
برای کاهش آسیبهای وارده به چشم درخشندگی صفحه نمایش را با کمک تنظیمات آن کاهش دهید. مسئله دیگر بازتاب نور و اشیا در صفحه نمایش است که برای چشم هنگام کار با رایانه مضر هستند. برای اینکه از این مسئله مطمئن شوید قبل از روشن کردن رایانه چراغ اتاق را روشن کنید و به صفحه نمایش دستگاه خود نگاه کنید.
اگر بازتاب نور لامپ و یا اشیا را در آن میبینید باید به نکات زیر توجه کنید:
اگر ممکن است جای صفحه نمایش را تغییر دهید و یا آن را کج کنید و یا میتوانید اشیایی را که در صفحه نمایش بازتاب دارند جابهجا کنید. اگر اتاق شما در جایی قرار دارد که نورگیر است، از یک پرده ضخیم جهت جلوگیری از نفوذ نور خورشید استفاده کنید. لامپهای غیرقابل استفاده و دارای نور زیاد را خاموش کنید. این کار علاوه بر کاهش مصرف برق به سلامتی چشمهایتان نیز کمک قابلتوجهی میکند. صفحه نمایش را طوری قرار دهید که لامپ فلورسنت دقیقاً بالای آن باشد، در حقیقت صفحه نمایش باید همیشه به صورت عمودی باشد. البته صفحه نمایشهایی وجود دارند که آنتیرفلکس هستند و نورهای محیطی و اشیا در آن بازتاب پیدا نمیکنند.
استفاده از لامپهای مناسب
بیشتر مشکلات چشمی به علت استفاده از لامپهای نامناسب به وجود میآیند. برای این کار از لامپهای فلورسنت (لامپ مهتابی) استفاده نکنید. این لامپها نوعی لامپ تخلیه الکتریکی گازی است که جریان برق باعث تحریک بخار جیوه موجود در گاز آرگون یا نئون میشود و حاصل آن پلاسمایی است که پرتو فرابنفش ساطع میکند و توسط ماده فلورسنت به نور مرئی تبدیل میشود. بنابراین انتخاب مناسبی برای اتاقی که میخواهید از رایانه و یا تلویزیون استفاده کنید، نیست. استفاده از لامپهای تیرهرنگ انتخاب مناسبتری هستند. چراغهای رومیزی با لامپ 100 وات برای مطالعه و کار با رایانه گزینه بسیار مناسبی هستند اما مطمئن شوید که نور آن در صفحه نمایش بازتاب نداشته باشد.
استفاده از لامپهای ایستاده و یا لامپهای سقفی که بهطور مستقیم و عمودی قرار گرفتهاند چون نور را بهطور غیرمستقیم میتابانند برای اتاق کار یا مطالعه مناسب هستند.
پلکزدن
محیط پیرامون ما هوای خشک دارد و این مسئله خشکی چشم را نیز به دنبال خواهد داشت. کار با رایانه نیز آن را تشدید میکند. پلک زدن شیوه طبیعی چشم برای جلوگیری از خشکی چشم و خستگی و سوزش و خارش آن است. پلکزدن طبیعی حدود 10 تا 12 بار در دقیقه است.
خیلی از افراد بهطور منظم پلک نمیزنند مخصوصاً هنگامی که تحتفشار عصبی هستند، کاهش پلک زدن باعث قرمزی، سوزش و خارش چشم میشود مخصوصاً در افرادی که از لنزهای طبی استفاده میکنند. پلک زدن همچنین باعث مرطوب و تمیز ماندن چشم میشود و رطوبت باعث تمیزی چشم و دید بهتر خواهد شد. علاوه بر این پلک زدن ماهیچههای صورت و پیشانی را فعال نگه داشته و از ایجاد چروک بین ابروها جلوگیری میکند.
اگر دچار خشکی چشم شدهاید با تجویز پزشک از قطرههای مخصوص چشم برای مرطوب نگه داشتن آن استفاده کنید، اما فراموش نکنید نوشیدن آب بهترین منبع طبیعی برای مرطوب نگه داشتن چشم و سایر اعضای بدن است. به خاطر داشته باشید هنگام پلک زدن فقط پلک چشم خود را حرکت دهید.
مطمئن شوید هنگام پلک زدن چشم خود را بدون فشردن پلکها میبندید بهطوری که هر دو پلک بالا و پائین به آرامی با هم برخورد کنند. هر 3 تا 5 ثانیه بهطور منظم پلک بزنید، هنگامی که احساس میکنیدچشمهایتان خسته و خشک شدهاند و یا با خارش و سوزش چشم مواجه میشوید 10 تا 20 بار پشت سرهم پلک بزنید.