وهابی کیست؟ وهابیت چیست ؟
دراین تاپیک با توجه به مسلک برخی افرادبه وهابیت و توهین آنها به اهل بیت در نقاب مذهب.... برآنیم تا به پاسخ دو سوال فوق بپردازیم.یعنی ابتدا ببینیم
1- وهابی کیست و ا زکجا نشئت گرفته وازطرف چه کسی وبا چه هدفی ساخته شده؟
2- وهابیت چیست ؟ آیا مذهب است ؟ آیا از اهل سنت اند ؟ آیا اهل سنت از آنان بیزارند ؟ آیا ....
مطالبی که درصدد بررسی ان هستیم عبارتند از جمله:
1- ابن تیمیه کیست؟
2- وهابی کیست ؟
3- وهابیت چیست ؟
4- نظر علمای اهل سنت درباره و هابیت
5- عقائد وهابیت چیست؟
,…
1- وهابی کیست؟
وهابی کسیاست که خود را پیرو ابن تیمیه می داند.
دراینجا قبل ازبررسی فرقه وهابیت مناسب است بدانیم . ابن تیمیه که بود وچه فکری داشت؟
ابن تیمیه کیست؟
نام:احمدتقي الدين ابوالعباس بن عبدالحليم بن عبدالسلام بن عبدالله بن ابي القاسم الخضربن محمدبن الخضربن علي بن عبدالله بنتيميهالحراني الدمشقی الحنبلی
لقب: ابن تيميه؛ در مورد لقبش دو قول است:
الف: ملقب شد به اين اسم زيرا مادرجدش (تيميه) نام داشت. از اسامينزديک تبوک
ب: (أن جده الخامس محمد بن الخضرحج علی درب تیماء، فرأی هناک طفله، فلمارجع؛ وجد امراته قد ولدت له بنتا، فقال: یا تیمیه- نسبه الی تیماء،بالدهب القرب منتبوک(1)
کنیه: ابیالعباس
تولد: در روز دوشنبه؛ 12ربيع الاول سال 661 هجري قمري در حران (یکیازشهرهای شام قدیم و ترکیهامروز است) متولد شد. پدر ابن تیمیه 9 فرزندداشت، که همه آنان پسر بودند. که ابن تیمیه بعد از برادرش بدر الدینابوالقاسم(717 متوفی) دومینفرزند خانواده بود.ابن تیمیهفردیتندخودر بحث و گفتگوبود.
محل و زمان وفاتش: زندان دمشق؛ شب 22ذيالعقده در سال728 هجري قمري لازم بهذکر می باشد که او هیچگاه ازدواج نکرد.
اوچون عقاید وآرایی بر خلاف معتقدات عموم فرقه های اسلامی اظهار می داشت،پیوسته با مخالفت علمای دیگر مواجه بود به عقیدهمحققین.
همین عقاید ابنتیمیه است که بعدا اساس معتقدات وهابیان را تشکیلداد. وقتی ابن تیمیه عقاید خودرا آشکار ساخت و در این زمینه کتابهایی را منتشر نمود؛ از طرفعلمای اسلام و در رأس آنان علمای اهل سنت، برایجلوگیری از انتشار موردفشارقرار گرفت.
افکار ابن تيميه
ابنتيميه نه تنها با نوشتهها وفعاليتهايش دردي را از جامعه اسلامي دوانکرد، بلکه با مطرح کردن يک سري افکار خلاف عقايد عامه مسلمين وخلافعواطف ديني و احساسات مذهبيمسلمانان اختلافات و جناياتي را پايه ريزي کردکه تا امروز جهان اسلام را به تلاشي و تفرقه وناهنجاري دچار کرده است؛چوننظرات او مخالف عقائد مسلمانان بود؛ لذا علماء معاصرش درصددجلوگيرياز افکار انحرافي اوبرآمدند، و بر عليه او اعلام جنگ کرده حکم به فسق وانحرافش کردندايناعلام مخالفتبه طور کلي در دو جبهه انجام شد:
1- تأليف کتب و نوشتن ردّبرافکار و عقائدوي
2- صدور حکم و فتوا بر عليه وي،که از جمله ميتوان قاضي القضاة مصر «بدرالدين جماعه» را نام برد،ايشان درباره ابن تيميه و افکار او اين چنيننوشته است: (زيارت پيامبر صلّي اللّه عليه و آله يک سنت مستحب است وعلماءبر آن اتفاق نظر دارند، وهر کس آن را حرام بداند لازم است علماء او را ازاين طرز تفکر بر حذر دارند، تا دست بردارد. و اگرقبول نکرد بايد حبس شودو رسوايخاص و عام شود.) حال تصور کنيد شخصي که اين ارزش افکارش است،خودسردمدار مکتبي شود؛ مکتبي که ميخواهد در آيندهبر حرمين و ام القراياسلامحاکم شود، آنوقت چه مشکلاتي براي جهان اسلام ايجاد خواهد کرد!
رئوس عقائدابن تيميه
1- بايد خدا را با صفات خبريه و به همان معاني لغوي اش و بدون تصرف توصيفکرد، مانند استواء بر عرش، و اينکه داراي دست است؛ و داراي صعود ونزولاست.
2- بار سفربستن جهت زيارت پيامبر و تعظيمآن حضرت حرام است، و اين بدان جهت است که منجربه شرک ميشود.!!
3- توسل به اولياء و صالحين حرام است.
4- استغاثه به اولياء خدا و خواندن آنها حرام است.
5- بنا بر قبرهاوتعمير آنها حراماست.
6- بيشتر از آن فضائلي که در صحاح و سنن در حق علي و آل علي آمده صحيحنيست.
با توجه به مسائلي که اومطرح کرده است، انسان به اين نتيجه ميرسدکه ابن تيميه درصدد محو تمام ارتباطات معنوي بين يک مسلمان و اولياءخدابوده است، خصوصاً ارتباط يکمسلمان با پيامبر اسلام صلّي اللّه عليه آله واهل بيت گرامي اش، و اين همان چيزي است که دشمناناز صدر اسلام و خصوصاًبعد ازرحلت رسول خدا صلّي اللّه عليه و آله در پي آن بوده اند.
ابن تیمیهمی گوید: کسانی که به دین اسلامپایبند نیستند دو دسته اند: یاکافرند یا منافق و مردم پس از هجرت پیامبر(ص) تا کنون سه طبقه هستند: «مومن و کافر و منافق» سپس او خون غیر مومن (کافرومنافق) را حلال شمرده وحتی دراین راه دسته دیگری از مسلمانان مانند شیعه دوازده امامی که ازشیوه او پیروی نمی کنند؛ را نیز در زمره منافقان وکافران قرار می دهد.
ابنتیمیه از نظر شرعی قتل و سلب واغتصاب و مصادره اموال و آزار و کودکان و.... فرقه هایی مانند شیعه که از او پیروی نمی کنند را حلال اعلام کرده است.
…. ادامه دارد ..
پینوشت:
1-شرح العقیده الاصفهانیه ص5- مکتبه الرشد
ادامه دارد................