بهترين دعا استغفار است
سكونى از امام صادق (عليه السلام ) روايت كرد: فرمود رسول خدا(صلى الله و عليه و آله و سلم ) فرمود: بهترين دعا استغفار است و فرمود: دلها زنگ مى زند مانند زنگ زدن مس ، آنرا با استغفار جلا دهيد. فرمود هر كس زياد استغفار كند خداى تعالى از همه غمها او را نجات مى دهد و براى هر سختى راه نجاتى قرار مى دهد و به او از راهى كه گمان ندارد روزى مى دهد.
و زراره از ابى عبد الله روايت كرد كه : وقتى بنده زياد استغفار كند كتاب عملش در حال درخشش بالا مى رود. و از امام رضا (عليه السلام ) آمده كه فرمود: مثل استغفار مثل برگ درخت است كه وقتى حركت كند برگهايش مى ريزد و كسى كه استغفار از گناه مى كند، ولى در همان حل آن را انجام مى دهد مثل اين است كه خداى تعالى را مسخره مى كند.
و فرمود: رسول خدا (صلى الله و عليه و آله و سلم ) از مجلس ولو كوتاه ، بلند نمى شد تا بيست و پنج بار استغفار مى كند. و از آن حضرت آمده است كه رسول خدا (صلى الله و عليه و آله و سلم ) هر صبح هفتاد بار استغفار مى كند و هفتاد بار به سوى خداى توبه مى نمود، پرسيدند: به هنگام استغفار چه مى فرمود آيا مى فرمود استغفرالله و اتوب اليه ؟ امام فرمود: پيامبر(صلى الله و عليه و آله و سلم ) هفتاد بار مى فرمود: استغفرالله و هفتاد بار مى فرمود اتوب الى الله . و از آن حضرت (عليه السلام ) آمده كه فرمود: استغفار و قول لا اله الا الله بهترين عبادت است .
خداى عزيز جبار فرمود: فاعلم انه لا اله الا الله و استغفر لذنبك
بدان كه خدايى نيست جز او و از گناهت استغفار كن .
و بهترين اوقات استغفار سحرها و بعد از نماز صبح و عصر است . از ائمه اطهار (عليهم السلام ) روايت شده است كه : اولين صفحات و آخرين صفحات كتاب روزتان را از نيكى پر كنيد، بين اول و آخر از شما گذشت مى شود. هارون بن موسى تلعكبرى به اسناد خود از امام صادق نقل كرد كه رسول خدا (صلى الله و عليه و آله و سلم ) فرمود: هر كس هر روز بعد از عصر يك بار بگويد:
استغفر الله الذى لا اله الا هو الحى القيوم ذو الجلال و الاكرام و اساءله ان يتوب على توبه عبد ذليل خاضع فقير بائس مستجير مستكين لا يملك لنفسه نفعا و لا حيوة و لا موتا و لا نشورا
: طلب آمرزش مى كنم از خدايى كه جز او خدايى نيست زنده و قيوم است و ذوالجلال و الاكرام مى باشد و از او مى خواهم توبه مرا بپذيرد. توبه بنده اى خوار خاضع بى چيز زمينگير و پناه آورنده و بى چيز كه نفع و ضرر و زندگى و مرگ و بعثى را مالك نيست خداى تعالى دو فرشته را امر مى كند كه هر چه در كتاب اعمالش موجود است هر چه كه باشد بسوزانند. و از ائمه اطهار (عليهم السلام ) روايت شده است : درود خدا بر سحر خيزان و استغفار كنندگان در سحرها باد!
روايت شده كه ابا القمقام خدمت ابوالحسن (عليه السلام ) رسيد و شغلش صنعت بود از حرفه اش به آن حضرت شكايت برد و اينكه به هر چه روى مى كند نيازهايش بر طرف نمى شود و سود نمى برد. ابوالحسن (عليه السلام ) به او فرمود: بعد از فجر بگو:
سبحان الله العظيم و بحمده استغفرالله من فضله
قمقام مى گويد پيوسته آنرا مى گفتم به خدا قسم ! اندكى نگذشت تا اينكه عده اى از باديه آمدند و مرا خبر دادند كه مردى از فاميلهايم مرده است و هيچ وارثى جز من ندارد من رفتم و ميراث را گرفتم و تاكنون بى نيازم .
آداب راز و نياز به درگاه بى نياز يا ترجمه عدة الداعى و نجاح الساعى ابن فهد حلى (ره ) همراه با شرح اسماء الله
ترجمه و تحشيه : محمد حسين نائيجى نورى
نورآسمان