تاکنون احتمالا درباره گام بعدی مایکروسافت، یعنی ویندوز 8 چیزهایی شنیدهاید.
در مورد سیستم عاملی که قرار است ادامه دهنده راه موفقیت آمیز ویندوز 7 باشد بیشتر شایعه شنیده شده تا اطلاعات مبتنی بر واقعیت. اما آنقدر از این سیستم عامل میدانیم که بگوییم هدف اصلی مایکروسافت در ویندوز 8 طراحان نرم افزار موبایل هستند. این موضوع با توجه ویژه مایکروسافت به پلاتفورم ARM مشخص میشود، ضمن اینکه خود این شرکت نیز در نمایشگاه CES 2011 و مستندات منتشر شده این هدفگذاری را تایید کرده است.
***
نخستين تصاوير از ويندوز 8 منتشر شد
برخي سايتهاي خبري براي اولين بار تصاويري را از نسخه بعدي سيستمعامل مايكروسافت یعنی ويندوز 8 منتشر كردهاند.
اين تصاوير مربوط به رابط كاربري اين وبسايت است و به نظر ميرسد كه مايكروسافت سرانجام عادات قديمي خود را تغيير داده و تلاش كرده تا رابطهاي كاربري جديدش توجه كاربران تلفن همراه و تبلتها را هم جلب كند. اين تصاوير همراه با برخي اطلاعات ديگر در مورد مشخصات ويندوز 8 به طور محدود در اختيار تعدادي از شركتهاي سختافزاري طرف قرارداد با مايكروسافت قرار گرفته تا آنها بر اين اساس سختافزارهاي متناسب با نيازهاي كاربران ويندوز 8 را طراحي كنند. مشاهده اين تصاوير همچنين نشان ميدهد كه مايكروسافت به اشتراكگذاري سريع محتوا در وب را در ويندوز 8 جديتر گرفته و براي همگامسازي اطلاعات در رايانههاي مختلف هم امكانات تازهاي در نظر گرفته است. امكان دسترسي سريع به سرويسهاي كلود (رایانش ابری) مانند Skydrive هم در اين ويندوز گنجانده شده است.
مايكروسافت در مورد ويندوز 7 امكانات پيشرفته شبكهاي را محدود به نسخههاي گران قيمتتر كرده بود و مشخص نيست در مورد ويندوز 8 هم همين سياست را اعمال خواهد كرد يا خير.
***
اما در مورد طراحان نرم افزارهای غیر موبایلی چطور؟ در این مورد چه پیش بینیهایی میتوان مطرح کرد؟
البته مایکروسافت هنوز هیچ برنامه ای برای عرضه عمومیاین سیستم عامل اعلام نکرده، اما مری جی فولی (Mary Jo Foley) که در نشریه ردموند مگزین ستون مایکروسافت را مینویسد، در وبلاگ خود زمان عرضه نسخه بتا را سپتامبر امسال و عرضه نهایی را اواسط 2012 تخمین زده است.
واضح است که مایکروسافت در ویندوز 8 به طراحان حرفه ای میاندیشد. مستندات پیش از عرضه ویندوز 8 نشان میدهد که مایکروسافت طراحان نرم افزار را به سه گروه عمده دسته بندی کرده و بازار هر بخش را تخمین زده که عبارتند از: طراحان غیر حرفه ای شامل 104 میلیون طراح، طراحان نرم افزارهای علمی، فناوری، مهندسی و ریاضی (STEM-D) با حدود 39 میلیون طراح و حرفه ایها که 9/8میلیون نفر هستند. مستندات مایکروسافت نشان میدهد که هدف گذاری ویندوز 8 تقریبا شامل تمامیحرفه ایها و تنها بخشی از طراحان STEM-D و غیرحرفه ایها (به معنی کسانی که نه به صورت تجاری بلکه برای سرگرمینرم افزار مینویسند) است.
از سوی دیگر کارمندان مایکروسافت نیز میتوانند به ما در درک اهداف ویندوز 8 کمک کنند. یکی از این کارمندان در پروفایل LinkedIn خود مینویسد که او روی یک چارچوب توسعه نرم افزارهای کاربردی برای ویندوز 8 کار میکند. یکی دیگر مینویسد که تیم اش مسوول بهینه سازی اکوسیستم طراحان در پلاتفورم ویندوز است که توسعه APIها، ابزارها و زیرساخت ویندوز را دربرمیگیرد.
در این سیستم عامل قطعا تغییراتی به وجود میآید که میتواند آثار گسترده ای در پي داشته باشد. برای نمونه رابط کاربری جدید، میتواند موجب تحول وسیعی در تجربه کاربری شود. با توجه به اینکه مایکروسافت در افزودن قابلیتهای لمسی و گفتاری به رابط کاربری ویندوز 8 جدی است، کامپیوترهای دسکتاپ، لپ تاپها و نت بوکها به احتمال قوی نیازمند بهکارگیری سخت افزارهای جدید از جمله صفحه نمایشهای لمسی، موتورهای شتاب دهنده و حسگرها خواهند بود.
به این ترتیب ویندوز 8 میتواند سکویی برای توسعه سریع ابزارهای ورودی لمسی و گفتاری باشد و به این ترتیب صنعت نرم افزار نیز به مسیر تازه ای رهنمون شود.
ویندوز 8 همچنین در شیوه ارایه کمک و پشتیبانی به کاربران نیز اهدافی دارد. بنابراین تعجب نکنید اگر دیدید بخش کمک و پشتیبانی ویندوز 8 نیز شبیه پلاتفورمیشامل API برای طراحان نرم افزار به منظور استفاده از نرم افزارهای آنها درآید.
کسانی که تبلیغات تلویزیونی مایکروسافت با عنوان “to the cloud” را دیده اند، متعجب نخواهند شد اگر دریابند که ویندوز 8 نیز به رایانش ابري توجه ویژه ای داشته باشد. ایده این است که ویندوز هرچه بیشتر کاربر محور و غیر وابسته به ماشین باشد و به این ترتیب به کاربران امکان دسترسی به تنظیمات ویندوز را تنها از طریق اتصال به یک پروفایل موجود در رویانش ابري را بدهد.
حالا با درنظر داشتن این ایده، فکر میکنید چه اتفاقی برای نرم افزارها میافتد؟ مجوز دهی به کاربران چه تغییری میکند؟
تا کنون چنین بوده که هر کاربری برای دریافت و نصب مجوز استفاده از نرم افزارها به یک سیستم محدود میشد، اما رایانش ابری به این معنا میتواند باشد که کاربر بتواند تنظیماتش را از کامپیوتری به کامپیوتر دیگر منتقل کند.
در نهایت اینکه ویندوز 8 روی WPF و Silverlight مانور بیشتری خواهد داد و پلاتفورم XAML را برای توسعه ابزارهای نرم افزاری مبتنی بر ویندوز 8 بهکار خواهد گرفت. در این مورد اگرچه هنوز اطلاعات رسمیچندانی منتشر نشده، اما شواهد حاکی از خودنمایی بیشتر این فناوریهاست.
itmen.ir
.