5 اشتباه رايج درباره حساسيت فصلي
1- توي اين سن و سال كه آدم آلرژي نميگيرد!
اين حرف، غلط است. آلرژي، پير و جوان نميشناسد و در هر سن و سالي ممكن است اتفاق بيفتد؛ مخصوصا اگر سابقهاش در خانوادهتان وجود داشته باشد.
2- آلرژي كه بيماري نيست؛ صرفا يك جور حساسيت است!
اين هم از آن حرفهاست. حساسيت فصلي در موارد شديدش كار و زندگي آدم را كاملا مختل ميكند. ضمن اينكه اين بيماري، مزمن است و به مرور باعث مشكلات ديگري مانند سينوزيت مزمن و پوليپ بيني هم ميشود. به علاوه، درصد قابل توجهي از اين بيماران، يا از همان ابتدا آسم دارند يا بعدا آسم ميگيرند.
3- حساسيت فصلي مختص فصل بهار است
اگرچه حساسيت در فصل بهار شايعتر است، اما فصل ابتلا در همه بيماران، يكسان نيست. درواقع، نوع حساسيت است كه فصل بيماري را تعيين ميكند؛ مثلا آنهايي كه به گرده درختان حساسيت دارند، فصل بيماريشان اوايل بهار است. آنهايي كه به گردههاي توليد شده از علف و چمن حساسيت دارند، فصل بيماريشان انتهاي بهار و اوايل تابستان است. آنهايي كه منشا حساسيتشان گلهاي تزئيني است، از اواسط تابستان تا اواخر پاييز، حساسيت دارند و... حالا فكر كنيد اگر يك نفر به همه اين موارد حساسيت داشته باشد، فصل بيمارياش چه ميشود؟ از اوايل بهار تا اواخر پاييز؛ يعني در بيشتر مواقع سال!
4- كافي است خانه و زندگيات را عوض كني تا مشكلت كلا حل شود!
البته دوري از ماده حساسيتزا، هر چه بيشتر، بهتر؛ اما نبايد از اين پيشفرض درست به آن نتيجه غلط برسيد. اگر خانه و زندگيتان و حتي اگر شهر و ديارتان را عوض كنيد، چه تضميني وجود دارد كه به مواد حساسيتزاي شهر و ديار جديدتان حساسيت نداشته باشيد؟ يا چه تضميني هست كه پس از مدتي به آنها هم حساس نشويد؟ يادتان باشد كه آلرژي يك بيماري خودايمني است و مشكل اصلي شما دروني است و به سيستم ايمنيتان مربوط ميشود. پس اين روش با وجود هزينههايي كه دارد، امكان شكستاش هم كم نيست.
5- آلرژي هيچ درمان موثري ندارد؛ بايد با آن كنار بيايي!
نه! در كنار درمانهاي طبي موثري كه وجود دارد، با رعايت برخي توصيههاي ساده ميتوانيد علائم بيماريتان را به حداقل برسانيد:
محل زندگيتان را حسابي پاكسازي كنيد، خصوصا قبل از آغاز فصل آلرژيتان. پنجرهها، قفسههاي كتابخانه و دستگاههاي تهويه هوا را كه محل تجمع گرد و خاكاند، خوب پاك كنيد. بين ساعت 10 صبح تا 4 عصر كه بيشترين ميزان گرد و غبار در هوا پراكنده است، حتيالمقدور كمتر از منزل خارج شويد و دستكم 30 دقيقه پيش از خروجتان از منزل، داروهايتان را مصرف كنيد. ملافههايتان را هر هفته در آب گرم بشوييد و لباسهايتان را توي خانه خشك كنيد. قبل از خواب شبانهتان دوش بگيريد و موهايتان را بشوييد. دور حيوانات خانگي را خط بكشيد. موقع رانندگي، پنجرههاي اتومبيلتان را ببنديد و جهت دريچههاي تعويض هوا را مخالف صورتتان تنظيم كنيد. هنگام باغباني و مرتب كردن چمنها حتما از ماسكهاي فيلتردار استفاده كنيد و استفاده از وسايل تهويه و تصفيه هواي خانه و ماسكهاي ضد گرد و غبار را نيز از قلم نيندازيد.
دكتر محمدكياسالار