شهرستان نور :
شهرستان نور با وسعت 3084 کیلومتر مربع و جمعیتی بالغ بر 100 هزار نفر یکی از قدیمی ترین و تاریخی ترین مناطق شمالی کشور محسوب می شود و از آبادیهای عصر قاجار می باشد که طبق مصوبه 34990- 1/2/1399 هیئت وزیران آن زمان از ( سولده )به نام شهرستان نور تغییر نام یافت. ریشه نام نور را به درخش آب (رود نور) و همچنین (قلعه نور) در بخش بلده مرتبط می دانند.
شهرستان نور در غرب استان مازندران واقع شده كه شهرهاي نوشهر و چالوس در غرب ،استان تهران در جنو ب و درياي مازندران در شمال آن قرار دارند .از نظر پستی و بلندی اين شهر ستان دارای دو قسمت جلگه ايي و کوهستاني است که به تبع آن آب و هوای معتدل ، مرطوب ، سرد را دارد.
پوشش گياهي شهرستان نور شامل دو قسمت جنگل و مرتع است که قسمت جنگلي آن به ويژه در فصول بهار و پاييز بسيار زيبا و ديدني است . در حال حاضر شهرستان نور دارای 232 نقطه روستايي و پنج نقطه شهري شامل شهر هاي نور ، رويان ، چمستان ، بلده ، ايزدشهر و شهرکهای مسکونی متعدد است.
شهر نور از دو جاده ارتباطي با نام های هراز و کندوان با استان تهران مرتبط مي شود. و نیز جاده ديگري در دست احداث است که با عبور ازشرق شهر بلده ،نور را به شمال تهران ارتباط می دهد.
گستردگي شهر نور از سواحل دريا تا ارتفاعات البرز مياني،وجود تنوع آب و هوايي ،رودخانه ها ، آبشارهاي طبيعي همراه با آثار تاريخي و باستاني اعتبار ويژه ايي به اين شهر بخشيده كه ميتواند د ر زمينه برنامه ريزي سفر و سرمايه گذاري كاملا" موثر باشد.
از آثار تاریخی این شهرستان ،پیش بندری( ناتل بزرگ)بوده و قطعه کوچکی از سرزمین تاریخی رستمدار (رویان قدیم) بشمار میرود .این شهر محل ظهور و حکومت پادوسبانی به نام بنی کاووس و دولت شیعه ای علویان (در قرن سوم) و مرعشیان (درقرن هفتم) طبرستان می باشد.
اندیشمندان صاحب نامی نظیر : ابوعبدالله ناتلی،استاد ابن سینا،شیخ فضل الله نوری،استاد بنان سرآمد موسیقی ایران،علامه محدث نوری،نیما یوشیج،دکتر خانلری و .... از این خطه برخاسته اند .
از داشته های تاریخی شهرستان نور می توان از پل خشتی نور که توسط میرزاقاخان نوری صدر اعظم ناصرالدین شاه قاجار بر روی رودخانه نور یاد کرد . همچنین کاخ تمیشان و دلیران سرا و قلعه های تاریخی متعدد.
از مظاهر گردشگری و توریستی نور می توان به پارک جنگلی نور (بزرگترین پارک جنگلی خاور میانه)، آبشار آب پری ،ساحل زیبا و آرام و جنگلهای انبوده ، مناطق یلاقی و قشلاقی ، سد الیمالات ، خانه ی نیمایوشیج در روستای یوش ، آب گرم معدنی لاویج و ... اشاره کرد