بسم الله الرحمن الرحیم
حضرت آقا در عبارت فرمودند: «طهارت ارواح و قلوب، موجب مزيد رزق معنوي و قبول عطاياي الهيه علي ما ينبغي است»
در لفظ «علي ما ينبغي» سرّ فراواني وجود دارد. يعني آن مقداري که سزاوار يک شخص است به او ميدهند و آن مقدار نيز «من حيث لا يحتسب» است و هرگز به حسابش نميآورند.
در سورة تکاثر آمده است: «ثم لتسئلنّ يومئذ عن النعيم»[1] ـ در آنجا از نعمتهايي که به شما داده ايم، سؤال ميکنيم ـ امام صادق «عَلَيهِ السَلام» در ذيل اين آيه فرمودند: منظور از اين آيه اين نيست که در روز قيامت از غذاهايي که به ما دادهاند سؤال ميکنند که چرا اين غذاها را خورده ايد؟ زيرا دور از شأن خدا است که انسان را محتاج به غذا بيافريند، سپس در انتها او را به خاطر نعمتي که مصرف کرده، بازخواست کند. در ادامه امام صادق«عَلَيهِ السَلام» ميفرمايند:
[align=center]آن نعمتي که در روز قيامت از شما سؤال ميکنند، ما اهل بيت هستيم. در آنجا به شما ميگويند: ما اهل بيت را براي شما فرستاديم، و سپس ميپرسند: شما با آنها چه کرديد؟ [/align]
رزق اگر به مقدار ظرفيت جسماني شخص باشد «من حيث لا يحتسب» است و هرگز آن را مورد حسابرسي قرار نميدهند. بنابراين يکي از لطايف معناي «من حيث لا يحتسب» اين است که: خداوندي که موجودي را ميآفريند و آن را محتاج به غذا خوردن قرار ميدهد، بايد به مقدار احتياجش به او رزق و روزي برساند و الّا سزاوار نيست خدايي که علت موجودات است موجودي را بيافريند و به مقدار احتياجش به او غذا نرساند و او را از نرساندن روزي بميراند. مگر در جايي که مدت عمر شخصي پايان پذيرد و خداوند او را به واسطه نرساندن روزي بميراند که آن بحث ديگر است.
طهارت، روزي ظاهري انسان را نيز تنظيم ميکند. اگر کسي پاک باشد خداوند متعال کاري ميکند که او به مقدار روزي ظاهري خود و زن و فرزندانش کار انجام دهد و مرزوق گردد و هرگز خود را در برابر ديگران به واسطه طلب روزي کوچک نکند، که اين همان روزي «من حيث لا يحتسب» است و هرگز خداوند آن را به حساب انسان نمينويسد
ولي اگر کمتر از آن کار کند و جسمش را در گرسنگي اندازد معلوم است که تنبل است و او را مورد محاسبه قرار ميدهند که چرا کم کردي؟! ما که به تو قوت و جواني داديم، چرا به دنبال کار نرفتي تا جسمت را اداره کني؟
و اگر بيش از آن مقدار معين نيز وقت خودش را براي روزي ظاهري صرف کند باز از او ميپرسند که چرا وقت را تلف کردي؟ زيرا ما تو را فقط براي اين نيافريديم که شبانه روز پرسه بزني و براي جسمت غذا تهيه کني؟! براي اينکه تو روحي داشتي و روح تو هم غذا ميخواست و غذاي روح با غذاي جسم فرق ميکند.
[size=xx-small]1-سورة تکاثر آيه ۸
برگرفته از کتاب شرح مراتب طهارت جلد1 ص 44*45[/size]