خانواده ايراني در محاق زنان غيرايراني!
1. انقلاب اسلامی برخلاف انتظار جامعه شناسان سکولار، پای زنان را به اجتماع گشود و زمینه برخی تغییرات اجتماعی را برای آنان فراهم نمود. در این دوره به ویژه زنان طبقه مدرن متوسط شهری به خودباوری چشمگیری رسيده اند که تفاوت بنيادين با موقعیت زنان در اغلب جوامع همجوار ایران دارد. رشد طبقه متوسط جدید شهری با ایجاد تغییر در توقعات اين طبقه اثر نيرومندی در جامعه و از جمله در بین زنان این گروه به جای گذاشته است. برای نمونه سطح تحصيلات زنان ايرانی با هيچ يک از زنان کشورهای پيرامون منطقه قابل قياس نيست در حال حاضر حدود ۶۵ درصد از دانشجويان و فارغ التحصيلان دانشگاه را زنان تشکيل می دهند، بسیاری از آنان در بازار کار حضور دارند و ديگران براي كشف موقعيتهاي مشابه در حال رقابت اند. اما آیا پس از انقلاب اسلامی الگوی روشن و قابل ارائه ای برای ساختن یک خانواده اسلامی ارائه شده است؟
2. از منظر جامعه شناسی، تغییر شرایط اجتماعی و اقتصادی، موجب تغيير در کارکردهای خانواده خواهد شد؛ به عبارت ديگر با تغيير شرايط اقتصادي و اجتماعي و تغيير در تعاريف بعضي كاركردها و حذف برخي ديگر، ممكن است شاهد مواردي نظير پذيرش ارضاء نيازهاي جنسي خارج از چارچوب خانواده ، كاهش وظايف حمايتي مرد در قبال همسر ،تضعيف كنترل و نظارت خانواده بر فرزندان و ناديده گرفتن تفاوتهاي جنسيتي در پذيرش نقشها و ... باشيم . تردیدی نیست که بسیاری از جرم شناسان و جامعه شناسان امروز ما از وضعیت نه چندان به سامان خانواده در روند مدرنیزاسیون و توسعه در ایران نگران اند. نگرانی درباره ی تغییر در الگو و ساختار خانواده های ایرانی به اندازه ایست که حتی مراجع رسمی و دولتی ایران نیز از بیان و اظهار آن پرهیزی ندارند.
بطور مثال پایگاه اطلاع رسانی مرکز امور زنان و خانواده ریاست جمهوری ایرا به عنوان بالاترین نهاد رسمی مرتبط با امور زنان و خانواده در آغاز اظهار نظر درباره ی وضعیت نابسامان خانواده ها در گیر و دار تغییرات اجتماعی از در خطر افتادن کیان خانواده سخن گفته و ابراز داشته که «شکی نیست که خانواده امروز ایرانی با خانواده متعادلی که باید سنگ بنای یک جامعه سالم باشد، فاصله زیادی دارد . اين خانواده ، از یک سو هنوز گرفتار بعضی سنت های غلط گذشته مانند بی عدالتی و ظلم به زنان بوده و از سوی دیگر آموزه های مدرن مانند انکار تفاوت های جنسیتی، اختلاط نقش ها، فرد گرایی و اصالت لذت های دنيايي ، سلامت، ثبات و حتی کیان خانواده را به خطر انداخته و آسیب های جدی اجتماعی به وجود آورده است». از طرفی افزایش آمار طلاق به عنوان اتفاقی رو به تزاید خود یکی از مهمترین شواهد این تحقیق برای اثبات اثر ملموس گسست نسل ها در افزایش طلاق خواهد بود؛ طلاقی که بیش و پیش از آنکه مبدأ سنتی داشته باشد، حاکی از نوعی عدم تمایل دختران جوان برای ادامه ی زندگی مشترک با مردان است.
3. ارائه چنين دغدغه هايي البته با توجه به وضعيت مطلوب فرهنگي صورت مي گيرد نه در نسبت با وضعيت بين المللي؛ کما اینکه در آخرین آمار ارائه شده از یورواستات، تعداد کودکان نامشروع در اروپا در سال 2010 نسبت به بیست سال پیش، دوبرابر شده است. در گزارش اخیر آژانس آمارگیری اتحادیه اروپا (یورو استات)، آمده است: 1/35 درصد نوزادان متولد شده در سال 2008 میلادی خارج از چارچوب ازدواج بوده در حالی که این رقم در سال 1990 میلادی، 4/17 و در سال 1998 میلادی 1/25 درصد بوده است. این امر نشانگر افزایش نرخ تولد نوزادان نامشروع است. به گزارش خبرگزاری آسوشیتدپرس، بر پایه این گزارش، این رقم یک سوم تولد نوزادان در کشورهای اروپایی را در بر میگیرد. اما در ایران چه اتفاقی افتاده است؟ پژوهش های آماری وزارت بهداشت ایران با نمونه گیری تصادفی از دو هزار نفر از نوجوانان و جوانان نتایج بی سابقه ای را در این خصوص نشان می دهد:
جنس سن میزان سابقه ی آمیزش جنسی پیش از ازدواج
پسران زیر 15 سال 6 درصد
دختران زیر 15 سال 1 درصد
پسران زیر 18 سال 16/6 درصد
دختران زیر 18 سال 2/8 درصد
جنس سن شرکای جنسی متعدد در یک سال
مردان 15 تا 24 سال 11/2 درصد
زنان 15 تا 24 سال 1/2 درصد
پژوهشگران این اتفاق بی سابقه را مهمترین نتیجه ی حضور در یک سپهر فرهنگی جدید و تحولاتی عمیق در هویت نسل های جدید است. هرچند آمار فوق در نسبت آمار ارائه شده از کشورهای اروپایی چندان به چشم نمی آید لیکن چنانکه مي دانيم شیوه ی مواجهه ی غرب با این پدیده نه تنها مواجهه ای از جنس مبارزه با یک بحران اجتماعی نیست که این اتفاق مبتنی بر استراتژی «انقلاب جنسی» نوعی رفتار پیش بینی شده است.
4. در ایران سالانه حدود یك میلیارد دلار لوازم آرایشی و بهداشتی مصرف میشود. در بین عملهای جراحی زیبایی جراحی پلاستیك بینی از شیوع نسبتا بالایی برخوردار است كه البته آمار دقیقی از تعداد انجام این عمل در هر سال در دست نیست. در كنار عملهای جراحی، استفاده از داروهایی چون بوتاكس نیز بسیار پرطرفدار شده است. روزانه در تهران بین ۳ تا ۴ هزار نفر برای تزریق بوتاكس و رفع چین و چروكهای پوستی به كلینیكهای زیبایی مراجعه میكنند تا آنجا كه گفته میشود در هر سال بالغ بر ۱۸۲ میلیارد تومان برای رفع چین و چروك هزینه میشود. ایران در حال حاضر حائز رتبه اول جراحی پلاستیك در جهان است. اگر رقم ۱۸۲ میلیارد تومانی كه در هر سال در كشور صرف برطرف شدن چین و چروك خانمها و آقایانی بدانیم كه با پیری مقابله میكنند، باید گفت كه بهطور تقریبی در هر سال در كشور هزینهای معادل قیمت فروش ۲ میلیون بشكه نفت به از بین بردن چین و چروك صورتهایی اختصاص مییابد كه به هر حال روزی پیر خواهند شد. از ميان تلاش هاي مداوم جريان غربگرای زنانه در ایران مي توان در يافت كه اين جريان ضد دين درصدد است تا در بين زنان شاغل و غيرشاغل، تبليغ نمايد كه آنها بيش از همه چيز بايد زيبا و فريبا باشند و بايستي از هر چيزي که زيبايي و طراوت آنها را به خطر مياندازد، اجتناب کنند.
5. شاید کمرنگ شدن تعلقات مذهبی دلیل اصلي نفوذ اضطراب به وجود جوانان باشد. اتفاقی که آنان را برای رهایی از آن، به سمت مقولاتي چون مدگرایی و خودآرايي سوق می دهد. بهرهمندي از والديني شايسته كه روابط اعتمادآميز را به فرد آموخته باشند، سبب روابط اعتمادآميز و احساس امنيت فرد در بزرگسالي ميشود و عامل مهم ديگرِ ايجاد احساس امنيت و اعتماد، ايمان مذهبي است. ایمان مذهبی در دایره اضطراب های امروز جوامع در حال توسعه یکی از مهمترین عوامل حفاظتی و احساس امنيت وجودي به شمار میروند. شخصي كه فاقد ايمان و احساس امنيت و اعتماد است، در محيط اجتماعيِ دستخوش تغييرات، به طرزي وسواس گونه، اسير نگرانيهاي مختلف ميشود.
6. بررسی ها نشان می دهد تا کنون از دل گزاره های دستوری اسلام، ساختار روشن و جامعی برای خانواده دینی، اجتهاد نشده است. آنچه در دسترس ما قرار دارد، عمدتا آیات و سیره و احادیث دسته بندی شده درباره حقوق و تکالیف همسران و توصیه های اخلاقی به آنهاست بدون آنکه الگویی منسجم به دست دهد و برای هزاران پرسش امروز زنان و مردان، پاسخی فراهم آورد. از طرفي نهادهاي رسمي فرهنگي ما چندان تعهدي به ارائه يك تصوير سالم و متعادل از خانواده اسلامي-ايراني ندارند. بطور مثال به ندرت در سيماي جمهوري اسلامي سريالي ديده مي شود كه فارغ از دعواها و تلخي هاي شكننده خانوادگي، الگويي مطلوب و در عين حال واقع گرايانه از روابط خانوادگي به مخاطبان معرفي كرده باشد.
اين همان مساله ايست كه بدرستي مورد اشاره و تاكيد مقام معظم رهبري بوده است. تاآنجا كه حتي معظم له به مسوولان نظام هم توصيه اكيد داشتند كه براي خانواده خود وقت و انرژي لازم را صرف كنند و از آنسو در تمديد حكم رئيس سازمان صدا و سيما، توجه به مقوله خانواده را به عنوان يك راهبرد اصلي مورد اشاره قرار دادند. ترديدي نيست كه راه اندازي چندين شبكه حرفه اي ماهواره اي با هدفگيري خانواده هاي ايراني از طرف دشمنان دانا و ترويج خواسته و ناخواسته سبك زندگي غيرديني از طرف دوستان نادان، در حال جويدن تار و پود خانواده اصيل ايراني-اسلامي است. اتفاقي كه با تعارف و مسامحه فراموش نمي شود و دير يا زود مي تواند وضعيت فرهنگي كشور را در مرحله خطرناكي برساند.
وحید یامین پور
وبلاگ کیستی ما