از زمان های بسیار دور، پرچم برای ایرانیان چه در جنگ و چه در صلح اهمیت زیادی داشته است.
ما می توانیم ردپاي پرچم ملي مان را در قصه ها پیدا کنیم. اولين پرچم به قیام [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] بر مي گردد. او رهبر مردمي قيام بر ضد [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]بود. ضحاك شاهي ظالم و ستمگر بود.
پرچم كاوه (درفش کاویانی)، پرچمي بود كه از چرم درست شده بود. اين پرچم بر بالاي يك تيركی چوبي برافراشته مي شد و مردم زير آن جمع مي شدند تا صداي اعتراضشان به ستم پادشاه را به گوشش برسانند.
قيام مردمي بر ضد ضحاك تحت رهبري كاوه نيرويي پيدا كرد كه سرانجام مردم توانستند ضحاك را سرنگون كنند و شخصيت ايراني محبوبي به نام [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]را به قدرت برسانند.
بعد از اين كه قدرت از سوي مردم به فريدون داده شد، فريدون دستور داد كه پرچم چرمي كاوه با پارچه هاي ابريشمي رنگي، به رنگ هاي قرمز، زرد و بنفش و با قرار دادن جواهرات تزيين شود. این پرچم در اصل سه رنگ داشت كه زرد و قرمز و بنفش بودند و هيچ نشان و علامتي هم روي اين پرچم نبود.
درفش کاویانی افسانه اي نيست و تاريخ بر وقوع حادثه اي واقعي گواهي مي دهد كه پيش از تهاجم اعراب به ايران به وقوع پيوسته.
در طول دوره حكومت هخامنشيان (330-550 پيش از ميلاد) و ساسانيان (651-224 پس از ميلاد)، درفش کاویانی به وسيله هم بخش هاي نظامي و هم غير نظامي سيستم حكومتي آنها به عنوان پرچم ملي محترم شمرده مي شد (البته [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]مورخ مشهور یونانی می گوید که پرچم کوروش کبیر عقابی طلایی با پرهای گشوده بوده که بر بالای یک میله بلند قرار می گرفته. ظاهراً آمریکایی ها با الهام از پرچم کوروش، عقاب را به عنوان سمبل کشورشان انتخاب کرده اند. باستان شناسان هم شاهینی با بال های گشوده را در خرابه های تخت جمشید پیدا کرده اند که حدس می زنند همان پرچم ملی کوروش و وارثانش بوده).
مورخان دوره صدر اسلام گزارش دادند كه پس از مرگ رستم فرخزاد، فرمانده نيروهاي ايراني به دست سپاه اعراب، پرچم ملي ساسانيان كه پرچم كاوه اي ناميده مي شد و با جواهرات زينت داده شده بود تكه تكه شد و در ميان نيروهاي عرب تقسيم شد.
نشان روي پرچم ايران
در 976 پس از ميلاد موقعي كه سلسله غزنويان با از بين بردن سلسله سامانيان قدرت را در دست گرفتند، سلطان محمود غزنوي فرمان داد كه يك نشان ماه کامل با يك زمينه سیاه روي پرچم سه رنگ گذاشته شود. نشان با رشته هاي طلايي روي پرچم گلدوزي شد. این اولین بار بود که یک نشان روی پرچم ملی قرار می گرفت.
در 1031 هجري قمري، سلطان مسعود غزنوي فرمان داد كه نشان يك شير در حالتی كه مي خواهد شكار كند روي پرچم قرار داده شود. بنابراين شير جاي ماه روي پرچم ملي را گرفت. پس از آن این نشان در سلسله های متعددی تکرار شد. شير از زمان سلسله هخامنشيان هميشه سمبل ايران بوده است و شجاعت و قدرت را در فرهنگ ايراني نمايش مي داده.
در پادشاهي هاي سلجوقي و خوارزمشاهي سكه ها با نشان خورشيد ساخته مي شدند. بنابراین نشان خورشيد نیز در پرچم ملی جا گرفت. به عنوان مثال در سلسله های صفویه، افشاریه، زندیه، قاجاریه و پهلوی بر روي پرچم ايران جا داشت. يك نظر اين است كه خورشيد سمبل ماه مرداد ايراني بوده. چنان كه مي دانيم در اين ماه، خورشيد به بالاترين نقطه آسمان مي رسد و خيلي هم داغ است.
نظريه دوم اين است كه ميتراييست ها و پرستش كنندگان خورشيد در ايران باستان به تقدس خورشيد عقيده داشتند و به خاطر همين بوده كه آنها ترجيح مي دادند كه نشان خورشيد را روي سكه ها و پرچم مليشان قرار دهند.
پرچم، سمبل اتحاد ملي
نادرشاه که هند را فتح كرد غنایم زیادی را به ایران آورد و به ایجاد يك سيستم حكومتي كامل هم در ايران کمک کرد كه در آن به حكومت معدودي از ثروتمندان پايان داده شد و پرچم به عنوان سمبل وحدت ملي درنظر گرفته شد.
سلسله قاجاريه و پرچم چهارگوش
در طول پادشاهي آقا محمد خان، پايه گذار سلسله قاجار (97-1796 بعد از ميلاد) تغييرات اساسي در پرچم ملي ایجاد شد. به این ترتیب که پرچم ایران از شکل سه گوش خارج شد و شكل چهارگوش گرفت. آقا محمد خان همچنين رنگ هاي پرچم را به خاطر دشمني اش با نادر شاه تغيير داد. بنابراين تنها رنگ قرمز از سه رنگ اوليه باقي ماند و سبز، سفيد و قرمز رنگ هاي پرچم ملي شد. با نشان شير و خورشيد و شمشیر.
بعد از پيروزي انقلاب اسلامي، نشان شير و خورشيد از پرچم ايران حذف شد و جايش را به نشان الله اكبر داد.
پرچم زمان کوروش کبير 559 سال پيش از ميلاد
درفش کاوياني
پرچم در دوره شاه طهماسب
دوره شاه صفي دوم
دوره نادرشاه
دوره آقا محمدخان قاجار
دوره محمد شاه قاجار
دوره ناصرالدين شاه
دوره رضاخان و پسرش (پهلوي سابق)
دوره حاضر (جمهوري اسلامي ايران)
پرچم ايران شامل سه نوار مساوي به رنگ هاي سبز (در بالا)، سفيد در وسط و قرمز در پایین است. نشان ملي (يك تمثال يا سبك خاصي از نگارش كلمه الله به شكل گل لاله که سمبل شهادت است) در مركز نوار سفيد قرار دارد. الله اكبر (خدا بزرگ است) به سبک عربی با رنگ سفيد 11 بار در امتداد لبه پايين نوار سبز و 11 بار در امتداد لبه بالايي نوار قرمز تكرار شده است.
منبع:020