روز یکشنبه نمایندگان مجلس شورای اسلامی در حالی به دیدار با مقام معظم رهبری رفتند که پس از گذشت یک سال از پیشنهاد رهبر فرزانه انقلاب مبنی بر «نظارت نمایندگان بر خودشان» و به رغم مخالفتهای گوناگون بر سر موضوع نظارت بر نمایندگان، وکلای ملت، تنها به تصویب کلیات آن بسنده کرده و اواسط اردیبهشت ماه این طرح برای بررسی جزئیات به کمیسیون تخصصی خودش سپرده شد.
نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان چیست؟
طرح «نظارت مجلس بر رفتار نمایندگان» که کلیات آن به تصویب نمایندگان رسیده و جزئیات آن برای بررسی بیشتر به کمیسیون تخصصی ارجاع شده است، به منظور حفظ شأن و منزلت نمایندگان و نظارت بر آنها، تشکیل یک «هیئت نظارت» را پیشبینی کرده است که در ابتدای هر دوره مجلس و حداکثر یک ماه پس از انتخاب هیئترئیسه دائمی آن با حضور یکی از نواب رئیس به انتخاب هیئت رئیسه مجلس، روسای کمیسیونهای قضایی و حقوقی و اصل ۹۰ و ۴ نفر از نمایندگان به انتخاب مجلس فعالیت خواهد کرد.
وظیفه این هیئت، رسیدگی به گزارشهای واصله درباره سوءاستفاده و تخلف مالی یا اخلاقی نماینده و درآمدها و هزینههای غیرمتعارف وی، رفتار خلاف شئون نمایندگی، اعمال خلاف امنیت ملی کشور و سایر اعمال مجرمانه از بعد انتظامی و نیز گزارشهای هیئترئیسه درباره غیبت، تأخیر و بینظمی نماینده مطابق با آییننامه داخلی مجلس خواهد بود.
دلایل تصویب طرح نظارت بر نمایندگان
مقام معظم رهبری در تاریخ هشتم خرداد ۱۳۸۴ و در دیدار رئیس و نمایندگان مجلس با ذکر این مسئله که «به نظر من چیزى که در مجلس مهم است، حضور نمایندگان محترم سر پُستهاست» به مسئله نظم و رعایت آن در مجلس توسط نمایندگان تاکید بیشتری داشتند؛ تا جایی که معظم له در بخش دیگری از بیاناتشان با اشاره به اعتراض برخی از نمایندگان به ایشان مبنی بر تعطیلات بیش از حد مجلس، اظهار نظر خاصی در این مورد نکردند ولی با توجه به بخش غیر تعطیل و وقت کار مجلس خطاب به آنها فرمودند: «در همان بخشى که غیر تعطیل و وقت کار است، حضور باید منضبط، سر وقت و با رعایت دقیقه و ثانیه باشد؛ هم در داخل صحن مجلس و هم در کمیسیونها. کار کمیسیونهاى تخصصى هم خیلى مهم است. حضور در کمیسیونها، سر وقت در کمیسیونها حاضر شدن، کار کردن، واقعاً مطالعه کردن، پیش مطالعه کردن، لوایح را دیدن، طرحها را سنجیدن، با افرادى که لازم است مشورت شود، مشورت کردن، حتّى مباحثه کردن در داخل مجلس قبل از اینکه انسان به مرحلهى تصمیمگیرى برسد - چه در کمیسیون و چه در صحن مجلس - لازم است.»
بخش دیگری از سخنان رهبر معظم انقلاب در دیدار با نمایندگان، اختصاص به مسئله نظم نمایندگان در ساعات غیرتعطیل مجلس داشت که ایشان تاکید داشتند حضور نمایندگان در مجلس باید «منضبط، سر وقت و با رعایت دقیقه و ثانیه» باشد اما متاسفانه دقایق ارزشمندی از وقت مجلس، به پای دیر رسیدن نمایندگان یا به حد نصاب نرسیدن جلسات تلف میشود.
یک بار دیگر، مقام معظم رهبری در تاریخ هجدهم خرداد ماه هشتادونه در دیدار با رئیس و اعضای مجلس هشتم،شان نظارتی مجلس نسبت به دستگاههای اجرائی کشور را خوب و با اهمیت دانستند اما از نمایندگان خواستند تا یک شأن نظارتى هم براى خود مجلس و براى آحاد نمایندگان تعریف کنند.
ایشان در آن جلسه فرمودند: «من معتقدم که شما دو سال دیگر توى مجلسید، معلوم نیست بعد از این توى مجلس باشید یا نباشید؛ ممکن است دیگر هرگز گذارتان به مجلس نیفتد؛ اما صدها و صدها نفر در طول زمان از اینجا عبور خواهند کرد؛ کسانى خواهند آمد و روى این صندلىها خواهند نشست. اگر شما امروز توانستید یک سازوکار کنترلىِ متقن و محکم براى نظارت بر کار نماینده پایهگذارى کنید، تا هر وقتى که این دستگاه خوب کار کند، اجرش مال شماست؛ مزد الهىاش مال شماست. آن طرف قضیه هم متأسفانه همین جور است. اگر امروز با قدرتى که خدا به شما داده - توان نمایندگى - میتوانید این ابزار کنترلى را کار بگذارید، ولى کار نگذارید، از شما سئوال خواهد شد. روز قیامت خدا سؤال میکند.»
سخنان گهربار رهبر انقلاب در آن جلسه سبب شد تا وکلای ملت طرحی با عنوان طرح نظارت بر نمایندگان مجلس تهیه کنند ولی این طرح به رغم آنکه با موافقت اکثریت نمایندگان به تصویب رسید اما مخالفینی هم داشت و واکنشهای متفاوتی نسبت به آن نشان داده شد. کمیسیون اصل ۹۰ قانون اساسی به عنوان بازوی نظارتی مجلس وارد میدان اعمال نظارت بر نمایندگان شد و براساس توافق به عمل آمده، طرح اولیه رئیس مرکز پژوهشهای مجلس را به عنوان طرح ابتدایی مورد توجه قرار داد و کار را برای پختهتر شدن طرح آغاز کرد. پس از تشکیل کمیتهای ویژه در کمیسیون مذکور برای بررسی کارشناسی طرح نظارت بر نمایندگان، نهایتاً طرح ۳۳ مادهای نظارت مجلس بر امور نمایندگان با ۳ محور نظارت مجلس بر مجلس، نظارت مجلس بر نمایندگان و کمیسیونهای تخصصی و نظارت مردم بر نمایندگان و مجلس تهیه و در جمع اعضای ثابت و غیرثابت کمیسیون تصویب و با ۱۵۰ امضا تسلیم هیئت رئیسه مجلس شد، اما فوریت آن در نشست علنی۴ مهر 89 در صحن علنی مجلس رای نیاورد.
در نتیجه، بررسی آن به صورت عادی در دستور کار قرار گرفت؛ این موضوع از طرف برخی منتقدان در بیرون و شماری از خود نمایندگان، همکاران و وکلا را در مظان اتهام مبنی بر عدم تحمل نظارت قرار داد. طرح مذکور بسیاری از رسانهها و مردم را با خود همراه کرد تا نظاره کنند که مجلس به عنوان متولی اعمال نظارت بر سایر دستگاهها، به چه شکلی در مورد نظارت بر خود تصمیمگیری میکند.
کسى با آزادى نماینده مخالف نیست!
به هر تقدیر، نمایندگانی که قرار بود از سال گذشته تا به امروز برای قوهای که شان نظارتی نسبت به دستگاههای اجرایی دارد، طرح نظارت بر نمایندگان را برای نظارت بر اعمال و رفتار خودشان تصویب کنند، روز گذشته با آغوش خالی به دیدار رهبر انقلاب رفتند.
رهبر فرزانه انقلاب در آن دیدار ضمن تشریح تقواى فردى و جمعی، نمایندگان مجلس شورای اسلامی را به رعایت هر دوی آن توصیه کردند و فرمودندکه «من پارسال به شما عرض کردم در داخل مجلس شوراى اسلامى، خودنظارتى بگذارید. این، همان تقواى جمعى است. مجموعه، خود را بپاید. حالا حرفهائى گوشه کنار زدند که نماینده باید آزاد باشد، چه باشد. کسى با آزادى نماینده مخالف نیست؛ با کجرفتارى نماینده مخالف است. یک نماینده کجرفتار ممکن است مجلس شوراى اسلامى را بدنام کند، متهم کند؛ حیف نیست؟ مجلسِ به این عظمت، این نهاد قانونىِ اساسى در کشور.»
رهبر عظیم الشان انقلاب اسلامی همچنین به نمایندگان سفارش کرد که باید آبروی مجلس و چهرهاش را حفظ کنند و شرط اصلی آن را «خودنظارتى» نمایندگان مجلس شورای اسلامی دانستند.
حال با این تفاسیر این سئوال را باید از نمایندگان مجلس پرسید که رسیدگی به گزارشهای واصله درباره سوءاستفاده و تخلف مالی یا اخلاقی نماینده و درآمدها و هزینههای غیرمتعارف وی، رفتار خلاف شئون نمایندگی، اعمال خلاف امنیت ملی کشور و سایر اعمال مجرمانه از بعد انتظامی و نیز گزارشهای هیئترئیسه درباره غیبت، تأخیر و بینظمی نماینده و رسیدگی به آنها، آیا کمتر از اهمیت آبروی قوه مقننه است که رهبر انقلاب بر حفظ آن تاکید کردهاند؟
///حالا جالبه که همین نماینده ها میگن دولت دنبال فرار از قانونه.در حالیکه حتی حاضر نیستن یک قانونی وجود داشته باشه که بر اینها نظارت کنه
این رو هم دارن از سر اجبار تصویب میکنن و معلوم نیست سرنوشتش به کجا برسه.
مهم اینه که سالهاست نماینده ها بسیاری از تخلفات و جرمها رو مرتکب شدن و هیچکس هم نتونسته حقش رو از آقایون بگیره
برای مثال: [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]