چگونه توبه کنیم؟ و راه پایداری در عهد و توبه چیست؟
بسم الله الرحمن الرحیم
3 صلوات بفرستید
إِنَّ الَّذِينَ اتَّقَوْا إِذَا مَسَّهُمْ طَائِفٌ مِنَ الشَّيْطَانِ تَذَكَّرُوا فَإِذَا هُمْ مُبْصِرُونَ
پرهیزگاران هنگامی که گرفتار وسوسههای شیطان شوند، به یاد (خدا و پاداش و کیفر او) میافتند؛ و (در پرتو یاد او، راه حق را میبینند و) ناگهان بینا میگردند. (الأعراف آیه ۲۰۱)
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
دعا ( + چند نکته ی دیگر)
وَإِذَا سَأَلَكَ عِبَادِي عَنِّي فَإِنِّي قَرِيبٌ أُجِيبُ دَعْوَةَ الدَّاعِ إِذَا دَعَانِ فَلْيَسْتَجِيبُوا لِي وَلْيُؤْمِنُوا بِي لَعَلَّهُمْ يَرْشُدُونَ
و هنگامی که بندگان من، از تو در باره من سؤال کنند، (بگو من نزدیکم! دعای دعا کننده را، به هنگامی که مرا میخواند، پاسخ میگویم! پس باید دعوت مرا بپذیرند، و به من ایمان بیاورند، تا راه یابند (و به مقصد برسند)! آیه 186 سوره بقره
از امام باقر علیه السّلامسئوال كردند «برترین عبادات كدام است؟ فرمودند: هیچ چیزی بهتر از درخواست حاجت از خداوند متعال نیست»
و «وقتی از آن حضرت سئوال شد كه قرائت قرآن افضل است یا دعای بسیار؟ فرمودند: بسیار دعا كردن برتر است به دلیل آیهی كریمه كه فرمود اگر دعا نكنید، عنایت و توجهی به شما نمیشود. (فرقان/ 77) »
و امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: «بسیار دعا كنید چرا كه مسلمان برای برآوردن حاجت خویش وسیلهای بهتر از دعا و روی آوردن به خدا و تضرع به سوی او نخواهد یافت. پس چیزی طلب كنید كه خداوند آنرا اجازه داده است و دعوت خداوند را لبیك گویید تا از عذاب الهی نجات یابید و رستگار شوید»
و نیز امام باقر ـ علیه السّلام ـ در روایتی در تفسیر آیه «ان ابراهیم لاوّاه حلیم» (114 توبه) فرمودند:اوّاه یعنی زیاد دعا كننده، چنان كه امام صادق ـ علیه السّلام ـ نیز امیرالمؤمنین را دعاء یعنی زیاد دعا كننده نامیدهاند.
باز هم حدیث از امامان معصوم (ع) موجود هست که عاجزترین فرد را ناتوان در دعاکردن یاد کرده اند.
پناه بردن با دعا و... به خدا
آیات سوره الناس
بگو: پناه میبرم به پروردگار مردم، (۱)
به مالک و حاکم مردم، (۲)
به (خدا و) معبود مردم، (۳)
از شرّ وسوسهگر پنهانکار، (۴)
که در درون سینه انسانها وسوسه میکند، (۵)
خواه از جنّ باشد یا از انسان! (۶)
دیگر آیات قرآن
این آیات همش درس هست . به اونها عمل کنیم
(۳) و بگو: «پروردگارا! از وسوسههای شیاطین به تو پناه میبرم! (المؤمنون: ۹۷)
(۴) و هرگاه وسوسهای از شیطان به تو رسد، به خدا پناه بر؛ که او شنونده و داناست! (الأعراف: ۲۰۰)
(۵) و هرگاه وسوسههایی از شیطان متوجّه تو گردد، از خدا پناه بخواه که او شنوده و داناست! (فصلت: ۳۶)
(۶) ما انسان را آفریدیم و وسوسههای نفس او را میدانیم، و ما به او از رگ قلبش نزدیکتریم! (ق: ۱۶)
(۷) ولی شیطان او را وسوسه کرد و گفت: «ای آدم! آیا میخواهی تو را به درخت زندگی جاوید، و ملکی بیزوال راهنمایی کنم؟!» (طه: ۱۲۰)
(۸) نتیجه (وسوسههای شیطان و تبلیغات شیطانصفتان) این خواهد شد که دلهای منکران قیامت، به آنها متمایل گردد؛ و به آن راضی شوند؛ و هر گناهی که بخواهند، انجام دهند! (الأنعام: ۱۱۳)
(۹) پرهیزگاران هنگامی که گرفتار وسوسههای شیطان شوند، به یاد (خدا و پاداش و کیفر او) میافتند؛ و (در پرتو یاد او، راه حق را میبینند و) ناگهان بینا میگردند. (الأعراف: ۲۰۱)
(۱۰) نزدیک بود آنها تو را (با وسوسههای خود) از آنچه بر تو وحی کردهایم بفریبند، تا غیر آن را به ما نسبت دهی؛ و در آن صورت، تو را به دوستی خود برمیگزینند! (الإسراء: ۷۳)
(۱۲) ولی هنگامی که او را به دنیا آورد، (و او را دختر یافت،) گفت: «خداوندا! من او را دختر آوردم -ولی خدا از آنچه او به دنیا آورده بود، آگاهتر بود- و پسر، همانند دختر نیست. (دختر نمیتواند وظیفه خدمتگزاری معبد را همانند پسر انجام دهد.) من او را مریم نام گذاردم؛ و او و فرزندانش را از (وسوسههای) شیطان رانده شده، در پناه تو قرار میدهم.» (آلعمران: ۳۶)
(۱۴) بگو: «آیا غیر از خدا، چیزی را بخوانیم (و عبادت کنیم) که نه سودی به حال ما دارد، نه زیانی؛ و (به این ترتیب،) به عقب برگردیم بعد از آنکه خداوند ما را هدایت کرده است؟! همانند کسی که بر اثر وسوسههای شیطان، در روی زمین راه را گم کرده، و سرگردان مانده است؛ در حالی که یارانی هم دارد که او را به هدایت دعوت میکنند (و میگویند به سوی ما بیا!» بگو: «تنها هدایت خداوند، هدایت است؛ و ما دستور داریم که تسلیم پروردگار عالمیان باشیم. (الأنعام: ۷۱)
حدیث 1 : هرکس توبه کند و سپس به فکر شکستن آن باشد,چنان است که گویا خدا را مسخره کرده
حدیث 2 : از مجبوب ترین افراد در نزد خدا .جوان توبه کار است!!
حدیث 3 : گناه ( یا گناه کبیره) است که اگر کسی زمان توبه اش را به تا خیر بیندازد!!
سلاح مومن: پیامبر ـ صلّی الله علیه و آله ـ میفرمایند: «سلاح مومن دعاست.» [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]یعنی مومن در زندگی خود هیچگاه دچار اضطراب نمیشود چراكه ارتباط او با خداوند محكم است و وسیلهی این ارتباط دعاست كه میتواند با آن هر مشكلی را از سر راه خود بردارد. امام صادق ـ علیه السّلام ـ در توصیف این سلاح مخصوص مومن میفرمایند: «دعا از نیزه تیزتر و برندهتر است.»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] چنان كه پیامبر اسلام ـ صلّی الله علیه و آله ـ فرمودند: اگر خدا را آن چنان كه شایسته است میشناختید، دعای شما كوهها را جابجا میكرد.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
6-شفای دردها: امام صادق ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: «شما را سفارش به دعا میكنم چرا كه دعا شفای همهی دردهاست[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]» اگر دعا با شرایط و آدابش به جا آورده شود و هنگام دعا امید انسان فقط به خدا باشد نه چیز دیگر، هیچ درخواستی بدون پاسخ نخواهد ماند چنانكه بارها دیده شده بیماران لاعلاج شفا پیدا كردهاند به خاطر اینكه اطرافیان او وقتی از همه جا ناامید شدند با تمام وجود رو به سوی خدا میآورند و تنها او را میخوانند و چنین دعایی، قطعاً مستجاب میشود.
7-چراغ تاریكیها: امیرمومنان ـ علیه السّلام ـ میفرمایند: «دعا چراغ تاریكیهاست.»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
و بالاترین فضیلت این است كه خداوند متعال دعا را مستجاب میكند به این مفهوم كه همین دعا محقق شود، استجابت نیز خواهد آمد، زیرا خداوند متعال در آیه «ادعونی استجب لكم»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] و «اجیب دعوه الداع اذا دعان»[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] هیچ شرطی برای استجابت قرار نداده است، بلكه تنها شرط آن تحقق دعای واقعی است. و چه فضیلتی بالاتر از این كه خداوند بلافاصله و بدون قید و شرط پاسخ دعا كننده را بدهد.[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
آنچه باقی میماند این است كه این همه فضیلت برای چیست؟ و حاجت خواستن از خدا و یا سخن گفتن خاضعانه با او چه نكته پنهانی دارد كه این ارزشها را در پی خود آورده است؟
Re: چگونه توبه کنیم؟ و راه پایداری در عهد و توبه چیست؟
بسم الله الرحمن الرحیم
2 نکته و حدیث از نماز
از معصومین (ع) روایت هست که قبولی و پذیرش نمازهایتان را در دوری از گناهان مشاهده کنید.
باز هم در احادیث که میگردیم به احادیث بس زیبایی برمیخویم. یکی از آنها این است که شیاطین از افرادی که نماز را اول وقت میخوانند ترس و بیم دارند و به آنها نزدیک نمیشوند.
از توبه مایوس نشویدای بندگان خدا
- سوره انعام آیه 133: و پروردگار بی نیاز شما صاحب رحمتی بسیار عام گستر است.
2- سوره انعام آیه 147: و پروردگار شما صاحب رحمتی وسیع است و عجله در عقوبت گناهکاران نمی کند.
3- سوره اعراف آیه 156 : همانا رحمت و بخشش من تمامی اشیاء و موجودات را فرا گرفته است.
4- سوره حجر آیه 56 : و گفت ابراهیم(ع) به قومش کیست که مایوس شود از درگاه خدا و رحمت پروردگار به جز گمراهان.
5- سوره زمر آیه 53 : بگو به بندگانم ای آن کسانی که اسراف نمودید، در ارتکاب گناهان، مایوس و ناامید نشوید از رحمت من البته خدا گناهان شما را تماماً می آمرزد.
6- یوسف آیه 87 : ناامید نباشید از رحمت خدا که همانا ناامید نمی شود کسی از رحمت خدا مگر مردمانی که کافرند به خدا.
7- شخصی از امام علی(ع) پرسید: بزرگترین گناه کبیره کدام است؟ آن حضرت در پاسخ فرمودند: مایوس و ناامید شدن از رحمت الهی. میزان الحکمه جلد 3صفحه 462
8- رسول خدا(ص): اگر آنقدر خطا کنید که خطاهایتان به آسمان رسد و سپس توبه کنید، خداوند توبه شما را می پذیرد؛ از درگاه او ناامید نباشید. نهج الفصاحه صفحه 231
9- رسول خدا(ص): گناهکاری که به رحمت خدا امیدوار است از عابد مایوس به درگاه خدا نزدیکتر است. نهج الفصاحه صفحه 477
10- رسول خدا(ص): خداوند به داود نبی وحی فرمود: ای داود همانطور که کسی نمی تواند جلوی نورافشانی خورشید را بگیرد، همانطور هم کسی نمی تواند جلوی رحمت وسیع من را به بندگانم بگیرد. کلیات حدیث قدسی صفحه 189
حدیث قدسی ( از جانب خدا ) بسیار زیبا در باب توبه و درخواست
11- حدیث قدسی: ای داود قسم به عزت و جلالم که اگر همه اهل آسمان و زمین به من امیدوار باشند، و از من درخواست نمایند و من خواسته و حاجات هر یک از آنها را برآورده می کنم اگر چه خواسته های هر یک از آنان به اندازه هفتاد برابر دنیای شما باشد و انجام این امور برای من مانند این است که هرکدام از شما سوزنی را به دریا فروببرد و آن را بیرون آورد آیا این کار چیزی را از آب دریا کم می کند؟ کلیات حدیث قدسی صفحه 195
12- امام حسن عسگری(ع): خداوند متعال خطاب به بندگانش می فرماید: ای بندگان من همه شما گناهکار هستید مگر کسانی را که من از گناه باز دارم. پس هر کس معتقد باشد که من می توانم او را ببخشم و با این حُسن ظَن به من، از من طلب مغفرت نماید هر آینه او را می بخشم و برایم گناهان او هر چند زیاد باشد مهم نیست چه اگر همه مخلوقاتم از اول و آخر زنده و مرده و تر و خشک همه جمع شوند و از رحمت من مسئلت نمایند تمام حاجات ایشان را می دهم و از رحمت وسیع من چیزی کم نمی شود.
از پیامبر اکرم (ص) نقل شده است که کسی که توبه کند همچون کسی است که گناهی نکرده
آیات قرآن در مبحث توبه
و من هر که را توبه کند، و ایمان آورد، و عمل صالح انجام دهد، سپس هدایت شود، میآمرزم! (طه: ۸۲)
و هر کس توبه کند و نیکوکار شود البته توبهاش به درگاه (قبول) خدا خواهد رسید. (الفرقان: ۷۱
و اوست خدایی که توبه بندگانش را میپذیرد و گناهان را میبخشد و هر چه کنید میداند. (الشورى: ۲۵)
آیا نبایستی به سوی خدا بازگشته و توبه کنند و از او طلب آمرزش نمایند؟حال آنکه خدا بخشنده و مهربان است. (المائدة: ۷۴)
...
حدیث قدسی هست که نقل شده . خدا فرمود اگر بندگانم میدانستند که چقدر منتظر برگشت انها به سوی خودم هستم از شدت شوق . جان می دادند
شرایط پذیرش توبه از منظر امام علی (ع) :
اول - پشيماني از گناه
دوم - عزم به ترك در آينده
سوم - قضا كردن فرايضي كه از او ترك شده
چهارم - ادا كردن حقوق مردم
پنجم - گوشتي كه از گناه در بدن روييده آب كني
ششم - بچشاني به نفس، مشقت طاعت را، به قدري كه لذت معصيت را چشانيده اي.
Re: چگونه توبه کنیم؟ و راه پایداری در عهد و توبه چیست؟
بسم الله الرحمن الرحیم
گنجینه ثقلین
پیامبر(ص) فرموده اند هرکس که به قرآن و اهل بیت (ع) چنگ بزند هرگز گمراه نخواهد شد .
تاثیر گذاری سوره های قرانی بسیار بسیار زیاد هستند مخصوصا برای افراد پاک و معصوم. هرچند که تمامی سوره های قران نور هستند ولی بعضی از انها چنان تاثیر و ثوابی دارد که حیفمان آمد اینجا ننویسیم ( برای مشاهده تمامی خواص و ثواب های سور قران میتوانید در گوگل سرچ کنید )
فضیلت سوره ی بقره :
حضرت محمد(ص) فرمودند:پاداش قرائت سوره بقره .درود و رحمت الهی و اجری برابر اجر 1 سال مرزبانی در راه خداست.ای ابی!!مسلمانان را به فراگیری این سوره فرا خوان که در فراگیری آن برکت و در رهایی آن حسرت و ساحران راهی برای نفوذ در سوره بقره ندارند. هرکس در روز سوره ی بفره را در خانه خود قرائت کند .آن خانه تا 3 روز از شر شیطان در امان است و همچنین اگر در شب خوانده شود ان خانه تا 3 شب از شر شیطان در امان است و شیطان وارد آن خانه نمی شود از معصوم روایت شده که خال ترین خانه از خیر .خانه ای است که در ان سوره ی بقره تلاوت نمی شود
از پيامبر اكرم (صلى اللّه عليه و آله و سلم ) پرسيدند: كداميك از سوره هاى قرآن از همه برتر است ؟ فرمود: سوره بقره ، عرض كردند كدام آيه از آيات سوره بقره افضل است ؟ فرمود: آية الكرسى )).
و نيز از امام على بن الحسين (عليهماالسلام ) از پيامبر اكرم (صلى اللّه عليه و آله و سلم ) چنين نقل شده است كه فرمود كسى كه چهار آيه از آغاز سوره بقره و آية الكرسى و دو آيه بعد از آن و سه آيه از آخر آن را بخواند هرگز در جان و مال خود ناخوش آيندى نخواهد ديد، و شيطان به او نزديك نمى شود، و قرآن را فراموش نخواهد كرد.
Re: چگونه توبه کنیم؟ و راه پایداری در عهد و توبه چیست؟
اعتراف و اقرار و پذیرش گناه . کلیدی دیگر برای عدم بازگشت
امام صادق (ع ) بر این مضمون به شخصی فرموده اند : تا انسان به گناه خود در برابر خدا اعتراف نکند و گناهش را توجیه کند .توبه صورت نمی گیرد و شخص به گناه باز میگردد.
درس هایی که قرآن به ما می دهد
سوره زخرف آیات 41 الی 44
يَا أَيُّهَا الَّذِينَ آمَنُوا اذْكُرُوا اللَّهَ ذِكْرًا كَثِيرًا ای کسانی که ایمان آوردهاید! خدا را بسیار یاد کنید، ﴿٤١﴾
وَسَبِّحُوهُ بُكْرَةً وَأَصِيلًا و صبح و شام او را تسبیح گویید! ﴿٤٢﴾
هُوَ الَّذِي يُصَلِّي عَلَيْكُمْ وَمَلَائِكَتُهُ لِيُخْرِجَكُمْ مِنَ الظُّلُمَاتِ إِلَى النُّورِ ۚ وَكَانَ بِالْمُؤْمِنِينَ رَحِيمًا او کسی است که بر شما درود و رحمت میفرستد، و فرشتگان او (نیز) برای شما تقاضای رحمت میکنند تا شما را از ظلمات (جهل و شرک گناه) به سوی نور (ایمان و علم و تقوا) رهنمون گردد؛ او نسبت به مؤمنان همواره مهربان بوده است! ﴿٤٣﴾
تَحِيَّتُهُمْ يَوْمَ يَلْقَوْنَهُ سَلَامٌ ۚ وَأَعَدَّ لَهُمْ أَجْرًا كَرِيمًا تحیّت آنان در روزی که او را دیدار میکنند سلام است؛ و برای آنها پاداش پرارزشی فراهم ساخته است.
﴿٤٤﴾
سوره زخرف آیه 36
وَمَنْ يَعْشُ عَنْ ذِكْرِ الرَّحْمَٰنِ نُقَيِّضْ لَهُ شَيْطَانًا فَهُوَ لَهُ قَرِينٌ
و هر کس از یاد خدا رویگردان شود شیطان را به سراغ او میفرستیم پس همواره قرین اوست!
این هم نتیجه دوست بد
حَتَّىٰ إِذَا جَاءَنَا قَالَ يَا لَيْتَ بَيْنِي وَبَيْنَكَ بُعْدَ الْمَشْرِقَيْنِ فَبِئْسَ الْقَرِينُ [٤٣:٣٨]
تا زمانی که (در قیامت) نزد ما حاضر شود میگوید: ای کاش میان من و تو فاصله مشرق و مغرب بود؛ چه بد همنشینی بودی!
برای رفع وسوسه شیطان از جنس جن بنابر فرمایشات حضرت محمد (ص) باید ذکر لا حول و لا قوه الا بالله گفته شود.
از مسائلی که میتوان آن را برای پایداری در توبه مضر دانست= بی نمازی.::::دوری از علم دین.::: نماز سروقت نبودن::: توجیه کردن گناه:::: کوچک شماردن گناه و معصیت:::: کفر و ناسپاسی از خدا ::: دوری از کلام خدا و قرآن::: دوری از اهل بیت (ع) ::دوری از مساجد و...
RE: چگونه توبه کنیم؟ و راه پایداری در عهد و توبه چیست؟
از بدترین پرده در انجام گناه عادت به گناه و نامیدی در ترک و یا کوچک شمردن و...و توجیه کردن گناهست!!
ویکی از گرداب هایی که انسانها را به چالش میاندازد دوری از سعی وتلاش در تحصیل علم.تقوا وعبادت و... که ذهن برای مشغولی خود تسلیم نفس می شود
حدیثی است که خدا جوان بیکار را دشمن می دارد.
نامیدی به سعادت و رستگاری و پاکی از بزرگترین گناهان است . نامیدی یعنی خدایا شما توانا به اصلاح و به سعادت رساندن من نیستید و من امید و همدمی ندارم
در احادیث قدسی در کتاب کلیات احادیث قدسی آمده که پروردگار فرمود : من با بندگان همان طور رفتار میکنم که انها به من حسن ظن و سوظن دارند.
بندگان برای رضای خدا هرچه که در راه با بلا مواجه می شوند انرا ازمایش و رحمتی از خدایشان می بینند .
و کسانی که کفر و ناسپاسی کرده اند طبق آیات قرآن انها بندگان خدا نیستند!طبق روایات کسی که شکر نعمت نکند . ناسپاسی کرده است
کسانی که نسبت به توبه غفلت کرده اند در چنین گمراهی می افتند که در سوره فرقان آیه 43 پروردگار فرموده:
مگر ندیدی کسی که هوی و هوس را معبود خویش کرده.آیا تو وکیل آنها هستی.آیا می پنداری که بیشتر آنها فهم و شنوایی دارند.آنها جز حیوانات نیستند بلکه در راه و روش از انها نیز گمراه ترند
طبق روایات از محبوب ترین افراد در نزد خدا جوان توبه کار است .
از مکر های شیطان : قبل از گناه .انسان را به گناه تشویق میکند وبرای وی انگیزه های مادی و تقریحی و... راوسوسه می کند ودر اخر فرد را به انجام توبه بعد از گناه امیدوار می سازد ولی زمانی که انسان در برابر خدایش گناه کرد و به خدا لبیک نگفت باز به سراغش می اید و فرد را از توبه بی انگیزه می کند و او را با نامیدی و... همراه می سازد و سعی می کند انگیزه ی بازگشت را از بنده بزداید تا او را در سپاهش قرار دهد. و محور های اصلی شیطان در عادت به گناه و نامیدی در ترک و یا کوچک شمردن و توجیه کردن گناست و...!!
بی حجاب, لشکر شیطان در گمراهی
بی حجابی هم یکی از گمراهی است که طبق روایات بی حجابان مورد لعنت خدا و فرشتگان هستندبه طوری که در روایات شیطان به یکی از پیامبرین فرمود که نیمی از سپاهیان من را بی حجابان تشکیل می دهند و آنها امید من هستند و تیری است که خطا نمی رودطبق روایات اکثر جهنمیان را زنان بی حجاب تشکیل می دهند و کمترین بهشتیان را زنان بی حجاب
طبق روایات هرکس سر خود را به محض دیدن نامحرم به پایین و یا بالا بیندازد تا نامحرم را نبیند.خداوند ایمانی به وی میدهد تا شیرینیش را بچشد.
تکبر
تکبر هم از گمراهی ها است که فورا شخص مبتلا باید توبه کند و ممکن است کبر به خاطر مسائل دنیوی و مقام های دنیوی باشد و یا به خاطر گمانی است که فرد خود را از لحاظ ایمان و عرفان برتر از دیگران می بیند
پروردگار فرموده که دورترین افراد در نزدم در قیامت . افراد متکبر هستند
تکبر ها چند دسته هستند که بدترین حالت ان طبق نظرات بزرگان این است که شخص در عمل و قلب بر افراد زورگویی و احساس برتری میکند و در پایین ترین مرتبه , آن است که در لحظاتی در قلبش تکبری پیدا می شود که خود را از افراد برتر می داند ولی در عمل متواضعانه بر خورد می کند و خودش از این کبر زجر میکشد و در تلاش نابودی آن است که با توسل به درگاه حق و اراده می توان انرا رفع کرد و در این نوع از کبر که در حال ترک است معصیت نیست.طبق سخنان بزرگان
امام صادق(ع):کبر مختص خداست.در دل هربنده ای باشد در قیامت خار و ذلیل است
امام باقر(ع):تکبر در هیچ دلی وارد نشود جز آنکه به همان مقدار از عقل او کاسته شود.خواه کم باشد یا زیاد
امام علی(ع) : خودپسنی نشانه ی ضعف عقل و نارسایی فکر است
امام علی(ع):شخص عاقل نفس خود را متواضع قرار میدهد که در نتیجه بزرگ میشود و شخص نادان خود را بزرگ می شمارد که در نتیجه خوار و زبون می شود
روش های دوری از فضای تکبر:
مناجات با خدا
ترس و خشیت از خدا و یاد آوری معاد و قیامت
امید به رستگاری و تقرب به خداوند عزوجل
تفکر در آفرینش و هستی و پی بردن به حقارت و کوچکی خود در برابر خداوند(توصیه امام علی(ع) به مالک اشتر)
همنشینی با عالمان ربانی و بزرگان وکسانی که دارای ابهت معنوی هستند
آرزوی شهادت
مناجات با خدا
تبسم و لبخند خیرخواهی
دعا و گریه و درخواست قلبی تکبررا در هم می شکندو تواضع را میآورد سپس صبر کنید بر تواضع واز کبر دوری کنید تا ریشه کن شود
شناخت بزرگی تکبر در احادیث
سر بزیر بودن در هنگام پند آموختن و...
و...
اگر واقعا طالب نور و تاثیر هستید باید قرآن را بخوانید (طبق روایت ازامام صادق حداقل روزی 50 آیه) و با اهل بیت دوستی کنید.