در اين ماه عزيز، راز و نياز با خداوند بيشتر شده، دعاها رونق خاصی می يابند در هيچ يك از ماههای سال ،اين همه سفارش به دعا كردن نشده است. در ادعيه اين ماه به طور ويژه به امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشريف عنايت شده است و در چندين مورد، ياد، نام و دعای برای حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف به چشم می خورد؛ آنچه در اين ادعيه، نمايان است، آرزوها و خواستههايی است كه تا به حال، جامعه بشری به خود نديده، فقط در عصر ظهور به آنها خواهد رسيد؛ بنابراين خواندن اين دعاها و درخواست محتوای آن بهگونهای طلب نزديكتر شدن زمان ظهور است؛ به زبان ديگر، خلاصه اين دعاها، اين است: «اللَّهُمَّ عَجِّلْ لِوَلِيِّكَ الْفَرَج».
در اين نوشته، ابتدا نگاهی كوتاه به بعضی از اين دعاها داشته، سپس برخی از فرازهای ادعيه را با ويژگی های حكومت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشريف و نشانههای عصر سبز ظهور مقايسه می كنيم.
اهم اين دعاها عبارتند از:
- دعاي افتتاح
يكي از ادعيه وارد شده در تمامی شبهای اين ماه مبارك ، دعای شريف افتتاح است، مرحوم علامه مجلسی رحمه الله عليه اين دعا را در جلد بيست و چهارم بحارالانوار آورده، آن را منسوب به امام زمان عليه السلام دانسته است.
بخش آخر اين دعا، مربوط به حضرت حجت عليه السلام است كه با عبارت «اللَّهُمَّ وَ صَلِّ عَلَى وَلِيِّ أَمْرِكَ الْقَائِمِ الْمُؤَمَّلِ» شروع می شود؛ اين فقرات را در سه قسمت بررسی می نماييم:
قسمت اول: بيشتر عبارتهای اين بخش، دعا برای حضرت حجت عليه السلام می باشد كه با عبارت «اللَّهُمَّ وَ صَلِّ عَلَى وَلِيِّ أَمْرِكَ الْقَائِمِ الْمُؤَمَّلِ وَ الْعَدْلِ الْمُنْتَظَر» شروع ميشود.
قسمت دوم : اين قسمت از دعا توصيفی از عصر ظهور (و اشتياق دعا كننده براي درك آن) است كه در قالب دعا، بيان شده است و با اين جمله، آغاز ميشود: «اللَّهُمَّ إِنَّا نَرْغَبُ إِلَيْكَ فِي دَوْلَة كريمة».
قسمت سوم: بيان خلاصهاي از مشكلات عصر غيبت و استغاثه برای ظهور است.
- دعاي معروف «اللَّهُمَّ أَدْخِلْ عَلَى أَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ»
يكی ديگر از اعمال مشتركه اين ماه، دعايی است كه بعد از نمازها خوانده می شود؛ اين دعا از پيامبر اكرم صلي الله عليه و آله و سلم رسيده است، دعايی كه بيش از هزار سال، بهترين بندگان خدا در بهترين ماهها، يعنی ماه رمضان؛ در بهترين اوقات اجابت دعاها، يعنی بعد از نمازها و در بهترين حالات، يعنی در حالت روزه می خوانند؛ ولی اين دعا تا به حال، اجابت نشده است.
اين دعا، تبيين جامعهای ايدهآل است كه هميشه بشر به دنبال آن بوده است و با وجود گذر زماني طولانی، خود چنين موقعيتی را درك نكرده است؛ چنين جامعهای، آرزوی همه پيامبران و رسولان، انسانهای صالح و اولياءالله بوده است؛ پيامبران و ائمه عليهم السلام براي تحقق آن تلاش كردند و جان خود را فدا نموند، ولي به علل مختلفی محقق نشد؛ ما (شيعيان) معتقديم، اين دعا به طور كامل، فقط يك مصداق اجابت دارد و فقط جامعه دربردارنده اين ويژگی ها، جامعه مهدوی خواهد بود.
تطبيق فرازهای ادعيه با دستاوردها و ويژگيهای حكومت حضرت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشريف
در اين قسمت به بررسی برخی از خواستههای مطرح شده، در اين ادعيه همچنين به بررسی رواياتی درباره اجابت آن خواستهها در حكومت حضرت مهدي عجل الله تعالی فرجه الشريف می پردازيم؛
عدالت فراگير و از بين رفتن ظلم
يكی از خواستهها و ويژگی های مشترك در ادعيه و حكومت حضرت مهدی عجل الله تعالي فرجه الشريف عدالت فراگير و ريشهكن شدن هر گونه ظلم و ستم است؛ در دعای افتتاح از امام زمان عجل الله تعالی فرجه الشريف به جای «عادل» تعبير به «عدل» شده است: «اللَّهُمَّ وَ صَلِّ عَلَى وَلِيِّ أَمْرِكَ الْقَائِمِ الْمُؤَمَّلِ وَ الْعَدْلِ الْمُنْتَظَرِ» اين تعبير، نهايت عدالتمحوری و دادگستری حضرت را ميرساند همچنين خواستههايی مثل بی نيازی فقرا، سيری گرسنگان، پوشش برهنگان و. . . فقط در سايه اهتزاز پرچم چنين عدالتی، محقق خواهد شد.
حضرت، حكومت را بهگونه ای سازماندهی ميكند و مردم را بهگونه ای تربيت می نمايد كه ديگر، واژه ستم از ذهنها رخت برمی بندد و به تعبير روايات، ديگر كسي به ديگری ستم نمي كند حتی حيوانات نيز دست از تجاوز برميدارند و گوسفند، همنشين گرگ ميشود.
امسلمه ميگويد: پيامبر صلي الله عليه و آله و سلم فرمود: «مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف چنان عدالتی در جامعه برپا ميكند كه زندگان، آرزو ميكنند، كاش مردگانشان زنده بودند و از آن عدالت، بهره مند می شدند».
نيز امام صادق عليه السلام مي فرمايد: «به خدا سوگند! به طور حتم، عدالت مهدی عجل الله تعالی فرجه الشريف درون خانهها و اتاقهايشان نفوذ ميكند، چنانكه سرما و گرما در آن وارد می شود».
نصرت و عزت الهی (رضايت همگانی از حكومت)
در دعاي افتتاح چنين آمده است:
« أَيِّدْهُ بِرُوحِ الْقُدُسِ ـ اللَّهُمَّ أَعِزَّهُ ـ وَ انْصُرْهُ ـ وَ انْصُرْهُ نَصْراً عَزِيزاً ـ وَ اجْعَلْ لَهُ مِنْ لَدُنْكَ سُلْطَاناً نَصِيراً».
در اين عبارتها ياری و عنايت ويژه الهی برای امام زمان عليه السلام و حكومت جهانی ايشان، خواسته شده است؛ هرگاه خداوند بخواهد به كسي نصرت و عزت ببخشد، چنان می كند كه بر دلها حكومت كند و دوست و دشمن، پذيرای او باشند.
حضرت علي عليه السلام می فرمايند:«. . . خداوند،حضرت مهدي عليه السلام را با فرشتگان،جن و شيعيان مخلص ياری می كند».
رسول خدا صلي الله عليه و آله و سلم مي فرمايد: «شما را به مهدی، بشارت می دهم. . . كه ساكنان آسمان و زمين از خلافت و فرمانروايی او خشنودند».
گشايش برای مردگان
يكی ديگر از دعاها، درخواست نشاط و سرور براي مردگان بود: «اللَّهُمَّ أَدْخِلْ عَلَى أَهْلِ الْقُبُورِ السُّرُورَ».
حكومت حضرت مهدی عليه السلام چنان تأثيری در هستی می گذارد كه حتی مردگان نيز از آن بهرهمند می شوند.
حضرت علی عليه السلام در اين باره می فرمايد: «مردی از فرزندانم ظهور ميكند كه در نتيجه ظهور و حكومتش، هيج مرده ای در گور نمی ماند، مگر اينكه گشايش و بركاتی در گور برايش پديد می آيد و آنان به ديدار يكديگر ميروند و قيام قائم را به يكديگر مژده ميدهند».
برطرف شدن غمها
در دعای هر روزه ماه رمضان آمده است: «اللَّهُمَّ فَرِّجْ عَنْ كُلِّ مَكْرُوبٍ».
امام صادق عليه السلام می فرمايند: «. . . او (حضرت مهدي عجل الله تعالي فرجه الشريف) بر طرف كننده غمهای شيعيان بعد از سختی است. . . »