گردآمدن اقتصاددانان بزرگ
بررسی آخرین وضعیت سلامت الکترونیکی، تجارت الکترونیکی، امضای الکترونیکی، حقوق فناوری اطلاعات، مالیات الکترونیکی و... نیز از دیگر مواردی بود که در اولین کنگره فناوری اطلاعات با رویکرد بهزیست شهروندان مطرح شد. براساس اظهارات گردانندگان این کنگره، این برای نخستینبار است که جمعی از اقتصاددانان به تحلیل نقش فناوری اطلاعات در رشد اقتصادی ایران و بررسی شاخصهای اقتصادی موثر بر توسعه بخش ict در ایران و همچنین تحلیل جایگاه اقتصادی بخش ict ایران به منظور شناسایی سهم و تاثیرگذاری آن در اقتصاد ملی میپردازند.
مهران خوانساری ابیانه، نایب رییس سازمان نظام صنفی رایانهای از شرکتکنندگان در این کنفرانس با اشاره به بالا رفتن آگاهی شهروندان در حوزههای الکترونیکی اظهار میدارد که مردم ایران از لحاظ سواد دیجیتالی و آمادگی الکترونیکی در وضعیت خوبی قرار دارند، به گونهای که شاخص آمادگی استفاده آنان از این فناوری از هر ۱۰ واحد، شش و هشت دهم است و این رقم قابل رقابت با کشورهای توسعه یافته است؛ این در حالی است که در زمینه ارایه خدمات الکترونیکی از وضعیت خوبی برخوردار نیست و با رقم دو و نیم از ۱۰ واحد مواجه هستیم. به باور وی، باید با برنامهریزی اصولی و علمیاین شکاف بین عرضه و تقاضا در کشور پر شود.
وی با تاکید بر توجه به بخش خصوصی در این زمینه میگوید: البته وظیفه دولت حمایت از صنعت و بالا بردن و توسعه امکانات است اما اینکه چگونه میتوان این معادله را به نوعی حل کرد تا سطح خدمات به مردم بالا رود، نیاز به برنامهریزی اساسی دارد. در حال حاضر بخش خصوصی به دنبال عقد قرارداد پروژه با دولت است تا به واسطه دولت، خدماتش به دست مردم برسد. وی افزود: حذف نقش واسطهگری دولت، آرزویی است که هنوز محقق نشده است و باید برای حل این مساله چارهای اندیشید.
همچنین در این کنفرانس به عدم لمس حقوق فاوا از سوی شهروندان نیز اشاره شد. در این زمینه پازری، عضو کارگروه حقوق کنگره فناوری اطلاعات و ارتباطات با اشاره به اینکه شهروندان در صورت لمس نکردن حقوق خود در محیط مجازی دچار بحران و گمگشتگی هویت میشوند، میافزاید: در فضای اجتماعی متاثر از فناوری یا فضای مجازی، قانون و حقوق قانونی موجب تعادل رفتاری اجزای وجودی این فضا میشود، چنانچه اجزای شهروندان این فضا نتوانند مسایل حقوقی را درک و لمس کنند، اعتماد رفتاری بین آنها به وجود نخواهد آمد و در نتیجه همه روابط پرسشبرانگیز خواهد بود.
بنابر اظهارات این کارشناس فناوری اطلاعات، حفاظت از شهروندان در فضای مجازی، حفاظت و شخصیسازی دادهها، تاکید بر حفظ هویت دیجیتال و امکان احراز آن و همچنین اطمینان از وجود حقیقی مخاطب در فضای مجازی از جمله کمکهای حقوق فناوری اطلاعات و ارتباطات به شهروندان است. وی در ادامه میافزاید: تاکید بر امکان عدم انکار یک ارتباط دوسویه، تاکید بر موجه و صحیح بودن اسناد، تاکید بر حفظ حریم خصوصی افراد و همچنین تاکید بر حقوق مالکیت معنوی و ارزشهای ایجاد شده در فضای مجازی از دیگر کمکهایی است که حقوق فناوری اطلاعات به شهروندان ارایه میدهد.
به اعتقاد وی، وجود حقوق در فضای فناوری اطلاعات و ارتباطات میتواند این فضا را به یک فضای مطمئن و قابل زیست برای شهروندان مجازی تبدیل کند.