زيارت امام حسين عليه السّلام در عيد فطر
به سند معتبر از امام صادق عليه السّلام روايت شده: هركه در يك شب از سه شب ذيل قبر امام حسين عليه السّلام را زيارت كند، گناهان گذشته و آيندهاش آمرزيده شود: شب عيد فطر يا قربان يا نيمه شعبان. و به روايت معتبر از حضرت موسى بن جعفر عليه السّلام روايت شده: سه شب است كه هر كه در آنها حضرت امام حسين عليه السّلام را زيارت كند، گناهان گذشته و آيندهاش آمرزيده مىشود: شب نيمه شعبان و شب بيستوسوم ماه رمضان و شب عيد فطر، از امام صادق عليه السّلام روايت شده: كسىكه امام حسين عليه السّلام را در شب نيمه شعبان و شب عيد فطر و شب عرفه زيارت كند، حق تعالى براى او در يكسال: هزار حجّ پذيرفته و هزار عمره پذيرفته بنويسد و براى او هزار حاجت دنيا و آخرت را برآورده كند. و از امام باقر عليه السّلام روايت شده: هركه شب عرفه در زمين كربلا باشد و آنجا بماند تا زيارت روز عيد قربان كند و برگردد حقتعالى او را از شرّ آن سال نگاه دارد.
بدانكه علما براى اين دو عيد شريف دو زيارت نقل كردهاند: يكى زيارتى كه براى شبهاى قدر ذكر شده و ديگر اين زيارت است كه ذكر ميشود و از كلمات ايشان ظاهر ميگردد كه زيارتى كه گذشت براى روزهاى عيد فطر و عيد قربان است و زيارتى كه ذكر مىشود براى شبهاى عيد فطر و قربان در هر صورت فرمودهاند:
چون در اين دو شب زيارت آنحضرت را اراده كنى بر در بارگاه بايست و به جانب قبر نظر كن و براى اذن دخول بگو:
اى مولاى من اى ابا عبد اللّه، اى فرزند رسول خدا، بندهات و فرزند كنيزت، خوار در برابرت، و كوچكشده در برابر بلندى مقامت، و اعترافكننده به حقّت، پناهخواه به سويت آمد، آهنگ حرمت نموده رو به سوى مقامت كرده، به وسيله تو متوسّل به خداى تعالى است، آيا وارد شوم اى مولاى من، آيا وارد شوم اى ولى خدا، آيا وارد شوم اى فرشتگان خدا، اى در بر گيرندگان اين حرم، اى مأوى گزيدگان در اين زيارتگاه.
پس اگر دلت خاشع شد، و ديدهات گريان گشت، وارد شو، و پاى راست را بر پاى چپ مقدّم بدار و بگو:
به نام خدا و در راه خدا، و بر آيين رسول خدا. خدايا مرا در منزلى با بركت فرود آر، كه تو بهترين فرود آورندگانى. خدا بزرگتر است بزرگتر، و سپاس بسيار خداى را، و منزّه است در هر بامداد شامگاه، سپاس خداى را، خداى فرد، بىنياز، بزرگوار، تفضّلكننده، نعمتبخش، بزرگوار به بخشش به بخشش، بسيار مهربان، آنكه از بزرگوارى در بخشش، زيارت مولايم را به احسانش بر من آسان نمود، و از زيارتش مرا باز نداشت و از پناهش دورم ننمود، بلكه بر من لطف و احسان فرمود. پس وارد شو، چون به ميان روضه رسيدى با حال خضوع و گريه و تضرّع، برابر قبر مطهّر بايست و بگو: سلام بر تو اى وارث آدم برگزيده خدا، سلام بر تو اى وارث نوح پيامبر خدا، سلام بر تو اى وارث ابراهيم دوست خدا، سلام بر تو اى وارث موسى همنشين خدا، سلام بر تو اى وارث عيسى روح خدا، سلام بر تو اى وارث محمّد (درود خدا بر او و خاندانش) حبيب خدا، سلام بر تو اى وارث على حجّت خدا، سلام بر تو اى جانشين نيكوكار باتقوا، سلام بر تو اى خون خدا و فرزند خون خدا، و اى تنهايى ستمديده، گواهىمىدهم كه تو نماز بپا داشتى، و زكات پرداختى، و امر به معروف نمودى و نهى از منكر كردى، و در راه خدا به جهاد برخواستى، جادى شايسته، تا حرم تو مباح شمرده شد، و مظلومانه كشته شدى.
پس با دلى خاشع و چشمى گريان نزد سر مقدس بايست و بگو:
سلام بر تو اى ابا عبد اللّه، سلام بر تو اى فرزند رسول خدا، سلام بر تو اى فرزند آقاى جانشينان، سلام بر تو اى فرزند فاطمه زهرا، سرور بانوان جهانيان، سلام بر تو اى قهرمان مسلمانان، اى مولاى من، گواهى مىدهم كه تو نورى بودى در صلبهاى بلندمرتبه، و رحمهاى پاكيزه، جاهليت تو را نيالود به ناپاكيهايش، و از جامههاى تيره و تارش به تو نپوشانيد و گواهى مىدهم، كه تو از استوانههاى دين و پايههاى مسلمانان، و پناهگاه مردم مؤمنى، و گواهى مىدهم كه تويى پيشواى نيكوكار، باتقوا، خشنودكننده حق، پاك، هدايتگر، هدايتشده، و گواهى مىدهم كه امامان از فرزندانت پايههاى تقوا، و نشانههاى هدايت، و دستاويز محكم، و حجّت بر اهل دنيا هستند.
پس خود را به قبر بچسبان و بگو:
ما از خداييم و به سوى او باز مىگرديم، اى مولاى من، من دوستدار دوست شما، و دشمن دشمن شماييم، به شما مؤمنم، به بازگشتتان يقين دارم، بر پايه قوانين دين و عواقب عملم، لدم نسبت به دل شما تسليم و كارم پيرو كار شماست، اى مولاى من ترسان به نزدت آمدم، پس مرا ايمين ده، و آمدم پناهنده، پس پناهم ده و تهيدست آمدم، پس بىنيازم گردان، آقا و مولاى من، تو مولاى منى، حجّت خدا بر همه خلقى، ايمان آوردم به نها و آشكارتان، به ظاهر و باطتنتان، و اوّل و آخرتان، و گواهى مىدهم كه تو البته تلاوتكننده كتاب خدايى و امين خدا، و دعوتكننده به سوى خدا با حكمت و موظعه حسنهاى، خدا لعنت كند امّتى را كه به تو ستم كردند، و تو را كشتند، و خدا لعنت كند امّتى را كه اين حادثه را شنيدند و به آن خشنود شدند. سپس دو ركعت نماز، نزد سر آن حضرت بخوان و چون سلام دادى بگو: خدايا براى تو نماز خواندم، و براى تو ركوع كردم، و براى تو سجده نمودم، يكتايى و شريكى ندارى، همانا نماز و ركوع و سجود، جز براى تو جايز نمىباشد، زيرا تو خدايى كه معبودى جز تو نيست. خدايا بر محمّد و خاندان محمّد درود فرست، و برترين سلام و تحيّت را از سوى من به ايشان برسان، و سلام ايشان را به من بازگردان. خدايا و اين دو ركعت هديهاى است از جانب من به آقايم حسين بن على (درود بر ايشان). خدايا بر محمّد و بر او درود فرست اين دو ركعت نماز را از من بپذير، و بر آن دو ركعت پاداشم ده به برترين اميد و آرزويم نسبت به تو و ولىّات اى ولىّ مردم مومن پس خود را به قبر بچسبان و آن را ببوس و بگو: سلام بر حسين بن على مظلوم شهيد كشته اشكها، گرفتار غمها و غصهها. خدايا شهادت مىدهم او ولىّ تو و فرزند ولىّ تو، و برگزيدي تو و قيامكننده به حق تو است، او را گرامى داشتى به كرامتت، و براى او به شهادت ختم كردى، و او را آقايى از آقايان و پيشوايى از پيشوايان قرار دادى، و به پاكى ولادت گرامىاش داشتى، و ميراثهاى پيامبران را به او اعطا نمودى، و قرار دادى او را حجّت بر خلق از ميان پيشوايان، پس در دعوت به خدا، برهان وحّت را القاء كرد، و در خيرخواهى كوتاهى ننمود، و نثار كرد جانش را در راه تو، تا بنگانت را از نادانى و سرگردانى و گمراهى نجات داد، در صورتى كه بر ضدّش همدست شدند، كسانىكه دنيا فريبشان داد و بهره خود را از آخرت به پايينترين چيزى فروختند، و خود را در هواى نفس خويش سرنگون كردند، و تو را و پيامبرت را به خشم آوردند، و از ميان بندگانت از شكافاندازان دورو و آنانكه باركشان گناه، و سزاوار آتش دوزخ بودند اطاعت كردند، پس با آنها براى تو شكيبايى و به حساب تو جهاد كرد، بدون اينكه از دشمن رو برگرداند، براى تو سرزنش ملامتگران را به چيزى نگرفت، تا جايى كه خونش در طاعت تو ريخته شد، و هتك حريمش حلال شمرده شد. خدايا آنان را لعنت كن لعنتى ناگوار و سخت و عذابشان كن عذابى دردناك. بعد به جانب على بن الحسين عليهما السّلام برگرد، و آن جناب در طرف پاى مبارك حضرت حسين عليه السّلام است، آنگاه بگو: سلام بر تو اى ولىّ خدا، سلام بر تو اى فرزند رسول خدا، سلام بر تو اى فرزند خاتم انبيا، سلام برتو اى فرزند فاطمه، سرور بانوان جهانيان، سلام بر تو اى فرزند امير مؤمنان، سلام بر تو اى مظلوم شهيد پدر و مادرم به فدايت، خوشبخت زندگى كردى، و مظلوم و شهيد كشته شدى. پس به جانب قبر ساير شهدا رضوان اللّه عليهم رو كن و بگو: سلام بر شما اى دفاعكنندگان از توحيد خدا، سلام بر شما در برابر آنچه كه صبر كرديد، چه نيكو سرانجامى است خانه آخرت، پدر و مادرم به فدايتان، به رستگارى رسيديد، رستگارى بس بزرگ.
سپس به مشهد عباس بن على عليهما السّلام برو و نزد ضريح شريف آن جناب بايست و بگو:
سلام بر تو اى بنده شايسته و صدّيق همدرد، گواهى مىدهم كه ايمان آوردى به خدا، و فرزند رسول خدا را يارى نمودى، و به راه خدا دعوت كردى، و با جانت به فداكارى برخاستى، از جانب خدا برترين تحيّت و سلام بر تو باد
سپس خود را به قبر بچسبان و بگو:
پدرم و مادرم فدايت، اى ياور دين خدا، سلام بر تو اى ياور حسين صدّيق، سلام بر تو اى ياور حسين شهيد، از سوى من سلام بر تو باد تا زندهام و تا باقى است شب و روز.
بعد نزد سر آن حضرت دو ركعت نماز بخوان و دعاى «اللّهمّ انّى صلّيت ...» را كه بالاى سر حضرت امام حسين عليه السّلام بعد از دو ركعت نماز زيارت خواندى، در اينجا هم بخوان. آنگاه به جانب مشهد حسين عليه السّلام بازگدد و آنچه خواهى نزد آن حضرت بمان، جز اينكه مستحب است آنجا را خوابگاه خود قرار ندهى، و چون بخواهى آن حضرت را وداع كنى، نزد سر بايست و گريه كن و بگو:
سلام بر تو اى مولاى من، سلام وداعكنندهاى كه، او را نه كراهت است نه خستگى، اگر بازگردم از روى ملالت نيست، و اگر بمانم نه از جهت بدگمانى به آنچه خدا صابران را وعده داد، اى مولاى من، خدا اين زيارتم را آخرينبار از زيارتم قرار ندهد، و بازگشت به سويت و توقف در حرمت و بودن در مشهدت را روزىام كند، آمين اى پروردگار جهانيان.
پس ضريح را ببوس و تمام بدنت را به آن بمال، كه باعث امان و حفظ است و از نزد سر آن حضرت بيورن برو، به طورى كه رويت به جانب قبر باشد و تا خروج از حرم پشت به قبر مكن، و در همان حال بگو:
سلام بر تو اى درگاه مقام، سلام بر تو اى همرديف قرآن، سلام بر تو اى حجّت بر اهل دشمنى، سلام بر تو اى كشتى نجات، سلام بر شما اى فرشتگان پروردگارم كه بر گرد اين حرم هستيد، سلام بر تو هميشه، تا زندهام و شبوروز باقى است. ما از خداييم و به سوى او باز مىگرديم، و جنبش و نيرويى نيست جز به خداى بزرگ. آنگاه بيرون رو سيّد بن طاووس و محمّد بن مشهدى گفتهاند: وقتى كه اينگونه اعمال را انجام دادى، همانند كسى هستى كه خدا را در عرش زيارت كرده باشد.
منابع مقالہ : ترجمه مفاتيح الجنان استاد انصاریان
پایگاه عرفان