سركه بالزاميك از احياء شدن آب نوع خاصي از انگور شيرين كه جوشيده و كاملاً پخته شده است تهيه ميشود و فرآيند تهيه آن با بقيه انواع سركه تا حدي متفاوت است. بالزام در لغت به معناي رزينهايي با ساختار حلقوي است كه داراي مقادير قابل توجهي از چند نوع از اسيدها مانند اسيد بنزوييك است . اين نوع سركه سه نوع دارد. نوعي كه به شكل سنتي در بعضي شهرهاي ايتاليا تهيه ميشود، نوعي كه به شكل صنعتي و تجاري تهيه ميشود و نوع سوم كه مخلوطي از اين دو است. اما فوايد تغذيهاي ويژهاي براي اين نوع چاشني عنوان شده كه عبارتند از:فوايد سركه بالزاميك:
1. سركه بالزاميك داراي گروهي از آنتي اكسيدانها(تركيبات پلي فنُلي) است كه عملكرد سيستم ايمني در بدن را بهبود ميبخشد. اين سركه خواص ضدميكروبي و ضدعفوني كننده داشته و در قديم براي درمان عفونتهاي ويروسي، باكتريايي و ضدعفوني كردن زخمها استفاده ميشده است.
2. در تهيه اين نوع سركه از نوعي انگور استفاده ميشود كه حاوي تركيبات فلاونوييدي خاصي است كه ميتوانند روند پيري سلولهاي بدن را به تاخير انداخته و در پيشگيري از سرطان و بيماريهاي قلبي-عروقي مفيدند.
3. استفاده از مخلوط چند قاشق مرباخوري از اين نوع سركه با روغن زيتون در سالادها به جاي سسهاي پرچرب تركيب مغذي و سالمي است كه دريافت چربي در رژيم غذايي را كاهش داده و در طولاني مدت باعث كنترل وزن و بهبود سطح چربيهاي خون ميشود.
4. در افراد مبتلا به ديابت مصرف اين نوع سركه باعث بهبود حساسيت به انسولين ميشود، در نتيجه استفاده از آن به كنترل قندخون در افراد مبتلا به ديابت كمك ميكند.
5. سركه بالزاميك در محيط معده، حالت اسيدي ايجاد ميكند، در افراد جوان و سالم، محيط معده به اندازه كافي اسيدي است اما در افراد سالمند يا كساني كه قسمتي از معده آنها با عمل جراحي برداشته شده (ترشح اسيدمعده آنها كاهش يافته) استفاده از اين سركه به اسيديتر شدن محيط معده كمك ميكند و در نتيجه فرايند هضم و جذب بسياري از مواد مغذي بهبود مييابد.
نكته: استفاده از اين نوع سركه يا ساير انواع سركهها در افرادي كه مبتلا به ريفلاكس يا برگشت اسيد معده از معده به طرف مري هستند و دچار سوزش سردل و ترش كردن ميشوند، مناسب نيست. همچنين در افرادي كه به انواعي از انگور حساسيت دارند، استفاده از اين نوع سركه بايد با احتياط صورت گيرد.