برنامه ریزی عربستان برای تکرار حج سال 1366
ساعتی پس از آنکه شاهزاده خالد الفیصل امیر منطقه مکه نسبت به آنچه آشوب در مراسم حج خواند هشدار داد، محمد التونسی سردبیر روزنامه دولتی عکاظ سعودی نیز در مقاله در خصوص هشدار امیر مکه نوشت: برخی از حجاج همه ساله دست به اقدامهایی میزنند که پیامدی جز آشوب و ایجاد مزاحمت برای مردم و دیگر حجاج ندارند. از جمله این حجاج ایرانیان هستند.
شفاف: ساعتی پس از آنکه شاهزاده خالد الفیصل امیر منطقه مکه نسبت به آنچه آشوب در مراسم حج خواند هشدار داد، محمد التونسی سردبیر روزنامه دولتی عکاظ سعودی نیز در مقاله در خصوص هشدار امیر مکه نوشت: برخی از حجاج همه ساله دست به اقدامهایی میزنند که پیامدی جز آشوب و ایجاد مزاحمت برای مردم و دیگر حجاج ندارند. از جمله این حجاج ایرانیان هستند.
سخنان سردبیر روزنامه عکاظ در حالی است که روابط ایران و عربستان در روزهای گذشته به شدیدترین دوره خود پس از ماجرای کشتار زائران ایرانی در ماجرای حج سال 1366 شمسی رسیده است.
حج امسال برای سعودی ها چند ویژگی خاص دارد که آن را برای سعودی ها به طور خاصی متمایز کرده است: اول آنکه روابط این کشور با ایران به عنوان یکی از پر زائرترین کشورهای اسلامی به شدت متشنج شده است و مقامات دو کشور سخنان بسیار تندی را علیه یکدیگر بیان کرده اند.
از سوی دیگر در هفتههای گذشته منقطه العوامیه در عربستان سعودی، شاهد تظاهرات اعتراض آمیز شماری از شیعیان بود که با برخورد نیروهای امنیتی عربستان، معترضان به خاک و خون کشیده شدند.
نکته آخر اینکه حج امسال در فضایی برگزار می شود که دیگر نه بن علی در تونس است و نه قذافی در لیبی و نه مبارک در مصر. فضای امروز حج فضای متاثر از بیداری اسلامی است و در این فضا هراس نیروهای سعودی از اتفاقی پیش بینی نشده است.
یکسال پر تنش
روابط ایران و عربستان در یکسال گذشته سراسر تنش و بدبینی بوده است. عربستان در هفته اول شهریور مدعی شد ثبات این کشور توسط ایران به خطر افتاده است. نایف بن عبدالعزیز آل سعود معاون دوم نخست وزیر و وزیر کشور عربستان در مراسم سحری و با حضور شماری از مقامات سعودی طی سخنانی که روزنامه المدینه منتشر کرد؛ مدعی شد که کشورش هدفی برای ایران است.وی افزود: عربستان هدف تروریست ها قرار دارد و برخی کشورهای دیگر از این تلاش تروریست ها حمایت می کنند. این مقام سعودی گفت: ما با مشکلات عراق در شمال، یمن در جنوب، آفریقا در غرب و مشکلات ایران و اقدام آن در هدف قرار دادن عربستان احاطه شده ایم.
فلج می کنیم!
اوایل تابستان هم مقامات سعودی قول دادند ایران را با حربه نفت فلج کنند. سوم تیرماه امسال روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در گزارشی به نقل از ترکی الفیصل نوشت که ایران را باید با حربه نفت فلج کرد. شاهزاده ترکیالفیصل در این گفت و گو از قصد عربستان برای مواجهه با جاهطلبیهای منطقهای ایران با تمام قوا خبر داده بود. به گزارش این روزنامه، این عضو برجسته خانواده حاکم بر عربستان تهدید کرده بود که اگر مقامات ایران فعالیتهای اتمی کشور را محدود نکنند، ممکن است ریاض با افزایش صادرات نفت خود ایران را از میدان بازار نفت بیرون براند. این روزنامه آمریکایی آورده بود که با توجه به تکیه روزافزون ایران بر پول نفت، این اقدام احتمالی عربستان سعودی میتواند ایران را فلج کند.
شاهزاده ترکیالفیصل در یک سخنرانی در لندن که به گفته وال استریت ژورنال در اوایل ماه ژوئن ایراد شده آشکارا گفته است: عربستان آن قدر ظرفیت تولید دارد – حدودا 4 میلیون بشکه در روز – که تقریبا بلافاصله میتواند در بازار جایگزین ایران شود. او افزود: ایران در بخش نفت بسیار آسیبپذیر است و از همین نقطه است که بیشتر میتوان ایران را تحت فشار گذاشت. این روزنامه آمریکایی دست راستی در گزارش خود همچنین از قول برخی از مقامات عرب در خلیج فارس نوشت که عربستان قصد دارد صادرات نفت خود را خارج از سهمیه اوپک تا یک میلیون بشکه در روز افزایش دهد. وال استریت ژورنال هدف عربستان از این اقدام را جلوگیری از افزایش قیمتهای جهانی عنوان کرده است. منابع این روزنامه در خلیج فارس همچنین گفتهاند که امارات و کویت نیز احتمالا به تاسی از عربستان تولید نفت خود را افزایش خواهند داد.
ترکیالفیصل در سخنرانی خود همچنین تهدید کرده است که اگر ایران به توانایی ساخت تسلیحات اتمی دست یابد، ریاض نیز وادار خواهد شد قدم در همین راه بگذارد. او همچنین هشدار داده است که کشورش در حال آماده شدن برای به کارگیری تمام تواناییهای اقتصادی، دیپلماتیک و امنیتی خود به منظور مواجهه با ایران است.
گرچه شاهزاده ترکیالفیصل در حال حاضر هیچ مقام رسمی در حکومت عربستان را بر عهده ندارد، وال استریت ژورنال از قول دیپلماتهای عرب و آمریکایی میگوید که حاکمیت سعودی غالبا برای خبر دادن از سیاستهای آینده خود شاهزاده ترکی را به صحنه میفرستد. ترکیالفیصل پیشتر سفیر عربستان در آمریکا و انگلیس بوده و زمانی نیز ریاست سازمان اطلاعات سعودی را بر عهده داشته است.
تشکیل جبهه ضد ایران در منطقه
هفتم خرداد ماه سال جاری روزنامه آمریکایی وال استریت ژورنال در تحلیلی به بررسی رفتار و عملکرد عربستان در خاورمیانه و در تعامل با ایران پرداخت و از تشکیل جبهه ضد ایران در منطقه توسط عربستان خبر داد. وال استریت ژورنال نوشت: حکومت عربستان سعودی در تلاش است تا کشورهای اسلامی خاورمیانه و آسیا را به یک نوع ائتلاف غیر رسمی علیه ایران دعوت کند. ولی این اقدامات باعث نگرانی مقامات آمریکا شده که معتقدند چنین صف بندیهایی باعث تشدید تنشهای مذهبی خواهد شد که هم اکنون گریبان کشورهای خاورمیانه را گرفته است.
این روزنامه آمریکایی افزود: عربستان سعودی برای جلب حمایت دیپلماتیک و احتمالا حمایت فنی و نظامی از سیاست مقابله با ایران، با دولتهای پاکستان، مالزی، اندونزی و کشورهای آسیای میانه مذاکره کرده و از آنها خواسته است تا در سرکوب شورش شیعیان بحرین علیه حکومت سنی این کشور که به نمادی از مقابله اعراب علیه نفوذ ایران بدل شده است، مشارکت کنند.
هشدار!
مقامات سعودی بارها نشان داده اند که به هیچ اخلاق و معیاری پایبند نیستند. همراهی گسترده آنها با جریان سازی های این روزهای آمریکایی ها علیه ایران هم مزید علت شده است تا در روزهایی که هزاران حاجی ایرانی برای انجام مناسک حج واجب راهی سرزمین وحی شده اند، نگرانی بیشتری درباره شیطنت احتمالی آنها دربرابر حجاج ایرانی داشته باشیم. اتفاق سال 1366 شمسی بزرگترین هشدار برای ماست.
سخنان دیشب امیر منطقه مکه و تفسیر آن از سوی سردبیر عکاظ می تواند نشانه ای بر آمادگی گسترده مقامات سعودی برای برخورد خشونت آمیز با حاجیان ایرانی در مراسم حج باشد. نگاهی که اگر درست باشد باید زودتر برای آن چاره ای اندیشید.