فضاي سياسي منطقه و جهان اسلام آنقدر عرصه را بر آل سعود تنگ کرده است که نسبت به برگزاري مراسم ابراهيمي برائت از مشرکين توسط حجاج هشدار ميدهد و البته در پس اين هشدار نگرانيهاي شديد حاکمان عربستان نيز ديده ميشود.
هنوز داغ کشتار و به شهادت رساندن حجاج ايراني در سال ۱۳۶۶ به دست نيروهاي نظامي عربستان سعودي در خاطره مردم باقي است. در آن واقعه تلخ بيش از ۴۰۰ حاجي ايراني، لبناني، فلسطيني، پاکستاني، عراقي و ديگر کشورها به شهادت رسيدند. اين کشتار فجيع به دست افرادي صورت گرفت که خود را خادم حرم امن الهي ميدانستند.
حضرت امام خميني(ره)، درباره اين اقدام حکام عربستان فرمودند؛ «جنايت تاريخي شکستن احترام حرم امن الهي که دل مسلمانان متعهد جهان را آتش زد، چيزي نيست که تا ابد بشود آن را فراموش کرد يا ساکت بود».
از همان موقع، آل سعود، با کشتاري که انجام داد کليد شمارش معکوس سقوط خود را زد و در اين چند ساله نيز به واسطه وابستگي و خوش خدمتي به آمريکا و غرب بر مسند قدرت باقي مانده است.
حضرت امام(ره) در واقع با اعلام برگزاري مراسم برائت از مشرکين، حج ابراهيمي را احياء کرد و همين احياي واقعي حج ابراهيمي ثمرهاي شد براي اين زمان. شرايط حال حاضر کشورهاي اسلامي را ميتوان برگرفته از برائت از مشرکين دانست.
اما مراسم اعلام برائت از مشرکين، امسال از ويژگيهايي برخوردار است. تحولات حساس و سرنوشتساز در کشورهاي منطقه باعث شده است تا آل سعود نگرانيهاي شديدي را نسبت به اين مراسم داشته باشد.
امير مکه نسبت به هرگونه آشوب وناامني در جريان مراسم حج امسال هشدار داده است. اين هشدار دقيقا پس از اعلام سناريوي دست داشتن ايران در ترور سفير اين کشور در واشنگتن صورت گرفته است. سناريويي که حتي رسانهها و تحليلگران غربي نيز با شک و ترديد به آن مينگرند و آن را غير قابل پذيرش ميدانند.
اما اگر اين سناريو را به چند بخش تقسيم کنيم، يک بخش از اهداف آن به برگزاري مراسم برائت از مشرکين در عربستان باز ميگردد.
گرچه همچنان آمريکا به دست داشتن ايران در طرح ترور سفير عربستان در واشنگتن پافشاري ميکند، اما هنوز مدرک مستدلي را به افکار عمومي جهان ارائه نداده است. رسانههاي آمريکايي و اروپايي هم نسبت به همين ماجرا بدبين هستند. اما مقامات عربستاني چشم و گوش بسته ادعاي پوچ آمريکا را پذيرفته و پس از آن مواضع خصمانهاي را عليه جمهوري اسلامي ايران اتخاذ کردهاند. سعودالفيصل پس از آن بود که اعلام کرد عربستان سعودي تلافي ميکند و سپس امير مکه نسبت به برگزاري آيين برائت از مشرکين هشدار داد. هماينک تعداد بسياري از مسلمانان کشورهاي منطقه د رحال و هواي انقلابي به سر ميبرند و از اخبار و گزارشهاي کشورهايي که انقلاب کردهاند اطلاع دارند و وارد عربستان شدهاند. در اکثر کشورهاي انقلابي منطقه، فضاي منفي نسبت به رفتار آل سعود در قبال مردم انقلابي ديده ميشود و حتي با برگزاري راهپيماييهايي شعارهاي تندي عليه حکام عربستان به خاطر دخالتهايي که در اين کشورها کردهاند سر داده ميشود. براي برون رفت از اين فضا، سناريوي ترور سفير عربستان در واشنگتن با ناشيانهترين طراحي ريخته و اجرا ميشود تا افکار عمومي کشورهاي منطقه به اين سمت جلب شود. از سوي ديگر با فرا رسيدن موسم حج و مراسم برائت از مشرکين اين نگراني در دل حاکمان سعودي به وجود آمد که در صورت همراهي اکثريت حجاج در اين مراسم، پايههاي لرزان حکومت آل سعود فرو خواهد ريخت و همين نگرانيهاي عميق باعث شده است تا مواضع تندي عليه ايران اتخاذ شود. در واقع بين سناريوي ترور سفير عربستان و مراسم برائت از مشرکين يک ارتباط نزديک وجود دارد.
حاکمان عربستان بايد به اين موضوع توجه داشته باشند که موج خيزشهاي اسلامي به اوج خود رسيده است و نميتوان با اينگونه دسيسهها آن را فرو نشاند. شايد چند صباحي بيشتر بر مسند قدرت دنيايي باقي بمانند اما سرانجام آنها نيز مانند مبارک، بنعلي، قذافي و ... خواهد بود و راه بازگشتي نيست.