سناريوي هاليوودي واشنگتن طي يك هفته گذشته هر روز صفحه جديدي را باز كرده است، در حاليكه بسياري از رسانهها و تحليلگران غربي و حتي آمريكايي بارها غيرواقعي بودن اين سناريو را به مقامات آمريكا گوشزد كرده و از آنها خواستهاند كه دست از اين بازي غيرقابل باور بردارند اما هر روز موضوعات جديدي به حاشيه اين داستان اضافه ميشود.
در شرايطي كه تحليلگران غربي از سران آمريكا خواستهاند كه اين داستان را به فراموشي بسپارند و دامن به آن نزنند، عربستان سعودي به عنوان يك سر اين جريان ادعاهايي را مطرح ميكند كه در عين حال خبر از موفقيت نقشه آمريكا در افزايش تنشها بين ايران و عربستان دارد؛ درست چند ساعت پس از آنکه علی اکبر صالحی وزیر امور خارجه گفت که ایران مشکلی با عربستان سعودی ندارد و مشکل این دو کشور، تفسیرهای جداگانهای است که هر یک از تحولات منطقه دارند، نمایندگی دائم عربستان سعودی در سازمان ملل متحد رسما از دبیرکل این سازمان خواست که شورای امنیت را از طرح ترور سفیر این کشور در آمریکا مطلع کند.
صالحی البته ابراز امیدواری کرد که مقامات عربستان سعودی با رعایت تمام جوانب احتیاط به این موضوع بپردازند، چون دشمن همواره میخواهد بین کشورهای منطقه تفرقه ایجاد کند.
نمایندگی دائم عربستان سعودی در سازمان ملل در بیانیه خود اگرچه به نام ایران اشاره نکرده، اما خواهان اجرای عدالت در مورد تمام کسانی شده است که در این طرح دست داشتهاند.در مسيري كه بسياري از كارشناسان و تحليلگران سياسي بر اين باور بودند كه شايد ادامه مسير تحولات خاورميانه و در كنار آن افزايش قدرت ايران موجب شود تا روابط ايران و عربستان اگرچه در دو قطب مخالف جبهه سازش و مقاومت قرار دارند تحت تاثير اين تحولات قرار بگيرد و مسير آغازي براي بهبود مناسبات باشد اما طرح جريان ترور سفير عربستان موضوعي بود كه مقامات سعودي را تحت تاثير قرار داد.در شرايطي كه مقامات آمريكايي در مسير اثبات اين ادعا موفق به ارائه كوچكترين سندي نشدند و جمهوري اسلامي اين ادعاي بي اساس را رد كرده است اما به نظر ميرسد روابط و مناسبات واشنگتن با عربستان در سطحي قرار دارد كه مقامات سعودي نيز نسبت به اين سناريوي غيرواقعي واكنش نشان ميدهند.
در اين رابطه سفير عربستان در آمريكا روابط رياض و واشنگتن را در مرحله كنوني بهترين حالت تاريخي روابط دو جانبه توصيف كرد؛ عادل الجبير، سفير عربستان در آمريكا در گفتوگو با روزنامه عكاظ عنوان داشت: در خصوص روابط عربستان و آمريكا بايد بگويم كه روابط دو جانبه محكم و شاخص است و در مرحله بسيار خوبي در طول تاريخ خود به سر ميبرد.
الجبير همچنين تاكيد كرد: عربستان با چالشهاي زيادي رو به رو است و ما بايد براي تحقق ثبات، امنيت و شكوفايي كشورمان در منطقه تلاش كنيم. روابط ما با آمريكا در راستاي منافع عربستان است.
اگرچه دلايل مستند زيادي براي رد اين ادعاي واشنگتن مطرح شد كه حتي شمار زيادي از رسانههاي سرشناس و معتبر غربي هم بر اين دلايل تاكيد كردند اما سران سعودي با تاثيرپذيري از اين جريان موضع مخالفت و برخورد با عاملان اقدام به اين ترور را در پيش گرفتهاند؛ با اين وجود به نظر ميرسد در قبال مواضع عربستان سعودي سكوت وزارت خارجه ايران دليلي است كه باعث ورود جمهوري اسلامي به حوزه انفعال ميشود، اگرچه افزايش تنشها در روابط ايران و عربستان به نفع هيچ كدام از طرفين نيست اما با توجه به تحولات اخير خاورميانه و افزايش قدرت ايران در اين حوزه اينطور تصور ميشود كه اگر در این میدان در نهایت بازندهای هم وجود داشته باشد، آنچه عربستان از دست خواهد داد دهها برابر بیش از ضرری است که متوجه تهران است.
اگرچه اين جريان در حالي است كه با مشاهده تاثيرگذاري ايران در منطقه، پیش از ماجرای اخیر در دهه اول شهریور ماه، عربستان مدعی شد ثبات این کشور توسط ایران به خطر افتاده است. نایف بن عبدالعزیز آل سعود معاون دوم نخست وزیر و وزیر کشور عربستان در مراسم سحری و با حضور شماری از مقامات سعودی طی سخنانی که روزنامه المدینه منتشر کرد؛ مدعی شد که کشورش هدفی برای ایران است. وی افزود: عربستان هدف تروریستها قرار دارد و برخی کشورهای دیگر از این تلاش تروریستها حمایت میکنند. این مقام سعودی گفت: ما با مشکلات عراق در شمال، یمن در جنوب، آفریقا در غرب و مشکلات ایران و اقدام آن در هدف قرار دادن عربستان احاطه شدهایم.
یک روزنامه انگلیسی با پرداختن به ادعای بی پایه و اساس آمریکا علیه ایران در مورد تلاش برای ترور سفیر عربستان در واشنگتن، این سناریو را اقدامی برای متوقف کردن موج بیداری اسلامی دانست.
گاردین در این مطلب که به قلم "دیوید هرست" نگاشته شده، میآورد: داستان تلاش ایران برای ترور سفیر عربستان در آمریکا چهار بازیگر دارد، عربستان سعودی، آمریکا، اسرائیل و ایران و در این داستان شاهد نبرد پنهان این چهار بازیگر برای حفظ منافعشان در منطقه خاورمیانه هستیم.
این روزنامه، هدف آمریکا و متحدانش از سناریوی ساختگی علیه ایران را از بین رفتن موج ایجاد شده در کشورهای عربی و شمال آفریقا دانست و نوشت: در مصر هم اکنون نامزدها مشغول ثبت نام برای شرکت در اولین انتخابات پس از مبارک هستند. در تونس نیز ظرف
یک روزنامه انگلیسی با پرداختن به ادعای بی پایه و اساس آمریکا علیه ایران در مورد تلاش برای ترور سفیر عربستان در واشنگتن، این سناریو را اقدامی برای متوقف کردن موج بیداری اسلامی دانست.
یک ماه آینده شاهد برگزاری انتخابات خواهیم بود، انتخاباتی که به گفته وزیر خارجه تونس میتواند به عنوان پیش آهنگ انتخابات کشورهایی که بیداری اسلامی در آنها رخ داده محسوب شود.
در عربستان، آل سعود چند ماهی است که با تظاهرات مردمی روبرو هستند و تلاش میکنند تا با این تظاهرات برخورد کنند. علاوه بر آن حکومت عربستان به حکومت بحرین نیز در سرکوب مردم این کشور کمک میکند و این عاملی است که باعث به وجود آمدن تنش میان ریاض و تهران شده است.علاوه بر آن، آمریکا به عنوان مهمترین متحد عربستان نیازمند یافتن راهی برای بازسازی موقعیت خود در خاورمیانه است که نقش مرکزی در منافع این کشور دارد، زیرا با توجه به تغییرات ایجاد شده در خاورمیانه آمریکا نیازمند این بازسازی است.
گاردین مینویسد: برخورد آمریکا با موج ایجاد شده در کشورهای عربی و اسلامی بار دیگر استانداردهای دوگانه این کشور را نمایان کرد، زیرا برخورد آمریکا با تظاهرات مردم بحرین و حتی عربستان با برخورد این کشور با نمونههای مشابه در مصر، تونس و لیبی تفاوت داشت. اوباما تلاش میکند تا موج ایجاد شده در کشورهای خاورمیانه را به گونهای مرتب کند که بتواند از آن استفاده کند، اما اوباما آنگونه که نیروهای خود را در مورد مصر و تونس مصرف کرد، در مورد بحرین و عربستان مصرف نکرد. و هم اکنون در مورد اردن و عربستان نیز همینگونه عمل میکند. و در مورد فلسطین نیز مخالفت اوباما با طرح ابومازن در سازمان ملل میتواند به زیان او در خاورمیانه تمام شود. علاوه بر این موارد، ایران نیز به عنوان یکی از موانع سیاست خارجی آمریکا در خاورمیانه به شمار میرود و آمریکا باید با این مورد نیز مقابله کند.
اما اوباما نمیخواهد موج ایجاد شده در خاورمیانه به همین روش پیش رود، زیرا پیش رفتن این موج میتواند منافع آمریکا را در خاورمیانه تحت الشعاع قرار دهد. هم اکنون میان منافع ملی آمریکا و سیاستهای خارجی این کشور شکافی ایجاد شده که هر روز در حال افزایش است. بنابراین اوباما باید میان این دو پل بزند بنابراین چگونه میتوان به این مهم دست یافت بدون اینکه وارد جنگ با ایران شد؟
گاردین در ادامه مینویسد: اسرائیل نیز همانند آمریکا از دشمنان ایران محسوب میشود و همین مورد سبب نزدیکی این دو بازیگر به هم شده. اکنون تل آویو گمان میکند که سرنوشتش بیشتر از آنکه مربوط به شکل گیری کشور فلسطین باشد به ایران بستگی دارد. اسرائیل اخیرا با حماس در مورد آزادی اسرا به توافق رسیده، از مصر به واسطه تنشهای یکی دوماهه اخیر معذرت خواهی کرده و این فقط ایران است که هنوز تل آویو نتوانسته در مورد آن کاری انجام بدهد.
گاردين در پايان ميافزايد: بنابراین تنها راهی که پیش روی آمریکا، عربستان سعودی و اسرائیل میماند آن است که به گونهای ایران را سرگرم کنند تا با خارج کردن موج ایجاد شده در خاورمیانه از مسیر اصلی خود، منافع خویش را در منطقه حفظ کنند. عليرغم تمام تحليلهاي ارائه شده درباره نادرست و بي اساس بودن ادعاي مقامات آمريكايي در تلاش ايران براي ترور سفير عربستان اما به نظر ميرسد كه مقامات سعودي دستاويز تازهاي براي طرح ادعا عليه ايران به دست آورده باشند؛ در اين شرايط بر اساس اخبار روز گذشته خبرگزاريها در ادامه هماهنگی سیاسی آمریکا و عربستان سعودی و اتهامزنی به ایران در خصوص طرحی موسوم به طرح ترور سفیر سعودی در آمریکا، عربستان سعودی در خصوص امنیت زائران و حجاج بیتالله الحرام هشدار داد.به گزارش روزنامه الوطن عربستان،
«خالد الفیصل» امیر منطقه مکه و رئیس کمیته مرکزی حج در کنفرانسی خبری اعلام کرد: ما هر سال میشنویم که کسانی مدعی برگزاری تظاهراتی در حج میشوند و این موضوعی تکراری است. این کشور (عربستان سعودی) برای رفاه و آرامش و امنیت حجاج تلاش میکند و اجازه نمیدهد چیزی آرامش حج را بر هم بزند یا آشوب یا اغتشاشی در موسم حج یا غیر آن ایجاد شود.در حالی که عربستان سعودی در شرق خود با اعتراض روزانه مردم این کشور روبهروست، پایگاه خبری الجزیره قطر اعلام کرد که این هشدار در خصوص تشدید تنش اخیر عربستان و ایران است.
الجزیره با اعلام این خبر به اقدام زائران و حجاج ایرانی در اعلام برائت از مشرکان در موسم حج اشاره کرد و نوشت که این اقدامی است که مقامات سعودی با آن مخالفند.در برابر اين ادعاها و جوسازيهاي مقامات سعودي روز گذشته سخنگوی وزارت خارجه کشورمان در واکنش به اظهارات غیردوستانه و نامعتبر وزیر خارجه عربستان گفت: هدف سناریوسازی آمریکا اخلال در روابط ایران و همسایگان است و منطق و آینده نگری حکم میکند از اظهارنظرهای نسنجیده و عجولانه خودداری شود.
به گزارش اداره کل اطلاعات و مطبوعات وزارت امور خارجه، رامین مهمان پرست در پاسخ به اظهارات سعود الفیصل، وزیر خارجه عربستان سعودی پیرامون اتهامات اخیر مقامات آمریکایی علیه جمهوری اسلامی ایران گفت: منشاء اینگونه اظهارات غیردوستانه و فاقد اعتبار، ادعاهای واهی مقامات قضایی آمریکاست که تاکنون هیچگونه سندی برای اثبات ادعاهای خود نیز ارائه نکردهاند.وی گفت: شواهد موجود نشان میدهد که یکی از اهداف این سناریوی بیاساس، اخلال در روابط جمهوری اسلامی ایران با همسایگان به ویژه کشورهای منطقه خلیج فارس بوده و بیانگر این است که آنان خواهان استقرار، ثبات و مناسبات برادرانه بین کشورهای اسلامی نیستند.سخنگوی دستگاه دیپلماسی افزود: آنچه از اتهامات و ادعاهای مقامات آمریکایی برداشت میشود نشان دهنده سناریویی ضد ایرانی با هدف تحت الشعاع قرار دادن جمهوری اسلامی ایران و سرپوش گذاشتن بر اقدامات مداخله جویانه آمریکا در نقاط مختلف جهان است که انحراف افکار عمومی از نارضایتیهای رو به افزایش مردم آمریکا را نیز دنبال میکند.
سخنگوی وزارت امور خارجه تأکید کرد: منطق و آینده نگری حکم میکند که در قبال اینگونه اقدامات آمریکایی با دقت و دوراندیشی برخورد شده و از اظهارنظرهای عجولانه و نسنجیده در قبال اینگونه مطالب که با هدف آشفته کردن منطقه و تخریب روابط دو کشور مطرح میشود، خودداری شود.