سخن گفتن درِگوشي ممنوع مگر...
آیه ی شریفه
لاَّ خَيْرَ فِي كَثِيرٍ مِّن نَّجْوَاهُمْ إِلاَّ مَنْ أَمَرَ بِصَدَقَةٍ أَوْ مَعْرُوفٍ أَوْ إِصْلاَحٍ بَيْنَ النَّاسِ / 114 : نساء
ترجمه
در بسياري از نجواهايشان خيري نيست، مگر در سخن آنان كه به صدقه دادن يا نيكي كردن و يا آشتي جويي فرمان مي دهند...
شرح و تفسیر
اسلام دين زندگي و قرآن كتاب زندگي و آيه هاي آن برنامه هاي سعادت و كمال و اخلاق و ايمان بشر است. هدف عالي قرآن و اسلام سروسامان دادن به جميع جهات زندگي است;چنان كه هيچ يك از امور انساني، چه كوچك و چه بزرگ، از ديد قرآن مخفي نمانده است.يكي از اين موارد رازگويي و نجواست. از نظر قرآن، درگوشي سخن گفتن در برخي موارد حرام است; و آن در صورتي است كه موجب آزار و اذيت و رنجش خاطر و يا بي احترامي به مسلماني شود. قرآن مي فرمايد : «نجوا فقط از ناحيه شيطان است تا مؤمنان ناراحت و غمگين شوند.» همچنين از نظر قرآن نجوا كردن به گناه و ظلم و نافرماني از دين حرام است.
خداوند يادآور شده است كه گمان نكنيد اگر درگوشي سخني گفتيد، ما از آن غافليم و آن را نمي شنويم; بلكه اگر سه نفري نجوا كنيد، خداوند چهارمينِ شماست و اگر پنج نفري نجوا كنيد، خداوند ششمينِ شماست. و خداوند به رازهاي نهاني و نجوايي شما آگاه و داناست. بله اگر نجواي شما درباره اعمال صالح و خير و يا اصلاح ميان مردم باشد، امري پسنديده است; مشروط بر اين كه موجب آزار و اذيت مؤمني نشود.
پيامبر اكرم(ص) فرمودند: «در جمعي سه نفري، دو نفر نبايد با يكديگر درگوشي صحبتكنند، مگر اينكه به ميان جمعيت بروند; زيرا اين كار باعث ناراحتي آن ديگري مي شود .»
امام علي (ع) نيز فرمودند: «نجواكردن خوب نيست، مگر با دو كس: عالم گويا وشنونده پذيرا.»