مگر نمي داني كه خداوند همه كارهاي تو را مي بيند ؟
آیه ی شریفه
أَلَمْ يَعْلَمْ بِأَنَّ اللَّهَ يَرَى / 14 : علق
ترجمه
آيا ندانست كه خداوند [همه اعمالش را] مي بيند؟
قرآن مي فرمايد خداوند مراقب شما و هر چيز است:«وَكان َاللّهُ عَلي كُلِّ شَئٍ رَقيباً; وَاِنَّاللّهَ كانَ عَلَيكُمْ رَقيباً».
اساساً توجه به اين واقعيت كه عالم محضر خداست و هر كار و فكر ما در پيشگاه اوست و هيچ چيز از او پنهان نيست برنامه زندگي ما را اصلاح مي كند، ما را رو به جلو حركت مي دهد ، هر آنِ ما را از آنِ قبل بهتر و ما را در عرصه هاي تلاش و مبارزه با نفس موفقتر مي كند.
شرح و تفسیر
پيامبر اكرم(ص) آنگاه كه ابوذر در خلوت از ايشان موعظه مي خواهد، اولين توصيه اش اين است: «اي ابوذر، آنگونه بندگي كن كه گويا خدا را مي بيني; و اگر تو او را نميبيني، پس بدان كه او تو را مي بيند .» اين مهم در عبادات به انسان حضور قلب و انس مي دهدو موجب مي شود كه او رفتار به ترك گناه توفيق يابد. از اين رو معلمان اخلاق وخودسازي ميگويند براي اين كه باور كني كه خدا مراقب تو است بايد لحظاتي درگوشه اي خلوت بنشيني و به اين نكته بينديشي كه خدا تو را مي بيند ; در اين تمرين انسان مي تواند از جنبه هاي تخيلي هم بهره بگيرد و به خود بگويد كه شخصي پنهاني مواظب رفتار تو است.
از شاگردي نقل شده كه در آخرين لحظاتِ زندگي استاد بالاي سر او رفت و نصيحت خواست. استاد به زحمت لب به سخن گشود و گفت: «اَلَمْ يَعْلَمْ بِاَنَّاللّهَ يَري». چه زيبا گفت آن پير مرشد و رهبر الهي، امام خميني(ره)، كه «عالم محضر خداست. در محضر خدا معصيت نكنيد.»
گيـــرم كــه تو از ســَر گـنه در گــذري
زان شرم كه ديدي كه چه كردم چه كنم؟
در جايي ديگر پيامبر به شاگرد ممتاز خود، ابوذر، فرمايد: «خدا را بپاي تا خدا تو رابپايد; و خدا را در نظر داشته باش تا او را در برابر خود بيابي.»