رئیس سابق سازمان انتقال خون گفت: ایران بالاترین درصد اهدای خون داوطلبانه را در منطقه دارد و امیدواریم تا ۶ ماه آینده دستگاههای پالایشگاه خون را وارد کنیم و وارد عرصه تولید کامل فرآورده های خونی بشویم.
به گزارش خبرنگار بهداشت و درمان فارس، حسن ابوالقاسمی در مراسم تودیع و معارفه روسای سازمان انتقال خون اظهار داشت: متوسط اهدای خون در کشور 25 در یک هزار نفر است که بالاترین شاخص اهدای خون داوطلبانه را چه در منطقه و چه در دنیا داریم و آمار کشورهای دیگر زیر 20در یک هزار است.
وی گفت: کاری که در این 6 سال و چند ماه مسئولیت بنده انجام شده در حقیقت کار همکارانی است که در سازمان گمنام هستند و من فقط نقش هماهنگ کننده را داشتم. ما وظیفهمان است که به مردم خدمت کنیم و به نظر من جایی بهتر از سازمان انتقال خون سراغ ندارم که در آنجا خدمت کنم چرا که اینجا جایی مقدس است.
وی با اشاره به اینکه بخشی از موفقیتها در سازمان انتقال خون مرهون اختیارات کافی است افزود: ما در سازمان انتقال خون اختیارات کامل داشتیم و وقتی دستگاهی به عنوان سازمان تعریف میشود استقلال مییابد و اگر تمام دستگاهها را تبدیل به سازمانی با اختیارات کامل کنیم مطمئنا پاسخ خواهیم گرفت.
* عضویت در شورای معاونان وزارت بهداشت به سازمان انتقال خون وجهه داد
ابوالقاسمی تصریح کرد: جلب حمایت دولت و مجلس نیز بسیار در پیشرفتهای ما موثر بود و تقریباً هرگاه سراغ دولت و وزارت بهداشت میرفتیم و دلیل میآوردیم واقعاً کمک میکردند. همین طور مجلس شورای اسلامی که همیشه یاور ما بودند. 5 ،6 سال اخیر اعتباری که مازاد بر اعتبارات به ما دادند واقعاً در سازمان موثر بود.
وی گفت: همچنین باید از باقری لنکرانی، وزیر سابق بهداشت تشکر کرد چرا که سازمان انتقال خون را عضو شورای معاونان وزارت بهداشت کرد و وحید دستجردی هم این روند را ادامه داد. در نتیجه سازمان انتقال خون را به وزنهای تبدیل کرد که همگام با سیاستهای وزارت بهداشت مشکلات را مطرح میکردیم و در عین حال خود مبلغ آن سیاستها بودیم.
* مدیر سازمان انتقال خون باید تخصص کافی داشته باشد
رئیس سابق سازمان انتقال خون با اشاره به اینکه همیشه نگران بودم کسی که سیستم تخصصی را اداره میکند مبادا سواد نداشته باشد، سواد نه به مفهوم خواندن و نوشتن بلکه به مفهوم مطالعه و درک نکات و امروز خوشحالم که آقای غلامرضا توگه شایسته مدیریت این سازمان است. و اگر مدیریت جدید بخواهد در کمیتهها شرکت خواهم کرد.
ابوالقاسمی تصریح کرد: سازمان انتقال خون همان طور که مستحضرید به طور رایگان فرآوردههایش را در اختیار مردم میگذارد و میتوان گفت بخش عدالت در سلامت به معنای واقعی در بخش فرآوردههای خونی انتقال خون در حال اجراست.
وی ادامه داد: این استراتژی از قبل گذاشته شده نباید تغییر کند چرا که الان با این سیاستها 500 هزار لیتر پلاسما تولید میکنیم و 120 تا 130 هزار لیتر آن را صادر میکنیم. نباید بگوییم پالایشگاه نداریم و دست روی دست بگذاریم چرا که تولید پلاسما باعث شد قوانین استاندارسازی در سازمان انتقال خون راه بیفتد چرا که کار سختی بود.
رئیس دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی افزود: باید اجازه بدهیم بخش خصوصی هم وارد شود و ما بیشتر نظارت کنیم کما اینکه الان 50 تا 70 هزار لیتر پلاسما توسط بخش خصوصی تولید میشود و امیدواریم دستگاههای پالایشگاه خون تا ۶ ماه آینده وارد شده و پالایشگاه آغاز به کار کند.
وی با اشاره به اینکه باید با برنامهریزی از ظرفیتهای نیروی موجود استفاده کرد گفت: در سازمان انتقال خون حجم فعالیتها 1.5 برابر شد در حالی که افزایش چندانی در تعداد پرسنل نداشتیم. زمانی بود که برای انتقال و فرآوری خونهای ساده از سیستمهای بسیار قدیمی استفاده میکردیم در حالی که تکنولوژی روز آن وجود داشت و با همت همکاران سیستم آفرزیس را در عرض 6 ماه راهاندازی کردیم و الان پایگاههای شهرستانی در برخی نقاط از تهران هم این کار را انجام دهند.
وی افزود: در بعد بینالمللی هم با برگزاری سمینارها و دعوت از افراد خارجی توانمندی خود را به آنها نشان دادیم تا جایی که آنها مبلغ ما شدند. زمانی دوست داشتیم نمایندهای از IPSA در سمینارهای ما شرکت کند ولی اکنون سخنران ثابت IPSA در زمینههای خارجی از متخصصان سازمان انتقال خون ایران است.
ابوالقاسمی اظهار داشت: اگر نقشه جهانی اهدای خون 100درصد داوطبانه را سرچ کنیم فقط نام ایران را میبینیم اکنون متوسط اهدای خون در کشور 25 در یکهزار نفر است حتی در نقاطی مثل شهر زاهدان آمار ما 50 در یکهزار نفر است. ایران بالاترین شاخص اهدای خون داوطلبانه را در منطقه دارد بعد از آن ترکیه است و بقیه کشورها زیر 20 در یکهزار نفر است.
در ادامه غلامرضا توگه، رئیس جدید سازمان انتقال خون اظهار داشت: خون نقش مهمی در زندگی انسان دارد و سازمان انتقال خون قدمهای خوبی در این راستا برداشته است. توجه به اهدا کنندگان به عنوان سرمایه اصلی سازمان مد نظر است.
وی اضافه کرد: امروزه فرآوردههای دارویی مشتق از پلاسما بخش عمدهای از داروهایی که در حال استفاده است را تشکیل میدهد و با وجود به میدان آمدن داروهای نوترکیب این داروها همچنان جایگاه خود را دارند و خواهند داشت.
توگه افزود: در نظر داریم داروهای مشتق از پلاسما را به مرحله تولید صنعتی برسانیم و صادر کنیم. این سازمان کاملاً عامالمنفعه است و باید نگاه ویژهای به آن شود که ارتقاء و اصلاح ساختار و تشکیلات در راستای تفویض اختیار به بخشهای سازمان ضروری است.
در پایان این برنامه که با حضور معاونان سازمان انتقال خون، امیدوار رضایی، عضو کمیسیون بهداشت و درمان مجلس، امامی رضوی، معاون درمان وزارت بهداشت و جمعی از مدیران انتقال خون استانها برگزار شد از زحمات حسن ابوالقاسمی تقدیر و توگه بعنوان مدیرعامل جدید سازمان انتقال خون معرفی شد.