خبرنگار فارس در بررسی که داشت و با صحبتی که مسئولان ذیربط داشت به این موضوع پی برد که مرغ با تمام احشاء به سوسیس و کالباس تبدیل میشود.
به گزارش خبرگزاری فارس از اصفهان، حذف خمیر مرغ به دلیل اختلافنظر سه سازمان یاد شده تنها در یک محدوده زمانی کوتاه به اجرا درآمد.
بیکیفیتی خمیر مرغ که در اصل به دلیل استفاده از ضایعات گوشت سفید و قرمز، اسکلت مرغ، مرغهای بیکیفیت و حذفی از کشتارگاهها و غیره بر میگردد و هیچ یک از مسئولان با اصل وجودی دستگاههای بادر مشکل خاصی ندارند و اشکال را در استفاده از همین مواد اولیه نامرغوب در تولید خمیر مرغ میدانند، اما برخی از کارشناسان علاوه بر موارد فوق معتقدند دستگاههای بادری که هماکنون در صنایع گوشتی وجود دارد استاندارد نیست و نسخه منسوخ شده جهانی است که در کشور ساخته میشود.
اینکه دلیل وجود فرآوردههای گوشتی بیکیفیت در سطح بازار آیا به مواد خام و اولیه آن بر میگردد یا از نحوه تولید آن و استفاده از خمیر مرغ بیکیفیت در کارخانجات گوشتی است و یا اینکه استاندارد نبودن دستگاههای بادر که در نهایت منجر به تولید محصولات گوشتی بیکیفیت و نامنطبق با استاندارد میشود؟
از جمله سئوالاتی است که با پیگیریهای مکرر خبرنگار این رسانه هنوز مشخص نیست، به دلیل اینکه مسئولان همچنان بعد از جلسات متعدد هنوز به نتیجه قطعی در این ارتباط نرسیدند و ترجیح میدهند مانند مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی اصفهان که خود اقدام به اعلام رسمی حذف خمیر مرغ در رسانههای مختلف کرده بود پاسخگویی خود در این زمینه را در ابتدا به 10 روز دیگر و آرام شدن فضا موکول کرد و زمانی که خبرنگار این رسانه به وی تماس میگیرد منکر آن میشود و به جای اینکه پاسخگوی شفاف در ارتباط با موضع خود داشته باشد خواستار مصاحبه کتبی شده که با گذشت هفت روز باز از مصاحبه طفره رفت.
البته شایعات حاکی از این است که مدیرکل استاندارد و تحقیقات صنعتی اصفهان به مسئولان صنایع گوشتی وعده داده که تغییر موضع دهد و از پیگیری حذف خمیر مرغ دست بر میدارد که اصغر صالحزاده ترجیح داد در مورد صحت وسقم آن نه در قالب مصاحبه تلفنی و نه به صورت مصاحبه کتبی پاسخی در این ارتباط به رسانه فارس دهد.
و این در حالی است که مدیرکل دامپزشکی استان اصفهان ترجیح داد در حوزه موضع این ارگان در قبال خمیر مرغ پاسخی ندهد و پاسخگویی را به یکی از مسئولان ذیربط خود واگذار کند.
به گزارش فارس، براساس قانون، سازمان دامپزشکی کشور وظیفه نظارت مواد خام و اولیه را تا قبل از درب کارخانجات بر عهده دارد و از درب کارخانجات تا تولید محصول به اداره نظارت بر مواد غذایی، آشامیدنی، آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت و درمان برمیگردد که کنترل استاندارد محصول تولید شده از وظایف اصلی مسئولان سازمان استاندارد و تحقیقات صنعتی است.
با وجودی که شرح وظایف این سه ارگان دولتی به صورت کامل تعریف شده و جدا از یکدیگر است، اما اینکه به هنگام رفع این مسئله که بیکیفیتی خمیر مرغ در کدام قسمت صورت میگیرد و چه کسی باید پاسخگو باشد به یکباره تداخل وظایف انجام میگیرد سوالی است که هنوز برای آن جوابی پیدا نکردیم.
در چند ماه گذشته اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی اصفهان در حالی حذف خمیر مرغ و برخورد با استفادهکنندگان از آن را اعلام رسمی میکند که متأسفانه هنوز شاهد وجود سوسیس کالباسهایی با عبارت حاوی 10درصد،20درصد و40درصد خمیر مرغ در سطح بازار هستیم.
البته این موضعگیری اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استاندارد در حذف خمیر مرغ در حالی است که شاهد واکنش و یا اظهار نظری از سوی معاونت غذا و دارو به عنوان موافق سابق حذف خمیر مرغ و مخالف فعلی حذف آن از فرآوردههای گوشتی نبودهایم هر چند موضع این اداره به صورت مفصل در بررسی این موضوع طی گزارشات قبلی فارس که آخرین مطلب در تاریخ 16 اردیبهشت ماه سال گذشته بر روی خروجی رفت، بودیم.
کارشناسان اداره کل دامپزشکی اصفهان نیز در حالی که اشکال اصلی را در مواد اولیه نامرغوب میدانند خواستار واگذاری تمامی مسئولیتها به این مرکز شدند.
در این مثلث مسئولان، نگاه صنایع گوشتی نسبت به جریان حذف خمیر مرغ و دستگاههای بادر به شدت منتقدانه است و تمام تلاش خود را بر حفظ خمیر مرغ دارند که دلیل این همه تلاش مشخص نیست.
در اینکه اصل جریان به کدامیک از ارگانهای سهگانه دولتی ذکر شده بر میگردد و کدامیک باید پاسخگو باشند هنوز در ابهام مانده است.
هنگامی که به دنبال نقش موافق یا مخالف کارشناسان اداره کل دامپزشکی اصفهان در پی موضعگیری اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی اصفهان با حذف خمیر مرغ و سکوت معاونت غذا و داروی دانشگاه علوم پزشکی اصفهان در این زمینه بر خواستیم، مسئول اداره کل نظارت بر بهداشت عمومی دامپزشکی اصفهان با لبخندی گفت: بهتر است در این ارتباط طرح مسئله شود و مسئله از جنبه دیگر مورد بررسی قرار گیرد.
سید رضا موسوی که همچون سایر مسئولان سعی داشت که بگوید هیچ کس با امر تکنولوژی مخالف نیست و دستگاه بادر حاصل پیشرفت تکنولوژی است و فیالنفسه مشکلی ندارد، ادامه داد: دستگاه بادر مثل چرخ گوشت است و اگر شاهد بیکیفیتی در آن هستیم به ماده اولیه آن بر میگردد.
وی که در این حوزه با رسانههای دیگر نیز گفتوگویی انجام داده بود، بیان داشت: در صورتی که خمیر مرغ با موازین بهداشتی تولید شود اشکالی به آن وارد نیست که همکاران ما در معاونت غذا و داروی اصفهان ناظر بر تولید آن هستند.
این مسئول با بیان اینکه در جریان حذف خمیر مرغ و روی کار آمدن دوباره دستگاههای بادر شاهد نبود نظارت قوی بر تولید فرآوردههای گوشتی بودیم، ادامه داد: در بسیاری از نشستها و جلسات مسئولان که در ارتباط با این مسئله برگزار شده بود اعلام کردیم که سازمان دامپزشکی اصفهان حاضر است که از ابتدای تولید تا انتهای زنجیر فرآوردههای خام دامی، قطعهبندی و بستهبندی مرغ و تولید گوشت چرخ کرده مرغ حتی در صنایع گوشتی را برعهده گیرد که تنها در این حالت پاسخگوی کیفیت خمیر مرغ، سوسیس و کالباسهای حاصله از آن نیز هستیم.
وی با بیان اینکه ماده اولیه خمیر مرغ به دامپزشکی بر میگردد اما قطعهبندی مرغ و تولید خمیر مرغ در کارخانجات صنایع گوشتی انجام میشود، بیان داشت: به همین دلیل نمیتوان نظری در زمینه کیفیت این محصول غذایی داد.
موسوی با اشاره به اینکه از 15 کارخانه سوسیس و کالباس اصفهان تنها دو صنعت گوشتی پروانه قطعهبندی مرغ از دامپزشکی دریافت کرده و دامپزشک در آن مکان حضور دارد، اضافه کرد: این صنایع تنها مورد حمایت دامپزشکی اصفهان هستند.
وی با اشاره به اینکه مسئولان صنایع گوشتی باید خمیر مرغ را از مراکز قطعهبندی زیر نظر دامپزشکی اصفهان تحویل بگیرند، افزود: اما اقدام فعلی آنها که مرغ کامل را خریده و بدون تمیز کردن آن را وارد دستگاه بادر میکنند مورد پذیرش نیست.
مسئول اداره کل نظارت بر بهداشت عمومی دامپزشکی اصفهان با اشاره به اینکه در تولید خمیر مرغ مسائل جنبی زیادی وجود دارد، گفت: در یک پروسهای که دستگاههای مختلفی بر آن نظارت کنند به طور قطع حلقههای مفقودهای مشاهده میشود.
وی با تاکید بر اینکه بسیاری از صنایع گوشتی به دور از دید و نظارت سازمان دامپزشکی اصفهان اقدام به وارد کردن مرغهای بدون گواهی حمل بهداشتی معتبر میکنند، گفت: البته در این مورد ما نمیتوانیم این نوع محمولهها را تایید کنیم.
موسوی با اشاره به اینکه در حال حاضر هیچ دخالتی در امر تولید خمیر مرغ نامرغوب نداریم، ادامه داد: مسئولان دامپزشکی اصفهان حاضرند که ماده اولیه خمیر مرغ مطلوب را به کارخانجات فرآورده گوشتی تحویل دهند تا دیگر شاهد خمیر مرغهای نامرغوب نباشیم.
وی تاکید کرد: ماده اولیه تولید سوسیس و کالباس مرغ است که باید عاری از تمام امحاء و احشاء مرغ شامل کلیه، نای، مری، غدد لنفاوی، پوست گردن و غیره باشد و فراورده گوشتی از آن تولید شود.
به گزارش فارس، شاهد هستیم حتی مرغهای گوشتی که برای مصرف خانوار عرضه میشود حداقل 250 گرم ضایعات غیر قابل مصرف و باقیمانده امحاء و احشاء دارد چه برسد به مرغهای دارای مصرف صنعتی که هنوز در این میان مسئولان نظارتی و دستاندرکاران تولیدی ترجیح میدهند که با طرح مسئله و برگزاری نشستهای مختلف با مسئولان ارگانهای مربوطه به امید اینکه شاید به یک توافقی برسند و با ایجاد رضایت جمعی در فضایی که دیدگاههایی متضاد است دستورالعملی صادر کنند که در درجه اول صنایع گوشتی متضرر نشوند و سپس خللی در هماهنگی بین ارگانها به وجود نیاید و سپس مواد غذایی تولید کنند که به نفع مردم باشد.
سالهاست که مسئولان ما خواستار رسیدن به اهداف ذکر شده هستند، سالهاست که مسئولان قرار است با طرح مسئله موضوع را رفع نمایند و سالهاست که مسئولان امر اطلاعرسانی و آگاهی به مردم را نوعی تشویش اذهان عمومی میدانند و معتقدند با تشویش کردن فضا کاری اصلاح نمیشود هرچند این نظریه محترم است، اما وقتی قرار است بین تشویش اذهان از نگاه مسئولان و اطلاعرسانی از نگاه رسانه و آسیبهایی وارد به جامعه را با مصرف مواد غذایی بیکیفیت یکی را انتخاب کنیم قطعا مورد اول را بر میگزینیم.
اینکه چقدر دیگر باید زمان داد که این کارها به سامان برسد مشخص نیست.
در این گزارش آنچه بیش از حد نامفهوم است اینکه بالاخره مردم از سوسیس و کالباس تولید شده با خمیر مرغ مصرف کنند یا خیر، که مسئولان باید پاسخگوی این امر باشند؟
*تولید سوسیس و کالباس با « خمیر مرغ » ممنوع و غیر قانونی است
به گزارش خبرگزاری فارس اصفهان، متن خبر ارسالی اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی اصفهان مبنی بر حذف خمیر مرغ به شکل ذیل در رسانههای مختلف منتشر شده است.
به گزارش روابط عمومی اداره کل استاندارد و تحقیقات صنعتی استان اصفهان جلسه مشترک مسئولان این اداره کل و انجمن صنفی کارفرمایان تولیدکننده فرآوردههای گوشتی استان برگزار شد.
در این جلسـه اصغر صـالحزاده مدیر کل استاندارد استان در مورد لزوم دقت نظر و اجرای دقیق قوانین و مقـررات در حوزه تولید فرآوردههای گوشتی در استان اصفهان تاکید کرد و گفت: بر اسـاس اصلاحیه دوم اسـتاندارد ملی ایران به شـماره 2303 ( در مورد سوسیس و کالباس ) که از تاریخ 1/5/1390 لازمالاجرا شده است، استفاده از خمیر مرغ در فرآوردههای فوق ممنوع بوده و تولید و عرضه اینگونه محصولات با عناوینی نظیر «سوسیس با 20درصد خمیر مرغ » و امثال آن مغایر با استاندارد ملی فوقالذکر و مخالف قانون است.
وی با اشاره به جدیت اداره کل استاندارد استان اصفهان در برخورد با متخلفان و سودجویان افزود: با تولید کنندگانی که اقدام به تولید و توزیع هرگونه فرآوردههای گوشتی با خمیر مرغ کنند برخورد قانونی به عمل میآید و بلافاصله پروانه کاربرد علامت استاندارد آنان لغو و خط تولیدشان پلمب شده و مورد پیگرد قضایی قرار میگیرند.
به گزارش فارس، رئیس سابق استاندارد و تحقیقات صنعتی اصفهان در دوران مسئولیت خود در زمینه حذف خمیر مرغ مصاحبههای زیادی با رسانههای مختلف انجام داد که مهمترین قسمت این گفتو شنودها در اینجا آورده شده است.
رئیس سابق استاندارد و تحقیقات صنعتی اصفهان تاکید کرد: توصیهای به استفاده از این محصولات ندارم.
غلام حسین حسینی ادامه داد: در دنیا دستگاههایی وجود دارد که مرغ را به صورت کامل خمیر کرده و آن خمیر را به صورت کامل درون سوسیس و کالباس استفاده میکنند که کپیبرداری ناقص و اشتباهی در داخل کشور مانند دیگر تقلیدهای ما شده است.
وی اظهار داشت: چنانچه خمیر مرغ به سبک گذشته و با استفاده از ضایعات مرغ تولید شود، در صورتی که اداره کل نظارت بر مواد غذایی، آرایشی و بهداشتی وزارت بهداشت نیز مجوز دهد، با هر مصوبهای برخورد میکنیم.
این در حالی است که با تغییر مدیریت هنوز هم شاهد برخورد جدی با کارخانجات فرآورده گوشتی اصفهان که از خمیر مرغ نامطلوب استفاده میکنند، نیستیم.
حسینی بیان داشت: خمیر مرغ یک پدیده در کشورهای صنعتی است که برای اجرایی شدن آن باید شرایطی به اجرا درآید و بخشهایی به عنوان مکمل به آن اضافه شده و موارد ذبح شرعی در آن لحاظ شود.
وی با اشاره به اینکه در ایران تاکنون خمیر مرغ به نامطلوبترین و بدترین روش ممکن تولید شده است، ادامه داد: مراکز زیر پلهای در کشور با خرید محتویات و ضایعات مرغ مبادرت به تولید خمیر مرغ میکنند.