تحقق 95 درصدي اهداف برنامه پنجم توسعه
از نخستين سال برنامه پنجم توسعه حدود 10 ماه ميگذرد و تمام بخشهاي دولتي بر آن شدند تا بتوانند افقهايي كه براي اين برنامه مدنظر قرار گرفته شده را محقق كنند. يكي از اهداف دولت خودكفايي در توليد فولاد است. اين محصول استراتژيك قرار است با احداث كارخانجات فولادي و بخصوص تكميل 8 طرح فولاد استاني طي سالهاي آينده محقق شود هرچند طي سال جاري ميزان كمتري محصولات فولادي وارد كشور شد و عزم دولت بر واردات شمش بود اما طي برنامه هايي كه تدوين شده، خودكفايي در توليد محصولات فولادي مدنظر قرار گرفته است.
ميرمعيني معاون توسعه و برنامهريزي سازمان توسعه و نوسازي معادن در اين باره ميگويد: طي 9 ماه گذشته بخش معدن و صنايع معدني از رشد توليد مطلوب نسبت به سال گذشته برخوردار بوده و عمده اهداف برنامه پنجم در سال اول اجراي آن عملياتي شده است.
وي گفت: برنامه توليد فولاد خام در سال جاري به ميزان 14ميليون و 375 هزار تن بود كه اين عدد تا پايان آذرماه ركورد 10 ميليون و 333 هزار تن را زد اين درحالي است كه سال گذشته ميزان توليد فولاد خام 9 ميليون و 253 هزار تن بود. با اين اوصاف حدود 97 درصد برنامه پنجم در سال اول محقق شد.
ميرمعيني به بخش محصولات فولادي اشاره و خاطرنشان كرد: برنامه توليد در سال جاري 17 ميليون و 250 هزار تن است و تا پايان آذرماه 12 ميليون و 751 هزار تن آن محقق شد و اين نشاندهنده تحقق برنامه تا 4/99 درصد است.
وي با بيان اين كه سال گذشته 11ميليون و 827 هزار تن محصولات فولادي توليد شد، افزود: طي سال جاري در اين بخش رشد 8/7 درصدي حاصل شده است.
معاون توسعه و برنامهريزي ايميدرو به تحقق 8/95 درصدي توليد آلومينيوم در سال اول اجراي برنامه پنجم اشاره و تصريح كرد: برنامه توليد اين محصول استراتژيك 355 هزار تن بود كه نسبت به سال گذشته با 12 درصد رشد به 251 هزار تن رسيده است.وي به توليد سنگ آهن و رشد 4/8 درصدي آن پرداخت و اذعان داشت: تا پايان سال جاري بايد 26 ميليون و 200 هزار تن سنگ آهن توليد شود، اما تا روزهاي پاياني آذر ميزان توليد در اين ماده معدني به 21 ميليون و 780 هزار تن رسيد. ميزان توليد سال گذشته 20 ميليون و 94 هزار تن بود. در اين بخش ميزان تحقق برنامه فراتر از 111 درصد است.
در بخش مس هم طبق گفته معاون توسعه و برنامهريزي ايميدرو در تحقق برنامه 4/106 درصد رشد داشتهايم. سال گذشته 166 هزار تن مس توليد شد و اين رقم در سال جاري به 173 هزار تن رسيد. اين در حالي است كه در برنامه توليد 220 هزار تن مس كاتد مد نظر قرار گرفته است.
وي تأكيد كرد: فعالان بخش معدن و صنايع معدني در اكثر بخشها توانستهاند رشد توليد را به ثبت برسانند و در كنار آن واحدهاي خصوصي نيز به دنبال افزايش توليدات خود هستند.
ميرمعيني با اشاره به اين مطلب كه در سال جاري فعاليت هاي بخش معدني و صنايع معدني به خصوصيها سپرده خواهد شد، تصريح كرد: در برنامه پنجم بحث واگذاري واحدها با سرعت دنبال ميشود و البته تمام واحدها به بخشهاي خصوصي توانمند سپرده خواهد شد.
وجيهالله جعفري معاون وزير صنعت، معدن و تجارت نيز در باره برنامه پنجم ميگويد: هم اکنون تعداد معادن کشور 5 هزار و 700 معدن است که 4 هزار و 600 مورد از آنها فعال بوده و بخشی از غیرفعالها نیز در حال تجهیز و آمادهسازی است.
معاون امور معادن و صنایع معدنی وزارت صنایع و معادن گفت: میزان استخراج از معادن در برنامه چهارم توسعه 51 هزار و 800 تن بوده که پیشبینی میشود در برنامه پنجم تا 500 میلیون تن استخراج از معادن داشته باشیم. وی با بیان اینکه در برنامه سوم، چهارم و پنجم توسعه تأکید بر ارزش افزوده در بحث معدن بوده و هست، عنوان داشت: برای جلوگیری از خام فروشی عوارض خاصی تعریف شده و در این زمینه با خاطیان بدون اغماض برخورد میشود.
وي ادامه داد: سرمایهگذاریهای کلانی در بخش معدن و صنایع معدنی در سالهای اخیر انجام شده و هرچه ارزش افزوده صنایع معدنی افزایش یابد، بخش معدن هم رشد میکند.
وي تأكيد كرد: ایمیدرو در برنامه پنجم بیش از 106 طرح معدن و صنایع معدنی به ارزش 29 هزار میلیارد تومان را اجرا خواهد کرد که شامل طرح فولاد، سنگآهن، معدن، مس و آلومینیوم است.با محقق شدن اهداف دولت در سال اول برنامه پنجم بيانگر آن است كه واحدهاي صنعتي و معدني توانستهاند طبق برنامههاي پيشبيني شده حركت كنند و به اهداف خود برسند.
اين رشدها در شرايطي به دست آمده كه چند روز پيش سالگرد هدفمند كردن يارانهها بود و ايران وارد دومين سال اجراي جراحي اقتصادي شد. منتقدان دولت معتقد بودند كه هيچكدام از برنامههاي دولت محقق نخواهد شد و پروژههاي ملي به خواب خواهند رفت، اما گذشت 12 ماه نشان داد كه نسبت به سال 89، عملكردها و شاخصها رشد قابل توجهي داشته است و هدفمند كردن يارانهها نتوانسته مانعي براي پيشرفت كشور در بخش معدن و صنايع معدني شود.
صنايع معدني در رده پرمصرفهاي انرژي هستند و لذا اين گمان ميرفت كه آزاد شدن حاملهاي انرژي صنايع مادر را با چالش جدي روبهرو كند، اما طي يكسال مشخص شد كه صنايع پرمصرف به دليل افزايش بهرهوري خود و استفاده از ظرفيتهايشان ميتوانند ضمن ادامه حيات، حجم توليد خود را ارتقا دهند و حتي در ماههايي از سال ركورد بزنند.