نمایش نتایج: از 1 به 2 از 2

موضوع: چرامافیای غرب ازتماشای«جدایی نادرازسیمین»لذت می‌برد؟

  1. #1
    مدیرکل انجمنهای نور آسمان vorojax آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jun 2008
    محل سکونت
    همشهری حضرت عشق
    نوشته ها
    7,305
    تشکر
    6
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض چرامافیای غرب ازتماشای«جدایی نادرازسیمین»لذت می‌برد؟

    تحلیل یک "جدایی" از منظر سیاسی و از منظر استراتژیک
    چرامافیای غرب ازتماشای«جدایی نادرازسیمین»لذت می‌برد؟

    این گزارش حاوی تمام متن و حاشیه‌های "جدایی نادر از سیمین" و پاسخ به یک سؤال بزرگ است. چرا غرب تا این اندازه به فیلم اصغر فرهادی اقبال نشان می‌دهد؟

    جدایی نادر از سیمین اولین فیلم ایرانی است که در جشنواره اسکار یک میهمان ویژه! خواهد بود و احتمالاً جایزه اسکار را هم می‌گیرد.

    این مسأله تا آن حد از نشانه، مدرک و اماره برخوردار است که هیچ ذهن عاقلی نمی‌تواند پیش‌بینی دیگری غیر از تصویر فرهادی بر روی سن جشنواره اسکار داشته باشد.

    اما سوال اینجاست که جدایی نادر از سیمین چه طُرفه‌ای با خود داشت که از مدت‌ها قبل از آغاز اکران نیز مورد توجه جهان استکبار و رسانه‌هایش قرار گرفته بود...!؟

    آیا مسأله آن بود که این فیلم فقط به این دلیل که در رقابت با "اخراجی‌ها" قرار گرفته است، می‌بایست توسط جبهه ضد انقلاب پشتیبانی می‌شد...!؟

    در واقع آنهایی که این معنای سطحی را پذیرفته بودند گویا "لیلا حاتمی" و مصاحبه‌هایش در رسانه‌های صهیونیستی را قبل از اکران فراگیر جدایی نادر از سیمین ندیده بودند.

    پذیرندگان این نظریه که دشمن در حال اقبال نشان دادن به جدایی نادر از سیمین است به این دلیل که این فیلم در مقابل اخراجی‌ها قرار دارد حتماً رسانه‌های خارجی و ضد انقلاب را قبل از مطرح شدن چنین نظراتی نخوانده و ندیده بودند که چگونه در رثای استعدادهای شگرف یک کارگردان بزرگ در ایران(اصغر فرهادی) سخن می‌سرایند.

    با رد شدن خواه ناخواه این فرض اما نگاهی دوباره به پیام‌های اصلی فیلم خوش‌‌ساخت اما بدمفهوم جدایی نادر از سیمین، ما در را در فهم بیشتر و بهتر مسأله و پاسخ چرایی اقبال دشمنان ایران به داستان یک جدایی یاری می‌کند.

    *نگاهی به مفاهیم فیلم فرهادی
    مسعود فراستی در مورد این فیلم نظراتی واقعی‌تر از سایر منتقدان دارد، این منتقد سینما، شخصیت سیمین (با بازی لیلا حاتمی) را تنها شخصیت راستگوی حاضر در فیلم فرهادی می‌داند که البته در انتهای فیلم نیز تنها راه ممکن را خروج از ایران می‌یابد.

    نکته‌ای که فراستی به آن اشاره می‌کند در واقع متضمن این پیام در فیلم است که یگانه راه نجات از مشکلاتی که فرهادی در فیلمش به تصویر می‌کشد گذاشتن و رفتن از سرزمین مادری است.

    مسئله‌ای که البته کاراکتر سیمین نیز در بخشی از فیلم و در اعتراض به چرایی اصرار همسرش در زمینه ماندن فرزندشان در ایران اینطور به آن اشاره می‌کند"چیو یاد بگیره...!؟ لجبازی‌رو...!؟"

    کاراکتر سیمین در فیلم فرهادی نمادی است از آدم‌هایی که خوب می‌خواهند و خوب می‌زی‌اند اما از نظر سازنده فیلم گویا راهی جز ترک ایران هم ندارند. کاراکتر فیلم البته از نظر کارگردان شباهت غریبی هم با منش و روش برخی آدم‌های این روزگار و البته کسانی دارد که در فتنه سال ۸۸ رنگ سبز به خود بسته بودند.

    *آنچه سیمین با خود می‌برد آوازهای شجریان است
    این "سیمین" فرهادی است که در قسمتی از فیلم و در هنگام ترک خانه با صدای بلند به شوهرش می‌گوید تنها چیزی را که با خود از خانه می‌برد "آوازهای شجریان" است.

    آیا همین اشارت و سابقه‌ای که با بردن نام شجریان در ذهن متبلور می‌شود کفایت نمی‌کند ما را از این که بدانیم اصغر فرهادی مشغول فرستادن چه فرکانس‌هایی برای مخاطبانش است...!؟

    نماهایی که در فیلم فرهادی وجود دارد تماماً نماهایی ناخوب از ایران هستند.
    اتاق‌های کوچک و شلوغ، شهر پر ازدحام و آلوده، دیوارهای کثیف و...
    این در حالی است که بر اساس گفته‌های فراستی نیز کارگردان در این فیلم با تصویربرداری از روی دست و چرخش مداوم دوربین قصد دارد فضا را (بخوانید فضای ایران را) ملتهب نشان دهد.

    به راستی ایران اسلامی ما و ما مردم چه گناهی در حق امثال فرهادی کرده بودیم که باید فضایی که ما در آن زندگی می‌کنیم و نفس‌ می‌کشیم،
    این‌گونه ملتهب و مشوّش نشان داده شود؟ و از طرفی آیا فرهادی واقعاً از حقیقت رونمایی کرده است یا از غرض خویشتن؟

    فرهادی همچنین فضای فیلمی را ملتهب نشان می‌دهد که در یک سوی آن نمادهای تجدد (نادر و سیمین)، زیست می‌کنند و در سوی دیگر آن نمادهای دین و شرع (راضیه و حجت) و البته بد نیست به زبان خود آقای فرهادی به این نکته هم اذعان کنیم که این دو قشر در فیلم جدایی نادر از سیمین با یکدیگر در تضاد قرار می‌گیرند و اساس داستان و پیامی هم که فرهادی قصد دارد آن را به عنوان رکن اصلی فیلم به ذهن مخاطبانش خطور دهد بر مبنای رخدادهایی است که در تقابل روشنفکری قشر متجدد با بنیادگرایی و عقب‌ماندگی قشر دینمدار در فیلم او ظاهر می‌شوند.

    آنهایی که واقعاً نمی‌دانند چرا فیلم فرهادی اینگونه توسط شبکه‌های مافیایی استکبار جهانی مورد تمجید و البته تشکر قرار می‌گیرد خوب است بدانند که فرهادی به عنوان یک کارگردان ایرانی در فیلم خود چه تصویری را از دو قشر یاد شده و البته در تقابل قرار گرفته نشان می‌دهد.

    آدم‌های متدین فیلم فرهادی بیچاره و مفلوکند. آنها برای امرار معاش حتی حاضرند لگن بگذارند زیر آدم‌های پس مانده از قشر متجدد. البته در این راه سعی می‌کنند تمام شرعیاتشان را هم رعایت کنند. اما خب. راهشان برای امرار معاش همین است و همین.

    کاراکتر "حجت" با بازی شهاب حسینی که نقش همسر خدمتکار نادر و سیمین را بازی می‌کند نیز کفش‌دوز است.

    حجت اگرچه مدام قسم‌های جلاله بر زبانش جاری است و فرهادی(کارگردان فیلم) سعی می‌کند به مخاطب القا کند که او وابسته به یک تفکر مذهبی است اما باید بدانیم که تنها نماد خشونت، بی‌پروایی و ضرب و شتم در فیلم همین حجت! آقا است.

    *حجت فرهادی برای وجود خشونت در ایران
    در واقع او حجت فرهادی برای معرفی خشونت و رفتارهای غیر منطقی در میان قشر مذهبی در ایران است.

    مسعود فراستی در بخش دیگر از نقدی که راجع به فیلم فرهادی عنوان کرده است، می‌گوید: مهمترین پیام این فیلم و طرح اصلی آن این است که "جامعه امروز ایران فرو رفته در دروغ است."

    فراستی راست می‌گوید. فرهادی حتی اگر در هنگام دریافت یکی از جایزه‌های غربی‌اش تأکید کند که مردم ایران مردمی صلح‌دوست هستند اما حرف اصلی‌ترش را در فیلمش می‌زند و با معرفی ایران به عنوان جامعه‌ای دروغ زده و سرشار از خشونت، تحکم و لجبازی؛ خوش‌خدمتی‌ای را به استکبار جهانی می‌کند که مشخص نبود دشمن پس از صرف چه مدت زمان و چه میزان پولی می‌توانست به چنین رهیافتی دست پیدا کند.

    فرهادی که در سال ۸۸ و حتی پس از آن بارها به صورت علنی به حمایت از فتنه سبز پرداخت و خود را به عنوان یک "ستاره سبز" معرفی کرد در فیلم خود یک قاضی را هم نشان می‌دهد که در میانه تمام تقابلات متجددین و متشرّعین حضور دارد و دعواهای آنها را فیصله می‌دهد.

    فردی دارای محاسن و نشسته بر مسند قضاوت که گویا نمادی از همه آنچیزی است که اصغر فرهادی در هنگام روزهای سبز زندگی خود! به مقابله با آن برخاسته بود.

    مردی که مخاطب فرهادی اثری از منطق در حرفهایش نمی‌یابد و تکیه کلامش نیز این است: "می‌فرستمت بازداشت".

    قاضی‌ای که در فرازی از فیلم به کاراکترهای مقابلش می‌گوید: "اینکه کی دروغ می‌گه، کی راست می‌گه رو من تشخیص می‌دم!"

    در واقع، اصغر فرهادی در لحظه به لحظه فیلمش در حال ارسال پیامی به مخاطبانش است که دشمنان ایران اسلامی بیش از ۳۲ سال است که در حال تلاش برای القای آنها هستند.

    *شاه بیت فیلم فرهادی
    مفاهیمی مثل جلوه دادن خشونت، خشک‌مغزی، عقب‌ماندگی، تقابل زندگی خوب با دین و شرع و حجاب، نبودن امید مطلوب در ایران و... همه و همه مفاهیمی است که شاه بیت آنها را می‌توان در فیلم فرهادی دید.

    نکته‌ای که البته در فیلم‌هایی مثل سگ‌کشی، بدون دخترم هرگز و سنتوری هم به خوبی نمایان بود.

    دیالوگ‌های گلشیفته فراهانی در فیلم سنتوری هنوز در یاد جامعه ایرانی مانده است که چطور از وجود خشونت! در کشورش سخن می‌گفت.

    و البته شاید مخاطبان ما هم‌اکنون راز مجیزگویی‌های بی‌حد و حصر برخی روزنامه‌های (عموماً اصلاح‌طلب) کشور از بهرام بیضایی (کارگردان سگ‌کشی) و اصغر فرهادی و چرایی تیتر یک شدن مطالب مربوط به این دو نفر را متوجه شده باشند.

    در واقع همانطور که کامران نجف‌زاده، خبرنگار شاخص ایرانی نیز در یکی از صحبت‌های خود تأکید می‌کند، همواره کارگردانان و فیلم‌هایی توسط شبکه‌های مافیایی استکبار مورد توجه قرار می‌گیرند که از ایران تصویری خاکی‌تر و عقب‌مانده‌تر ارائه کنند و ماجرا وقتی جالب‌تر می‌شود که این معادله را با نگاهی به سابقه فرهادی و مواضع سیاسی‌اش که عمدتاً یا در حمایت از فتنه سبز ایراد شده و یا در آرزوی حضور دوباره‌ای از "گلشیفته فراهانی" و "جعفر پناهی" بیان شده‌اند تحلیل کنیم.

    حتماً نه آقای فرهادی، نه مخاطبانش و نه هیچ‌یک از ما هنوز صحبت‌های او را در جشن خانه سینما و یا در کنفرانس‌های خبری فراموش نکرده‌اند.

    اما در این زمینه نگاه به جدایی اصغر فرهادی از منظر استراتژیک نیز حائز اهمیت است. مقوله‌ای که البته باید دانست راز دسته‌ گل‌هایی که از سوی دشمن به سمت فرهادی پرتاب می‌شود در آن نهفته است.

    *دشمن همواره تلاش می‌کند به رنگ مؤلفه‌های جامعه درآید
    سعدالله زارعی کارشناس مسائل استراتژیک است.
    او در گفت‌وگو با ما به مبحثی با عنوان روش‌های تلاش دشمن برای سیطره بر یک جامعه اشاره می‌کند و می‌گوید: دشمن همواره تلاش می‌کند به رنگ مؤلفه‌های یک جامعه دربیاید و از ظرفیت‌های درونی آن جامعه برای رسیدن به هدفش استفاده کند.

    وی با بیان اینکه این یک پدیده شناخته شده است که همواره در طول تاریخ و در چالش‌های میان ادیان با کفار وجود داشته است، گفت: قرآن کریم در این زمینه به ماجرای پسر حضرت نوح(ع) اشاره می‌کند. این در حالی است که مسلماً پسر نوح نبی(ع) از نظر مبانی فکری تفاوت عمده‌ چندانی با بنیان‌های فکری پدر خود نداشته و حتماً حضرت نوح(ع) و یا لوط(ع) به اندازه سایر مردم و حتی بیش از آنها در مورد فرزندان و خانواده‌هایشان کار فکری و عقیدتی انجام می‌داده‌اند. اما می‌بینیم که پسر نوح(ع) سخنان کفار را بیان می‌کند و تریبون کفار می‌شود و البته سرانجام نیز با آنها هم‌سرنوشت می‌شود.

    این کارشناس مسائل استراتژیک می‌افزاید: این مسئله نشان می‌دهد که دشمن به خانه نوح نبی(ع) نفوذ کرده و می‌خواسته است از این ظرفیت برای شکست دین خدا استفاده کند.

    آیا هنوز هم می‌توان دیالوگ‌های منطبق با تئوری غرب پرستی و خودزنی متبلور در فیلم اصغر فرهادی را مشتی دیالوگ اتفاقی دانست و توسط فرهادی و از سر هنری که به آن منتسب شده در فیلم گنجانیده شده است؟

    آیا اکنون نمی‌توان از ورای رقص‌ نورهای جشنواره‌هایی مثل گلدن گلوب، آسیا پاسیفیک، بفتا و در آینده اسکار که در تمام آنها داستان جدایی نادر از سیمین به عنوان برنده و مهمان اکرام شده مطرح بوده و خواهد بود؛ به این سؤال پاسخ داد که چرا این جشنواره‌ها با این آب و تاب و راه و بیراه به این فیلم ایرانی و روایت فرهادی از جدایی جایزه می‌دهند؟

    *همه طرفداران فرهادی...
    در این راستا البته ما با مخالفان دانه‌درشتی هم مواجه هستیم.

    همه کسانی از جمله احمد مسجد‌جامعی وزیر ارشاد خاتمی و جواد شمقدری معاون سینمایی وزارت ارشاد احمدی نژاد.

    لابد آنها با تمام این استدلال‌ها و نشانه‌های بیّن مخالف‌اند که اینچنین با آب و تاب به تعریف و تمجید از این جدایی خطرناک! می‌پردازند و از جایزه دادن‌های استکبار به آن بر خود می‌بالند.

    مسجدجامعی و شمقدری هر دو از بابت دریافت گلدن گلوب به فرهادی تبریک گفته‌اند و از آن جالب‌تر ابراز تبریک مطول‌تر شمقدری است که برای کارگردان فیلم خوش‌ساخت اما بدمفهوم اصغر فرهادی اینچنین فرکانس می‌فرستد که: "اگر حجاب‌ها و موانع و تعصب‌ها کناری برود، هر روز شاهد اقبال و توجه دیگران به آثار فرهنگی و تولیدات سینمایی ایران خواهیم بود. آقای «اصغر فرهادی» توانست از این حجاب‌ها و موانع بگذرد!"

    البته در اینجا فرض نخواهیم کرد که خوشحالی و به خود بالیدن‌های شمقدری و مسجدجامعی برای این است که فرهادی با آنجلینا جولی عکس یادگاری گرفته و یا با جودی فاستر آمریکایی همنشین شده است.

    ما و امثال حاجی بخشی‌ها، مردمی که ۹ دی را خلق کردند، بسیجی‌هایی که در فتنه سال ۷۸ و ۸۸ شهید و مجروح شدند و همه کسانی که این کشور عزیز را با همه سختی‌هایش عاشقانه دوست داریم اما با این عرض ارادت‌های مقامات وزارتخانه‌های فرهنگ و ارشاد دو دولت یاد شده به این پی می‌بریم که اولاً دشمن تا آن اندازه در حرکت نرمش علیه ما موفق بوده است که دو مدیر فرهنگی ما به هیچ وجه متوجه عملیات‌های خطرناک او نیستند و به راحتی در بزرگی اسم‌ها و جذابیت رقص نورهای لیزری جشنواره‌های خارجی گم می‌شوند و ثانیاً نتیجه واضح‌تر این عرض ارادت‌ها آن است که گویا از نظر آقایان مفاهیم مطرح شده در فیلم فرهادی نه دروغ‌اند و نه ظالمانه و همچنین سر و دست شکستن برخی عوامل فیلم برای عکس یادگاری گرفتن و دست دادن با نمادهای پورنوی استکبار جهانی هم اشکالی ندارد.

    البته تبریک یک مقام دولت مشایی و احمدی نژاد به جدایی نادر ازسیمین
    چندان هم گزینه پیش‌بینی نشده‌ای نبود.

    چه آنکه دیدارهای مسبوق به سابقه مشایی با بازیگرانی بعضاً دارای پرونده قضایی یا بازیگرانی که بعداً تصاویر رقص و پایکوبی آنها منتشر ‌شد مؤید همین قبیل پیش بینی‌ها بود.

    ضمن اینکه دفاع‌های تمام قد برخی روزنامه‌ها از فرهادی و روایت جدایی‌اش که از مدت‌ها قبل شروع شده بود خود برای اهل معنا بیانگر کادوهای گل‌زده جریان انحرافی و جریان فتنه برای فرهادی بود.

    *ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کارند
    صحنه واضح آن است که این پیام‌های تبریک، این تیتر یک‌ها و اما آن جایزه‌ها و آن زنان برهنه و آن جشنواره‌ها همگی یک سعی واضح دارند و آن گم کردن حرف اصلی جدایی نادر از سیمین و لطمه‌ای است که این فیلم سعی دارد به نظام و کشور عزیز ایران بزند.

    اگر اصغر فرهادی خیال کرده است که آن جایزه‌ها و دست‌های لطیفی را که به حرام مسح می‌کند به خاطر عمق هنری بوده است که در فیلمش به خرج داده سخت در اشتباه است.

    حتماً شخص فرهادی هم معترف است که اگر جدایی نادر از سیمین ارزش هنری دارد حتماً فیلم‌های دیگری هم در ایران ساخته شده‌اند که ارزش هنری‌شان اگر در یک حالت بیشتر از فیلم فرهادی هم نبوده باشد کمتر از آن هم نیست اما اینکه چرا به‌به و چه‌چه اندیشکده‌های جنگ نرم آمریکا برای فیلم "جدایی نادر از سیمین" بلند است سؤالی است که اصغر فرهادی به آن بیندیشد شاید بهتر باشد.

    اعتراضاتی که شاید این روزها اصغر فرهادی از گوشه و کنار و از حلقوم امت حزب‌الله می‌شنود نه به‌خاطر این است که چرا در هنگام دریافت گلدن گلوب کراوات زده است و یا چرا با آنجلینا جولی دست داده است.

    *نه، آقای فرهادی
    نه آقای فرهادی. حتی اگر در ظاهر هم می‌بینی که اشارت‌هایی به این انتقادات می‌شود به این دلیل است که مردم پی به حرف اصلی‌تر و زهری است که هنر شما دارد در کام مردم و کشورتان می‌ریزد.

    آقای فرهادی، بزرگانی مثل سیدحسن نصرالله گفته‌اند که توان یک فیلم مستند حتی از یک گردان نیروی استشهادی هم بیشتر است.

    در دو طرف این جدایی به تصویر کشیده شده توسط شما، این ما و نظام سلطه هستیم که به خوبی معنای حرف نصر‌الله را می‌فهمیم آقای فرهادی.
    شما یا آقای شمقدری یا آقای مسجدجامعی یا هر کس دیگری که این روزها دلش به سوی شما پر می‌کشد شاید متوجه این معنا نشود (که گویا نمی‌شود!) اما محض اطلاع شما و همه آنهایی که دارند در کشورهای حامی ترور، جنگ و نسل‌کشی به شما جایزه می‌دهند، بگذارید، بگوییم که دریغ است ایران که ویران شود و ادامه ماجرا...!

    و حرف آخر...
    کاش پیش خودمان می‌ماندید آقای فرهادی و همه دوستانتان
    ما اگرچه دلمان گرفت وقتی پشت بلندگوی گلدن گلوب بی‌خیال هرچه مخاطب ایرانی از "مایکل بارکر" تشکر کردید و با آنجلینا جولی و جودی فاستر مسّ حرام داشتید.

    ما اگرچه تأکیدمان و تمام انتقادمان به پیام بد فیلم شماست و اینکه حواس شما و حواس آنهایی که دارند راه و بیراه بهتان جایزه می‌دهند، باشد که ما کلک مرغابی‌تان را فهمیده‌ایم و حنایتان دیگر در جامعه ایران رنگی ندارد.

    ولی اما آقای فرهادی همان که اول این سخن آخر گفتیم...
    ما دوست داشتیم پیش خودمان می‌ماندید. پیش ما بچه‌های ایران می‌ماندید و کف‌های مرتب و سوت‌های بلبلی ما در سینماها را به جایزه‌های ماتیک زده غربی نمی‌فروختید.

    آقای فرهادی، ما حتی اگر از دست شما عصبانی هم باشیم ولی معرفتمان که خدشه‌ای ندارد، دارد؟

    دل ما از این می‌سوزد که شما احتمالاً متوجه نبوده‌اید از دامن کسانی جایزه گرفته‌اید که نه تنها به مردم خودشان هم رحم نمی‌کنند و در وال‌استریت و ماجرای کلیسای دیویدی‌ها و غیره نمونه‌هایش را دیده‌اید بلکه خودشان هم بارها گفته‌اند به خون ایران و ایرانی تشنه‌اند.

    *چنانکه افتاد و دیدی
    جناب آقای فرهادی بخدا ما از این غلت زدن‌های شما در مقابل کسانی که یک روز سمیرا مخملباف را بردند و روز دیگر هم چنانکه افتاد و دیدی! گلشیفته فراهانی را با خود بردند.

    آقای فرهادی ولی ما همچنان دعا می‌کنیم که هیچوقت روی دیگر این آدم‌ها برای شما و خانواده‌تان آشکار نشود.

    راستی آقای فرهادی... آنها! به فیلمتان می‌گویند جدایی. منظورشان جدایی کی از کی است...؟! به این معنا اندیشیده‌اید؟

    گزارش از مسعود یارضوی
    منبع:فارس

    اللهم عجل لولیک الفرج


    لــــطــف الــــهـی بکند کار خویش
    مـژده رحـــــمــــــت برساند سروش




  2. # ADS
    Circuit advertisement
    تاریخ عضویت
    Always
    محل سکونت
    Advertising world
    نوشته ها
    Many

     

    حرز امام جواد

     

  3. #2
    اگه نباشه جاش خالی می مونه armahdian آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Apr 2010
    محل سکونت
    ایران
    نوشته ها
    250
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض

    از تمام عزیزان عذرخواهی میکنم اما به قول معروف دو کلمه هم از مادر عروس

    کیومرث پوراحمد این روزها چونان پروانه ای است که پیله غم هایش را دریده و به آسمان شادی پرکشیده! اصغر فرهادی فیلمساز محبوب اوست؛ بنابراین چندان عجیب نیست که اعطای جایزه گلدن گلوب به "جدایی نادر از سیمین"، در این سال های زمستانی سینمای ایران، برای کارگردان "بی بی چلچله" بهار باشد.

    پوراحمد اگر چه وجودش آکنده از تلخی هایی است که آبشخورشان دگماتیسم حاکم بر هنر این مرز و بوم است، ولی در 62 سالگی، با امیدی جوانانه، جایزه اسکار احتمالی "جدایی نادر از سیمین" را پایان شب یلدای سینمای ایران می داند و امیدوار است که با این جایزه، اتوبوس شب در این سینما به ایستگاه آخر خود برسد.

    او در گفتگويي اصغر فرهادی را می ستاید و منتقدان "جدایی نادر از سیمین" را به باد انتقاد می گیرد؛ نقدهای پوراحمد بر منتقدان سیاسی و غیرسیاسی اصغر فرهادی، درشت می نماید و درست. سخنان این فیلمساز طناز تلخ مزاج را بخوانید.

    آقای پوراحمد، مراسم اعطای جوایز گلدن گلوب را دیدید؟ وقتی اصغر فرهادی جایزه را برد، چه احساسی داشتید؟
    خانه ما خانه 35 سال ساخت است. شوفاژهای خانه خراب شده و خانه سرد است. سرد سرد! توی این سرما دیروقت شب جلوی تلویزیون نشسته بودم و منتظر شروع پخش مراسم گلدن گلوب بودم. شروع شد و دیدم. دیدن چهره هایی که آنها را دوست داریم.

    بازیگرانی مثل مورگان فریمن که در فیلم درخشانی از کلینت ایستوود، نقش نلسون ماندلا را بازی کرد و یا آنجلینا جولی با آن پس زمینه کارهای انسانی اش یا آل پاچینو، براد پیت، یا سیدنی پواتیه که جایزه یک عمر فعالیت مورگان فریمن را اعلام کرد، وقتی ما جوان بودیم، برای خودش سوپراستاری بود! جرج کلونی دوست داشتنی و اسکورسیزی بزرگ (رئیس) و استیون اسپیلبرگ که به راستی در حد هیچکاک و فورد تاریخ ساز سینماست. و دی کاپریوی همیشه دوست داشتنی ، یعنی همه کسانی که برای ما رویا می سازند و ما با آنها زندگی می کنیم و بهترین فیلم های جهان را از آن ها می بینیم، در مراسم گلدن گلوب حضور داشتند.

    در چنین جمع پرستاره ای، مدونا - که مولانای ما را به جهان شناسانده است - نام اصغر فرهادی را اعلام می کند و جایزه را به اصغر فرهادی می دهد. اصغر فرهادی هم آمد و خیلی مختصر اما درجه یک و عالی حرف زد. یک جمله کوتاه گفت و در همان یک جمله خیلی حرف ها را زد، گفت که مردم ایران واقعاً‌ صلح طلب هستند.

    در چنین شرایطی، یعنی در یک شب سرد زمستانی، با این وضعیتی که جامعه سینمای ما دچار آن شده است، یعنی انحلال خانه سینما، مشکلات فیلمسازی و انواع و اقسام فشارها... به قول رند خراسان مهدی اخوان ثالث: هوا بس ناجوانمردانه سرد است / سلامت را نمی خواهند پاسخ گفت / که سر ها در گریبان است/ زمستان است / زمستان است! اما جایزه ای که اصغر فرهادی برد، این زمستان را برای من بهار کرد.

    با خودم فکر می کردم که امسال، بعد از چند سال که ذهن و دست و قلمم قفل شده و نمی توانم برای ماهنامه فیلم بهاریه بنویسم، الان روح و دست و قلمم آماده نوشتن یک بهاریه است. بهاریه را وقتی می نویسم که بهاریه های "جدایی" باز هم بهاری تر شده است. فرهادی و جولی

    جدایی نادر از سیمین طی کم تر از یک سال 53 جایزه گرفته و من فکر می کنم که جایزه اسکار را هم ببرد و بالاخره ما می توانیم طعم خوش اسکار را هم بچشیم. بدون تردید اسکار مهمترین جایزه سینمایی جهان است زیرا کسی که حتی فقط کاندیدای دریافت این جایزه هم می شود، تحولی اساسی در زندگی اش رخ می دهد. اسکار تنها جایزه ای است که زندگی برنده اش را زیر و رو می کند.

    اسکار احتمالی جدایی نادر از سیمین مهم تر است یا نخل طلای طعم گیلاس کیارستمی؟
    اسکار مهمتر است. جوایز جهانی هیچ تاثیری در سینمای ایران و زندگی برندگان شان ندارند. فقط جوایز جشنواره های کن، ونیز و برلین ممکن است در زندگی فیلمسازان تاثیرگذار باشد؛ تأکید می کنم: "ممکن است. "تازه باید ابر و باد و مه و خورشید و فلک در کار باشند تا نخل طلای کن یا شیر طلایی ونیز در زندگی یک فیلمساز تاثیر ویژه ای بگذارد؛ اما اسکار تأثیرش "رد خور" ندارد.

    اسکار جایزه ای است که سرنوشت یک سینماگر را تغییر می دهد. نمونه اش شهره آغداشلوی خودمان که فقط کاندیدای اسکار شد اما همین کاندیداتوری زندگی او را متحول کرد و موجب راه یافتن او به بازار عظیم تولیدات سینمایی و تلویزیونی آمریکا شد و الان کارهای او در سطح جهان و با تماشاگران میلیاردی مطرح است و دیده می شود.

    شما قبل از موفقیت جهانی " جدایی نادر از سیمین " هم معتقد بودید اصغر فرهادی، جزو بزرگان تاریخ سینمای ایران است.
    بله، من حتی قبل از "چهارشبه سوری" چنین حرفی زدم. بعد از اینکه دو تا فیلم اول فرهادی را دیدم، یعنی رقص در غبار و شهر زیبا، به این نتیجه رسیدم که فرهادی فیلمساز بزرگی است و با گذشت زمان هم معلوم شد که او نه تنها فیلمساز بزرگی است بلکه بزرگی اش روز به روز بیشتر شده و کارش تکامل یافته.

    فرهادی چه در نوشتن فیلمنامه و چه در ساختن فیلمش، روز به روز به کمال بیشتری رسیده و خوشا به حالش که در میانه سالی به چنین جایگاهی رسید. من شخصاً به او خیلی افتخار می کنم و اگر "جدایی نادر از سیمین" اسکار را ببرد، دیگر بهاری همیشه بهار از راه می رسد! اگر تا پیش از این، کسانی بودند که مخالف جایگاه رفیع فرهادی در سینمای ایران بودند، از این به به بعد دیگر همه به بزرگی او اعتراف خواهند کرد.

    بین "درباره الی" و "جدایی نادر از سیمین" اگر بخواهید یکی را انتخاب کنید، کدام را فیلم بهتری می دانید؟
    جدایی نادر از سیمین، فیلم تاثیرگذارتر و جذابتری است. البته همه فیلم های فرهادی تا به امروز خوب بوده اند. من همین چند روز پیش دوباره "شهر زیبا " را دیدم. واقعاً فیلم جذاب، هنرمندانه و تاثیرگذاری است.

    به نظر شما، چرا موفقیت "جدایی نادر از سیمین" با استقبال سرد رسانه های برخی جریان های سیاسی مواجه شد؟
    شما در طول این بیست و چند سال گذشته تا به امروز، که سینمای ایران این همه جوایز بین المللی را برده و تعداد این جوایز مدت هاست از مرز هزار گذشته است کدام رسانه دولتی را دیده اید که از موفقیت فیلمسازان ایرانی خوشحال شوند و جشنی بگیرد و شادباشی بگوند؟ وقتی کیارستمی نخل طلا گرفت، با برخورد خیلی سردی مواجه شد. جعفر پناهی هم که شیر طلایی ونیز را گرفت، با او هم همین طور برخورد کردند و...و...و... .

    دلیل این برخورد سرد چیست؟
    دوست ندارند دیگر ! دوست ندارند، زور که نیست، دوست ندارند. "جدایی نادر از سیمین" مثل خیلی از فیلم های دیگر ربطی به وزارت ارشاد و دولت ندارد. البته خوشبختانه برای اولین بار، من دیدم که آقای شمقدری از "جدایی نادر از سیمین" دفاع کرد و پیامی هم داد و اظهار امیدواری کرد که این فیلم جایزه اسکار را هم ببرد. اما اصولاً این جور فیلم ها ربطی به دولت ندارند و موفقیت شان هم با استقبال مواجه نمی شود.

    وقتی می گویم دولتی، منظورم این نیست که بودجه فیلم را دولت داده یا نه . منظورم این است که فیلم به سفارش دولت ساخته شده باشد. "اتوبوس شب" یا "خانه دوست" عباس کیارستمی هم به یک معنا دولتی بودند؛ چون هزینه ساخت آن ها از سوی سیمافیلم و کانون پرورش فکری کودکان تامین شد. دولت سرمایه این فیلم ها را داد ولی آن قدر سعه صدر داشت که در محتوای آن دخالتی نکند. ولی کدام فیلمی بوده که به سفارش دولت ساخته شود و توانسته باشد در جهان موفقیتی کسب کند؟

    برخی به اصغر فرهادی ایراد گرفتند که چرا با آنجیلنا جولی دست داده ای و رفتار دیپلماتیک حکومت ایران را رعایت نکرده ای. نظر شما درباره این انتقاد چیست؟
    اولاً اصغر فرهادی دیپلمات نیست که بخواهد رفتار دیپلماتیک حکومت ایران را رعایت کند. اما حالا که چنین کاری کرده، من پیشنهاد می کنم وقتی به ایران برگشت، به جرم این که با آنجلینا جولی دست داده او را شلاق بزنند! اصغر فرهادی را به دادگاه ببرند تا معلوم شود که دست دادن با زن نامسلمان چند ضربه شلاق دارد. بعد شلاقش بزنند! این خیلی خوب است و تکلیف دیگران را هم روشن می کند. مجلس هم که تصویب کرده است مجازات آنتن ماهواره داشتن شلاق است. اساسا شلاق خیلی کارساز است و همه مسائل را حل می کند ،‌تردید نکنید. به خصوص شلاق زدن فرهادی دل بعضی ها را خنک می کند.

    ارزیابی تان از موضع ابراهیم حاتمی کیا درباره "جدایی نادر از سیمین" چیست؟
    حاتمی کیا زمانی فیلمساز محبوب من بود ولی الان برای من نه تنها محبوب نیست بلکه نامحبوب هم هست. به غیر از حاتمی کیا، شنیدم که مسعود فراستی هم افاضاتی فرموده اند. حرف این ها واقعاً چه اهمیتی دارد؟ فیلمی با این وسعت در جهان دیده شده و جهان را تحت تاثیر قرار داده است، بگذار دو نفر هم هر چه می خواهند بگویند. یکی نیست بگوید آقای حاتمی کیا! جنابعالی که خودت رفتی آلمان و فیلم ساختی و خود من را منقلب کردی و آن موقع بهت دست مریزاد گفتم. اگر فیلمت جهانی نشد به اصغر فرهادی چه مربوط است؟

    یعنی موضع حاتمی کیا را ناشی از حسادت می دانید؟

    چیزی توی این مایه ها! وگر نه اصغر فرهادی، کی در صف "سفارت خرس نشان " ایستاده است؟ فرهادی کدام فیلمش را برای فستیوال های جهانی ساخته است. فرهادی فیلم هایش را برای ایران ساخته است. "جدایی نادر از سیمین" در جشنواره فجر هم بیشترین جایزه را گرفت. اکرانش در ایران هم بسیار موفق بود و با استقبال مردم مواجه شد.

    اصغر فرهادی آدمی نبوده که فیلم ساخته باشد تا به فلان جشنواره برود. او فیلمی درباره دغدغه های شخصی خودش ساخته است. من این حرف را درباره آن یکی آقا می گویم که فکر می کند اگر دو برنده جایزه اسکار را وارد فیلمش کند، فیلمش اسکاری می شود. چقدر این رویکرد کوته بینانه است. شما باید دغدغه و زخم و خلاقیت داشته باشی تا فیلمت جهانی و اسکاری شود.

    منظورتان از "آن یکی آقا" کیست؟
    آن یکی آقا، آن یکی آقا است که امروز سبز است و فردا قرمز و پس فردا آبی و روز بعدش بنفش! با هر بادی که می وزد، رنگ عوض می کند. ما زمان شاه هم این تجربه را داشتیم که میلیارد میلیارد خرج کردیم، کل هالیوود را و آنتونی کوئین را برداشتیم آوردیم ایران که فیلم جهانی بسازیم. آن فیلم ها نه در زمان خودش و نه حالا در هیچ جا، مطلقا هیچ جا حتی اسمی ازشان نیست. فیلم ها با تولید و پروداکشن گُنده، گُنده نمی شوند. اصغر فرهادی "جدایی نادر از سیمین" را با همین دوربین های قراضه و امکانات نصفه نیمه ای ساخت که در تولید همه ی فیلم های سینمای ایران استفاده می شوند.

    برخی از فیلمسازان قبلاً می گفتند فیلم های کیارستمی تصویری بدوی از جامعه ایران نشان می دهند و به همین دلیل با استقبال غربی ها مواجه می شوند. اما فرهادی در فیلم هایش تصویر بدوی از جامعه ایران ترسیم نمی کند و به محیط های شهری مدرن می پردازد.

    دقیقاً. فضا و شخصیت ها و رابطه های "جدایی نادر از سیمین" کجایش بدوی است؟ آدم ها در آپارتمان زندگی می کنند و اتومبیل و ماشین رختشویی و سایر امکانات مدرنی را دارند که در همه جوامع مدرن وجود دارد.

    مسائل و دغدغه های شخصیت های فیلم فرهادی، مسائل آدم های شهری و مدرن بود.
    بله. هیچ بدویتی در این فیلم نبود. اگر ترسیم بدویت دلیل جایزه گرفتن فیلم های کیارستمی بود، پس چرا "جدایی نادر از سیمین" جایزه گرفت. دلیل این جایزه گرفتن ها، نه پرداختن به بدویت که پرداختن به انسانیت است. پرداختن به عاطفه و جدایی است. دلیلش نشان دادن بچه ای است که نمی داند پدرش را انتخاب کند یا مادرش را. دلیلش نشان دادن آن پدری است که بیماری آلزایمر دارد و پسرش می گوید: "اون نمی دونه من پسرشم، من که می دونم اون پدرمه." این چیزهاست که بر مردم جهان تاثیر می گذارد.

    عباس کیارستمی بیش از چهل سال پیش، "نان و کوچه" را ساخت که اولین فیلمش بود. کیارستمی "نان و کوچه" را با نگرش کاملاً متفاوتی نسبت به همه فیلمسازان جهان ساخت. او آخرین فیلمش یعنی "کپی برابر اصل" را هم با بینشی کاملاً متفاوت از همه فیلمسازان دنیا ساخت. اصلاً بینش ویژه عباس کیارستمی موجب موفقیت های او در دنیا شد، نه ترسیم تصویر بدوی از جامعه ایران.

    کیارستمی البته پیشرفت و تکامل داشته اما پایه بینش کیارستمی به عالم و آدم، از ابتدا همین بینش ویژه بوده است. اگر این آقایان منتقد این نکته را درک کنند و حسادت هم نورزند، دیگر چنین انتقاداتی را مطرح نمی کنند.

    در ایران عموماً اقشار متوسط و مدرن جامعه ایران از "جدایی نادر از سیمین" استقبال کردند که نیروهای اجتماعی دموکراسی خواه جامعه ایران ارزیابی می شوند. این هم انگار در برخی از موضع گیری ها علیه "جدایی نادر از سیمین" تاثیرگذار بوده است.
    جدایی نادر از سیمین، فیلمی است مربوط به طبقه متوسط جدید. اصغر فرهادی هم خودش عضو همین طبقه است. او درباره طبقه خودش فیلم ساخته است. اگر این فیلم تاثیرگذارتر از "رقص در غبار" است، علتش همین است که او درباره کسانی فیلم ساخته که آنها را به خوبی می شناسد.

    مسعود بهنود هم در جایی نقدی بر اصغر فرهادی نوشت. حرف او این بود که اصغر فرهادی در مراسم گلدن گلوب می توانست جملات عمیق تر و فکر شده تری بگوید و ای کاش از آن تریبون استفاده بهتری می کرد.
    بله، شاید اگر فرهادی مشورت می کرد، می توانست جمله بهتری بگوید. ولی به نظر من، همین جمله او هم خیلی خوب بود. او با همین جمله کوتاهش درباره "مردمی که صلح طلب اند"، خیلی چیزها را گفت. دمش گرم!

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  
کانال سپاه