دانشمندان موسسه فناوري ماساچوست اخيرا موفق به ساخت يك دستگاه انتقال آراناي شدهاند كه در آن اين ماده در كرههاي ريز با تراكم بالا بستهبندي شده تا به سلامت به مقصد مورد نظر برسد.
به گزارش سرويس علمي خبرگزاري دانشجويان ايران(ايسنا)، در دهه گذشته دانشمندان به دنبال درمانهاي مبتني بر دخالت آراناي بودهاند كه ژنهاي ناقص را مسدود ميكند؛ اما تنها مشكل آنها شناسايي شيوهاي براي انتقال آن به مقصد بود.
در اكثر موارد آراناي مداخلهگر كوتاه در مواجهه با آنزيمهايي كه عليه عفونت ويروسهاي آراناي مبارزه ميكنند، به سرعت درون بدن تجزيه ميشوند.
اين محققان با سيستم جديد خود كه در مجله Nature Material منتشر شده، توانستند بيان ژنهاي خاص را با دوز كمتري از ذرات مسدود كنند.
چنين ذراتي ميتوانند به ارائه يك شيوه جديد براي درمان سرطان و همچنين ديگر بيماريهاي مزمن كه در پي ژنهاي ناقص ايجاد شدهاند، بپردازند.
دانشمندان از سالها پيش به شيوههاي مختلف براي شبيهسازي عملكرد آراناي براي هدف قرار دادن ژنهاي خاص مانند بستهبندي آن در نانوذرات چربي يا مواد معدني مانند طلا دست زده بودند. اگرچه بسياري از اين راهها موفقيتآميز بودند اما انتقال ميزان زياد از آراناي بر روي آنها مشكل است.
محققان ماساچوست براي غلبه بر اين مانع تصميم به بستهبندي آراناي به شكل يك رشته بلند قابل جمع شدن در يك كره ريز فشرده گرفتند. آنها از شيوه همگذاري آراناي استفاده كردند تا رشتههاي بسيار بلند از آراناي را از يك توالي تكراري از 21 نكلئوتيد را توليد كنند؛ اين قطعات با يك رشته كوچكتر جدا شده بودند.
اين محققان در پژوهش خود اين كرهها را با برنامهريزي آنها براي انتقال تواليهاي آراناي جهت انسداد ژني كه موجب درخشش سلولهاي تومور در موشها ميشد، آزمايش كردند. آنها دريافتند كه اين شيوه ميتواند به ميزان شيوههاي معمول به انسداد ژنهاي خاص بپردازد.
برنامه آينده اين دانشمندان، طراحي كرههايي با پوشش پليمر براي هدف قرار دادن سلولهاي تومور يا ديگر بيماريها است. آنها همچنين در حال كار بر روي كرههاي حامل دياناي براي كاربردهاي بالقوه در ژن درماني هستند.