من شب هايي توفيق نماز شب ازم سلب مي شود هر چقدر دقت مي كنم كه روزم چه تفاوتي با روزي كه توفيق نماز شب داشته ام داشته است به جايي نمي رسم كه چه تفاوتي بوده است كه اون شب توفيق داشته ام و شب ديگر نداشته ام؟
دلايل نداشتن توفيق براي نماز شب چيست؟
علل محرومیت از نماز شب
1.گناه
مردی نزد علی امیر مومنان(ع) آمد و عرض کرد ، من از نماز شب محروم شدم، علی (ع) فرمود: تو کسی هستی که گناهانت تو را به بند کشیده است.
2.دروغ
در حدیث دیگری از امام صادق(ع) میخوانیم: انسان گاهی دروغ میگوید و سبب محرومیتش از نماز شب میشود، هنگامی که از نماز شب محروم شد از روزی (ومواهب مادی و معنوی)نیز محروم میشود.
3.پرخوری
امام علی (ع) میفرماید : هر کس پرخوری کند از نماز شب محروم میشود و هر کس تمام شب را بخوابد، نورانیت و بر افروختگی چهره را از دست میدهد و هر کس با فاسقان و بدان دوستی و رفاقت کند از بلاهای دنیا در امان نمیماند.
4.عجب
پیامبر خدا میفرماید : (خدای عزوجل فرمود) :
گاه باشد که یکی از بندگان مومن من در عبادت من میکوشد و از بستر خود بر میخیزد و بالین خوش را رها میسازد و شبها به عبادت من میپردازد و در راه بندگی من خود را به رنج می افکند ، اما من از روی لطف و محبت به او و برای حفظ جانش یکی دوشب چرت را بر وی مسلط میکنم و او میخوابد و صبح بر میخیزد و نمازش را میخواند در حالی که از نفس خود در خشم است و آن را سرزنش میکند.
اگر رهایش کنم تا همچنان به عبادت من ادامه بدهد دچار خود پسندی میشود و خودپسندی موجب میشود تا به کارهایش مغرور گردد و از همین جا آنچه مایه هلاکت اوست به وی در میرسد زیرا به اعمال خویش مغرور میگردد و چندان از خود راضی میشود که گمان می برد از همه عابدان برتر است، و در عبادتش مرز تقصیر را پشت سر گذاشته است. در این هنگام از من دور میگردد در حالی که خیال میکند به من نزدیک میشود.
کلینی قدس سره در باب ذنوب از کتاب ایمان و کفر، نقل می نماید که امام صادق علیه السلام فرمود: ((چون مرد گناه کند، از نماز شب محروم گردد و عمل زشت ، از چاقویی که در گوشت فرو رود، سریعتر در کسی که مرتکب آن شده ، فرو می رود)).(1)(2)
1- ج 2، ص 290 (کافی معرب ).
2- رساله لقاءالله ، ص 197.
1- گاهى خستگى زياد مغز و اعصاب و وضعيت مزاجى خواب را سنگين و طولانى مىكند. پرخورى در شب، خود علّتى ديگر براى خواب طولانى و سنگين مىباشد.
2. ضعف اراده: نماز شب اراده و عزم مىخواهد. خواستن تنها كافى نيست، بايد با تصميم جدى خوابيد. ضعفِ اراده جزء مهمترين عوامل محروم ماندن از نماز شب و سحرخيزى مىباشد. بايد با اين ضعف و سستى اراده مبارزه كرد. امام على(ع) مىفرمايند: «ضادّوا التوانى بالعزم؛ به وسيله عزم، با سستى مبارزه كنيد»، (همان، ج 6، ص 305، ر 12624).
تفكر در اهميت نماز شب و خواندن دعاهاى قبل از خواب، براى تقويت اراده و عزم مفيدند. در هر صورت، اگر گاهى موفق به نماز شب نشديد، قضاى آن را به جا آوريد. نماز شب بايد از كم شروع شود، با حذف مستحبات طولانى آن، مىشود همه آن را در ده دقيقه خواند؛ ولى اگر حال خوشى دست داد، طولانى كردن آن به اندازه كشش حال، اشكالى ندارد. در آخر سفارش اكيد مىشود كه فقط با عمل به اين راهكارها و عزم جزم و اراده محكم مىتوان هر شب به نماز شب موفق شد.
سعى كنيد بدون كوك كردن ساعت بيدار شويد. عادت به نماز شب و سحرخيز، ممكن است حداقل دو سال طول بكشد؛ بنابراين از افت و خيزها بيدار شدنها و بيدار نشدنها، سستى و سردى به خودراه ندهيد.
ناگفته نماند پيدايش گوهر در صدف و استحصال طلا از معدن نياز به تلاشهاى فراوان و سوز و گدازها دارد. در مسايل معنوى نيز قابليت سعادت را بايد فراهم آورد و اين راه براى همگان گشوده است. اگرچه قابليت سعادت از جهت شرايط محيطى و عوامل ژنتيكى براى برخى بيشتر فراهم است اما آنچه نقش اساسى دارد، اراده و تلاش خود انسان است «والذين جاهدوا فينا لنهدينهم سبلنا ؛ و كسانى كه در راه ما كوشيدهاند به يقين راههاى خود را بر آنان مىنماييم».
در صورتى كه نشاط عبادت داريد، سفارش شده است كه نمازهاى مستحبى را طولانى كنيد. اما نمازهاى واجب را در حد متعارف برگزار كنيد و دعا و مناجات اگر در مكان خلوت آثار معنوى آن براى خود فرد و اطرافيان بيشتر است و از ايجاد حساسيت و مخالفتهاى ناخواسته جلوگيرى مىشود ودر صورتى كه جاى خلوت پيدا نشود. دعا را مىتوان آهسته و با حالت نجوا خواند. و براى جلوگيرى از تظاهر به ديندارى توجه شما را به متن زير جلب مىكنيم. در خصوص نماز شب توصيه شده است سه آيه آخر سوره كهف را هنگام خوابيدن بخوانيد و ساعت مقرر را در دل بگذرانيد.
بهتر است هنگام قرائت و خوابيدن با وضو باشيد تا قابليت قلب فزونتر و رفع حجاب و دفع موانع سريعتر به انجام رسد.
porseman.org
پ.ن : من به جوابی که میخواستم رسیدم ..