برترى زهرای مرضیه بر پیامبران الهی
شكى نیست كه رسول خدا صلى اللَّه علیه و آله، در میان تمام مخلوقات عالم، برترین آنان است و اگر نور پاك او نبود و وى قدم به هستى نمىگذاشت، بدون تردید، خداوند متعال دگران را خلق نمىكرد. (1)
و از سوى دیگر در احادیثى كه از طریق عامه و خاصه نقل شده، پنج تن آل عبا، همگى نور واحد و در پیشگاه الهى به یك میزان خواهند بود، (2) هر چند برترى پیامبر صلى اللَّه علیه و آله بر دیگران مسلم است.
و در حدیثى رسول خدا مىفرمایند: «من برترین انسان جهان براى اولین و آخرین هستم و بعد از من على علیهالسلام برترین مخلوقات جهان است، بدانید كه اول ما مثل آخر ما و آخر ما مثل اول ما مىباشد. (3)
و از سوى سوم از خود پیامبر خدا مىخوانیم كه مىفرمایند:
«حسن و حسین بهترین انسان روى زمین بعد از من و پدرشان مىباشند و مادرشان بهترین زن عالم است.» (4)
و در سایر سخنان پر بار اهلبیت مىخوانیم كه خداوند انبیا را بر دیگران تفضیل داده و آنان را نیز در مراتب كمال و فضیلت یكسان نیافریده، بلكه چند نفر آنان كه به اولوالعزم معروفند، بر سایر سفیران آسمانى مقدم داشته و اهلبیت عصمت و طهارت علیهمالسلام را نیز بر این (انبیا اولوالعزم) برترى داده است. (5)
و بالاخره در یك روایتى از امام صادق علیهالسلام آمده است: تمام پیامبران گذشته براى معرفت حقوق و ولایت ما مبعوث شدهاند و موظف بودهاند ما را بر دیگران مقدم بدانند.(6)
اگر به دقت و بدون ذهنیت این احادیث را مورد نظر قرار دهیم به این نتیجه خواهیم رسید كه انبیاى الهى همگى معصوم بودند و اینكه على، فاطمه، حسن و حسین علیهمالسلام، بعد از پیامبر خدا صلى اللَّه علیه و آله، از همهى آنان برترند، بدون تردید در تمام فضائل و از جملهى در عصمت بر همهى آنان تفوق دارند.(دقت فرمایید.)
از طرف دیگر در فصل ششم این كتاب روایات متعددى را از طریق اهل سنت و تشیع ملاحظه فرمودید كه اگر على نبود، براى فاطمه علیهاالسلام كفو و همتایى پیدا نمىشد، خواه آدم و انسانهاى دیگر.
علما و دانشمندان بزرگ و محققین عالیقدر از این حدیثها نیز، تفوق و برترى على و فاطمه علیهمالسلام را بر همهى انسانها جز رسول خدا استفاده كردهاند. در این صورت براى فاطمهى زهرا علیهاالسلام فوق عصمت ثابت مىشود، زیرا به استناد این حدیثها، فاطمه علیهاالسلام برابر على است و چگونه مفروض است كه انسان عاقل، در دو تساوى یكى را بر دیگرى مقدم بدارد؟
گواهى ملائكه بر عصمت فاطمه علیهاالسلام
از روایات متعددى استفاده مىشود كه جبرئیل و سایر ملائكه آسمانها، بر حضرت فاطمه علیهاالسلام نازل شده و با وى به مكالمه و مصاحبه پرداخته و در ضمن سخنان خود، در فضائل و مناقب آن بانوى گرامى، مطالبى مىگفتند كه عصمت آن بزرگوار از آنها ثابت مىشود؛ اینك به دو مورد اشاره مىكنیم:
قال رسول اللَّه صلى اللَّه علیه و آله: «... ابنتى فاطمه، و انها لسیده نسا العالمین فقیل: یا رسول اللَّه! اهى سیده نسا عالمها؟ فقال: ذاك لمریم بنت عمران، فاما ابنتى فاطمه فهى سیده نسا العالمین من الاولین و الاخرین و انها لتقوم فى محرایها فیسلم علیها سبعون الف ملك من الملائكه المقربین و ینادونها بمانادت به الملائكه مریم فیقولون یا فاطمه! ان اللَّه اصطفیك و طهرك و اصطفیك على نسا العالمین. (6)
پیامبر خدا صلى اللَّه علیه و آله فرمودند: دخترم فاطمه سرور زنان عالمیان است. از او سئوال شد یا رسول اللَّه! سرور زنان زمان خودش؟ فرمودند: این امتیاز محدود، مربوط به حضرت مریم است، ولى دخترم فاطمه برترین زن عالمیان از اولین و آخرین است. او هنگامى كه در محراب عبادتش قرار مىگیرد، هفتاد هزار ملائكه از مقربین درگاه الهى بر او سلام و درود مىفرستند و او را مخاطب قرار مىدهند، با آن جملهاى كه مریم را مخاطب قرار داده بودند، و چنین مىگویند: اى فاطمه! خداوند تو را برگزیده و پاك ساخته و تو را بر تمام زنان عالمیان برترى داده است.
و حضرت صادق علیهالسلام مىفرمایند:
انما سمیت فاطمه محدثه لان الملائكه كانت تهبط من السما فتنادیها كما تنادى مریم بنت عمران فتقول: یا فاطمه! ان اللَّه اصطفیك و طهرك و اصطفیك على نساء العالمین. فتحدثهم و یحدثونها فقالت ذات لیله: الیست المفضله على نسا العالمین مریم بنت عمران؟ فقالوا: ان مریم كانت سیده نساء عالمها و ان اللَّه عزوجل جعلك سیده نساء، عالمك و عالمها و سیده نساء الاولین و الاخرین. (7)
از این جهت یكى از نامهاى فاطمه «محدثه» بود، كه ملائكه به حضور او مىآمدند و مانند مریم با وى سخن مىگفتند، از جمله روزى به او گفتند: اى فاطمه! خداوند تو را برگزیده و تو را بر زنان دیگر جهان برترى داده، هم سخنان او را گوش مىدادند و هم به وى سخن مىگفتند.
فاطمه از ملائكه پرسید: مگر طبق آیهى چهل و دو سورهى آلعمران، مریم برترین زن جهان نیست؟ ملائكه گفتند: مریم سرور زنان زمان خود بود، ولكن تو سرور زنان معاصر و اولین و آخرین و حتى سرور زنان عصر مریم هستی.(8)
این دو حدیث كه به عنوان نمونه انتخاب گردید، فاطمه علیهاالسلام را سرور زنان جهان، برگزیدهى خدا، همنشین و همصحبت ملائكه و جبرئیل- كه مقربان درگاه الهى- بودند، نامیده است. در این صورت مىتوان به عصمت زهرا علیهاالسلام تردید كرد؟!
پی نوشت:
1ـ لولاك لما خلقت الافلاك و لو لا على لما خلقتك و لولا فاطمه لما خلقتكما؛ عوالم، ج 11 ص 25 و 26.
2ـ على علیهالسلام مىفرمایند: رسول خدا به منزل ما آمدند، در حالى كه من در خواب بودم، او بعد از مذاكره با دخترش به او فرمودند: «انى و ایاك و هذین و هذا الراقد فى مكان واحد.» یعنى من و تو (دخترم) و این حسن و حسین و اینكه خوابیده (على) در یك مكان و منزله مى باشیم؛ فرائد السمطین، ج 2، ص 28 ش 367.
3ـ انا سید الاولین و الاخرین و انت یا على! سیدالخلائق بعدى، اولنا كاخرنا و آخرنا كاولنا؛ بحارالانوار، ج 26، ص 316.
4ـ الحسن و الحسین خیر اهلالارض بعدى و بعد ابیها و امهما افضل نسا اهلالارض؛ بحارالانوار، ج 26، ص 272.
5ـ عن الصادق علیهالسلام: ان اللَّه فضل انلى العزم من الرسل بالعلم على الانبیا و ورثنا علمهم و فضلنا علیهم فى فضلهم... ؛ بحارالانوار، ج 26، ص 199،
6ـ ما من نبى جا قط الا بمعرفه حقنا و تفضیلنا على من سوانا؛ اصول كافى، ج 1، ص 437.
7ـ عوالم، ج 11، ص 99.
8ـ بحارالانوار، ج 43، ص 78.
بخش تاریخ و سیره معصومین تبیان
منبع: کتاب « تحلیل سیره فاطمه زهرا سلام الله علیها»، على اكبر بابازاده.