شایدتا به حال اصطلاح DNS را بارها شنیده باشید، کسانی که وبگرد حرفه ای هستند، حتماDNS را بارها دیده و یا شنیده اند. DNS مخفف Domain Name System"" است.
وقتی شما می خواهید وارد سایتی بشوید، باید آدرسweb server خود را در web browser خود وارد کنید.یک روش برای مشخص کردن server ، دانستن IP آدرس آن است. مثلا 63.72.51.85=www.ciwcertified.com. اما به خاطر سپردن آدرس IP دشوار است. به هر حال همه کاربر ها ترجیح می دهند تا به جای استفاده از این اعداد و ارقام از domain names استفاده کنند، چرا که استفاده کردن و به خاطر سپردن آنها به مراتب راحت تر است.
در حقیقت DNS، IP addresses را به اسامی مشخص و ساده ترجمه می کند. مثلا وب سرور سایت yahoo می تواند 65.20.35.79 باشد.( اعداد IP صرفا برای مثال است.) که می توان از صریق آدرس [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] هم به آن دسترسی پیدا کرد.سرویس DNS در سطح اینترنت نقشی حیاتی را بازی می کند. به طوری که اگر این سرویس در اینترنت از کار بیافتد باعث می شود اینترنت به هیچ عنوان توانایی کار کردن را نداشته باشد. به طوری که شما هر چه در قسمت آدرس مرورگر اینترنتی خود بنوسید به هیچ نتیجه ای نرسید و در صورتی می توانید به سایت های مورد نظر دسترسی پیدا کنید که آدر انها را به صورت IP بنوسید :
مثلا به جای MSN.COM باید بنویسید : 207.68.172..246 که فکر می کنم به خاطر سپردن آن برای کاربران خیلی سخت باشد.
در واقع هم domain name و هم IP address، کاربر را به یک وب سرور مشخص هدایت می کند، اما domain name، هم برای استفاده، و هم برای به خاطر سپردن به مراتب راحت تر است. بدون DNS کاربرها مجبور هستند برای وارد شدن به هر بخشی از اینترنت از اعداد خسته کننده IP address استفاده کنند.
تاریخچه DNS
DNS ، زمانی كه اینترنت تا به این اندازه گسترش پیدا نكرده بود و صرفا در حد و اندازه یك شبكه كوچك بود، استفاده میگردید. در آن زمان ، اسامیكامپیوترهای میزبان به صورت دستی در فایلی با نام HOSTS درج میگردید . فایل فوق بر روی یك سرویس دهنده مركزی قرار میگرفت . هر سایت و یا كامپیوتر كه نیازمند ترجمه اسامیكامپیوترهای میزبان بود ، میبایست از فایل فوق استفاده مینمود. همزمان با گسترش اینترنت و افزایش تعداد كامپیوترهای میزبان ، حجم فایل فوق نیز افزایش و امكان استفاده از آن با مشكل مواجه گردید ( افزایش ترافیك شبكه ). با توجه به مسائل فوق، در سال 1984 تكنولوژی DNS معرفی گردید .
نحوه ترجمه اسامی Domain توسط DNS
آیا تاکنون این سوال برای شما مطرح شده است که پس از تایپ نام یک سایت در مرورگر وب، آدرس IP آن چگونه پیدا می شود؟ برای ارتباط با یک سایت ، می بایست قبل از هر چیز آدرس IP آن مشخص گردد . به منظور ترجمه اسامی کامپیوترهای میزبان و Domain به آدرس های IP از پروتکل DNS استفاده می گردد.
پروتكل DNS
DNS ، یك بانك اطلاعاتی توزیع شده است كه بر روی ماشینهای متعددی مستقر میشود ( مشابه ریشههای یك درخت كه از ریشه اصلی انشعاب میشوند) . امروزه اكثر شركتها و موسسات دارای یك سرویس دهنده DNS كوچك در سازمان خود میباشند تا این اطمینان ایجاد گردد كه كامپیوترها بدون بروز هیچگونه مشكلی، یكدیگر را پیدا مینمایند . در صورتی كه از ویندوز 2000 و اكتیو دایركتوری استفاده مینمائید، قطعا از DNS به منظور ترجمه اسامیكامپیوترها به آدرسهای IP ، استفاده میشود . شركت مایكروسافت در ابتدا نسخه اختصاصی سرویس دهنده DNS خود را با نام ( WINS ( Windows Internet Name Service طراحی و پیاده سازی نمود . سرویس دهنده فوق مبتنی بر تكنولوژیهای قدیمیبود و از پروتكلهایی استفاده میگردید كه هرگز دارای كارایی مشابه DNS نبودند. بنابراین طبیعی بود كه شركت مایكروسافت از WINS فاصله گرفته و به سمت DNS حركت كند .
از پروتكل DNS در مواردی كه كامپیوتر شما اقدام به ارسال یك درخواست مبتنی بر DNS برای یك سرویس دهنده نام به منظور یافتن آدرس Domain مینماید ، استفاده میشود .مثلا در صورتی كه در مرورگر خود آدرس www . srco . ir را تایپ نمائید ، یك درخواست مبتنی بر DNS از كامپیوتر شما و به مقصد یك سرویس دهنده DNS صادر میشود . ماموریت درخواست ارسالی ، یافتن آدرس IP وب سایت سخاروش است.
DNS ، یك بانك اطلاعاتی توزیع شده است كه بر روی ماشینهای متعددی مستقر میشود . امروزه اكثر شركتها و موسسات دارای یك سرویس دهنده DNS كوچك در سازمان خود میباشند تا این اطمینان ایجاد گردد كه كامپیوترها بدون بروز هیچگونه مشكلی، یكدیگر را پیدا مینمایند
یک سرویس گیرنده به منظور استفاده از DNS و اخذ پاسخ لازم از دو روش متفاوت استفاده می نماید : در روش اول ، سرویس گیرنده با سرویس دهندگان نام ارتباط برقرار می نماید . فرآیند فوق مادامیکه سرویس دهنده مجاز شامل اطلاعات مورد نیاز پیدا نشود ، ادامه خواهد یافت ( روش non Recursive query ) . در روش دوم ، ماموریت ترجمه نام به آدرس به DNS واگذار می شود . در این روش سرویس گیرنده اقدام به ارسال درخواست خود برای DNS نموده و DNS پس از انجام عملیاتی خاص و یافتن آدرس IP سایت درخواستی ، آن را برای سرویس گیرنده ارسال می نماید (روش Recursive query ) .
به منظور آشنائی با نحوه انجام عملیات فوق به بررسی یک نمونه مثال می پردازیم . زمانی که شما قصد مشاهده یک وب سایت نظیر وب سایت شرکت سیسکو ( [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] ) را داشته باشید ، پس از فعال نمودن مرورگر وب و تایپ آدرس [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] و یا [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] ، پس از مدت زمان کوتاهی ! صفحه اصلی وب سایت در مرورگر شما نمایش داده می شود . برای یافتن آدرس IP وب سایت درخواستی مراحل زیر دنبال می شود : مرحله اول : فعال نمودن مرورگر و درج آدرس [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] در بخش آدرس آن . در این مقطع کامپیوتر شما دارای آگاهی لازم در خصوص آدرس IP وب سایت سیسکو نمی باشد. بنابراین یک درخواست DNS را برای سرویس دهنده DNS مربوط به مرکز ارائه دهنده سرویس های اینترنت ( ISP ) ارسال می نماید . حتما" این سوال برای شما مطرح شده است که کامپیوتر به چه صورت از آدرس IP سرویس دهنده DNS آگاهی می یابد تا درخواست خود را برای وی ارسال نماید ؟ در صورتی که شما از طریق Dial-up به اینترنت متصل شده اید ، این موضوع با استفاده از تنظیمات انجام شده ( ایستا و پویا ) پروتکل TCP/IP مرتبط با آداپتور مجازی Dial-up انجام خواهد شد . در صورتی که دارای یک اتصال دائم به اینترنت و از طریق یک شبکه محلی می باشید ، این موضوع با استفاده از تنظیمات انجام شده ( ایستا و پویا ) پروتکل TCP/IP مرتبط با آداپتور کارت شبکه انجام خواهد شد . مرحله دوم : سرویس دهنده DNS مرکز ارائه دهنده خدمات اینترنت ( ISP ) شما ، آدرس IP مربوط به سایت سیسکو را نمی داند و بدین دلیل، آدرس سایت فوق را از یکی از سرویس دهندگان نام ریشه درخواست می نماید . مرحله سوم : سرویس دهنده DNS ریشه ، بانک اطلاعاتی خود را بررسی نموده و از سرویس دهنده DNS اولیه Cisco.com آگاهی می یابد ( IP : 198.133.219.25 ) . پس از آگاهی از آدرس IP سرویس دهنده DNS مربوط به cisco.com ، پاسخ لازم برای سرویس دهنده ISP شما ارسال می گردد. مرحله چهارم : در این مرحله سرویس دهنده DNS مرکز ISP شما دانش لازم به منظور ارتباط با سرویس دهنده DNS سیسکو را پیدا نموده و پس از برقراری ارتباط از وی آدرس IP وب سایت سیسکو ( [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] ) را جویا می شود. بدین منظور سرویس دهنده شما یک درخواست Recursive را برای سرویس دهنده DNS مربوط به Cisco.com ارسال می نماید.
مرحله پنجم : سرویس دهنده DNS سیسکو، بانک اطلاعاتی خود را بررسی نموده و از وجود رکورد [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] در بانک آگاه می گردد. رکورد فوق دارای یک آدرس IP معادل IP:198.133.219.25 است . در این حالت خاص ، سرویس دهنده وب بر روی ماشین مشابهی است که سرویس دهنده DNS نصب شده است . در صورتی که سرویس دهنده وب و سرویس دهنده DNS بر روی یک ماشین مشابه نصب نشده باشند ، آدرس IP آنان متفاوت بوده و این موضوع از طریق رکوردهای منبع موجود در بانک اطلاعاتی سرویس دهنده DNS مشخص می گردد . مرحله ششم : سرویس دهنده DNS مربوط به ISP شما از آدرس IP مربوط به [برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ] آگاهی پیدا نموده و نتایج را برای کامپیوتر شما ارسال می نماید . مرحله هفتم : کامپیوتر شما در این مقطع دارای آگاهی لازم در خصوص آدرس IP وب سایت سیسکو بوده و می تواند با آن ارتباط برقرار نماید . بنابراین کامپیوتر شما یک درخواست http را مستقیما" برای سرویس دهنده وب سیسکو ارسال نموده و از وی درخواست یک صفحه وب را می نماید
افکار
به کمال عجز گفتم : که به لب رسيد جانم
به غرور و ناز گفتي : تو مگر هنوز هستي؟!
بعداز اين لطفي ندارد حکـمراني بر دلم
شهر ويـران گشته فرماندار مي خواهد چه کار . . .