هر آنچه باید درباره سیمبین بل بدانید
زیبای خفته
سیمبین بر پایه سیستمی به نام EPOC16 در اوایل دهه 1990 شکل گرفت و پس از آن، ویرایشهای یک تا پنج، در قالب سیستم EPOC32 که قابلیت پشتیبانی از پردازندههای ARM از جمله ARM7 و ARM9 را داشت عرضه شد. در سال 2001، نسخه 6 سیستم EPOC با نام جدید سیمبین عرضه شد و انقلابی در تلفنهای هوشمند به وجود آورد. اولین تلفن با این سیستمعامل نوکیا 9210 بود که در زمان خود، طی دو سال دو میلیون واحد فروش داشت که عدد قابل توجهی است و به دنبال این اتفاقات بیشتر سهم سیمبین به نوکیا رسید. نوکیا با ارائه سیمبین در قالب سری 60، اولین تلفن همراه مجهز به دوربین یعنی نوکیا 7650 را ساخت که قادر بود با ابعاد 0.3 مگاپیکسل یعنی 480x 640 پیکسل عکس بگیرد.
در سال 2003 شرکت سونی اریکسون، تلفنهای سری P را با سیستم UIQ که بر پایه سیمبین بود ارائه کرد؛ نوکیا نیز بیکار ننشست و سری 80 و 90 گوشیهای خود را نیز معرفی کرد. در سال 2004 سیمبین نسخه 8 عرضه شد که قابلیت استفاده از شبکه 3G و چیپ گرافیکی مستقل را داشت اما پس از این همه اتفاق، سال 2005 سال مهمی برای نوکیا بود چرا که با معرفی سیمبین نسخه 8 و اولین گوشی سری N خود یعنی N90 نسل جدید تلفنهای هوشمند را معرفی کرد. پیشرفتهای نوکیا و سیمبین ادامه داشت و نسخه 9.4 آن با وجود گوشیهایی مثل نوکیا 5800، N97 و سامسونگ Omnia HD i8910 به اوج موفقیت و محبوبیت رسید. در همین سال یعنی 2007، اولین نسل گوشیهای آیفون اپل و اندروید عرضه شد و با پیشرفت سریع گوشیهای آیفون و اندرویدی، عرصه برای نوکیا تنگ شد و تصمیم گرفت سیمبین را قویتر از قبل بسازد. با این تفکر سیمبین نسخه 9.5 را که به Symbian^3 تغییر نام یافت، عرضه کرد. این نسخه نیز به لطف وجود Nokia C7 موفقیت خوبی داشت. تلاش نوکیا برای بهینهسازی سیمبین باز هم ادامه داشت و بهروزرسانی Anna را به همین منظور ارائه کرد اما در این زمان اندروید و iOS طیف گستردهای از کاربران را به خود اختصاص داده بودند و نوکیا با مشاهده افول جایگاه خود احساس خطر کرد، بنابراین تصمیم گرفت تحولی بنیادی در سیمبین ایجاد کند. حاصل این تلاش، سیمبین بل (Belle) بود که به طور مفصل آن را بررسی خواهیم کرد. سیمبین در این نسخه به کلی متحول شد و با ظاهری زیبا، بسیاری را شیفته خود کرد. جالب است بدانید Belle که کلمهای انگلیسی به معنی «دوشیزه زیبا» است و نوکیا با این نامگذاری، سیمبین بل را در واقع به بانویی زیبا و دلربا تشبیه کرده است. البته رتبه جهانی سیمبین پس از این افت و به سومین سیستمعامل دنیا افول کرد اما نوکیا هنوز هم بین کاربران ایرانی محبوبیت خود را دارد و نمیتوان از سهم وسیع آن در این بازار چشم پوشید.
سیمبین بل برای گوشیهای متعددی عرضه شده است. سه گوشی که به صورت پیشفرض از بل استفاده میکنند شامل نوکیا 603 ، 700 و 701 هستند و گوشیهای نوکیاN8، نوکیاE7، نوکیاE6، نوکیاX7، نوکیاC6-01، نوکیاC7 ، نوکیا Oro و همچنین نوکیا 500 سیمبین بل را به صورت بهروزرسانی دریافت میکنند. البته نسخههایی که پس از عرضه نوکیا بل روانه بازار شدهاند همراه با سیستمعامل بل هستند. گوشی جدید نوکیا، Pureview 808 هم که به زودی عرضه میشود، با سیمبین بل به همراه FP1 به صورت از پیش نصبشده خواهد آمد. لازم به ذکر است که نسخه جدید سیمبین، توسط نوکیا «نوکیا بل» نامیده شده است بنابراین از دیدن نام «نوکیا بل» تعجب نکنید.
نوکیا بل
همانطور که گفتیم نوکیا بل تغییرات گستردهای نسبت به نسخههای قبلی دارد. با اینکه بر پایه سیمبین نسخه 9.5 یعنی Symbian^3 بنا شده اما تفاوتهای زیاد این دو با یکدیگر، هر یک را کاملا مجزا میکند. ابتدا تغییرات نوکیا بل نسبت به سیمبینهای قبلی را بررسی میکنیم و سپس به بررسی خود سیستمعامل میپردازیم.
• ابزارکهایی (ویجت-Widget) مختلف و زنده، در اندازههای گوناگون *: ابزارکهایی مختلف مثل ساعت، تقویم، ایمیل، پخشکننده موسیقی و... وجود دارند. برای راحتی بیشتر، دکمههایی مثل فعالسازی بلوتوث نیز به صورت ابزارک درآمدهاند. همچنین قابلیت استفاده از آیکونهای اصلی به عنوان میانبر در صفحهای اصلی در کنار ویجتها وجود دارد.
• تصاویر پسزمینه متغیر *: با جابهجایی در صفحات، تصاویر پسزمینه تغییر میکند. این تنوع باعث میشود احساس زنده بودن به شما القا شود و هیچ گاه از صفحات خانگی خود خسته نشوید.
• صفحات خانگی بیشتر*: در نوکیا بل 6 صفحه خانگی در اختیار شما گذاشته میشود. پس میتوانید از ابزارکهای مختلف در صفحات با تصاویر پسزمینه مختلف استفاده کنید.
• نوار وضعیت بهبودیافته *: نوار وضعیت یکی از ابزارهایی است که میتوان گفت مستقیما از اندروید الگوبرداری شده است اما نوکیا با تغییراتی اندک، آن را از حالت تقلید و کپیبرداری درآورده است. با این حال در این نسخه نوار وضعیت بهبود یافته و کار کردن با آن راحتتر شده است.
• پیمایش راحتتر: استفاده از صفحه و پیمایش در صفحات آن در هر دو حالت عمودی و افقی آسانتر شده است.
• برنامههای جدید و بهتر: تعداد و کیفیت برنامهها در بل افزایش پیدا کرده و از جمله برنامههای مفید آن میتوان بسته نرمافزاری آفیس مایکروسافت را که ویژه بل است نام برد.
• صفحه قفل مطلعکننده: صفحه قفل در نوکیا بل فقط صفحه قفل نیست. در صفحه قفل میتوانید به اطلاعاتی از جمله نمایش ساعت، پیامها و ایمیلهای جدید و تماسهای ناموفق دست پیدا کنید که البته جدید به نظر نمیآید و ذکر این مورد فقط به دلیل اشاره شدن به آن در سایت و وبلاگ نوکیاست.
• ارتباط NFC: گوشیهای 603، 700 ،701 و 808 دارای NFC هستند و گوشیهایی هم که بهروزرسانی بل را دریافت میکنند از جمله N8 و C7، پس از انجام بهروزرسانی از تکنولوژی NFC بهرهمند میشوند. با این فناوری میتوانید اطلاعات را فقط با نزدیک کردن دو دستگاه به یکدیگر جابهجا کنید و ارتباط دو دستگاه با یکدیگر را به راحتی برقرار کنید.
• مالتیتسکینگ تصویری: سیستمعامل نوکیا بل، علاوه بر برخورداری از قابلیت مالتیتسک، قادر است برنامههای در حال اجرا را به صورت زنده همراه با یک تصویر به شما نمایش دهد.
( *: به نظر میرسد بعضی از این تغییرات از اندروید الگو گرفته شده باشند اما نمیتوان آنها را کپیبرداری نامید. نوکیا با ایجاد تغییراتی مناسب و استفاده صحیح از ویژگیهای سیستمعامل اندروید توانسته است روح تازهای به سیمبین بدمد.)
شروع
برای شروع با بل، کافی است دکمه قفل را فشار دهید تا صفحه باز شود. در گوشیهایی مثل 701 قفل کناری حالت فنری دارد و با یک بار کشیدن آن به سمت پایین صفحه باز میشود اما در نوکیا 700، به دلیل ظرافت خاصی که گوشی دارد، برای باز کردن قفل دکمهای همانند دکمههای تغییر صدا تعبیه شده که با فشردن آن، صفحهای دیگر نمایان میشود و از طریق انتخاب دکمه «قفل باز» قفل صفحه باز میشود.
صفحههای اصلی
پس از باز کردن قفل، صفحههای اصلی را مشاهده خواهید کرد. همانطور که گفتیم، در نوکیا بل میتوانید شش صفحه همراه با ابزارکهای گوناگون و تصویر پسزمینه متحرک برای خود مهیا کنید و از دنیای مجازی رنگارنگ خود لذت ببرید. تعدادی تصاویر پسزمینه زیبا در خود تلفنهای مجهز به بل موجود است که از جمله با وجود آنها، احتمالا تمایل چندانی به عوض کردنشان ندارید چرا که بسیار زیبا هستند. ابزارکهای گوناگونی که قرار داده شده دسترسی به بعضی قسمتها را از طریق صفحه اصلی آسان میکنند که از جمله میتوان ابزارک ساعت، پخش موسیقی، رادیو، ایمیل، خبررسان رویدادها، NFC و... را نام برد. در پایین صفحه اصلی، سه دکمه اصلی ثابت وجود دارد: منو، شمارهگیر و تنظیمات صفحه اصلی. پس در هر صفحه سه مورد دکمههای اصلی، تصویر پسزمینه، ابزارکها و میانبرها (آیکونها) وجود دارد. این بار سیمبین برخلاف نسخههای گذشته خود و هر سیستمعامل دیگری در حالت افقی نیز به صورت استاندارد کار میکند. با چرخاندن صفحه به صورت افقی شاهد این وضعیت خواهید بود. عملکرد در این حالت به همان خوبی حالت عمودی است.
باید بگویم که کار کردن با سیمبین نسبت به قبل بسیار سادهتر شده و رابط کاربری آن پیشرفت چشمگیری داشته است. حتی بسیاری گوشی جدید خود را فقط به خاطر ظاهر زیبای این فرزند جدید نوکیا میخرند.
نوار وضعیت
نوار وضعیت بسیار مشابه اندروید است، البته کمی سادهتر. تمامی حالاتی که گوشی شما در آن قرار دارد در نوار بالا قابل مشاهده است. برای فعالسازی سریع بلوتوث، وایفای، GPRS و حالت بیصدا کافی است انگشت خود را روی نوار وضعیت گذاشته و به سمت پایین صفحه بکشید. پیامها و تماسهای ناموفق و... نیز در این قسمت اطلاعرسانی میشوند.
منو
با فشردن دکمه فیزیکی منو یا لمس آن در صفحه، لیست برنامهها اجرا میشود و میتوانید از میان آنها هر یک را به دلخواه انتخاب کنید. منو در دو حالت جدولی و لیست قابل مشاهده است. جابهجایی برنامهها در صفحه به راحتی انجام میگیرد. کافی است انگشت خود را روی یک آیکون نگه دارید و سپس از میان لیست نمایش دادهشده گزینه مرتب کردن را انتخاب کنید. آیکونها به صورت 4×3 چیده شدهاند و با توجه به نسبت صفحه حالت کاملا ایدهآلی را در اختیارتان میگذارند.
از آنجایی که لیست برنامهها در سیمبین به صورت عمودی پیمایش میشود ممکن است فضای اطرافتان کمی شلوغ شود. برای خلوت کردن اطراف خود میتوانید با ایجاد پوشه برنامههای دلخواه را به آن انتقال دهید.
مالتيتسكينگ
نوکیا بل، به دلیل ساختار مناسب خود از پس اجرای چند برنامه به طور همزمان برمیآید. با نگه داشتن دکمه اصلی منو صفحه مالتیتسکینگ ظاهر میشود. در اینجا مسالهای که توجه ما را جلب میکند این است که در منوی مالتیتسکینگ تصویر کوچکی از برنامه در حال اجرا نشان داده میشود. در اینجا فقط میتوانید برنامهها را ببندید یا آنها را به حال خود رها کنید. نکته منفی این قسمت این است که با زیاد شدن تعداد برنامههای در حال اجرا سرعت گوشی افت میکند و لگهای زیادی مشاهده خواهید کرد.
تماس، پیامرسانی و مخاطبان
برای دسترسی به شمارهگیر دکمه وسط صفحه اصلی را که با علامت یک گوشی تلفن مشخص شده انتخاب کنید. اکنون شمارهگیر روبهروی شماست. شمارهگیر امکانات جالبی دارد. یکی شمارهگیر سریع که با اختصاص دادن هر عدد به یک مخاطب انجام میپذیرد یعنی جستوجوی مخاطب با نام آن، البته به صورت عددی. مثلا میخواهم با آرش برهمند تماس بگیرم. نام خانوادگی او برهمند است و نام او را به انگلیسی ذخیره کردهام. پس با B شروع میشود. در کیبورد معمولی حروفی-عددی (نه qwerty) برای نوشتن حرف B باید دو بار عدد 2 را فشار دهیم. پس اگر من در شمارهگیر دو بار عدد 2 را شمارهگیری کنم، لیست مخاطبانی که اسامی آنان با B شروع میشود به نمایش درآمده و شمارهگیری بسیار سادهتر میشود.
پس از برقراری یا دریافت تماس امکاناتی مثل حالت بلندگو، بیصدا و صفحهکلید در اختیار شماست. بل از تماس ویدئویی هم پشتیبانی میکند.
قسمت پیامرسانی دیگر مثل قبل نیست و به صورت موضوعی در آمده است. به این شکل که تمامی مکالمات شما با هر مخاطب در پوشهای جداگانه با نام آن مخاطب ذخیره میشود و دسترسی به پیامها سادهتر میشود. البته اگر تمایل دارید میتوانید همان حالت قدیمی را فعال کنید.
کیبورد دارای دو حالت است:
الف- کیبورد معمولی مثل کیبورد عددی
ب- کیبورد qwerty در حالت افقی و عمودی
نوشتن با کیبورد qwerty آسان است و قدرت تشخیص بالایی دارد اما نوشتن در آن به سادگی اندروید و iOS نیست. مثلا برای تغییر زبان نوشتاری باید چند منو را مثل قدیم طی کنید که ممکن است خستهکننده و گاهی آزاردهنده به نظر برسد. کیبورد دارای انواع اعداد و علائم نوشتاری است و از این بابت کم ندارد. البته از شکلکها (Smiley) خبری نیست. برای نوشتن راحتتر قابلیت پیشگویی لغات با پشتیبانی از زبان فارسی نیز به کمکتان میآید.
ارسال پیام چندرسانهای در بل کار بسیار سادهای است. فقط باید در همان پیام متنی، روی عکس گیره کلیک کنید تا فایلی را به همراه متن خود ضمیمه کنید.
قسمت مخاطبان در گوشیهای نوکیا همواره مطلوب بوده است. این بار نیز این قاعده رعایت شده هرچند میتوانست بهتر از این هم باشد تا جایی که نمونه عالی مخاطبان را در رابط کاربری سامسونگ، تاچ ویز میبینیم. شمارهها به ترتیب حروف الفبا چیده شدهاند. با انتخاب هر مخاطب ویژگیهای آن مانند نام، شماره، ایمیل و... قابل مشاهده است. با نگه داشتن انگشت خود روی هر مخاطب، لیستی از امکانات مربوط به مخاطبان نمایش داده میشود. ارسال پیام و برقراری تماس از جمله این امکانات به شمار میرود. امکان ترکیب دو مخاطب و کپی کردن شمارهها از روی سیمکارت نیز وجود دارد و میتوانید برای هر مخاطب تصویر و آهنگ زنگ اختصاصی تعریف کنید؛ غیر از سادگی چیز دیگری نمیبینید.
وبگردی و ایمیل
نوکیا در بل با مرورگری جدید برگشته است؛ پرسرعتتر از قبل و با پشتیبانی از فلش. کار کردن با مرورگر ساده است. دسترسی به تنظیمات سادهتر از هر زمانی شده و با یک اشاره میتوانید به تنظیمات یکجا دسترسی داشته باشید. البته در تستهای ما، هنگام زوم و جابهجایی بین نقاط مختلف، صفحه کمی به هم میریزد و نمیتواند تجربهای به خوبی وبگردی با اندروید و iOS و حتی ویندوزفون در اختیارتان بگذارد اما سرعت در حد قابل قبولی است. البته باید این نکته را خاطرنشان شوم که سایتهایی که مخصوص موبایل طراحی شدهاند مثل نسخه موبایلی نوکیا و... به خوبی باز میشوند و نمیتوان از آنها ایرادی گرفت.
ارسال ایمیل با برنامه «ایمیل» امکانپذیر است. با وارد کردن نام کاربردی، پسورد و سرور مورد نظر به راحتی دسترسی به ایمیل فعال میشود. برای سادهتر شدن کار، میتوانید ویجت ایمیل را روی صفحه اصلی قرار دهید تا با یک اشاره به ایمیلهایتان دسترسی داشته باشید.
چندرسانهای
الف) موسیقی
یکی از قسمتهایی که نوکیا همواره در آن عملکرد مناسبی داشته، قسمت موسیقی است. پیشینهاش هم به اولین گوشیهای مخصوص موسیقی با نام Xpress Music میرسد. در این قسمت آهنگهای شما به هر صورت که تمایل داشته باشید مرتب میشوند: لیست آهنگ، آلبوم، نام هنرمند، سبک و لیست پخش.
در حالتی که نمایش آلبومی را انتخاب کرده باشید برنامه موسیقی جلوه زیبایی مییابد. یک کاور در بالای لیست آهنگهای یک آلبوم، معرف آن آلبوم است و با کشیدن انگشت خود به چپ و راست میتوانید به زیبایی در هر دو حالت افقی و عمودی بین آلبومهای مختلف جابهجا شوید. از دیگر امکانات بخش موسیقی، میتوان به تنظیمات آن اشاره کرد. تعادل صدا در بلندگوهای چپ و راست و بلندی صدا که در صورت فعال کردن آن، از نویزی که هنگام زیاد کردن صدا ایجاد میشود میکاهد و از گوش شما در برابر صدای بلند محافظت میکند. اکولایزر نیز برای خورههای موسیقی فراموش نشده و از اکثر فرمتها هم پشتیبانی میشود. میتوان گفت پخشکننده موسیقی عالی عمل میکند و برای راحتی ابزارک ویژه موسیقی نیز روی صفحه اصلی قابل استفاده است.
ب) گالری تصاویر
گالری تصاویر تغییرات مثبتی پیدا کرده است. تصاویر به صورت چینش مربعی چیده شدهاند و خیلی سریع اجرا میشوند. جابهجایی در گالری نرم صورت میگیرد و عکسهایی که به صورت مربعهای بندانگشتی چیده شدهاند سریع بارگذاری میشوند. با اجرای یک عکس یک صفحه بسیار خلوت اما پرمحتوا پیش روی شما قرار میگیرد. امکان بهاشتراکگذاری عکس و ویرایش عکس مهیا شده است. اشتراکگذاری در فیسبوک و توییتر امکانپذیر است.
پ) ویدئو
پخشکننده ویدئو بسیار ساده بوده و تنظیماتی بسیار ساده برای آن در نظر گرفته شده است. این برنامه قادر به پخش ویدئوهایی با کیفیت حداکثر(720p (1280x720 است که از فرمتهای MP4،AVI،WMV و MKV پشتیبانی میکند. جابهجایی بین نقاط مختلف فیلم سریع و بدون لگ صورت میگیرد. ویدئوها فقط در حالت افقی پخش میشوند و نسبت تصویر 16 به 9 تماشای ویدئو را لذتبخشتر میکند. در ضمن اگر ویدئوی شما دارای نسبت تصویر متفاوتی است، میتوانید از قسمت تنظیمات، نسبت تصویر آن را تغییر دهید. از زیرنویس پشتیبانی میشود اما حتما باید نام زیرنویس با نام فایل فیلم یکی باشد تا اجرا شود. در کل پخشکننده ویدئو در عین سادگی عملکردی نرم، سریع و خوب داشته و رضایتبخش است.
ت) دوربین
دوربین در بل دچار تغییرات زیادی شده است. رابط کاربری آن کاملا تغییر کرده و همه ابزارهای عکاسی با موبایل دم دست شماست. قابلیت تشخیص چهره هم مورد جدیدی است که به آن اضافه شده. از جمله تنظیمات دوربین میتوان به تنظیم طیف رنگ، ثانیهشمار، تشخیص چهره، تنظیم ایزو، تعادل سفیدی و چند مورد دیگر اشاره کرد. ضمنا تمامی گوشیهایی که دارای سیستمعامل هستند قابلیت فیلمبرداری به صورت HD 720p را دارند. همه اینها با هم عکاسی و فیلمبرداری با بل را لذتبخش میکنند. ضمن اینکه با ویرایشگر عکس و ویدئو میتوانید فیلمهای کوتاه خود را بسازید و تصاویر زیبایتان را ویرایش کنید.
برنامهها
خوشبختانه گوشیهایی که با سیمبین بل عرضه میشوند از نظر نرمافزاری با برنامههای مطلوبی غنی شدهاند.
مسیریابی: Nokia Maps
اینجا با بهترین برنامه مسیریابی گوشیهای موبایل طرف هستیم. سرعت یافتن ماهواره مناسب است و در فضای باز به حدود دو دقیقه نیاز دارد تا ماهواره را پیدا کند. پس از آن موقعیت کنونی شما مشخص میشود و میتوانید مسیریابی را آغاز کنید؛ پیاده یا با اتومبیل. مسیرها به بهترین شکل ممکن نشان داده میشوند و راهنمای صوتی کاملا فارسی نیز طی راه شما را راهنمایی میکند. بهتر از این نمیشود. در ضمن این نرمافزار قابلیت نمایش آب و هوا را به علاوه پیشبینی هوای روزهای آتی نیز دارد.
سازماندهنده: -1 ساعت -2 ماشینحساب
-3 پروندهها -4 ضبط صدا -5 یادداشتها Adobe Reader-7 Quick Office-6
-1 ساعت: ساعت هیچ تغییری نکرده است؛ عملکرد و حتی رابط کاربری آن دقیقا مشابه همانی است که در نسخههای قبلی سیمبین با آن کار کردهاید.
-2 ماشینحساب: ماشینحساب کاملا ساده است و برخلاف سیستمعاملهای اندروید، iOS، بادا و ویندوزفون با چرخاندن صفحه به ماشینحساب پیشرفته تبدیل نمیشود.
-3 پروندهها: یک فایل منیجر بسیار خوب با قابلیت انتقال و کپی کردن فایلها
-4 ضبط صدا: بدون تغییر و مانند نسخههای قبل
-5 یادداشتها: بدون تغییر و مانند نسخههای قبل
-6 Quick Office: نسخه ویژه آفیس برای موبایل که هدیه نوکیا و مایکروسافت به شماست. البته برای استفاده از آن باید لایسنس تهیه کنید، که اگر هم به فکر آن باشید با پیغام Forbidden مواجه میشوید.
-7 Adobe Reader: نرمافزار Adobe Reader که قابلیت خواندن فایلهای pdf و txt را دارد. البته با شلوغ شدن صفحه و سنگین شدن فایلها جابهجایی در صفحه کمی کند صورت میگیرد.
چندرسانهای: -1 رادیو -2FM ویراشگر عکس -3 ویراشگر ویدئو -4 Shazam
-1 رادیو FM: رادیو همانند نسخههای پیشین است. طبق معمول رادیو فقط با هندزفری سیمی کار میکند. میتوانید کانالهای رادیویی مورد علاقه خود را در یک لیست مرتب کنید.
-2 ویرایشگر عکس: در مورد ویرایشگر عکس فقط میتوان گفت که فوقالعاده است. شاید با خود بگویید «به برنامه فتوشاپ گوشی اندرویدی یا iOS من که نمیرسد.» اما سخت در اشتباهید! یک ویراشگر موبایلی بسیار کامل در اختیار شماست که اکثر نیازهایتان را برطرف میکند. اکثر امکاناتی که برای ویرایش یک عکس در موبایل نیاز دارید برای شما فراهم شده است: چرخش عکس، تغییر سایز، بریدن عکس، اشکال کارتونی و هنری، جلوههای کاریکاتوری، نقاشی روی عکس، درج متن، قاب، رفع قرمزی چشم، مُهر، جلوههای تصویری و ایجاد اسلایدشو.
-3 ویرایشگر ویدئو: اگر بهتر از ویراشگر عکس نباشد به هیچ وجه پایینتر از آن نیست. میتوانید به فیلمها و عکسهایتان جلوههای گوناگون مثل سیاه و سفید، تم قدیمی و... دهید و با تصاویرتان اسلایدشو تهیه کنید. اما قسمت جالب ماجرا هنوز باقی مانده است. توانایی برش ویدئوها، درج متن با انواع جلوهها و موسیقی روی آنها این برنامه را فوقالعاده میکند.
-4 Shazam : با Shazam میتوانید با استفاده از تگها، موسیقی مورد علاقه خود را بیابید یا از جدیدترین و برترین موسیقیهای اخیر مطلع شوید، آنها را دانلود کنید و روی یوتیوب ببینید، زندگینامه خوانندهشان را بخوانید و خلاصه به کلی اطلاعات و امکانات دسترسی داشته باشید.
کاربردی: -1 پیامخوان -2 واژه نامه -3 Vingo Voice
-1 پیامخوان: کار این برنامه، خواندن پیامکهاست. البته نباید انتظار داشته باشید پیامکهای فارسی یا فینگلیش شما را خوب بخواند چون برای خواندن پیامکهای انگلیسی طراحی شده است.
-2 واژهنامه: مشابه این برنامه روی گوشیهای سیمبین سری 5 مثل 5800 نیز وجود داشت. به طور پیشفرض این واژهنامه فقط از حالت انگلیسی-انگلیسی پشتیبانی میکند و برای زبانهای دیگر باید فایل هر یک را از طریق خود برنامه دریافت کنید. واژهنامه دستنخورده باقی مانده است.
-3 Vingo Voice:برنامهای مشابه Voice Control در آیفون و سری گوشیهای Galaxy. قدرت تشخیص صدای برنامه مطلوب است. البته فکر نکنید میتوانید با تلفنتان صحبت کنید. فقط از دستورهای خاصی -مسلما به زبان انگلیسی- پشتیبانی میشود.
بازیها: 1-Fruit Ninja 2- Angry Birds 3-Climate Mission
دو بازی اول را مطمئنا همه میشناسید. درFruit Ninja یک نینجا هستید که با چاقو به جان میوهها میافتید.
پرندگان خشمگین هم که نیازی به معرفی ندارد. تنها بازیای که ممکن است ناآشنا به نظر رسد، بازی سوم است. Climate Mission: این بازی در واقع برای طبیعتدوستی طراحی شده است. در هر مرحله، با مورچههایی که در اختیار شماست باید اشیای اضافه را جمع کنید.
- چند برنامه دیگر از جمله موسیقی Ovi و فروشگاه نوکیا، شبکه اجتماعی و Top Apps نیز موجود است اما به دلیل تحریم ایران، امکان دسترسی به آنها وجود ندارد.
تا اینجا با نسخه نوکیا بل آشنا شدیم و دریافتیم که نوکیا با نوسازی آن از هر جهت به خصوص رابط کاربری و تاکید بیشتر روی نرم افزارهای کاربردی، به سیمبین روحی تازه دمید و استفاده از آن را بسیار راحتتر کرد.
در ادامه مقاله نگاهی به بهروزرسانی Feature Pack 1 میاندازیم و تغییرات آن نسبت به نسخه اصلی را بررسی میکنیم.
ابتدا فقط با چند کلیک بسیار ساده شما را با طریقه بهروزرسانی به Nokia Belle و Belle FP1 آشنا میکنیم. نصب هر دو به یک صورت انجام میگیرد.
بهروزرسانی به بل
در ابتدا باید از آخرین بهروزرسانی نوکیا سویت روی دستگاه کامپیوتر خود مطمئن باشد و از این لینک میتوانید آن را دریافت و نصب کنید:
[برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ]
گوشی خود را (با شارژ کامل) و دارا بودن سیمکارت به نوکیا سویت متصل کنید و دیگر کاری با گوشی نداشته باشید تا پیغام نصب با موفقیت را ببینید.
روی گزینه Software Updates کلیک کنید.
اگر برای شما بهروزرسانیای در دسترس باشد گزینه Update available ظاهر میشود و شما میتوانید روند بهروزرسانی به نوکیا بل را با کلیک روی گزینه open آغاز کنید.
برای برخورداری از شش صفحهنمایش اصلی، منوهای بهتر و دهها قابلیت دیگر در نوکیا بل گزینه Install را برای شروع نصب کلیک کنید.
در این صفحه Nokia Suite شما را از مسائلی که باید قبل از بهروزرسانی بدانید آگاه میکند. در واقع Nokia Suite در این مرحله به شما میگوید که از هر چه در حافظه گوشی ذخیره شده نسخه پشتیبان یا بکآپ میگیرد و کاری با مواردی نظیر عکس و ویدئو که در حافظه اصلی و کارت حافظه ذخیره شده ندارد. ممکن است لازم باشد پس از بهروزرسانی برنامهها را دوباره نصب کنید و تنظمیات گوشی را مجددا انجام دهید اما قبل از ادامه باید یادتان باشد که همه برنامهها را ببندید. این بهروزرسانی ممکن است 30 دقیقه یا بیشتر هم طول بکشد. این مدتزمان به ارتباط شبکه بستگی دارد. اکنون با تیک زدن گزینه I understand and want to continue موارد فوق را تایید و با انتخاب گزینه Continue بهروزرسانی را آغاز کنید.
مرحله اول- شروع دانلود نوکیا بل:
حجم فایل به نوع گوشی و نسخه سیستمعامل بستگی دارد و ممکن است برای گوشیهای مختلف متفاوت باشد.
مرحله دوم- تهیه نسخه پشتیبان یا بکآپ:
در این مرحله از مخاطبان، تقویم، وظایف، یادداشتها، پیامها و... که در حافظه گوشی ذخیره شده نسخه پشتیبان تهیه میشود تا اطلاعات حفظ شود.
نکته مهم: از گوشی استفاده نکنید، آن را خاموش نکنید، کابل یواسبی را جدا نکنید. در غیر این صورت ممکن است گوشی از کار بیفتد.
مرحله سوم- آغاز نصب آپدیت نرمافزاری
نکته مهم: از گوشی استفاده نکنید، آن را خاموش نکنید، کابل یواسبی را جدا نکنید. در غیر این صورت ممکن است گوشی از کار بیفتد. در طول نصب گوشی ریست شده و صفحه خالی نمایش داده میشود. هر پیغامی را که ویندوز در مورد اتصال کابل یواسبی داد، میتوانید نادیده بگیرید.
در حال نصب آپدیت نوکیا بل در گوشی توجه به نکات مهم ذکرشده در بالا را فراموش نکنید، منتظر بمانید. بهروزرسانی در حال اتمام است. به گوشی دست نزنید.
گوشی در حال ریست شدن است. اگر گوشی پینکد را خواست آن را وارد کنید.
به گوشی دست نزنید، حتی اگر از شما خواست جزییاتی نظیر زبان یا کد امنیتی را وارد کنید. گوشی را خاموش نکنید. گوشی را از کابل جدا نکنید.
مرحله چهارم- برگرداندن اطلاعات از کامپیوتر به گوشی
صبر کنید تا گوشی ریست شود.
مرحله پنجم- پایان بهروزرسانی (در این مرحله اگر آپدیتی برای برنامههای موبایل در دسترس بود نصب میشود)
همه چیز تمام شد! اکنون گوشی شما بهروز شده است. گزینه Finish را برای اتمام کلیک کنید. حالا گوشی با نوکیا بل اجرا میشود و اطلاعاتی که بکآپ گرفته شده به گوشی برگردانده شدهاند. برای استفاده از گوشی، ابتدا تنظیمات گوشی و برنامهها را انجام دهید. برای چک کردن آپدیت برای برنامهها گزینه Tools یا ابزارها را باز کرده و سپس
Software updates یا بهروزرسانی نرمافزاری را کلیک کنید. نکته مهم: اسناد شما از حافظه گوشی در C: به
E:\Nokia Belle در گوشی کپی شدهاند.
(آموزش از «گفتو گو»، وبلاگ رسمی نوکیا ایران)
تغییرات نوکیا بل نسخه FP1 نسبت به نسخه اول
الف ) تغییرات اصلی:
• افزایش تعداد ابزارکها به حدود 20 مورد (از جمله ابزارک ویژه آب و هوا، فیسبوک و توییتر)
• برخورداری مرورگر اینترنت از HTML 5
• بهروزرسانی نقشههای نوکیا
• تغییر صفحه مالتیتسک
• بهبود نوار وضعیت
• ارتقای پردازنده نوکیا 700 و 701 به 1.3 گیگاهرتز
• اضافه شدن تکنولوژی دالبی هدفون
ب) تغییرات فرعی:
تغییرات فرعی را تنها میتوان در تغییر رابط کاربری خلاصه کرد. برخی از منوها شکل جدیدی به خود گرفتهاند.
یک برنامه جدید هم به نام CBS به لیست برنامهها اضافه شده است. کار این برنامه اطلاعرسانی پیامهای جدید از طرف اپراتور است. دیگر برنامهها به همان صورت باقی ماندهاند و تنها تغییرات کوچکی در رابط کاربریشان داده شده است. مثلا در پخشکننده ویدئو دیگر تنظیماتی وجود ندارد و در عوض از تنظیمات حرکتی پشتیبانی میکند. مثلا برای تغییر نسبت اندازه ویدئو، باید دو بار روی صفحه ضربه بزنید.
- در این بهروزرسانی نوکیا واقعا شاهکار کرد. سرعت گوشی پس از ارتقا به Belle FP 1 به طور عجیبی افزایش پیدا کرد. دیگر هیچ لگی در منوها و هیچ جای گوشی دیده نمیشود. همه چیز بسیار روان و سریع است. البته فکر نکنید 603 که پردازندهاش به 1.3 گیگاهرتز افزایش پیدا نکرد همانطور کند میماند. هسته این نسخه به گونهای است که با خود سرعت را برای همه به ارمغان میآورد.
- سرعت شاتر دوربین بسیار زیاد میشود تا بتوانید با فشردن دکمه عکاسی، در کسری از ثانیه عکس بگیرید.
- گوشیهایی مثل E7، N8 و... نسخه اصلی Belle FP 1 را دریافت نمیکنند اما Belle FP 1 Lite را میگیرند که سبکتر از نسخه اصلی FP 1 بوده و متناسب با پردازنده آنها طراحی شده است.
- نسخه Belle FP 1 تغییرات زیاد و چشمگیری را با خود به همراه دارد. توصیه میشود حتما گوشی خود را به این نسخه ارتقا دهید.
سرعت بسیار بالاتر کار کردن با گوشی و عکسبرداری سریع به اضافه تکنولوژی دالبی هدفون مطمئنا شما را راضی خواهد کرد. به خصوص اینکه باید بگویم خود من یکی از بهترین صداهایی را که تا به حال شنیدهام با دالبی هدفون در Nokia 700 و 808 Pureview تجربه کردهام.با یک تکنولوژی مثل Dolby 5.1 Channel در سامسونگ و Beats در HTC صدایی باز و فراگیر همراه با باس خوب را تجربه خواهید کرد. پس Belle FP 1 را به هیچ عنوان از دست ندهید.
Belle FP 2
در روزهای اخیر، خبرهایی از بهروزرسانی جدید نوکیا بل با نام Feature Pack 2 به گوش میرسد. حتی تصاویری هم از آن به بیرون درز کرده که آنها را درج کردهایم.
اضافه شدن شکلکها به بخش پیامرسانی، اضافهشدن دکمه جستوجو به صفحه اصلی در کنار سه دکمه ثابت تماس، تنظیمات صفحه و منو، تغییر پخشکننده موسیقی و قابلیت اشتراکگذاری عکس به طور مستقیم روی فیسبوک از جمله تغییرات نسخه جدید است.
جمعبندی
سیمبین در این نسخه به کلی تغییر کرد؛ بسیار راحت، روان، سریع و فوقالعاده شد. البته هنوز هم با اندروید و iOS فاصله دارد. ناکارایی و کمبود بسیاری از برنامهها این خلاء را به وجود آورده است. در فروشگاه نوکیا حدود 100 هزار برنامه و بازی وجود دارد اما پاسخگوی این نیاز نیستند هرچند نوکیا عنوان کرده که تا سال 2016 از سیمبین پشتیبانی میکند و امید است که در این چهار سال سیمبین بهتر و بهتر شود. اگر از خورههای موبایل و بازی و برنامه نیستید گوشیهای نوکیا بل برایتان فوقالعاده خواهد بود و عملکرد بسیار مطلوب آن مطمئنا شما را راضی نگه میدارد. نوکیا بل واقعا دوستداشتنی است.
در پایان لازم است از دفتر رسمی نوکیا ایران برای گوشی نوکیا 700 و اطلاعاتی که در اختیار ما گذاشت تشکر کنیم.
عماد ساعدي
هفته نامه عصر ارتباط