چند استفتاء مفید از امام خامنه ای پیرامون امر به معروف و نهی از منکر
س ۱۰۵۷: کسى که میخواهد شخصى را امر به معروف و نهى از منکر نماید، آیا باید قدرت بر آن را داشته باشد؟ در چه زمانى امر به معروف و نهى از منکر بر او واجب میشود؟
ج: آمر به معروف و نهى کننده از منکر باید عالم به معروف و منکر باشد، و همچنین بداند که فاعل منکر عمداً و بدون عذر شرعى مرتکب آن میشود، و زمانى اقدام به امر ونهى واجب میشود که احتمال تأثیر امر به معروف و نهى از منکر در مورد آن شخص داده شود، و ضررى براى خود او نداشته باشد، و در این مورد باید تناسب بین ضرر احتمالى و اهمیت معروفى را که به آن امر مینماید یا منکرى که از آن نهى میکند، ملاحظه نماید. در غیر این صورت، امر به معروف و نهى از منکر بر او واجب نیست.
س ۱۰۶۲: گاهى در اثناى امر به معروف و نهى از منکر مواردى پیش مى آید که شخص گناهگار بر اثر عدم آگاهى از واجبات و احکام اسلامى، با نهى از منکر، نسبت به اسلام بدبین مى شود، و اگر هم او را به حال خود رها کنیم، زمینه فساد و ارتکاب گناه توسط دیگران را فراهم مى کند، تکلیف ما در این موارد چیست؟
ج: امر به معروف و نهى از منکر با رعایت شرایط آن یک تکلیف شرعى عمومى براى حفظ احکام اسلام و سلامت جامعه است، و مجرّد توهم اینکه موجب بدبینى فاعل منکر یا بعضى از مردم نسبت به اسلام مى گردد، باعث نمى شود که این وظیفه بسیار مهم ترک شود.
س ۱۰۶۵: بعضى از رانندگان از نوارهاى موسیقى غنا و حرام استفاده مى کنند و على رغم نصیحتها و راهنمایى ها آن را خاموش نمى کنند، خواهشمندیم نحوه برخورد مناسب با این موارد و این افراد را بیان فرمایید، آیا برخورد شدید با آنان جایز است یا خیر؟
ج: با تحقق شرایط نهى از منکر، بر شما بیشتر از نهى زبانى از منکر واجب نیست، و در صورتى که مؤثر واقع نشود، واجب است که از گوشدادن به غنا و موسیقى حرام اجتناب کنید، و اگر بهطور غیر ارادى صداى موسیقى حرام و غنا به گوش شما برسد، چیزى بر شما نیست.
س ۱۰۶۸: امر و نهى زنانى که حجاب کامل ندارند، چه حکمى دارد، و در صورتى که انسان هنگام نهى زبانى از تحریک شهوت خود بترسد، چه حکمى دارد؟
ج: نهى از منکر متوقف بر نگاه با ریبه به زن نامحرم نیست، و بر هر مکلفى واجب است که از حرام اجتناب کند، بهخصوص زمانى که مبادرت به انجام فریضه نهى از منکر مى کند.
س ۱۰۸۶: بعضى از برادران براى امر به معروف و نهى از منکر و نصیحت و ارشاد به مکانهایى مى روند که ممکن است زنان بىحجاب در آنجا حضور داشته باشند، آیا از آنجا که براى امر به معروف به آنجا رفته اند، نگاهکردن به زنهاى بىحجاب براى آنان جایز است؟
ج: نگاهِ اول اگر بدون قصد باشد، اشکال ندارد، ولى نگاه عمدى به غیر از صورت و دستها تا مچ جایز نیست، هرچند به قصد امر به معروف باشد.
منبع: بخش استفتائات سایت مقام معظم رهبری