دكتر محمود احمدي نژاد شامگاه سه شنبه در گفتگوي زنده تلويزيوني با مردم از شبکه اول سيماي جمهوري اسلامي ايران در پاسخ به سوالي درباره ارزيابي از كيفيت برگزاري شانزدهمين اجلاس سران کشورهاي عضو جنبش عدم تعهد در تهران، گفت: امروز همه دنيا مي دانند که اين نشست بسيار داراي اهميت بوده و در زمان بسيار خوبي در ايران برگزار شد و شعار اجلاس مبني بر «صلح پايدار در سايه مديريت مشترك جهاني» که موضوع نيز باعث برجسته تر شدن و توجه بيشتر به آن شد.
وي با بيان اينکه بشريت از ابتداي تاريخ سعادت، پيشرفت ، رفاه و کمال بوده اند، تحقق اين ارزشها را درسايه صلح پايدار دانست و گفت: صلح پايدار همواره باعث تحقق همه خواسته هاي خوب بشر است و همه پيشرفتهاي بشري نيز در سايه صلح پايدار صورت مي گيرد،
رييس جمهور با طرح اين سوال که چرا اکنون صلح در جهان به مخاطره افتاده و به طور کامل محقق نشده است، مهمترين علت را در مديريت حاکم بر جهان برشمرد و اظهار داشت: مديريت نقش اساسي در ايجاد صلح ايفا مي کند و آحاد مردم به اقتضاي فطرت الهي شان صلح طلب هستند و اختلافي با يكديگر ندارند، بلکه همه دعواها، کينه ورزي ها و اختلافات از ناحيه مديريتها است.
وي با اشاره به اينكه امروز مديريت حاکم بر عرصه بين المللي، امنيت و آرامش را از دنيا گرفته و باعث گسترش فقر، کينهورزي، بي عدالتي و درگيريهاي مصنوعي شده است، تصريح کرد: همه نابساماني امروز جهان ناشي از مديريت نامناسب فعلي حاکم است.
دكتر احمدي نژاد در تشريح ايرادهاي مديريت فعلي جهان، انحصاري بودن اين مديريت و فساد ناشي از آن را اولين نقص ساختار مديريت فعلي جهان عنوان و با بيان اينکه عده اي قليل به واسطه اين مديريت بر تمام امور حاکم هستند، خاطرنشان كرد: بي توجهي به ايجاد دوستي و تفاهم و سلطه و قدرتطلبي سردمداران مديريت فعلي دنيا نيز از مهمترين عوامل نابساماني جهان امروز است؛ امروز هر جا درگيري هست، حداقل يک طرف اين درگيري كساني هستند كه دنبال قدرت و سلطه طلبي اند.
رييس جمهور با بيان اينکه خودخواهي ها و قدرت طلبي ها عامل بسياري از درگيري هاي امروز دنياست، گفت: حتي در داخل کشورها نيز بسياري از دعواها ناشي از خودخواهي و قدرت طلبي هاست.
دكتر احمدي نژاد ساختار، سازماندهي و ادبيات حاکم بر مديريت دنيا را ادبيات و ساختار قدرت طلبي توصيف كرد و افزود: بسياري از شعارهايي که تحت عنوان دفاع از حقوق بشر و دموکراسي داده مي شود در ذات خود به دنبال قدرت طلبي و سلطه گري بوده و سازمان ملل متحد و نهادهاي بينالمللي همواره به عنوان ابزار كسب قدرت و سلطه طلبي عمل کرده اند.
رييس جمهور با بيان اينکه اين مديريت از هم گسيخته و نابسامان امروز، بشر را به ورطه بيچارگي کشانده است و بايد هر چه سريعتر اصلاح شود، اظهار داشت: همه به اصلاح نياز داريم و هر کس به تناسب جايگاه و عملکرد خود بايد به اصلاح مديريت و عملکرد خود بپردازد.
دكتر احمدي نژاد با اشاره به اينکه اصلاح مديريت جهاني در سايه مشارکت عمومي خواسته همه ملتهاست که بايد به آن توجه شود، تصريح كرد: براي تحقق اين خواسته جدي بايد ديدگاه ها، انديشه ها، ذهنيت ها و اراده ها تغيير کند و همه براي تحقق آن پاي كار بيايند.
وي تاكيد كرد: همه بايد ضرورت اين اصلاحات را درك كرده و پاي آن بايستند و اصلاح كل در صورتي انجام ميشود كه همه مشاركت كنند.
رييس جمهور افزود: براي اينكه حقكشي و ظلم ريشهكن شود، همه بايد بدون هيچگونه ترس و تحميل در اجراي اصلاحات و تصميمگيري جهاني مشاركت كنند.
وي با بيان اينكه هميشه برآيند عمومي مثبت است، افزود: وقتي يك ملت آزادانه و آگاهانه تصميم ميگيرد، برآيند تصميم حتماً مثبت است، چراکه فصل مشترک انسانها فطرت الهي آنها است؛ در اين زمينه نيز بايد يك مشاركت همگاني وجود داشته باشد و برآيند اين مشاركت مثبت خواهد بود.
رييس جمهور ادامه داد: اين قاعده درباره دولت ها نيز صادق است و وقتي مشاركت عمومي باشد و تعداد زيادي از كشورها بر سر موضوعي توافق كنند و همه دنيا بر سر امري مشارکت کند، ديگر كسي نمي تواند، خلاف جريان خواسته عمومي، مسئله اي را تحميل کرده يا تبعيض ايجاد كند و بي عدالتي بيافريند و ديگر زورگويي معنا نخواهد داشت.
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به اين سوال كه به نظر مي رسد، تا حدود زيادي درک مشترک از اين موضوع بوجود آمده و خواست و حتي شايد اراده جمعي نيز براي تحقق آن ايجاد شده است، اما نگراني ها و ترس هايي هست که اجازه نمي دهد اين اراده در مسير اجرا جاري شود؟ تصريح كرد: اولاً اين ادبيات در حال عمومي شدن در دنياست و درست است که بر خواست فطري بشر متكي است، اما تا به حال هيچ گاه مجال ظهور و بروز نداشته و به صحنه عمل نيامده بود.
رييس جمهور خاطرنشان كرد: در اولين حضورم در نشست مجمع عمومي سازمان ملل متحد اين موضوع را مطرح كردم و امروز بعد از هشت سال موضوع عموميت پيدا کرده است و خيلي ها آن را تكرار مي كنند.
دكتر احمدي نژاد گفت: بايد ادبيات مناسب براي طرح اين موضوع شكل بگيرد و در وهله بعد مديران بايد اصلاح شوند تا خواستار عدالت شده و مردم نيز بايد دنبال عدالت باشند و بر همين اساس مديران عادل را انتخاب کنند و اين يک تحول مبنايي است.
وي افزود: امروز خوشبختانه ادبيات مشترك پيگيري اين هدف ايجاد شده و در حال تبديل شدن به خواست، عزم و اراده است، اما اين مسئله نيز لوازم و پيش نيازهايي دارد.
دكتر احمدي نژاد اظهار داشت: به فرض اينكه دولت ايران بخواهد اين موضوع را دنبال کند، ابتدا بايد خود را اصلاح کند و عادل باشد و به هر نسبتي که عدالت را در خود ايجاد کند، مي تواند در محيط بين الملل اثر گذار باشد.
رييس جمهور با اشاره به اينكه شعار اجلاس شانزدهم سران غيرمتعهدها دو مخاطب داشت، تصريح كرد: مخاطب اصلي آن مديران بودند و در وهله بعد مردم؛ اينجا نقش مديران، نقش اصلي است، اما همه جامعه بشري بايد به آن نقطه اي عزيمت كنند که اکنون ادبياتش ايجاد شده و اميدواريم اتفاق نظري كه در ادبيات شركت كنندگان در اجلاس سران جنبش عدم تعهد مشاهده شده، در نشست مجمع عمومي سازمان ملل نيز انعکاس خوبي داشته باشد.
دكتر احمدي نژاد با تأکيد بر اينکه بايد همه با هم کار را جلو ببريم، خاطرنشان كرد: 700 بندي که در بيانيه پاياني اجلاس تصويب شد، حرف دل همه ملتهاست و به واسطه آن درباره بسياري از مسائل عالم، اظهار نظر قاطع و صريح با اجماع حاصل شده است.
رييس جمهور در پاسخ به اين سوال که نشست شانزدهم سران جنبش عدم تعهد چه تفاوتي با نشست هاي قبلي داشت، گفت: حرفهايي که ما در هر اجلاس زديم يکي است، گرچه نوع بيان متفاوت بوده است. ما از روز اول بر عدالت،کرامت انساني، احترام به انسانها و حقوق برابر در سايه مديريت مشترک تاکيد کرديم.
رييس جمهور با بيان اينكه همه بايد عاشق عدالت و پايبند به آن باشند، تا عدالت برپا شود، اضافه كرد: اكنون اين ادبيات در سطح کشورهاي غيرمتعهد عموميت يافته است و هنوز با فراگيري آن در کل دنيا فاصله داريم؛ جنبش عدم تعهد به عنوان يک ظرفيت براي عمومي كردن اين ادبيات، اصولي داشته و دنبال همينها بوده است، اما عموميت يافتن موضوعي در سطح آن به معناي همهگير شدن آن مسئله در همه جهان نيست و اگر موضوعي در نشست هاي اين جنبش تصويب شد، به معناي آن نيست که كار تمام شد و اين موضوع كاملا اجرايي مي شود.
دكتر احمدي نژاد تاكيد كرد: ماموريت بزرگ ما اين است که ساختارها را ايجاد کنيم.
رييس جمهور در پاسخ به سوالي درباره اينکه يكي از انتقادها بر ساختار جنبش عدم تعهد فقدان دبيرکل و دبيرخانه و ساختار سازماني است، آيا مي توان از ساختارهاي موجود در دنيا نظير سازمان ملل براي اين منظور بهره گرفت؟ اظهار داشت: اين مطلب درستي است و بايد ظرفيت هاي موجود دنيا را فعال کنيم اما خود اين كار نيز نياز به ساختار دارد.
دكتر احمدي نژاد تصريح كرد: بنده تاييد اعضاي جنبش را اخذ كرده ام تا ساختارهاي لازم را طراحي و ايجاد كنيم اما با كمك خود اعضا. كار آغاز شده و به زودي برنامه هايمان را شروع مي کنيم و برنامه هايي طراحي شده که به مرور به اطلاع مردم نيز خواهد رسيد.
رييس جمهور با بيان اينکه اجلاس تهران بسيار موفق برگزار شد، خاطرنشان كرد: بيش از يک سال و نيم است که تمرکز تبليغاتي رسانه هاي غربي و استکباري كه استاد فضاسازي و تبليغات تخريبي هستند بر روي اين اجلاس قرار گرفته بود و حتي تا 15 روز قبل، خيلي از مسئولان كشورها براي حضور در نشست تهران ترديد داشتند.
دكتر احمدي نژاد با اشاره به شركت خود در نشست سران كشورهاي سازمان همكاري اسلامي در مكه، پيش آمدن اين فرصت را عنايت خدا توصيف كرد و گفت: سخنان و موضع گيري بنده به نمايندگي از جمهوري اسلامي ايران در آن نشست حجت را براي بسياري از آنان تمام و آنها را ملزم به شرکت در نشست تهران کرد.
رييس جمهور در پاسخ به اين سوال که خيلي ها موافق حضور شما در اجلاس مکه نبودند، اظهار داشت: برخي ها در عرصه سياست خارجي دخالتهاي بيمورد مي کنند؛ اما سياست خارجي را نمي شود جزئي و موضعي دنبال كرد.
وي ادامه داد: دولت مسوول عرصه ديپلماسي کشور است و كارها را دنبال مي کند و نبايد هر کس که تريبون پيدا کرد هر گونه كه ميلش بود عليه ديگران و مسئولان ديگر كشورها مطلب منتشر كند، دولت اين روش را قبول ندارد.
دكتر احمدي نژاد با بيان اينکه جمهوري اسلامي ايران با همه كشورها دوست است، افزود: يک رژيم در دنيا هست که ما از اساس آن را قبول نداريم و همه مي دانند كه با يک دولت ديگر هم رابطه نداريم؛ البته نه با ملت آن كشور؛ ما با مردم آمريكا مشكل و اختلافي نداريم و آنها را مثل همه مردم دنيا دوست داريم و آنها را ملت مظلومي مي دانيم.
رييس جمهور در ادامه تصريح كرد: رسانه ها آزاد هستند و نقد مي کنند اما نبايد به مسئولان کشورها توهين کنند؛ مي توانيم سياست دولتها را نقد كنيم اما نمي توانيم به رهبران كشورها توهين كنيم و اين مطلوب و مورد تاييد انقلاب و جمهوري اسلامي نيست.
دكتر احمدي نژاد خاطرنشان كرد: نبايد افرادي كه در كشور مسئوليت هم دارند، خلاف سياستهاي رسمي كشور در مسايل خارجي اظهارنظر كنند.
رييس جمهور درباره مخالفتها براي حضور وي در اجلاس مكه گفت: چرا نبايد در نشست مکه حضور مي يافتيم؟ و چرا بايد غايب مي بوديم، ما عربستان را دوست داريم و با هم دشمن نيستيم و اساساً دليلي براي دشمني با كشوري مثل عربستان نداريم.
دكتر احمدي نژاد افزود: دشمنان در صدد ايجاد دشمني ميان ايران و ساير کشورهاي اسلامي هستند، اما ما همه را به دوستي دعوت مي كنيم و روشهاي غلط در سياست خارجي را هرگز تاييد نمي كنيم.
وي اظهار داشت: دشمنان با خيلي از سران و مسئولان كشورها تماس گرفته بودند تا آنها را از شركت در اجلاس تهران منصرف كنند، اما آنها به تهران آمدند كه اين خود يک اتفاق بزرگ و يک "نه" بزرگ به دشمنان بود؛ اين يک پديده شيرين و مثبت در يک روند بود و هنر ما اين است که اين روند را در مسير خودش جلو ببريم.
رييس جمهور تصريح كرد: وقتي سران و مسئولان كشورها به ايران آمدند، ديدند كه برخلاف تبليغات صورت گرفته، ايران کشوري امن و مقتدر است و به آرا و نظرات همه احترام مي گذارد.
دكتر احمدي نژاد خاطرنشان كرد: در جريان برگزاري اجلاس عدم تعهد معتقد بوديم اگر بناست تفاهمي ايجاد شود، بايد همه بحث کرده و سخنان خود را مطرح كنند؛ لذا فرصت داديم هر كس كه درخواست داشت، حرف خودش را بزند و لذا 140 سخنراني انجام شد، بدون اينکه به کسي توصيه و اخمي کنيم.
رييس جمهور با بيان اينکه تمامي شرکت کنندگان در اجلاس غيرمتعهدها، اين نشست را متعلق به خودشان مي دانستند و اين داراي اهميت بسيار است، گفت: در اختتاميه اجلاس تهران شرکت کنندگان به يکديگر تبريک مي گفتند و ما بايد روحيه احترام و کرامت به همگان را حفظ کنيم.
دکتر احمدي نژاد همچنين حفظ ادبيات مشترک ميان اعضاي جنبش غير متعهدها را حائز اهميت خواند و با بيان اينکه اين به معناي کوتاه آمدن از آرمانها نيست، تصريح کرد: آرمانهاي انقلاب اسلامي زماني فرصت تحقق در جامعه جهاني را پيدا مي کنند که با مشارکت عمومي همراه باشند.
رييس جمهور هنر مديريت و استدلال را در حفظ دوستان برشمرد و با اشاره به 45 ملاقات رسمي خود با برخي سران و مسوولان کشورهاي عضو جنبش در حاشيه اجلاس غيرمتعهدها، خاطر نشان کرد: بسياري از دوستي ها و روابط در اين ملاقات ها تجديد و مورد بررسي قرار گرفت.
دکتر احمدي نژاد با بيان اينکه شرکت کنندگان در اجلاس تهران با نشاط و اميدواري ايران را ترک کردند و از رياست جمهوري اسلامي ايران بر جنبش عدم تعهد ابراز رضايت داشتند، گفت: اين يک سرمايه عظيم براي ملت ايران است.
رييس جمهور با تقدير از همراهي و همکاري خوب مردم در مدت برگزاري اين اجلاس خاطر نشان کرد: خوشبختانه با همراهي مردم هيچ مشکلي در برگزاري اين اجلاس نداشتيم و اين در حالي است که در ساير اجلاسهايي که در سطح جهان برگزار مي شود بعضاً اعتراض ها و گله هاي مردم مشکلاتي بهوجود مي آورد.
دکتر احمدي نژاد اظهار داشت: ملت ايران به بهترين شکل از شرکت کنندگان در اجلاس غير متعهدها ميهماننوازي کردند چراکه خود را در برگزاري اجلاس شريک مي دانستند.
رييس جمهور با بيان اينکه حس حضور ملت ايران به عنوان مردمي متمدن و تاريخ ساز در اجلاس، سرمايه عظيمي است که بايد آن را حفظ کرد، گفت: اين موضوع قدرتي عظيم از ملت ايران را به نمايش گذاشت و به اعضاي جنبش منتقل کرد.
دکتر احمدي نژاد افزود: حتي برخي از شرکت کنندگان در اجلاس که با هم اختلاف نظر داشتند در مديريت اجلاس اتفاق نظر داشتند که اين موفقيت نشان داد که ملت ايران ظرفيت مديريت در سطح بين المللي را دارا مي باشد و مي تواند در خدمت ملت ها بوده و يک تفاهم بين المللي ايجاد کند.
رييس جمهور با اشاره به ابعاد کار رسانه اي در برگزاري اجلاس شانزدهم غيرمتعهدها ، پخش زنده و مستقيم زواياي مختلف اجلاس از حدود 20 تا 30 نقطه با توجه به ظرايف و حساسيت هاي موجود در آن را نشان از اعتماد به نفس بالا و اطمينان خاطر در مديريت اجلاس دانست و گفت: اين تنها آغاز راه است و ما يک راه طولاني در پيش داريم و مي خواهيم جنبش غيرمتعهدها را با کمک اعضا احيا کنيم که دستيابي به اين هدف مستلزم مشارکت و کمک همگاني است.
دکتر احمدي نژاد همچنين در خصوص هزينه هاي اجلاس و برخي اظهار نظرها مبني بر القاي کم هزينه بودن برگزاري آن، با طرح اين سوال که چرا نبايد براي برگزاري اجلاسي در اين سطح هزينه مي کرديم؟ تصريح کرد: اگر ملتي مي خواهد در تراز بالاي جهان بنشينيد، بايد هزينه هاي آن را بپردازد؛ البته منظور اشرافيگري براي مسوولان نيست اما بايد بهترين ها را براي مهمانان خود فراهم کنيم چراکه اين کار موجب عزت ملت ايران است.
رييس جمهور با اشاره به اينکه برگزاري اين اجلاس معادلات را به نفع ملت ايران عوض کرد و شرکت کنندگان نيز صداقت ايران را قبول و از مهمان نوازي ايرانيان تشکر کردند، افزود: ما در برگزاري اجلاس هرگز به دنبال بهره برداري شخصي براي ايران نبوديم، بلکه صادقانه خواستيم تا همه دست به دست هم داده و در راستاي اصلاح وضع جهان مشارکت کنند.
دکتر احمدي نژاد در پاسخ به اين سؤال که برنامه جمهوري اسلامي ايران براي بهره برداري از فرصت تاريخي و استثنائي سه ساله رياست بر جنبش عدم تعهد با توجه به طولاني بودن گردش رياست در اين جنبش چيست؟ تصريح کرد: برنامه هايي در خصوص ايجاد دبيرخانه و ساختارهاي پيگيري براي بخش هاي گوناگون اقتصاد ، فرهنگ ، جوانان ، زنان ، اصلاح سازمان ملل و همگرايي اعضا تنظيم شده است، اما هر يک از اينها اگر بخواهد قطعي و اجرا شود بايد با توافق همه اعضا همراه شود.
رييس جمهور مديريت همگرايي را از اولين اقدامات برنامه ريزي شده براي جنبش عدم تعهد عنوان کرد و ادامه داد: طراحي لازم براي هماهنگي نظرهاي اعضا پيرامون موارد مختلف صورت گرفته و سفر به سازمان ملل کار عملياتي آن آغاز خواهد شد.
دکتر احمدي نژاد با اشاره به اينکه ما هرگز به دنبال حل مشکلات جمهوري اسلامي از ناحيه رياست بر جنبش نبوده ايم و معتقديم اگر مشکلات دنيا حل شود مشکلات ما نيز حل خواهد شد، افزود: افرادي فشار مي آوردند تا از اين اجلاس بهره برداري موردي و خاص داشته باشيم در حالي که ما زير بارنرفتيم و اين کار را سوء استفاده مي دانستيم چراکه ما شعارهايي داده ايم که بايد با عمل ما مطابقت داشته باشد.
رييس جمهور با بيان اينکه هرگز نمي خواهيم به نفع موضع خاص خود از جنبش عدم تعهد بهره برداري داشته باشيم، گفت: ما معتقديم آرمان هايي نظير عدالت، کرامت و صلح جهاني داريم که حق است و جبنش عدم تعهد هم آنها را قبول دارد اکنون که در اين جنبش مؤثر هستيم، نبايد از اين ظرفيت مثلاً براي حل مشکل هسته اي کشور استفاده کنيم بلکه هنر ما اينست که هر قدر مي توانيم در آرمان هاي بزرگ خود همراهي ايجاد کنيم و هر چه اين همراهي بيشتر شود، بهتر خواهد بود.
دکتر احمدي نژاد در ادامه گفتگوي زنده تلويزيوني در پاسخ به سؤالي در مورد تلاش برخي جريان هاي سياسي داخل و خارج از منطقه براي مصادره جنبش هاي اسلامي در منطقه، اظهار داشت: در سطح کلان معتقدم همه تحولات در مسير کمال جامعه بشري و تحقق عدالت جامعه جهاني بوده و مناسبات ظالمانه کنوني هرچه كمتر شده و مردم آگاهتر گشته و مطالبات ملت ها به سمت عدالت و کرامت برود به نفع همه خواهد بود.
رييس جمهور با بيان اينکه در سطح پايين تر اگر بخواهيم تحليل درستي داشته باشيم بايد ميان مطالبات مردم و مديريت کنندگان اين جريان ها تفکيک ايجاد کنيم، گفت: توده هاي مردم همواره به دنبال عدالت، کرامت، پاکي، بزرگي و صلح و دوستي هستند و بر اساس آنها حرکت هاي تحولي خود را آغاز مي کنند، اما عمق خواسته هاي آنان متفاوت و بستگي به بيداري، تغييرات دروني و ظرفيت ها و فرهنگ و بسياري چيزهاي ديگر دارد.
دکتر احمدي نژاد با بيان اينکه همواره مديريت ها از جريان هاي تحولي توده هاي مردم، نتيجه گيري مي کنند و اين در حالي است که مديريت ها لزوماً همان نيستند که مردم آن را مطالبه کرده و خواستار آن بودند، گفت: بررسي ها نشان مي دهد که در زمينه جهت گيري هاي اصلي و محتوايي در بعضي موارد مديريت ها بهتر و در برخي ديگر تغيير چنداني نکرده است.
رييس جمهور با بيان اينکه همه ما به دنبال عدالت هستيم گفت: بايد در برخورد با اين جريان ها با دقت عمل کرده و تحليل مناسب داشته باشيم و با هر کسي متناسب با خود او برخورد کنيم تا دچار مشکل نشويم .
دکتر احمدي نژاد در ادامه در مورد تحولات اروپا و بحران هاي آمريکا نيز با بيان اينکه يک بيداري عمومي در جامعه بشري در حال وقوع است که منحصر به منطقه ما و مسلمانان و غير مسلمانان نيست، خاطرنشان کرد: امروز بشريت از يک نقطه عطفي در حال عبور است و نظم موجود جهاني در ذهن بشر فرو ريخته و اصالت ندارد و بشريت به اين باور رسيده که نظم موجود نمي تواند خواسته هاي او را برآورده کند و اميدي به مديريت هاي موجود در جهان وجود ندارد.
رييس جمهور با بيان اينکه شرايط فعلي جهان فرصت تاريخي براي ما ايجاد کرده است تا مطالبات مردم را تبيين و جهت دهي کنيم، تصريح کرد: در اين زمينه ما هيچگاه به دنبال سيطره بر مردم نيستيم چرا که معتقديم هيچ کس حتي حکومت اسلامي حق سيطره بر مردم را نداشته و نمي تواند به جاي مردم تصميم گيري کند؛ مردم خود بايد راهشان را انتخاب کنند و ما در اين ميان فقط بايد راه درست را به آنها نشان دهيم.
دکتر احمدي نژاد با اشاره به اينکه بهترين و زيباترين اعمال اگر اجباري و تحميلي باشد هيچ ارزشي نخواهند داشت، گفت: توده هاي مردم در دنيا بايد به اين تصميم برسند، زيرا تغييرات بيروني تابعي از تغييرات دروني است .
رييس جمهور با بيان اينكه عدالت امروز مطالبه همه مردم است و بايد بدانيم كه عدالت مانند دموكراسي در غرب، ابزاري براي تحميل به ملتها نيست، افزود: امروز فرصت براي معرفي عدالت و انسانيت ايجاد شده و ما بايد از اين فرصت استفاده كنيم.
دکتر احمدي نژاد اساس انحراف مديريت غربي را تلقي نادرست آن از انسان دانست که او را ملزم مي کند به دنبال ثروت، لذت و بهرهمندي به هر قيمت باشد، اظهار داشت: معتقديم عظمت انسان به فداکاري، محبت، عشق، عدالت و حق طلبي است و اين ارزشها موجب بزرگي انسان مي شود و در حالي آنها بر تنازع براي بقاء ميان انسانها تاكيد دارند، ما براي تعامل ميان انسانها تلاش مي کنيم.
رييس جمهور با بيان اينکه امروز ادبيات ملت ايران در دنيا طرفداران زيادي پيدا كرده و فطرت انسان ها در حال بيدار شدن هستند، گفت: بيداري ملت ها مو ضوعي جهاني بوده و اصلاً منحصر به منطقه ما نيست، هرچند كه به تعبيري همه آنها بيداري اسلامي است چراكه خداوند يک دين بيشتر نفرستاده و توده هاي مردم و پيروان پيامبران الهي با هم مشکلي ندارند، بلکه اين مدعيان هستند که اختلافات را بر آنان تحميل مي کنند.
دکتر احمدي نژاد با تاکيد بر اينکه بايد تلاش کنيم تا نگاهمان جهاني شود به گونه اي كه نگاه به مسايل قومي، قبيله اي و نژادي و حتي از نوع مذهب هم نباشد، گفت: امروز مشكل جهان موضوع شيعه و سني و دامن زدن به اختلافات نيست، بلكه ما بايد به دنبال حاكميت توحيد، عدالت، صلح و محبت در جهان باشيم؛ چنين ادبياتي امروز در جهان جاذبه داشته و بايد آن را گسترش دهيم.
وي با طرح اين سوال که اگر امروز کسي در آمريکا پاکي، محبت، عدالت و انسانيت را مطالبه کرده و خواستار رفع ظلم و تبعيض و کينه ورزي باشد، آيا بيداري او غير از بيداري اسلامي است؟، تصريح کرد: امروز موضوع اصلي دعوا بر سر عناوين و اسامي نيست، بلکه آنچه اهميت دارد انسانيت و ترويج آن در جهان است و ما بايد درجهت تقويت آن تلاش کنيم.
رييس جمهور در ادامه گفتگوي زنده تلويزيوني در پاسخ به سوالي در ارتباط با دستاوردهاي ورزشكاران ايراني در المپيك و پارالمپيك، اقداماتي که بايد انجام شود تا شاهد موفقيتهاي بيشتر ايران در عرصه هاي بينالمللي باشيم و وظيفه مسئولان در اين زمينه افزود: خوشبختانه ورزش کشور در المپيك نتايج خوبي به دست آورد و سرعت جهش و پيشرفت در اين خصوص چشمگير بود و در مسابقات پارا المپيك نيز اينگونه است.
دکتر احمدي نژاد با بيان اينکه مسوولان بايد در طراز ملت ايران بيانديشند، خاطرنشان کرد: اگر تصور كنيم که ملت ناتوان است، در واقع با اين تفكر مانع حركت ملت ميشويم در حالي که مسوولين بايد موانع را برداشته و راه را براي پيشرفت مردم باز كنند؛ در اينصورت خواهيم ديد ملت در هر عرصه اي که وارد مي شود خواهد درخشيد.
وي با اشاره به حضور درخشان و موفق بخش مردمي در صنعت کشور، تصريح کرد: بخش عمده اي از ظرفيت ها در صنايع مختلف کشور طي 7 سال اخير به واسطه اجراي اصل 44 و حضور مردم در اين عرصه افزايش يافته است.
وي با تاکيد بر اينکه بايد به توانمنديهاي ملت ايران در زمينه هاي گوناگون باور داشته باشيم، به تدوين سند چشمانداز بيستساله اشاره کرد و گفت: عدهاي از كارشناسان و متخصصان سند چشمانداز بيستساله را تدوين كردند و با زحمت فراوان پس از بررسيهاي زياد اين سند را تدوين كردند، اما معتقدم آنها دريافت كاملي از توانمندي هاي ملت ايران نداشتهاند.
رييس جمهور با اشاره به اينکه در اين سند آمده كه ايران بايد در سال 1404 از نظر علمي در منطقه برتر شوند ولي اكنون در مدتي بسيار كوتاهتر به اين رتبه رسيدهايم ، اظهار داشت: امروز جمهوري اسلامي ايران بدون ترديد در علم و فناوري و رشد مقالههاي علمي در منطقه جايگاه اول را دارد و اين در شرايطي است که در اين سال ها پشرفت هاي بسياري در زمينه هاي گوناگون از جمله دستيابي به انرژي هستهاي، پرتاب ماهواره به فضا و توليد داروهاي مختلف داشته ايم.
دکتر احمدينژاد با تاكيد بر اينكه مديران بايد در طراز ملت ايران بيانديشند و به آرمانهاي ملت باور داشته باشند، تصريح کرد: ملت ايران به دنبال عدالت است و در اين مسير هر کس به نسبتي كه به دنبال قدرت باشد به ملت ضرر خواهد رساند.
وي با بيان اينكه بايد به مردم احترام گذاشته و عظمت و كرامت ملت را در ادبيات و تعامل با آنان و استفاده از اختيارات مردم به رسميت بشناسيم، ادامه داد: مردم صاحبان اصلي حکومت هستند و نبايد مسوولان وارد باندبازي و دعواهاي اينگونه شوند و حد و مرزي هم براي آن نشناسند.
رييس جمهور با بيان اينکه متاسفانه عدهاي در يكسال اخير حد و مرزها را در مواجهه با دولت رعايت نكردند و ما به حرمت ملت سكوت كرديم، چراکه خود را نوكر مردم مي دانيم، خطاب به اين عده تصريح کرد: چرا به ملت توهين کرده و ميخواهيد به زور القاء كنيد که مردم انتخابي اشتباه کرده اند و در اين مسير مدام توهين کرده و تهمت زديد؟ اگر ميخواهيد رييس جمهور شويد سال بعد خود را معرفي كنيد و ملت بعد از بررسيها انتخاب ميكنند؛ اينگونه رفتارها از هر ناحيه و تحت هر عنوان و لباسي که صادر شود متعلق به جمهوري اسلامي و ملت ايران نيست.
دکتر احمدي نژاد با اشاره به اينکه ما همواره اعلام کرديم که نوکر مردم هستيم و حتي لحظه اي هم شأني بالاتر از نوکري مردم را براي خود متصور نبوده ايم، گفت: بر اساس منطق و استدلال روشن معتقدم نوکري ملت ايران بالاترين افتخار عالم است.
رييس جمهور در بخش ديگري از اين گفتگو به برخي از مشكلات اقتصادي بوجود آمده در كشور اشاره و خاطرنشان کرد: قسمتي از مشكلات اقتصادي ايجاد شده ناشي از فشار دشمن بود؛ البته باندهايي نيز در داخل آمدند و فقط براي اهداف سياسي و اقتصادي بازار را دچار مشكل كردند و بعد دولت را مورد هجمه قرار مي دهند؛ البته مشخص است كه اين افراد چه كساني هستند. البته در اين يكسال و نيم اخير دولت دستش بسته بود، اما بالاخره دستش باز ميشود و اين افراد را شناسايي کرده و جلوي آنها را ميگيرد و به ملت معرفي ميكند.
دکتر احمدي نژاد افزود : دولت در حال مديريت شوكهايي که به بازار ارز و سکه وارد شده، است.
رييس جمهور در مورد التهاب ايجاد شده در بازار ارز و برخي انتقادها نسبت به راه اندازي بورس ارز گفت: اقتصاد ايران اقتصاد قدرتمندي بوده و در حال حاضر مهمترين کاري که بايد انجام شود، از بين بردن التهاب است.
دکتر احمدي نژاد با بيان اينکه سال گذشته در کشور 60 ميليارد دلار واردات و 53 ميليارد دلار صادرات داشتيم، ادامه داد: عده اي به واسطه التهاب ايجاد شده ارز گرفته و انبار كردهاند؛ البته تعداد اين افراد كم است ولي بالاخره اثر ميگذارد و موجب بروز تقاضاي کاذب در بازار مي شود.
وي با بيان اينکه اين امر به خاطر يك جنگ رواني سنگين و بعضي عملكردهاي غلط است، تصريح کرد: هدف تطهير دولت نيست چراکه بعضي همكاران دولت نيز با اينكه به آنها هشدار داده شده بود، اشتباه كردند؛ من بارها گفته بودم كه اين روش را اصلاح كنند ولي اين كار را نكردند و بعد موقعي متوجه شدند كه ما يك مقدار ضربه خورديم.
دکتر احمدي نژاد در پاسخ به سوالي مبني بر مطرح شدن شايعه رسيدن قيمت دلار به مرز 3 هزار تومان اظهار داشت: اين موضوع نيز در ادامه همان جنگ رواني است؛ هرچند فروش نفت در حال حاضر با مشكلاتي روبهرو است، اما شرايط اينطور نيست كه عده اي دارند به مردم تحميل مي كنند.
رييس جمهور با تاکيد بر لزوم همراهي و کمک مردم براي عبور از اين شرايط، اظهار داشت: اين شرايط اتفاق ويژهاي نيست که نتوانيم از آن عبور کنيم؛ البته دشمن، هم با جنگ رواني و هم با بستن مسيرهاي فروش نفت و بانك مركزي، جنگ تمامعيار پنهاني درست كرده است ولي ما نيز در حال تدبير و كار هستيم؛ اين خارج از تحمل و مديريت ملت ايران نيست. ما كشوري داراي نفت، انرژي و ثروت هستيم و دنيا هم به آنها نياز دارد.
دکتر احمدي نژاد با بيان اينکه حجم فروش نفت ما در مقابل نياز ارزي و اقتصاد ما بزرگ نيست، تصريح کرد: ما ميتوانيم به سرعت آن را جايگزين كنيم؛ يكي از مشكلات کشور، نياز دولت به درآمدهاي نفتي بوده است كه ما به سرعت داريم اين را مديريت ميكنيم و امسال در بودجه سختگيري ميكنيم.
رييس جمهور در پاسخ به اين سوال كه "آيا امسال اصلاحيه بودجه به مجلس خواهيد داد؟" گفت: فعلا چنين قصدي نداريم و از ظرفيتهاي موجود استفاده كرده و كنترل كرده ايم اوضاع را؛ كاهش سنگيني در بودجههاي مصرفي اعمال كرده ايم كه باعث دلخوري خيليها هم شده و فشار ميآورند ولي بايد تحمل كرد؛ زيرا بحث مصلحت و منافع ملت مطرح است تا به اين بهانه خيلي از كارها و رويه هاي غلط اصلاح شود.
دكتر احمدي نژاد با اشاره به اينكه البته در برخي برنامههاي اقتصادي ممكن است نيازمند اصلاحات باشيم، افزود: در اين مورد در حال گفتگو هستيم و جلسات مشورتي گذاشتهايم كه مجلس و قوه قضاييه هم مشاركت دارند. اين البته نيازمند سازوكارهاي قانوني است، برنامههاي اوليه با بحث هاي كارشناسي طولاني و سنگين تهيه شده و در شش ماهه گذشته خود بنده چندين جلسه طولاني گذاشتهام و اميدوارم ظرف يكي دو ماه آينده به يك بسته مورد توافق همه بخشهاي اداره كشور برسيم.
رييس جمهور در ادامه با بيان اينكه "كالاهاي متنوع و بسيار زيادي در كشور وجود دارد"، اظهار داشت: بعضي كالاها ممكن است چند روزي در كشور كم شود كه قبلا هم اين اتفاقات افتاده است ولي بالاخره جايگزين ميشود كه اين البته ناشي از بداخلاقي دشمنان نيز هست، اما در سوي ديگر اين ميدان ملت ايران قرار دارد. ممكن است چند روزي يك قلم كالا در كشور كم شود اما دهها هزار قلم كالا در بازار موجود است.
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به اين سوال كه با توجه به حجم درآمد ارزي كشور و از آن مهم تر حجم اقتصاد كشور نبايد نوسانات قيمت ارز اينگونه روي قيمت كالاها تاثير بگذارد، تصريح كرد: سال گذشته فشارهاي زيادي به دولت وارد آوردند كه كشاورزي كشور از بين رفت و واردات كشاورزي زياد شده است تا از ورود خوراك دام ممانعت شد. توجه داشته باشيد كه ما 40 سال است كه خوراك دام وارد ميكنيم و اگر چه طراز صادرات كشاورزي ما مثبت است ولي بالاخره همه نيازها در داخل توليد نميشوند.
رييس جمهور ادامه داد: سر و صداهايي به پا كردند و 5-6 ماه واردات اين دست كالاها با وقفه مواجه شد و حتي بعضي واردكنندگان اصلي به خاطر فشارهايي كه به آنها وارد شد، از ادامه كار منصرف شدند؛ احضاريههايي صادر شد و فشارهاي زيادي وارد شد كه همه اينها موثر هستند. جو اقتصادي پارسال جو مطلوب و صحيحي نبود؛ آن هم به بهانه تخلفي كه در يكجا انجام شده است. خوب وقتي تخلفي مي شود به آن رسيدگي ميشود كه البته هنوز ما متوجه نشده ايم كه نتيجه رسيدگي چه شد، البته واقعيت براي ما روشن است ولي بالاخره بايد قضايا روشن شود. اينكه دولت را مدام متهم كرده و عليه او جوسازي كنند درست نيست و جوسازي كه به بهانه آن عليه فعالان اقتصادي شد، صد برابر آن حادثه بود.
دكتر احمدينژاد خاطرنشان كرد: بنده در چهارمين سفر استاني دولت به اردبيل هم گفتم كه به هر تخلفي كه شده در هر جا بايد رسيدگي كرد و همواره اولين مدعي رسيدگي به تخلفات بودم و هنوز هم هستم و گفتهام برخورد ميكنم ولي اتفاق ناگوارتري كه در اثر اين روند افتاد، تخريب فضاي كسب و كار بود. به عنوان مثال در واردات خوراك دام چهار نفر بودند كه از 40 سال قبل در اين عرصه فعال بودند و راه و چاه كار را بلد بودند ولي وقتي اينها مورد هجمه قرار گرفتند افراد جديدي سراغ اين كار رفتند كه به همه جزئيات كار آشنا نبودند. دشمن كاري كرد در اين عرصه ها هم بهم ريختگي هايي شد كه دولت در حال مديريت كردن آن است.
رييس جمهور با بيان اينكه "اقتصاد ما در مجموع اقتصاد قوي، مقتدر، فعال و روبه جلويي است"، گفت: با همه سختي ها و مشكلاتي كه پديد آمد، اقتصاد ما در حال حركت به مسير پيشرفت است و همه طرح هاي بزرگ، عمراني و سرمايه گذاري كشور فعال است.
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به اين پرسش كه "برخي مدعي هستند كه محل تامين بودجه طرح هاي مهر ماندگار مشخص نيست، آيا اجراي اين طرح ها تعطيل خواهد شد؟" افزود: از همان ابتداي كار، هر اقدام خوبي را كه دولت شروع كرد يك عده آن را كوبيدند. بنده اعلام كردم كه كل بودجه طرح هاي مهر ماندگار 170 هزار ميليارد تومان است كه 60 هزار ميليارد تومان آن امسال و سال بعد هزينه خواهد شد. مخالفان اجراي اين طرح ها اين سخنان را كامل ذكر نمي كنند و دائما ميگويند كه 170 هزار ميليارد تومان بودجه براي اجراي اين طرح ها وجود ندارد.
رييس جمهور اظهار داشت: دولت ميتواند آن دسته از اموالي را كه در دست دستگاه هاي دولتي متروك مانده واگذار كرده و منابع حاصل از آن را صرف احداث سد و آزادراه كند و اعلام كردهايم كه امسال بودجههاي عمراني دولت از اين طريق بايد تامين شود. اين كار بسيار بزرگي است و طرح مهر ماندگار همين است.
دكتر احمدي نژاد تصريح كرد: سال آينده دوباره انتخابات رياست جمهوري برگزار خواهد شد كه اگر اجراي طرح هاي بزرگ به منوال قبل پيش مي رفت، هر فردي كه سر كار مي آمد بايد در چهار سال اول رياست جمهوري خود، فارغ از وعده ها و برنامه هايش تمام بودجه خود را صرف اتمام طرح هايي مي كرد كه به او به ارث رسيده بود. سخن ما اين است كه تمام دستگاهها، املاك و اموالي دارند كه مورد استفاده نيست و واگذاري اين اموال بدون استفاده ميتواند بسياري از مشكلات مثلا بخش صنعت را حل .
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به اين سوال كه آيا در اثر اجراي طرح هاي مهر ماندگار بودجه هيچ بخشي منحرف نخواهد شد؟ خاطرنشان كرد: به هيچ وجه، دولت اعلام كرده است كه بودجه عمراني امثال از محل واگذاري اموال بلااستفاده بايد تامين شود، مگر دستگاهي كه اموال متروك ندارد. اين يك كار بزرگ، افتخاري ماندگار و بزرگترين خدمت در كشور است كه قرار شده 36 هزار ميليارد تومان منابع از اين طريق براي عمران كشور تامين شود چرا كه اين كار بسيار سختي است و معمولا زيرمجموعه ها با اجراي چنين كارهايي همراهي نمي كنند.
رييس جمهور تصريح كرد: يكي ديگر از سياستهاي ما اين است كه معوقات بانكي بايد برگردد. بسياري از صنايع كه به بانك بدهكار هستند، املاك و اموال و سهامي دارند كه با آزاد كردن آنها ميتوانند معوقات بانكي را پس بدهند، يا برخي از بانكها از بانك مركزي اضافه برداشت كردند، كه به آنها گفته شد اگر اين پولها براي صنعت هزينه شده است، مشكلي نيست اما اگر به عده اي واگذار شده تا ارز و سكه بخرند، اين كار غلطي است و بايد اين منابع به هر طريق به بانك بازگردد. اين يك كار زيربنايي و اصلاحي اساسي و ساختاري است كه دولت در حال اجراي آن مي باشد.
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به سوالي مبني بر اينكه يك مسابقه اي در تجهيز منابع بين بانكها جريان يافته كه براي پيش افتادن در آن سود سپرده ها را افزايش مي دهند و در نتيجه نمي توانند وام و تسهيلات با سود پايين به توليدكنندگان بدهند كه اين در افزايش قيمت ها موثر است، چه زماني اين مسابقه پايان خواهد يافت؟ خاطرنشان كرد: اين روش در سيستم بانكداري ما را در حلقههاي بيانتها گرفتار ميكند. سال گذشته هنگامي كه به آمريكاي جنوبي سفر كرده بوديم، بازار ارز را به هم ريختند و گفتند كه مشكل از پايين بودن سود بانكي است و بايد بالا برود و فضا را طوري پيش بردند كه اگر من مخالفت مي كردم مسئول همه مشكلات شناخته مي شدم، لذا با افزايش سود بانكي موافقت كردم، اما پرسش اينجا است كه آيا مشكل حل شد و قيمت ارز پايين آمد؟
رييس جمهور اضافه كرد: به نظر من اين شيوه بانكداري حتما براي اقتصاد كشور مضر است و البته اين ربطي به عملكرد مسئولان بانكي ندارد و سيستم مشكل دارد؛ هر كار كنيم، سود ثابت ربا است و اين مسئله توجيه بردار هم نيست. امروز تعداد زيادي بانك خصوصي درست شده كه از اين طريق در مدت يكسال سرمايه هاي خود را سه برابر مي كنند و اين روش غلط بوده و بايد متوقف شود.
دكتر احمدينژاد درباره رشد نرخ تورم نيز گفت: البته رشد تورم كاهشي است و انشاالله در حال بازگشتن به شرايط قبلي هستيم و تا پايان سال به شرايط گذشته باز مي گرديم. مسئله اصلي اين است كه به بهانه نرخ تورم بالا، سود بانكي را بالا بردن كار اشتباهي است. سال گذشته وقتي توانستيم نرخ تورم را به 12.4 درصد برسانيم از بانكها خواستيم كه در مقابل سود بانكي را پايين بياورند كه نپذيرفتند. متاسفانه اجماعي در فعالين حوزه پولي وجود دارد كه مي خواهند نرخ سود بانكي بالا باشد، چرا نفع آنها در تداوم اين شرايط است و برخي را نيز فريب داده اند تا از آنها حمايت كنند.
رييس جمهور با بيان اينكه جلسات اصلاح نظام بانكي هر هفته ادامه دارد، افزود: با افزايش سود بانكي به شدت مخالفم و به نظرم اين روش كاملا غلط و به زيان كشور است، كساني كه از اين ايده دفاع مي كردند مدعي بودند به واسطه آن پولهاي سرگردان را از بازار جمع مي كنند تا به طرف بازار ارز نرود، اما ديديم كه اين پولها متمركز شد و يكجا به بازار ارز وارد شد و وضع را بدتر كرد.
دكتر احمدي نژاد اظهار داشت: بايد سرمايه گذاري در بانكها بر اساس مشاركت واقعي باشد و صاحب اصلي پول در سود و زيان پول خود مشاركت داشته باشد. بايد اين شيوه را اصلاح كنيم و اميدوارم كه اين اصلاحات اساسي را امسال بتوانيم شروع كنيم. البته معني اين حرف آن نيست كه تا آن زمان اقدامات مقطعي و موضعي نداشته باشيم، جلسات شوراي پول و اعتبار فعالانه برگزار ميشود و تصميماتي گرفته مي شود و خيلي بانكها كه متوجه شده اند اين روش غلط است، دارند همراهي مي كنند.
رييس جمهور در بخش ديگري از سخنان خود به اهميت اصلاحات در مديريت اشاره كرد و گفت: بايد مشخص شود هركس مسئول چه كاري است. مثلا براي خزانهي دولت كه نميشود، از سه نقطه برنامهريزي و مديريت كرد. مديريت بايد در دست دولت باشد و دستگاههاي نظارتي نيز نظارت خود را بكنند.
دكتر احمدي نژاد افزود: بعضي مواقع مرزها مخدوش ميشود؛ اينكه مثلا بگويند تو مديريت كن، ولي در مورد آن چيزي كه دولت ميخواهد اجرا كند، فراتر از قانون و برنامه اوليه، بيايند و بگويند كه قدم به قدم چكار كن، اين باعث مخدوش شدن مرزها ميشود. مديريت عمومي بايد دست دولت باشد و دستگاههاي مختلف نظارتي بايد كار خود را بكنند، ولي اگر دستگاه نظارتي بخواهد، وارد كار اجرا شود، اين مرزها مخدوش ميشود. بنده اين را در جلسه هيات دولت با مقام معظم رهبري نيز مطرح كردم كه ايشان آن را تاييد فرمودند.
رييس جمهور اظهار داشت: دخالت در كار اجرا، مي شود تصميم سازي و تصميم گيري براي دولت كه اين مطلوب نيست. از سوي ديگر تقسيم كار صورت گرفته بين وزارتخانه ها اعتباري است و اصالتي ندارد چرا كه كار اداره كشور يك كار واحد است كه بايد منسجم صورت گيرد و اين دولت است كه بايد وزارتخانه هاي مختلف را هم راستا كند تا كشور اداره شود و اگر از جاي ديگري در اين موضوع مداخله شود و دائم از يك وزارتخانه سوال شود كه فلان كار چه شد، بدون توجه به مسئوليت ديگر وزارتخانه ها در آن كار، اين باعث تداخل كاري وزارتخانه ها شده و آنها را به جان هم مي اندازد و كارها را كند يا متوقف مي كند.
دكتر احمدينژاد با بيان اينكه در مورد اين مسائل در حال گفتگو در راس قوا و با مقام معظم رهبري هستيم و كارهايي دارد صورت مي گيرد، تصريح كرد: بايد اعتماد حاكم باشد، نميگويم اين مسائل از روي عمد است، از روي دلسوزي است، ولي مهم است كه حد و مرزها مشخص شود.
رييس جمهور در پاسخ به اين سوال كه فاز دوم قانون هدفمند كردن يارانهها چه زماني اجرا ميشود؟ اظهار كرد: هدفمند كردن يارانهها يك قانون است كه بايد اجرا شود، ولي وقتي كه يك قانون كه در مورد آن برنامهريزي كردهايم، دائم تغيير كند و از جاي ديگري مديريت شود، اين باعث مشكل در مسير اجرا مي شود.
وي با بيان اينكه گام اول اين قانون با همراهي مردم و همه بخش هاي كشور عالي اجرا شد، تصريح كرد: بعدها اشكالاتي در بازار ارز ايجاد شد كه همانطور كه گفتم بخشي از آن مربوط به فشار دشمنان بود و بخش ديگر آن توسط كارشكنان صورت گرفت كه البته برخي از آنها دستگير شدهاند؛ ولي متاسفانه اين اخلال را به اجراي اين قانون نسبت دادند؛ در حالي كه هيچ ربطي به آن نداشت و بعد از يكسال از اجراي قانون هدفمندي يارانه ها، همه چيز به روال عادي بازگشته بود و اثرات اجراي آن بر اقتصاد تخليه شده بود.
دكتر احمدينژاد خاطرنشان كرد: مسائل ديگري در اجراي قانون هدفمندي يارانه ها دخيل شد. قانوني كه به دولت سپرده شده بود تا در مدت پنج سال اجرا شود، اما هر سال آن را تغيير دادند و حتي در طول سال بارها آن را تغيير دادند كه خوب به اين ترتيب نمي شود، كار كرد.
رييس جمهور تصريح كرد: بنده نبايد هيچگاه در قانونگذاري دخالت كنم و واقعا هم اين كار را نكرده ام و اعتقادي به آن ندارم؛ چرا كه قانونگذاري را حق مجلس ميدانم و تاكيد دارم كه هركس بايد به اندازه اختيارات خود بايد درباره شرايط كشور پاسخگوباشد و مسئوليت بپذيرد.
دكتر احمدي نژاد در مورد اجراي فاز دوم قانون هدفمند كردن يارانهها اظهار كرد: داريم موضوع را بررسي ميكنيم و تلاش داريم كه شرايط را فراهم كنيم تا اين قانون را امسال اجرا كنيم. البته ترتيبي كه براي اجراي اين قانون مصوب شده است و اعدادي كه براي قانون گذاشته اند، مثبت نيست. سال گذشته 80 درصد پولي را كه از مردم گرفته بوديم به خود مردم داديم و 20 درصد در راستاي كمك به توليد و حمل و نقل صرف شد. برخي آمدند و گفتند كه مردم پشيمان هستند و مي گويند شما قيمتها را به حالت اوليه برگردانيد و پولي را كه حاصل ميشود 70 درصد آن را به جاهاي ديگر و 30 درصد آن را به مردم بدهيد.
رييس جمهور با اشاره به اينكه دنيا پذيرفت و همه مراجع علمي اعلام كردند كه روش اجراي اين قانون از سوي دولت عالمانهترين روش بود، ادامه داد: مردم با دولت در اين راستا همراه هستند و مي شود خيلي خوب ادامه قانون را اجرا كرد. در حال بررسي و تحقيق هستيم تا بهترين روش را براي اجراي آن پيدا كنيم تا با كمترين تبعات منفي اجراي قانون ادامه يابد.
دكتر احمدينژاد در پاسخ به پرسشي درباره اينكه گفته ميشود در جريان اجراي قانون هدفمندي كمكي به بخش توليد صورت نگرفته است، تصريح كرد: كمكي كه دولت به بخش توليد كرد، خيلي زياد است، منتها اين از همان دخالتهاي وسط كار است. مي آيند مي گويند پول نقد كمك كنيد كه اين را قبول نداريم چرا كه وقتي پول جايي انباشته شود، فسادآور است. دولت به جاي آن قيمت هاي تبعيضي وضع كرد، تعرفه هاي واردات را بسته به نوع توليد اصلاح كرد، وام ارزان قيمت داد، يارانه سود تسهيلات داد و اينها كمك است. البته ادعا نمي كنم به اندازه اي كه درخواست بوده است، دولت كمك كرده است اما كمك هاي دولت به بخش توليد زياد بوده است.
رييس جمهور خاطرنشان كرد: سال گذشته 53 ميليارد دلار صادرات داشتيم كه 43 ميليارد دلار آن صادرات غيرنفتي بوده است و 10 ميليارد دلار آن هم از فروش ميعانات بوده است. ما از هفت ميليارد دلار صادرات غير نفتي به 43 ميليارد رسيده ايم و اين يعني مردم توليد كرده اند كه صادرات صورت گرفته است. خوب اين توليد است ديگر، پس اين حرفها كه درباره ركود توليد گفته مي شود، صحيح نيست. البته توليد مشكل دارد و شما بگوييد توليد چه زماني مشكل نداشته است؟ توليد در كجاي دنيا مشكل ندارد؟ در اين دولت تازه وضع توليد از گذشته به استناد اسناد بهتر شده است. وقتي تحريم و فشار هست، يك جاهايي خودش را نشان ميدهد اما اين بدين معنا نيست كه همه چيز تعطيل شده است. صادرات ما نسبت به سال گذشته تنها 10 تا 15 درصد كم شده است كه البته سال گذشته صادرات رشد خيلي خوبي داشت.
دكتر احمدينژاد در ادامه اين گفتگو در پاسخ به پرسشي درباره علت تشكيل هيات نظارت بر اجراي قانون اساسي گفت: قانون اساسي مهمترين و اصلي ترين سند ملي است؛ قرآن و روايات و سنت در عمل و در يك نظام اجتماعي به قانون اساسي تبديل شده است. اين قانون امروز براي ما ملاك عمل است و مهترين دستاورد انقلاب است. همه حقوق ملت و روابط دولت با ملت، روابط اجزا حكومت و دولت و حتي تعريف نسبت ما با دنيا و جهتگيريهاي سياسي، اقتصادي ما را مشخص ميكند و لذا بايد به طور دقيق اجرا شود.
رييس جمهور افزود: سال اول رياست جمهوري تصور بنده اين بود كه به تشكيل اين هيات نيازي نيست و مي شود با تفاهم كارها را انجام داد، ولي بعد ديدم، خير! ديدم برخي افراد هستند كه مسئوليت دارند، مسئولين رده بالا هم هستند ولي حتي يكبار قانون اساسي را نخواندهاند. همه ملت بايد قانون اساسي را بلد باشد و حقوق اساسي خود را بشناسند و همه بايد دنبال اجراي آن باشند.
دكتر احمدي نژاد با بيان اينكه "ما بالاترين حقوق را درباره آزادي ها وكرامت ملت در قانون اساسي داريم"، اظهار داشت: در قانون اساسي آمده است كه نميشود با وضع قانون و يا به بهانه امنيت ملي آزادي مردم را محدود كرد، كجاي دنيا چنين است؟ ما بايد اينها را اجرا كنيم و هنر ما اجراي دقيق اين اصول است.
رييس جمهور با تاكيد بر اينكه رييس جمهور سوگند خورده است كه از قانون اساسي صيانت كند، تصريح كرد: بنده از مقام معظم رهبري پرسيدم كه آيا سوگندي كه رييس جمهور مي خورد، شرعي است، كه ايشان فرمودند بله شرعي است و وقتي پرسيدم كه آيا بايد به لوازم آن پايبند باشيم هم فرمودند كه بايد پايبند باشيد.
دكتر احمدي نژاد ادامه داد: وقتي يك مصوبه اي خلاف قانون اساسي مي شود، بنده نبايد امضا كنم و اتفاقا تفسير قانون اساسي هم همين است كه رييس جمهور نبايد چيزي خلاف قانون اساسي را امضا كند، اما وقتي اين كار را مي كنيم، سر و صدا در كشور به راه مي افتد، غافل از اينكه اين تصريح قانون اساسي است و خلاف قانون نيست.
رييس جمهور با بيان اينكه "رييس جمهور تنها كسي است كه نماينده كل ملت است"، گفت: نمايندگان مجلس و شوراها محترم هستند و شايد بتوانند در همه امو دخالت كنند، اما رييس جمهور نماد تصميم ملت است و هر كس كه باشد، اين اختيار به او داده شده است كه اگر چيزي را خلاف مصلحت مردم ديد، اجرا و امضا نكند، ولي ديديم چه هياهويي برپا شد و حتي در قوه قضاييه براي بنده پرونده درست كردند، در حالي كه اين تصريح قانون اساسي است و نشان مي دهد كه خيلي ابعاد قانون اساسي جا نيافتاده است و بخش مهم كار هيات نظارت بر اجراي قانون اساسي تبيين همين مسايل است.
دكتر احمدي نژاد خاطرنشان كرد: همه مردم بايد بدانند كه حقوق اساسي آنها چيست تا كسي نتواند حقوق آنها را تضييع كند و آگاهي از حقوق اساسي خيلي مسئله مهمي است.
وي يادآور شد: تا كنون نامههاي متعددي به هيات حل اختلاف نوشتهايم و استدلال كرده ايم كه فلان تصميم خلاف قانون اساسي است. اين حقي است كه ملت به رييس جمهور داده و طبق قانون اساسي رييس جمهور مي تواند بر اساس تشخيص خود از قانون اساسي صيانت كند. اينها به معناي اختلاف و درگيري بر سر مسائل شخصي نيست بلكه تلاش براي اداره كشور بر اساس قانون اساسي است. فكر مي كنم اگر ساز و كارها و نوع نگاهي را كه وضع كنندگان قانون اساسي به مديريت كشور داشته اند، اجرا كنيم خيلي از مشكلات كشور برطرف مي شود.
رييس جمهور در ادامه گفت: وظيفه اين هيات، تبيين اختيارات و استخراج مواد تخلف از قانون اساسي است كه آن را به رييس جمهور ارايه ميكند و اگر رييس جمهور قانع شد، آن موارد را تذكر ميدهد و خود هيات وارد عمل نمي تواند، بشود. من تذكر دادم ولي نپذيرفتند؛ چرا كه قانون اساسي را نمي شناختند، در حالي كه طبق قانون اساسي رييس جمهور ميتواند به همه تذكر قانون اساسي دهد و اين حق را ملت به رييس جمهور داده است، رييس جمهور خود كاره اي نيست و اگر تذكر ندهد، رعايت امانت نكرده است.
دكتر احمدي نژاد با بيان اينكه اگر همه قانون اساسي را بشناسند، خيلي از مشكلات برطرف مي شود، افزود: در كشور ما دوبارهكاري زياد است و همه اينها هزينهبر است. اگر قانون اساسي را بدانيم و بر اساس آن عمل كنيم، خيلي كارها روان ميشود و راندمان بالا ميرود و وضع اداره كشور بهتر ميشود. بسيار از ناراحتي هاي مردم ناشي از آن است كه سيستم اداره كشور اعم از سه قوه بر قانون اساسي مسلط نبوده و بر روي اصول آن ايستادگي نمي كنند.
رييس جمهور درباره چشمانداز بازار ارز با توجه به تبعات نوسانات آن بر همه بخش هاي بازار و اينكه چه زماني مي توان انتظار داشت التهاب بازار ارز برطرف شود، اظهار داشت: توقع نداشته باشيد بنده بگويم فردا اين اتفاق مي افتد، ما يك طرف اين بازار هستيم و اين بازار طرف مقابلي هم دارد. برنامه دولت رسيدن بازار ارز به ثبات است و بايد بخش زيادي از منابعي كه از بخشهاي توليد به بازار ارز و سكه رفته را به عرصه توليد برگردانيم. خوشبختانه امروز وضعيت بازار بورس وضعيت خوبي است و بايد پولها را به آنجا ببريم. ما در حال تلاش هستيم و مردم هم بايد چنانكه همواره دولت را كمك كرده اند، اين بار هم دعا و كمك كنند. يقين دارم از اين مرحله عبور مي كنيم و روسياهي به زغال مي ماند و اين را بدانيد كه دشمنان ملت موفق نميشوند.
دكتر احمدي نژاد تصريح كرد: دولت امروز بر اوضاع اشراف دارد، موانعي در جابهجايي پول و فروش نفت وجود دارد كه در حال بر طرف شدن است، اما بالاخره همه اينها زمان مي برد.
رييس جمهور در پاسخ به سوالي درباره تداخل احتمالي بورس ارز با شوراي پول و اعتبار يا وظايف ذاتي بانك مركزي داشته باشد، خاطرنشان كرد: فعلا نبايد وارد بحث بورس ارز شد؛ چون هنوز تصميم قاطع و طرحي كه بايد سريع اجرا شود، در دست نيست. دولت هم معتقد است مي شود التهاب بازار ارز را كاهش داد و حدالامكان ارز را تبديل به كالا نكرد. قيمت ارز در كشور ما خيلي پايين تر از نرخ فعلي است چرا كه امكانات و منابع فراواني داريم و اگر در حال حاضر درآمد كم است، ذخاير كشور كه باقي است و وضعيت درآمدها هم انشاالله به زودي درست مي شود و درآمدها زياد مي شود.
دكتر احمدي نژاد اضافه كرد: برخي هر روز مي گويند قيمت نفت ايران بالا رفت و توقع درست مي كنند اما بايد بدانند كه فروش اين نفت هم مسئله مهمي است. داريم كارها را درست مي كنيم و فقط مردم بدانند كه در اين عرصه با يك نبرد سنگين پنهان و همهجانبه مواجهيم كه دولت در آن به پيش مي رود و به فضل الهي پيروز خواهد شد.
رييس جمهور در پاسخ به اين پرسش كه چه نمرهاي به عملكرد دولت ميدهيد؟ گفت: در برگه دولت خيلي ها مطلب نوشته اند و من هنوز سرگرم جدا كردن مطالب ديگران از كارنامه دولت هستم و در حال تصحيح آن هستم تا بعد به آن بپردازم، اما دولت به صورت شبانهروزي در حال تلاش است و خدمات بزرگي را به كشور كرده است و با اخلاص هم كار كرده اند. براي اثبات صداقت دولت همين كافي نبود كه يكسال ونيم در مقابل سنگين ترين هجمه هاي ناجوانمردانه سكوت كرد و وارد دعوا نشد تا كشور بهم بريزد.
دكتر احمدي نژاد افزود: اين دولت پاكترين دولت در تاريخ كشور است و هيچگاه كسي در دولت به دنبال كاسبي و قدرت و كارهاي حزبي و گروهي نبوده است. حال ممكن است يك مدير رده پايين در جايي تخلفي بكند، اما مديران اصلي دولت جزو پاكترينها هستند و در دولت هيچ كس نه فراماسونر، نه حجتيهاي، نه بهايي، نه خطر بزرگ بعد از صدر اسلام است و نه منحرف، خائن يا دشمن.
رييس جمهور اظهار داشت: اين دولت روي اصول خود ايستاده است، اصولي كه سال اول اعلام كرده و امروز محكم تر روي آنها ايستاده است. دولت مي گويد مردم در اولويت هستند، عدالت و پاكي بايد اصل باشد، رانت، تقلب و دروغگويي نبايد باشد و نبايد عده اي از جيب مردم براي خود كاسبي كنند. اينها اعتقاد دولت است و در اين راه تلاش كرده و مورد هجمه هم قرار گرفته اند. مقام معظم رهبري نيز در سخنان خود در ديدار با هيات دولت فرمودند كه حملات به دولت به خاطر دستاوردهاي عظيم علمي، ايستادگي جلوي استكبار، مردمي بودن، ساده زيست بودن و دفاع از ارزشها و اصول است كه آنها را زنده كرده است. دكتر احمدي نژاد تصريح كرد: به ما حمله مي كنند مي گويند كه دولت منحرف شده است؛ دولت به كجا منحرف شده و از چه چيز منحرف شده است. بله بنده اگر 100 سال هم باشم، حتي براي يك ثانيه زير بار خواسته زياده خواهان نخواهم رفت، ما با ملت ميثاق و عهد بسته ايم و ممكن است براي مصالح ملت سكوت كنيم اما تسليم خواسته هاي آنان نخواهيم شد.
رييس جمهور با انتقاد از كساني كه اينگونه تبليغ مي كنند كه در دولت هيچ كاري نشده است، گفت: ميگويند كه دولت در بخش توليد كاري نكرده است؛ در حالي كه در اين دولت بخش توليد 5 برابر رشد كرده و بيشترين سرمايه گذاري و كار در بخش توليد و عمران در اين دولت بوده است، اما آنها با وجود همه اينها باز هم سياهنمايي ميكنند و اين بيمعرفتي به ملت ايران است. اگر آنها در كارها دخالت نميكردند، ميديديد كه دولت بازار ارز را با وجود فشارهاي خارجي طوري اداره ميكرد كه هيچ مشكلي براي مردم ايجاد نشود.
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به اين سوال كه آيا دولت قولي داده بود كه امروز به آن عمل نكرده باشد؟ اظهار داشت: من و همكارانم به قولهاي پايهاي خود به مردم در رفتار صادقانه، دفاع از حقوق ملت، تمام وقت براي ملت كار كردن و براي خودمان كار نكردن، دنبال عدالت بودن، پايبند بوده ايم، نمي گويم البته 100 درصد پايبند بوده است چرا كه ما هم قوت و ضعف دارد توان روحي امان. اما دولت هفت طرح اقتصادي داشته كه سه طرح اجرا شد، يك طرح در حال اجرا و سه طرح ديگر مانده است.
رييس جمهور درباره لايحه ماليات تصريح كرد: ما بايد در بخش ماليات، اول شفافسازي كنيم و بعد آن را اجرا نماييم. عده كمي هستند كه فكر ميكنند ماليات ندادن خوب است؛ در حالي كه اگر ماليات 8 درصد گرفته شود 100 هزار ميليارد تومان به درآمد كشور اضافه ميشود كه ميتوان با آن كشور را بدون استفاده از درآمد نفت اداره كرد. در حوزههاي اصلاح پولي و مالي و بيمه نيز در حال فعاليت هستيم. در بخش بانكي نيز جلسات برگزار ميشود كه اميدوارم نهايي شود اما در همه اين بخشها عدهاي هستند كه نميخواهند وضع موجود عوض شود.
دكتر احمدي نژاد در پاسخ به اين سوال كه شما در سال 84 گفتيد كه يكسري اسامي از مخلفين داريد كه در زمان مقتضي آنها را اعلام مي كنيد و آيا هنوز زمان آن فرا نرسيده است؟ خاطرنشان كرد: من يكسري اسامي براي رسيدگي دادهام.
رييس جمهور در پاسخ به اين سوال كه ديگر يكسال بيشتر از عمر دولت نمانده است، با خنده گفت: از كجا ميدانيد؟ دولت جزو ملت است، ملت هم هميشه هست، پس هيچوقت ملت تمام نميشود. آرمانهاي ملت تمام نميشود. پس اين حرفها هميشه هست.
دكتر احمدي نژاد در بخش پاياني صحبتهاي خود اظهار داشت: من صميمانه از مردم تشكر ميكنم كه در برگزاري اجلاس همكاري بسيار خوبي داشتند و اين اجلاس با همراهي مردم به خصوص مردم تهران به خوبي برگزار شد. بنده برگزاري موفق اين اجلاس را به پاي ملت گذاشته ام كه به زيبايي همكاري كردند و من از مردم ايران تشكر ميكنم كه در برگزاري اجلاس خيليها همكاري كردند و اين عظمت ملت ايران بود كه چنين اجلاس موفقي برگزار شد. از نيروهاي نظامي، انتظامي، تشريفات و ديگر دستگاهها تشكر مي كنم كه وفاق كمنظيري را به نمايش گذاشتند و همه كمك كردند،
رييس جمهور تصريح كرد: به بهانه اين اجلاس پاويون آبرومندي در فرودگاه ساختيم. ساختمان خوبي براي برگزاري اجلاسهاي بينالمللي احداث شد و وزارت مسكن وشهرسازي در اين زمينه زحمت زيادي كشيد.
دكتر احمدي نژاد خاطرنشان كرد: معاونت بينالملل رياستجمهوري نيز زحمات زيادي كشيدند. بحث دعوتنامهها، پيگيري اين دعوتها براي اين مسائل زحمت زيادي كشيده شد. رسانهها نيز انصافا همراهي كردند. رسانه ملي كار بسيار بزرگي كرد و كار خبرنگاران را نيز مديريت كرد. از كشورهايي كه در اجلاس شركت كردند و بسيار فعال، صميمي و صادقانه حضور يافتند نيز تشكر ميكنم. در چند روزي كه اجلاس كارشناسان، وزاري خارجه و سران برگزار شد همه مشاركت كردند و فضا صميمي بود و ما شاهد نمايشي از وفاق ملي بوديم.