چرا خداوند اجابت دعاى مؤمن را به تأخیر مىاندازد؟
یکی از مهمترین و تاثیر گذارترین عوامل تزلزل در نظام اجتماع و دشمنی و تفرقه اندازی بین مردم، نفاق است. نفاق به معنای دو رویی و دوگانگی در ایمان و اعمال و رفتار است و یکی از مهلکات بزرگ و از صفات ناپسندیده در شرع اسلام میباشد که آیات و اخبار بسیاری در مذمت آن آمده است. امام جعفر صادق علیهالسلام فرمودهاند: کسی که با مسلمانان با دو چهره و دو زبان برخورد کند، روز قیامت در حالی وارد محشر می شود که برای او دو زبان از آتش است.«1»
بدترین نوع نفاق این است که شخص دو رو و دو زبان باشد، به این معنی که در حضور برادر دینی او را بستاید و دم از دوست داشتن و احترام بزند ولی در غیابش او را دشنمام داده و نسبت های ناروا به اوبزند. وجود منافق در جامعه خطرات زیادی را برای جامعه به ارمغان خواهد آورد چرا که از افراد خود جامعه هستند پس برای هر جامعهای لازم و ضروری است که وجود این گونه اشخاص را در جامعه شناسایی کنند و به برخورد با آنها بپردازند زیرا باعث ایجاد اختلاف و تفرقه افکنی در بین آحاد ملت و هم چنین باعث ایجاد شکاف در تمام ارکان جامعه میشود و از این جهت که نفاق سر منشاء تمام جنگها و مشکلات در هر جامعهای است و خطرش از دشمن خارجی بیشتر است شناخت عوامل آن یک امر ضروری به شمار میآید البته نباید این امر را یک امر ساده تلقی کرد چون افراد منافق از افراد خود جامعه هستند کار شناخت آنها بسی دشواراست.
امام علی علیهاسلام میفرمایند:إنَّ المُؤمِنَ مَن یُرى یَقینُهُ فی عَمَلِهِ، وَ المُنافِقُ مَن یُرى شَكُّهُ فی عَمَلِهِ؛
در عمل مؤمن یقین دیده مىشود و در عمل منافق شك. «2»
در حدیثی زیبا و خواندنی از امام رضا علیه السلام آمده است که:
خداوند اجابت دعاى مؤمن را به شوق (شنیدن) دعایش به تأخیر مىاندازد و مىگوید: « صدایى است كه دوست دارم آن را بشنوم » و در اجابت دعاى منافق عجله مىكند و مىگوید: صدایى است كه از شنیدن صدایش بدم مىآید.«3»
.................................................. ......................
1. اصول کافی، ج4، ص42.
2. شرح آقا جمالالدین خوانساری بر غررالحکم و دوررالحکم ج2، ص544 ، ح3551
3. فقه الرضا علیه السلام ، ص 345
meraj14.ir