ارتش های نوین جهانی با سرعت فوق العاده سازمان گسترده دفاعی ، نظامی خودرا به واحد های کوچک با قابلیت های تحرک و رزم در هر مکان و زمان در کمترین فرصت ممکن طراحی می نمایند ، که ضمن صرفه جوئی در قوا ، از هزینه های جانبی آنان کاسته و استفاده بهینه از نیروهای نظامی خود بکار ببرند.
پیشرفت علمی و عملی در صنایع دفاع و پیچیده گی سیستم دفاعی وتجهیز شدن ارتش های نوین جهانی به آخرین و مدرن ترین اختراعات نظامی ، از قبیل جنگ الکترونیک ، موشک ، رادار و غیره و شیوه ها و تاکتیک های رزمی ، الخصوص در رزم های سرزمینی ، استفاده از نیروهای آموزش دیده و ورزیده ، با سطح دانش بالا را در دستور کار خود دارند.
علارغم کوچک شدن ارتش ها و استفاده از تجهیزات نظامی ، در گذشته و حال و آینده نیز حرف آخر را قوای نظامی ودر راس آنها نیروهای پیاده خواهد زد. بطوریکه اگر کشوری توسط نیروی دیگر با خاک یکسان شود ، مادامیکه نیروی زمینی در کشور مغلوب پیاده نشود ، در اذهان عمومی و رسانه های جهان و محافل سیاسی هنوز پیروزی تلقی نمی گردد ،و باید نیروی زمینی سیطره خود را اهداف مورد نظر بگستراند، و به قولی کشور گشائی و تصرف سرزمین تحقق یابد .
با نگرش به سازماندهی های پیچیده و گوناگون نظامی جهان و مطالعه بر تلاش و کارنامه نیروهای زمینی و الخصوص نیروهای تکاور کشور خود و حتی نیروهای بیگانه در نقاط مختلف جهان پی به ارزش بارز نیروهای تکاور کوهستانی که قابلیت و کارآرائی فراوان آنها در منطق مختلف سرزمین ایران که هزاران کیلومتر مرز زمینی و آبی با 15 کشور همسایه دارد و از آنجائی که بعضی از همسایگان نیز پای کشورهای متخاصم فرامنطقه ای را به مرزها می کشانند .
اهمیت نیروهای واکنش سریع همان ( تکاوران) را در آینده دو چندان خواهد نمود، امید می رود ، در فرصت بدست آمده امرای نظامی نیروهای مسلح کشورمان بار دیگر و حتی با جدیت وتلاش روزافزون ،بر افزایش و گسترش تکاوران همت نمایند. نیروهای واکنش سریع آمادگی لازم را جهت حضور و اجام ماموریت در کمترین فرصت ولی در بالاترین برد مسافت را تحت هر شرایط جوی و زمینی و تنوع بسیار زیاد شگردهای عملیاتی را دارند.
در دوران جنگ تحمیلی تلاش و ایثارو جانفشانی تمام ایرانیان دردفاع و پیكار با متجاوزین ومزدوران عراقی قابل ستایش است.
در این میان نیروهای سه گانه ارتش جمهوری اسلامی ایران ، سپاه پاسداران، بسیج ، جهاد سازندگی و داوطلبین مردمی برجسته تر است. بدیهی است كه برابر ساختار و چارت سازمانی هر یك از واحدهای ارتش مأموریت های خاص محوله خود را انجام می دهند.
ازمیان واحد های گوناگون ارتش که هرکدام ماموریت خاصی در دفاع از حاکمیت ایرانی اسلامی دارند ،یگان های تكاوری در ساختار ارتش ایران در دهه ۷۰م شامل یگان های تكاور نیروی زمینی و نیروی دریایی بوده است.
برابر مفاد استراتژی نظامی ملی ایران، آرایش نظامی از نقطه مرزی شمال غرب دالان پرداغ تا دهانه فاو درجنوب کشور ، در برابر عراق مشتمل بر لشكرهای زرهی، پیاده و پیاده كوهستان، گروه خدمات رزمی هوانیروز، گروه خدمات پشتیبانی رزمی و پایگاه های هوایی بوده است.
نیروهای واکنش سریع در یگان های تكاور نیروی زمینی ارتش سازماندهی شده بودند و گروه های چندگانه كماندویی نیروی دریایی نیز در آبادان و خرمشهر مستقر شده بودند.
آموزش های ویژه و فوق برنامه نیروهای تکاور زمینی در مراکز آموزشی کمیته تکاور و کوهستان شیراز، فسا ، سد کرج ، کویر علی آباد ، و جنگل های شمال و تکاوران دریائی نیز آموزش های خود را در شهرهای ساحلی شمال ودریای خزرمانند نوشهر و منجیل و سواحل جنوب خلیج فارس سپری می کنند، دانش نظامی و برخورداری از آخرین دستاوردهای دفاعی و تاکتیک رزم از اهداف مهم و لاینفک تکاوران می باشد ، آنها با پیچیده ترین و خطرناک ترین آموزش های رزمی قابلیت آنها را دوچندان کرده و این نیروها بگونه ی با سایر نیروهای زمینی قابل قیاس نیستند.
جا دارد از دلاورمردی های پرسنل سخت کوش نیروی دریائی ارتش جمهوری اسلمی ایران که با اقتدار تمام و با تکیه بر دانش و استعداد و تجهیزات مدرن در منطقه بویژه از تیپ تکاوران هوا دریای نیروی دریائی قهرمان که حماسه مقاومت و ایثار را در شهر خرمشهر و نیز انهدام سکوهای نفتی و شریان حیاتی اسکله های البکر ، ال امیه و انهدام ناوچه های عراقی و مین گذاری منطقه دسترسی عراقی ها که منجر به خلع ید نیروی دریائی عراق تا پایان جنگ شد، یاد وخاطره شود.
الحق که باید به شجاعان دلیر و بی باک تکاوران کلاه سبز دریائی ارتش بالید، راد مردانی که از هوا و دریا عرصه را بردشمن تنگ کردند.
بی شک نیروهای زبون عراقی نیز حماسه جنگ های چریکی ، خونین و خیابانی در بندر خرمشهر را فراموش نخواهند کرد، وبه قدرت ایمان و آموزش و ورزیدگی کادر تکاور ایران غبطه خواهند خورد، آنان که با رزم بی امان خود و همراه کردن سایر نیروهای محلی مقاومت جانانه و دلیرانه ی را به جا گذاشتند که زبان زد خاص و عام گردید، بطوریکه با استعداد اندک خود وتنها با تکیه برایمان راسخ و آموزش و ورزیدگی خود توانستند ارتش منظم عراق را در شهر خونین خرمشهر زمین گیر کرده و ضربات هولناکی بر متجاوزان عراقی وارد سازند.
یگان های تكاور نیروی زمینی ارتش نیز برابر استاندارد بین المللی ارتش های مدرن و اثر گذار ، متشكل از كلاه سبزها، كلاه مشكی ها و كلاه قهوه ای ها ست و تفنگداران دریایی ارتش نیز كلاه سبزها هستند.
سلسله مراتب استراتژیك ارتش از سطح لشكر به سطح سپاه به رده قرار گاه تعیین شده كه پست سازمانی قرارگاه در دوران جنگ بود و قبل از آن ارتش،۱ ارتش ،۲ ارتش۳ و به این ترتیب بود.
قرارگاه جنوب، قرارگاه غرب و قرارگاه شمال غرب به آرایش نظامی یگان های تكاور مستقر در لشكرهای زمینی و با هماهنگی نیروهای هوایی و دریایی به استقرار كماندوهای دریایی و اسكادران های هوایی می پردازند.
کشورمان ایران ،با دارا بودن 1400كیلومتر مرز مشترك با عراق نیروی زمینی ارتش ایران را از استقرار پرسنلی و رزمی گسترده ای برخوردار گردانیده است.
برابر استراتژی نظامی ایران، نیروی زمینی برجسته ترین و قاطع ترین نیروی كشور است كه می تواند در امتداد مرز با عراق عمل كند.
بدیهی است كه استعداد یگان های تكاور نیروی زمینی وسازمان رزمی آنها بعلت وسعت گستره عملیات و ماموریت محوله خود در مناطق سرزمینی بیشتر از استعداد تکاوران کلاه سبز نیروی دریایی که بیشتر به دریا و بنادر و سواحل مربوط می شود ، می باشد.