نمایش نتایج: از 1 به 6 از 6

موضوع: آیا واژه «وفات»با مفهوم «شهادت»تعارض دارد؟

  1. #1
    حرفه ای
    تاریخ عضویت
    Jul 2009
    نوشته ها
    784
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض آیا واژه «وفات»با مفهوم «شهادت»تعارض دارد؟

    آیا واژه «وفات»با مفهوم «شهادت»تعارض دارد؟(به مناسبت شهادت حضرت زهرا)
    برخی اینچنین شبهه می کنند که علماء و متقدمین از رحلت حضرت زهرا علیها سلام تعبیر به فات می کردند و جدیداً واژه شهادت به کار می رود،و این بدان معناست که حضرت زهرا شهید نشده اند، در پاسخ به این شبهه مطالبی را بیان خواهیم کرد. اندک تعمقی در معنای لغوی واژه «وفات» و کاربرد قرآنی آن « الله یتوفی الانفس حین موتها» (زمر 42) ما را به این نکته مهم آگاه می کند که هیچ گونه تعارض و تضادی میان معنای «وفات» و «شهادت» برقرار نمی باشد. زیرا معنای لغوی «وفات» هرنوع مرگی را پوشش می دهد و در نتیجه برای اشاره به مرگ یک شهید می توان از کلمه وفات بهره برد. به عبارت دیگر یکی از انواع مرگ و بهترین نوع آن ، شهادت می باشد. در لسان العرب ج3ص960 آمده : وفات حالت از دنیا رفتن را می گویند ؛ لذا هر نوع مرگی را شامل می شود. به طور مثال هرچند درباره به شهادت رسیدن امیر المومنین علیه السلام ، امام حسین علیه السلام ، جناب جعفر طیار و زید بن حارثه هیچ تردیدی وجود ندارد ،در عین حال برای اشاره به درگذشت ایشان می توان از لغت «وفات » نیز استفاده کرد.و چنین کاربردی هرگز به معنای انکار شهادت این بزرگوران که همه بدان معترف هستند ، نمی باشد
    چند نمونه :
    شیخ صدوق در کتاب من لا یحضره الفقیه حدیث 527 از امام صادق علیه السلام نقل می کند : قال ان النبی حین جائته وفاة جعفر بن ابی طالب و زید بن حارثه، کان اذا دخل بیته کثر بکائه... امام صادق علیه السلام از شهادت جعفر تعبیر به وفات می کنند.
    ابن شهر آشوب در کتاب مناقب آل ابی طالب درباره تاریخ تلد امام سجاد علیه السلام نقل می کند: قبل وفاة امیر المومنین علیه السلام بسنتین... دو سال پیش از وفات امیرالمومنین
    مرحوم طبرسی درکتاب احتجاج برای اشاره به عملکرد محمد حنفیه در دوران پس از شهادت امام حسین علیه السلام می نویسد: بعد وفاة اخیه الحسین صوات الله علیه..بعد از وفات برادرش امام حسین علیه السلام...
    در ادامه به بررسی کاربرد واژه وفات در برخی منابع می پردازیم.

  2. # ADS
    Circuit advertisement
    تاریخ عضویت
    Always
    نوشته ها
    Many

     

    حرز امام جواد

     

  3. #2
    حرفه ای
    تاریخ عضویت
    Jul 2009
    نوشته ها
    784
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض RE: آیا واژه «وفات»با مفهوم «شهادت»تعارض دارد؟

    اثبات عدم تعارض معاني كلمات «وفات» و «شهادت» در منابع تاريخي
    كاربرد وا‍‍‍‍‍‍‍ژه وفات در كتاب «مناقب» ابن شهر آشوب :
    مروري بر كتاب مناقب آل ابي طالب به صراحت نشانگر از آن است كه كلمه «وفات» در نوشتار ابن شهر آشوب در تقابل و مخالفت با معناي شهادت به كار نرفته است.
    دلائل اين مطلب :
    1- در صفحه 42 از جلد چهارم اين كتاب ، درباره امام مجتبي عليه السلام مي خوانيم : فصل في وفاته و زيارته . ابن شهر آشوب در حالي از لغت «وفات» در اين فصل استفاده مي كند كه در همان صفحه درباره جعده همسر امام مي نويسد: فقتلته و سمته او امام حسن رابه قتل رساند ومسموم كرد.
    2- در صفحه 157 جلد چهارم درباره امام سجاد عليه السلام چنين آمده است : توفي بالمدينه ... در مدينه وفات نمود... و در صفحه بعد تصريح به مسموميت شده است : سمه الوليد بن عبد الملك . وليد بن عبد الملك وي را مسموم نمود.
    3- در صفحه 326 همان جلد درباره امام كاظم عليه السلام مي خوانيم : فصل في وفاته . و در صفحه بعد اين عبارت رامي بينيم : فدعا السندي فامره بامره فامتثله و جعل سمّا في طعام فقدّمه اليه . و(هارون) سندي را خواست و او را به قتل مامور كرد، او فرمان را اجرا كرد و زهري را در غذايي ريخت و به وي داد.

  4. #3
    حرفه ای
    تاریخ عضویت
    Jul 2009
    نوشته ها
    784
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض RE: آیا واژه «وفات»با مفهوم «شهادت»تعارض دارد؟

    کاربرد واژه وفات در کتاب «روضة الواعظین» تالیف ابن فتال نیشابوری (متوفای 508 ق) ، به وضوح حاکی از آن است که به کارگیری لغت وفات در این کتاب به معنای انکار شهادت نمی باشد و تعارضی بین معنای وفات و شهادت در این کتاب نیست.
    دلائل این مطلب : 1- ابن فتال نیشابوری در صفحه 167 کتابش می نویسد : مجلس فی ذکر وفاة الحسن بن علی علیه السلام . کاربرد کلمه وفات برای اشاره به درگذشت امام حسن علیه السلام در این کتاب در حالی است که در صفحه 167 از زبان امام حسن علیه السلام خطاب به امام حسین علیه السلام می خوانیم : لقد سقیت السمّ ، بی تحقیق به من سم خورانیده اند . و این کلام تصریح می کند که امام حسن علیه السلام به شهادت رسیده اند.
    2- در صفحه 216 از کتاب روضة الواعظین می خوانیم : مجلس فی ذکر وفاة موسی الکاظم علیه السلام . و در صفحه 217عبارتی صراحت در به شهادت رسیدن امام کاظم علیه السلام دارد که نقل می کند :« و کانت خضرة وسط راحته تدل علی انّه سمّ ». و بخش سبز رنگی در وسط کف دست وی نمایان بود که نشان می داد به ایشان زهر خورانیده اند.
    3- در صفحه 229 از همین کتاب می خوانیم : مجلس فی ذکر وفاة الرضا علیه السلام ، جالب است که مولف در ذیل عنوان وفات حضرت رضا علیه السلام در صفحه 233 روایت می کند: عن الرضا علیه السلام قال : و الله ما منا الا مقتول شهید. فقیل له : فمن یقتلک یابن رسول الله؟ قال شر خلق الله فی زمانی یقتلنی بالسمّ ، به خدا سوگند هیچ یک از ما نیست مگرآنکه مقتول شهید است. سپس به ایشان گفته شد : ای پسر رسول خدا صلی الله و علیه وآله چه کسی شما را می کشد؟ فرمود :بدترین مخلوقات خدا در زمان من ،مرا با زهر به قتل می رساند.

  5. #4
    حرفه ای
    تاریخ عضویت
    Jul 2009
    نوشته ها
    784
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض RE: آیا واژه «وفات»با مفهوم «شهادت»تعارض دارد؟

    وا‍‍ژه وفات دركتاب «منتهي الآمال»
    نگاهي به كتاب منتهي الامال تاليف مرحوم شيخ عباس قمي ‌( متوفاي 1359ق ) به روشني گوياي آن است كه مولّف «وفات» و«شهادت» را داراي دو معناي متضاد نداسته است.
    دلائل اين مطلب :
    1- در صفحه 92 از جلد دوم كتاب منتهي الامال درباره حضرت امام زين العابدين عليه السلام مي خوانيم : بدانكه در وفات آنحضرت ما بين علماء اختلاف است و در چند سطر بعد مي خوانيم : آنحضرت را به زهر شهيد كردند.
    2- در صفحه 226 از جلد دوم ،درباره امام محمد باقرعليه السلام نوشته اند: مولف گويد كه در تاريخ وفات آن حضرت اختلاف است ، و در چند سطر بعد مي خوانيم: آنحضرت را ابراهيم بن وليد بن عبد الملك به زهر شهيد كرده .
    3- در صفحه 289 ازجلد دوم ،درباره امام جعفر صادق عليه السلام آمده است : وفات كرد حضرت صادق عليه السلام در ماه شوال سنهْ يكصد و چهل و هشت به سبب انگور زهر آلود كه منصور به آن حضرت خورانيده بود ودر وقت شهادت از سن مباركش شصت و پنج سال گذشته بود .
    4- هر چند محدث قمي در كتاب منتهي الآمال عبارت «وفات حضرت فاطمه عليها السلام را به كار برده است، ولي در ابتداي كتاب ديگرش به نام بيت الاحزان در وصف آن بانو مي نويسد: الشهيدة المظلومة المقهورة

    [size=large][برای مشاهده لینک ها باید عضو انجمن ها باشید . ][/size]

  6. #5
    مدیرکل بازنشسته hossein moradi آواتار ها
    تاریخ عضویت
    Jan 2010
    محل سکونت
    شهر ری
    نوشته ها
    4,055
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض RE: آیا واژه «وفات»با مفهوم «شهادت»تعارض دارد؟

    فرمایشات شما کاملا درست اما ادعای شیعه در مورد شهادت مربوط به ظلم شدن به خانم فاطمه زهرا میباشد که در واقع می خواهند این مطلب را برسانند که خلفای اول و دوم و پیروانشان چه ظلمها در حق ایشان روا کردند و به چه نحو باعث شهادت ایشان شدند و این دقیقا همان موضوعیست که برخی از اهل سنت و خصوصا وهابی ها به شدت با آن مقابله میکنند.
    و البته شهادت مراتب بالاتر و بسیار بهتری از مرگ ساده و عادی میباشد.
    طبق فرمایش شما به طور کلی هر دو لفظ یک معنی اصلی را میرسانند ولی در جزئیات شهادت شکل بسیار بهتری از مرگ میباشد.

    با تشکر

  7. #6
    حرفه ای
    تاریخ عضویت
    Jul 2009
    نوشته ها
    784
    تشکر
    0
    تشکر شده 0 بار در 0 ارسال

    پیش فرض RE: آیا واژه «وفات»با مفهوم «شهادت»تعارض دارد؟

    طبق فرمایش شما به طور کلی هر دو لفظ یک معنی اصلی را میرسانند ولی در جزئیات شهادت شکل بسیار بهتری از مرگ میباشد
    با تشکر از توجه شما
    خیر، مقصود این است که به کاربردن لفظ وفات به معنای انکار شهادت نیست
    پس اگر در کتابی این طور نوشته شده یا کسی این طور گفته به هیچ وجه او منکر شهادت حضرتش نشده است.
    یا علی:rose:

اطلاعات موضوع

کاربرانی که در حال مشاهده این موضوع هستند

در حال حاضر 1 کاربر در حال مشاهده این موضوع است. (0 کاربران و 1 مهمان ها)

مجوز های ارسال و ویرایش

  • شما نمیتوانید موضوع جدیدی ارسال کنید
  • شما امکان ارسال پاسخ را ندارید
  • شما نمیتوانید فایل پیوست کنید.
  • شما نمیتوانید پست های خود را ویرایش کنید
  •  
کانال سپاه